Tanganyika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tanganyika zászlaja
Lásd még Tanganyika kerület, Katanga tartomány, Kongói Demokratikus Köztársaság
Lásd még Tanganyika-tó

Tanganyika köztársaság volt Kelet-Afrikában, a Brit Nemzetközösség tagja volt. Nevét a Tanganyika-tóról kapta, ami nyugati határát képezte. 1964-ben Tanganyika egyesült Zanzibár szigetével, és az új állam a Tanzánia nevet kapta.

1922 G.E.A. nyomatú 10-centes narancsszín tanganyikai bélyeg

Történet[szerkesztés]

Flag of Tanganyika (1923–1961).svg
10-centes zsiráf, 1925

A Tanganyika név akkor fordult elő először, amikor Nagy-Britannia az első világháborúban elfoglalta Német Kelet-Afrika gyarmat területét, majd ezt a Népszövetség 1922-ben brit fennhatóság (mandátum) alá jelölte ki, Mandated Territory of Tanganyika néven.

1946-ban az ENSZ vette át a Tanganyika feletti felügyeletet (United Nations Trust Territory), de gyakorlatilag továbbra is brit kormányzás alatt maradt. Függetlenné csak 1961. december 9-én vált.

A Tanganyikai Köztársaságot egy évvel később, 1962. június 9-én alapították meg, de ez az államalakulat csak két éven át állt fenn.

A nevek[szerkesztés]

A Tanganyika nevet ma is használják az országnak a kontinensen fekvő részére. A Tanzánia név Tanganyika és Zanzibár nevének összevonása.

30-centes V. György, 1927

Postai bélyegek[szerkesztés]

Tanganyika első postai bélyegei Kelet-Afrika és Uganda Protektorátus nevében készültek, postai nyomatuk G.E.A volt (German East Africa = Német Kelet-Afrika). 1921-ben és 1922-ben használták őket. Ezek a bélyegek azonosak lennének Német Kelet-Afrika utolsó kibocsátásaival, de a „Crown and Script CA” vízjel mutatja, hogy már azután bocsátották ki őket, amikor a katonai adminisztrációt felváltotta a civil.

1922-ben a kormányzat kibocsátott egy „TANGANYIKA” feliratú bélyeget egy zsiráf fejével, cent, shilling és font címletekben, 1925-ben többféle színben.

A „zsiráfos” bélyeget 1927-ben konvencionálisabb megjelenésű bélyegek követték: egy sorozat V. György angol király profiljával, és a „MANDATED TERRITORY OF TANGANYIKA” felirattal.

1935 és 1961 között a „Kenya, Uganda, Tanganyika” közös postai adminisztráció bélyegei kerültek forgalomba.

A függetlenség elnyerése után röviddel, 1961-ben „TANGANYIKA” feliratú bélyegeket bocsátottak ki. Az utolsó kibocsátás, 1962-ben, négy bélyegből állt, „JAMHURI YA TANGANYIKA” felirattal a köztársaságra való megemlékezésül.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tanganyika
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanganyika témájú médiaállományokat.