CIB Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CIB Bank
Típus kereskedelmi bank
Alapítva 1979. november 9.
Székhely 1027 Budapest, Medve u. 4-14.
Vezetők Simák Pál
elnök-vezérigazgató
Szabó István Attila
vezérigazgató-helyettes
Csordás Zoltán
vezérigazgató-helyettes
Andrea De Michelis
pénzügyi vezérigazgató-helyettes
Strohmayer János
vezérigazgató-helyettes
Giorgio Gavioli
vezérigazgató-helyettes
dr. Ákos Tamás
vezérigazgató-helyettes
Forma zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek banki szolgáltatások
Anyavállalata Intesa Sanpaolo

Magyar cégjegyzékszám 01-10-041004
A CIB Bank weboldala

A CIB Bank Zrt. magyarországi kereskedelmi bank, jelenleg az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalata. Meghatározó anyabanki háttérrel és 35 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő, közel 100 fiókjában áll rendelkezésére több mint 500 ezer ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésre áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, mobilCIB, vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.

Története[szerkesztés]

A kezdetek

1979. november 9-én jött létre a CIB Bank alapító elődje, a Közép-európai Nemzetközi Bank, amely akkor még dolláralapon működő devizabankként működött, tulajdonosai pedig a Magyar Nemzeti Bank mellett vezető európai és japán bankházak voltak. Mivel a bank hazai ügyfelei egyre inkább igényelték a forintműveleteket is, és a kétszintű bankrendszer megteremtése lehetőséget is adott egy belföldi bank megalapítására, 1988-ban létrejött a CIB Hungária Bank Rt. Ezzel a CIB palettája hazai, forintban igénybe vehető kereskedelmi banki szolgáltatásokkal egészült ki. A két szervezet 1998. január 1-jével egyesült CIB Közép-európai Nemzetközi Bank néven.

Nemzetközi háttér

1997-ben az MNB értékesítette tulajdoni hányadát a bankban, amelyet az alapító részvényesek egyike, az olasz Banca Commerciale Italiana Csoport vásárolt meg több más részvénycsomaggal együtt. A későbbi felvásárlásokat, fúziókat és tulajdonos-változásokat követően, 2007 januárjában a CIB akkori anyabankja, a Banca Intesa és a harmadik legnagyobb olasz bank, a Sanpaolo IMI fúziója révén – Intesa Sanpaolo S.p.A. néven – létrejött Olaszország legnagyobb bankcsoportja. Az anyaintézmények példáját követve, 2008. január 1-jével a CIB Bank és az Inter-Európa Bank is egyesítette erejét, CIB Bank Zrt. néven.

A CIB Bank ma

A CIB Csoport meghatározó anyabanki háttérrel univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja közel 100 fiókja segítségével, több mint 500 ezer ügyfelének. A bank 2013-ban újrafogalmazta stratégiáját: a lakossági üzletágban cél, hogy a pénzintézet ügyfelei elsődleges lakossági bankja legyen, míg a KKV, lízing és mikrovállalati szegmensben a CIB Csoport a termékek és szolgáltatások továbbfejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Bár jelenleg elsősorban ezen szektorokra összpontosítja erőfeszítéseit, a CIB új célokat tűzött ki a nagyvállalati üzletágban nyújtott teljesítményének szinten tartása érdekében is. A megújult stratégia szellemében a cél az, hogy a CIB felelős, megbízható, a józan és reális célokat támogató, és az ügyfelek valódi lehetőségeit megvalósító pénzügyi partner lehessen a mindennapokban.

2014. január 13-án a Lehel utcai bankfiók előtt bombát robbantottak.[1][2][3]

Elismerései[szerkesztés]

2008-ban A MasterCard versenyén az idén "Az év bankja" elismerő címet a CIB Bank nyerte el[4]

A CIB Bank családi csomagját - a pénzügyi szektorból egyedüliként - „a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Aranybölcsős támogatója” címmel ismerték el 2010-ben. Ezt a csomagot 2013. április 1-vel megszüntették.

Vezérigazgatók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]