Kasszerine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kasszerine, Al-Qaṣrayn (ڨصرين)
Közigazgatás
Ország Tunézia
Irányítószám1200
Népesség
Teljes népesség108 794 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság656 m
IdőzónaUTC+1 (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 10′, k. h. 8° 50′Koordináták: é. sz. 35° 10′, k. h. 8° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kasszerine, Al-Qaṣrayn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kasszerine, Kasserine (arabul: ڨصرين, Gaṣrīn) város és kormányzóság Nyugat-Közép-Tunéziában. A város Tunézia legmagasabb hegye, az 1554 méteres Jebel ech Chambi alatt található. Lakossága 76 243 (2004).

Fekvése[szerkesztés]

Szfaksztól 200 km-re nyugatra, Szúszától 166 km-rel délnyugatra fekvő település.

Története[szerkesztés]

A helyet a klasszikus ókorban római telepként, Cillium néven ismerték. Vespasianus (69–79) vagy Titus római császár (79–81) alatt municípium rangjára emelkedett. A helyszínen ez időkből több régészeti bizonyíték is maradt: mauzóleumok, diadalívek, termálfürdők, színház és keresztény bazilika is.

A város fontos piaci, közúti és vasúti csomópont, illetve öntözött mezőgazdasági terület központja. Az északnyugatra fekvő Kasszerine-hágó a második világháborúban a tunéziai hadjárat döntő csatájának színhelye volt, amely hozzájárult az észak-afrikai német ellenállás összeomlásához.

A környék főbb városai közé tartozik Thala (Tālah), Sbeitla (Subayṭilah) és Feriana (Furrīyānah). Az ókori római települések romjai, Sufetula és Cillium, Sbeitla és Kasszerine városai közelében fekszenek.

Gazdasága[szerkesztés]

Kasszerine gazdasági tevékenysége az olajbogyó termelésre és az 1960-as évek végén felépült alfacellulózgyárra épül, mely a környék alfafűtermelését (eszpartófű) dolgozza fel a papírgyártás nyersanyagává.

A közeli Chambi Nemzeti Park területe az ország veszélyeztetett hegyi gazelláinak otthona. A környező területen juh- és szarvasmarha tenyésztés, valamint öntözéses gabonatermesztés folyik. Al-Dūlāb (Douleb) területén olajmezők találhatók, amelyek csővezetékkel vannak összekötve a Gabèsi-öbölnél lévő La Skhirával (Al-Ṣukhayrah).

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Chambi Nemzeti Park – területén gazellarezervátum található.
  • Római diadalív – a 3. századból való.
  • Flaviusok mauzóleuma – A háromszintes sírhely fő érdekessége egy 110 szakaszból álló, homlokzatra vésett költemény, amely az itt nyugvó Flavius Secundus tiszteletére íródott.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]