Ugrás a tartalomhoz

Perihélium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pályának a Naphoz legközelebb, illetve legtávolabb eső pontját nevezzük perihéliumnak és aphéliumnak. A perihélium távolságát a Naptól perihéliumtávolságnak, az aphélium távolságát aphéliumtávolságnak nevezzük

A perihélium vagy napközelpont[j 1] egy heliocentrikus pályán keringő égitest pályájának azt a pontját jelenti, amely a Naphoz a legközelebb esik.[1] Az egyik apszispont. Ellentéte (a pálya Naptól legtávolabbi pontja) az aphélium. Az aphéliumtávolság és a perihéliumtávolság különbsége annál nagyobb, minél nagyobb a pálya excentricitása; ennek megfelelően az üstökösökre általában jellemző a nagy különbség. A perihéliumban a legnagyobb az égitest pályasebessége is.[2]

A Föld napközelpontja 147,1 millió km-re, naptávolpontja 152,1 millió km-re található a Naptól.[3]

Különbséget kell tennünk a Föld-Hold rendszer közös tömegközéppontja, illetve a Föld középpontja Naphoz legközelebbi pozíciója között. Ez utóbbi a Föld-Hold kepleri pályája január 4-i perihéliumától ±2 nappal térhet el, egyrészt a Hold pillanatnyi helyzete, másrészt a szökőévi nap eltolódása miatt.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. A planetológiai terminológia tervezete (magyar nyelven) (DOC). ELTE, 2008. február 29. [2009. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)

Lásd még

[szerkesztés]

Pálya (csillagászat)

Források

[szerkesztés]
  1. Perihélium (magyar nyelven). Kislexikon - Csillagászati tudásbázis. Magyar Csillagászati Egyesület, 2009. [2013. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 12.)
  2. Afélium. A Pallas nagy lexikona. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
  3. Kereszturi Ákos és Tepliczky István (szerk.): Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak (magyar nyelven). Magyar Csillagászati Egyesület / OSZK. (Hozzáférés: 2009. november 29.)