Szfaksz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szfaksz
Sfax Rue Hédi Chaker.JPG
Közigazgatás
Ország Tunézia
Kormányzóság Szfax
Irányítószám 3000
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség272 801 fő (2014) +/-
Tszf. magasság13 m
Terület56 km²
Elhelyezkedése
Szfaksz (Tunézia)
Szfaksz
Szfaksz
Pozíció Tunézia térképén
é. sz. 34° 44′ 26″, k. h. 10° 45′ 37″Koordináták: é. sz. 34° 44′ 26″, k. h. 10° 45′ 37″
Szfaksz weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szfaksz témájú médiaállományokat.
Köztársaság tér, Sfax

Szfaksz (nyugati alakban Sfax, klasszikus arab ejtés alapján Szafákisz, arabul: صفاقس [Ṣafāqis]) város Tunéziában, Tunisztól délre.

Fekvése[szerkesztés]

Tunisztól 270 km-rel délkeletre fekvő település.

Története[szerkesztés]

A 849-ben Taparura és Thaenae romjain alapított település Szfaksz kormányzóság székhelye, illetve a Gabesi-öböl egyik fontos kikötőhelye.


A középkori Szfaksz már a 10. században Itália egyik nagyobb olivaolaj szállítója volt. Már ekkor híresek voltak egyes kelméi és halászata is.

1095-1099-ig a hilali törzsek pusztításai után egy rövid életű miniállamot is létrehoztak a szfaksziak.

Szfaksz népessége ma hozzávetőlegesen 340 000 fő (2005).[1] Az országban bányászott foszfátot feldolgozó ipari központ.

Sokszor nevezik Tunézia "második városának", mivel népességben csak a főváros, Tunisz előzi meg.

Szfax kikötőjéből érhetők el a kikötővel szemben fekvő Kerkenna-szigetek is.

Medina[szerkesztés]

Medina Szfaksz óvárosa, mely a kikötő és a pályaudvar közé esik. A Medinát körbefogó bástyafal (600x400 m) számos kiszögellésével, tornyával és felhajtórámpájával eredetileg vályogból épült, még a 9. században. Később kővel építették át, meghagyva az eredeti vályog miatt szükséges dőlésszöget, ezért a bástyafal és a számtalan torony a megszokottnál döntöttebbnek tűnik.

  • Bab Diwan a bástyafalakkal körbeépített óváros főbejárata, mely a déli oldalon, a pályaudvartól kb. 300 méter távolságra fekszik.

A régi, egyszerű szögletes kaput 1306-ban építették és azóta legalább ötször renoválták, utoljára a második világháború után. A szomszédos őrtorony is hasonló korú, de azt utoljára a 17. században újitották fel. A kapu melletti árkád három tágas íve a második világháború utáni építmény.

  • Nagymecset - Bad Diwan-on, a főbejáraton áthaladva érhető el. Eredetije 850 körül épült, majd a 10-11. században és a török időkben is átépítették. Szögletes minarettje viszonylag alacsony és a csökkenő méretű egymásra állított kockák a kairouani mecset stílusát idézik.

A mecset mögötti óvárosi negyed a szuk és a piac.

  • Dar Jallouli-ház - Ez nyújt otthont a népművészet körzeti múzeuma gyűjteményének. A ház maga tipikus 17. századi polgári otthon, amin keresztül a korabeli átlagos építészeti igényeket tükrözi. A benne elhelyezett gyűjtemény az arab családok használati tárgyairól, életmódjáról tudósít.
  • Bab Chargui - ezen a kapun hagyható el az óváros az állomás irányában.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Medina (óváros)
  • Városháza - Földszintjén kapott helyet a régészeti múzeum, melynek gyűjteménye zömében a közeli Thaenae lelőhelyről származik. A gyűjtemény zömét mozaikok adják. A kiállított mozaiktablók témaválasztása: Óceán isten portréja, Medúza-fej, Bacchus diadala, vadászjelenet, tengeri halak, stb. A kiállítás anyagából figyelemreméltók: néhány ókori üvegtárgy is, mint pl. a parfűmösfiolák, halotti urnák és más butéliák.

A múzeum érdekessége még a II. sz. teremben kiállított mozaikkal borított ókeresztény sír, a III. sz. terem festett 3. századi síremléke egyik oldalán egy bikaviadalos jelenettel.

  • Bourguiba elnök lovasszobra - a Városháza előtti téren áll.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. LookLex Encyclopaedia, megtekintve 2008. július 10.