Export

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az export (kivitel) azon termékek és szolgáltatások összessége, amelyet belföldön állítanak elő és külföldiek vásárolnak meg. Ami két ország közötti kereskedelemben az egyik ország számára export, az a másik szemszögéből importnak számít.

Egy gazdaság exportja és importja alkotja a külkereskedelmi mérleget, ami a fizetési mérleg legfontosabb része. A külkereskedelmi egyenleg az export és import különbségével, vagyis az úgynevezett nettó exporttal azonos.

Nettó export[szerkesztés]

A nettó export a termékek és szolgáltatások exportja és importja közötti különbség. Ha egy országban a nettó export pozitív, akkor ez úgy értelmezhető, hogy a gazdaság külföldi vagyonelemeket halmoz fel. A nettó export fogalompárja ezért a nettó külföldi megtakarítás vagy beruházás, ami nagyjából megegyezik a nettó export értékével.

A hazai kiadások teljes nagysága egyenlő a fogyasztás, a hazai beruházás és a kormányzati vásárlások összegével. Ez az összeg azonban eltér az összes hazai terméktől, azaz a GDP értékétől, mivel a hazai kiadások egy részét külföldön előállított termékekre fordítják. Ezek a termékek alkotják az importot. A nemzeti kibocsátás és a hazai kiadások különbsége tehát éppen a nettó export: Ex − Im = NX.

Az export makroökonómiai szempontból[szerkesztés]

Az export mértékét befolyásoló talán legfontosabb tényező a hazai valuta árfolyama. Ha a hazai fizetőeszköz erős (azaz az árfolyama magas, tehát viszonylag sok külföldi valutát kapunk egységnyi hazaiért cserébe), az exportőrök költségei megnövekednek az importőrökéihez képest, ami többnyire az export csökkenésével – és az import emelkedésével – jár; a gyenge hazai valuta viszont ösztönzi az exportot az importtal szemben. A valutaárfolyamon keresztül a hazai kamatlábak is hatnak az exportra, szintén negatív előjellel.

Exportorientált gazdasági növekedésről beszélünk, ha a GDP emelkedésének nagy részét az export növekedése teszi ki.

Gazdasági tanulmányok[szerkesztés]

Az exportok előmozdítása céljából számos kormányzati szervezet publikál az interneten piaci tanulmányokat szektorok és külföldi országok szerint. A leggyakrabban ezek a tanulmányok ingyenesek.

A kormányzati szervezetek listája ország szerint:

  • Egyesült Államok: A USCS (US Department of Commerce) alárendeltségében, néhány ezer ilyen tanulmányt készített.

Az USDA (US Department of Agriculture) az agrár- és a élelmiszerszektorról publikál tanulmányokat.

  • Kanada: Az Agriculture and Agri-Food Canada (AAC) nemzetközi tanulmányokat publikál az ágazatáról.
  • Egyesült Királyság: a UK Trade & Investment felel egyszersmind az exportok elmozdításáért és a külföldi vállalatok Egyesült Királyságbeli letelepedéséért.
  • Franciaország: az Ubifrance publikál tanulmányokat az exportőröknek ellenszolgáltatásért cserébe.
  • Hong Kong: Hong Kong Trade Development Council (HKTDC).
  • Japán: JETRO
  • Ausztrália: Austrade
  • Több szervezet tanulmányait terjesztő honlapok:

A Globaltrade.net, mely egy, a USCS és a Federation of International Trade Associations (FITA) közötti Private Public Partnership-ből jött létre, a honlapján a USCS-ról, a USDA-ról, az AAC-ról, a UK TI-ról és nem kormányközi szervezetekről publikál szabadon elérhető tanulmányokat.[1] Ezek két szempont szerint vannak csoportosítva: a vizsgált ország és az iparág vagy téma szerint.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Bővebben: €xport.hu