Berber nyelvek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berber
Tamaziɣt / Tamazight
Tamazight berber.svg
BeszélikMarokkó, Algéria, Niger, Mali, Mauritánia, Burkina Faso, Líbia
Terület ?
Beszélők számatöbb mint 12.000.000 fő
NyelvcsaládAfroázsiai nyelvcsalád
Írásrendszer Tifinagh írás
A berber nyelvek elterjedési területe.
A berber nyelvek elterjedési területe.
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Berber language|Tamaziɣt / Tamazight
Tamazight berber.svg]]
témájú médiaállományokat.

A berber nyelvek az afroázsiai nyelvcsaládba tartozó, egymással közeli rokonságban álló nyelvek, nyelvjárások csoportja Észak-Afrikában; beszélői összefoglaló néven berberekként ismertek. Saját elnevezésük Tamaziɣt, Tamazight. Beszélőik száma mintegy 12-13 millió. Az ide tartozó két legismertebb nyelv a tuareg vagy tamasek nyelv Marokkóban, a Szaharában és a kabil nyelv Algériában. A kivándoroltak nagy csoportjai beszélik a nyelvet Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is, de az Afrikában élő berberek nagy része is két- vagy háromnyelvű (beszélik az arabot és ritkábban a franciát is). A berber nyelvek a szintén ugyanebbe a nyelvcsaládba tartozó sémi nyelveknek (pl. arab, héber stb.) csak távolabbi rokonai (tehát nem a sémi nyelvek csoportjába tartoznak!).

Története[szerkesztés]

A nyelvet az ókori Numidiában is beszélték. Az ókori líbiai feliratokhoz képest az írás módosult, de továbbra is geometrikus jellegű ábrákból áll.

Az ebbe a családba tartozó guans nyelv a Kanári-szigeteken a 16. században kihalt.

A berber nép néhány évtizede nemzeti öntudatra ébredt, a két nagy nyelvi változatban szépirodalom is létrejött. Arab írást használnak, de sokan ismerik a régi tifinak írást is.

Források[szerkesztés]