Bak csillagkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a csillagképről szól. Az azonos nevű településhez lásd a Bak (település) című szócikket. Baknak nevezik még egyes párosujjú patások hímjét.
Capricornus symbol (bold, white).svg Bak csillagkép
Capricornus constellation map.png
Adatok
Latin név Capricornus
Latin birtokos eset Capricorni
Rövidítés Cap
Rektaszcenzió 20h 7m – 21h 59m
Deklináció -8° 25´ – -27° 35´
Területe414 négyzetfok
Nagyság szerinti helyezés 40
Teljesen láthatóészaki 62°-tól déli 90°-ig
Legfényesebb csillag δ Capricorni (Deneb Algedi)
fényessége(változó) 3,0m
Szomszédos csillagképek

A Bak (latin: Capricornus) egy csillagkép, egyike a 12 állatövi csillagképnek.

Története, mitológia[szerkesztés]

A Vízöntő és a Bak csillagképek

A csillagkép annyira régi, hogy elnevezésének eredete a homályba vész. Környékén számos vízzel kapcsolatos csillagkép található, talán ezért is lett később a görög monda is „vizes”. Több mint 3000 évvel ezelőtt babilóniai táblákon halfarkú kecskét ábrázoló festményeket találtak. A sumérok Éa istenhez kapcsolták, aki a tengerből emelkedett ki, s tudást adott az embereknek. A görögök Pán alakjához társították, aki a monda szerint a Nílus vizében fürdőzött, mikor megijesztette Tüphón. Az isten páni félelmében alakot akart váltani, alsó fele hal lett, de felső része kecske maradt. A görög mitológia a csillagképet Amaltheiával, a kecskével is azonosítja, aki a gyermek Zeuszt szoptatta, miután az édesanyja, Rhea megmentette őt attól, hogy az apja, Kronosz felfalja. A téli napforduló - bár már a Nyilas csillagképben van - ma is a Baktérítő nevet viseli.

Láthatósága, megkeresése[szerkesztés]

Alfa Capricorni – látszólagos kettőscsillag

A Bak az égi egyenlítőtől nem túl távoli déli csillagkép, de magassági kiterjedése csak 19°, így Magyarországról teljes terjedelmében látható.

A Nap látszólagos égi útja során január 20-ától február 16-ig van a Bak területén.[1] A csillagkép április közepén egy órával kel a Nap előtt, és a délkeleti látóhatáron kereshető meg jellegzetes csónak alakja, amely a Sas csillagkép alatt van. Június közepén napkeltekor, két hónappal később már éjfél előtt delel, a látóhatár fölött 15-30 fokkal, és egész éjszaka látható. Október közepén este tízkor, november közepén este nyolckor, december közepén kora este, 6 órakor a délnyugati látóhatár fölött helyezkedik el.

A Bak csillagképet a Tejútrendszer legfényesebb részétől balra keressük ősszel, az esti órákban, és leginkább a már említett csónakot formázó csillagai alapján azonosíthatjuk.

Látnivalók[szerkesztés]

Csillagok[szerkesztés]

Mélyég-objektumok[szerkesztés]

A csillagkép területén számos galaxist találunk, valamint néhány objektumot, mely saját Tejútrendszerünkhöz tartozik. Maga a csillagkép a galaktikus egyenlítőtől délre helyezkedik el. Így amikor erre tekintünk, mintegy a Tejútrendszer síkja alatt nézünk ki a távoli világűrbe. Látványos mély-ég objektumok:

  • Messier 30: Egy V osztályú 7,3m-s gömbhalmaz, melynek mérete 15'×15', ebből kifolyólag már a legkisebb távcsövekkel is könnyen megtalálható, de a déli félteke legjobb észlelőhelyeiről, megfelelő sötétadaptáció után akár szabad szemmel is megpillantható.
  • Chatard 2: Egy rendkívül pici és halvány csillagraj, csupán 1'-es átmérővel. csillagai 14 magnitúdósak, és a halmaz 6-7 tagból áll. A Capricorni csillagtól 40'-re északi irányban található. Igazi nagy távcsöveknek való objektum!
  • Palomar 12: A csillagkép keleti határának közelében találunk rá erre a különleges gömbhalmazra, melynek fényereje csupán 11,7m. Különlegessége abban rejlik, hogy gyakorlatilag nincs központi sűrűsödése, így besorolása XII, ami a leglazább szerkezetű halmazokra jellemző.

A csillagkép területén továbbá csak igen halvány galaxisokat találunk, valamint több tucat galaxishalmazt, pl. ACO 2374, ACO 2357 stb.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Capricornus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Évszázados léptékben ez a precesszió miatt változik.
  2. A második szám egy numizmatikai könyvet is jelöl

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Capricornus
A Wikimédia Commons tartalmaz Bak csillagkép témájú médiaállományokat.