Tömjénfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tömjénfa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Balzsamfafélék (Burseraceae)
Nemzetség: Boswellia
Roxb. ex Colebr. 1807[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tömjénfa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tömjénfa témájú kategóriát.

Afrikai tömjénfa (Boswellia dalzielii) kérge

A tömjénfa (Boswellia) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó növénynemzetség. Ezen nemzetségbe tartozó növények illatos gyantát termelnek, melyek közös jellemzője, hogy gyulladáscsökkentők. A bibliai tömjént a valódi tömjénfa (Boswellia sacra) adta, jelenleg a B. frereana-ból is előállítják.[2]

Tömjén[szerkesztés]

A tömjén (lat. olibanum) egyes tömjénfafajok (Boswellia spp.), például a valódi tömjénfa (Boswellia sacra, szinonim nevei: B. carteri, B. bhaw-dajiana) kérgéből kivont – főként templomokban – füstölőszerül használt mézgás gyanta.

Leírás[szerkesztés]

A tömjénfa nemzetség négy fajából állítható elő jó minőségű tömjén. Ezek a valódi tömjénfa (B. sacra), a B. frereana, az abesszin tömjénfa (B. papyrifera) és az indiai tömjénfa (B. serrata).[2][3] Valamennyi gyantatípus különböző minőségekben érhető el – ez elsősorban a betakarítás időpontjától függ, továbbá kézzel is osztályozzák őket.

Felhasználás[szerkesztés]

A növényekből készült kivonatot az ájurvédikus orvoslás során több száz éve használják. Újabban vizsgálatok igazolták, hogy a valódi tömjénfa kivonata jótékony hatást gyakorol asztma és néhány gyulladásos megbetegedés esetén.[4] Nyugat-Afrika területén az afrikai tömjénfa (Boswellia dalzielii) kérgét lázcsillapításra, reumás és gyomor- és bélrendszeri problémákra alkalmazzák.[5]

Fajlista[szerkesztés]

Az alábbi fajlista a The Plant List adatbázisának 1.1 verziója alapján készült.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A taxon a Tropicos adatbázisban. Tropicos. (Hozzáférés: 2015. augusztus 26.)
  2. a b Tucker, A. (1986). „Frankincense and myrrh”. Economic Botany 40 (4), 425-433. o. DOI:10.1007/bf02859654.  
  3. a b A(z) „Boswellia” adatlapja a The Plant List adatbázisában. The Plant List, Version 1.1. Royal Botanic Gardens, Kew és Missouri Botanical Garden, 2013. szeptember. (Hozzáférés: 2015. augusztus 26.)
  4. Gupta I, Gupta V, Parihar A, et al. Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. European Journal of Herbal Medicine 1998; 3:511-14.
  5. Arbonnier 2002. Arbres, arbustes et lianes des zones sèches de l'Afrique de l'Ouest
  6. a b c d e f g h i Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 253., 254., 316. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Boswellia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]