CIB Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CIB Bank
CIB Bank.jpg
Típus kereskedelmi bank
Alapítva 1979. november 9.
Székhely 1027 Budapest, Medve u. 4-14.
Vezetők Surányi György
elnök
Fabrizio Centrone vezérigazgató
Eduardo Bombieri
vezérigazgató-helyettes
Forma zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek banki szolgáltatások
Összes vagyon 2157,08 milliárd Ft (2012)
Anyavállalata Intesa Sanpaolo

A CIB Bank weboldala

A CIB Bank Zrt., vagy röviden CIB Bank egy magyarországi kereskedelmi bank, az Intesa Sanpaolo bankcsoport magyarországi leányvállalata. Univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Faktor, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. 2012-ben országosan 101 bankfiókot üzemeltetett és több,mint 600 ezernél ügyfele volt (cégek, önkormányzatok, egyéni vállalkozók és természetes személyek összesen).

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1979. november 9-én 20 millió dollár alaptőkével a Magyar Nemzeti Bank, valamint olasz, nyugat-német, osztrák, francia és japán bankok megalapították a térség első konzorciális bankját, az off-shore státuszú [1] Central-European International Bank Limited-et (CIB), azaz magyarul a Közép-európai Nemzetközi Bankot. Részvényesei az alapításkor:

Részvényes bank Százalék
magyar 1957-2000 Magyar Nemzeti Bank 34
olasz Banca Commerciale Italiana 11
NSZK Bayerische Vereinsbank 11
osztrák Creditanstalt 11
francia Société Générale 11
japán Sakura Bank 11
japán Long-Term Credit Bank of Japan 11

1988-ban a CIB és részvényesei létrehozták a forintműveletek végzésére felhatalmazott Közép-Európai Hitelbank Rt.-t (1994-tõl CIB Hungária Bank Rt.). Ettől az időponttól a CIB mind konvertibilis devizában, mind forintban ügyfelei rendelkezésére állt, miközben banki szolgáltatásait is folyamatosan bővítette. 1989-ben a Creditanstalt, mivel önálló szereplőként kívánt megjelenni Magyarországon, eladta részvényeit egyenlő arányban az öt külföldi kisebbségi tulajdonosnak, akiknek így 11 százalékról 13,2 százalékra növekedett a tulajdonrésze.

A CIB Bank székesfehérvári fiókja

1995. december 21-én szűnt a bank off-shore státusza. Három évvel később, 1998 januárjában, miután – a jogszabályi környezet változása következtében – megszűnt a két bank különválasztásának indokoltsága, a CIB magába olvasztotta leánybankját.

A bank tulajdonosi szerkezete 19971998-ban két lépcsőben megváltozott, s a korábbi kisebbségi tulajdonos, a Banca Intesa (előzőleg: IntesaBCI) lett a CIB kizárólagos tulajdonosa.

2007. január 1-jén egyesült a CIB Bank és az Inter-Európa Bank anyabankjai – a második legnagyobb olasz hitelintézet, a Banca Intesa, valamint az egyik legtekintélyesebb itáliai bank, a Sanpaolo IMI. Olaszországban ezzel egy új, piacvezető bank jött létre, Intesa Sanpaolo néven, amely az európai pénzügyi piac meghatározó szereplője. Az anyaintézmények példáját követve, 2008. január 1-jével a CIB Bank és az Inter-Európa Bank is egyesítette erejét, és CIB Bank Zrt. néven folytatta tevékenységét.

2014. január 13-án a Lehel utcai bankfiók előtt bombát robbantottak.[2][3][4]

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008-ban A MasterCard versenyén az idén "Az év bankja" elismerő címet a CIB Bank nyerte el[5]

A CIB Bank családi csomagját - a pénzügyi szektorból egyedüliként - „a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Aranybölcsős támogatója” címmel ismerték el 2010-ben. Ezt a csomagot 2013. április 1-vel megszüntették.

Vezérigazgatók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]