Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal – javaslatok és ötletek szekciója

A Javaslatok szekcióban vitathatod meg az új ötleteidet, módosítási javaslataidat. ha egy javaslat elfogadtatott és már nem aktuális, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.

 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

Portálok létrehozása és karbantartása[szerkesztés]

Függőben Függőben Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 1., 22:45 (CEST)

A portálok (a Grúzia törlése után kereken százan) a Wikipédia kirakatában vannak, ezért a létrehozásukat feltételekhez szoktuk kötni, de ezek a feltételek nincsenek rendesen összeszedve, és ha egy portál létrejött, akkor vagy foglalkozik vele valaki, vagy nem. A portálok mellett feltüntetett karbantartók között olyan is van, aki majdnem 10 éve nincs közöttünk.

Át kellene nézni, hogy melyik portálnak van gazdája, aki tényleg foglalkozik vele, és jó állapotban tartja; a többinek újat keresni, vagy eldönteni, maradhat-e így gazda nélkül, esetleg raktárba tesszük vagy töröljük. Pontosítani kellene a portálok létrehozásának személyi és tárgyi feltételeit. Mivel a jelek szerint nem vagyunk nagyon jók a folyamatos követésben, kénytelenek vagyunk időnként kampányszerűen foglalkozni a portálokkal.

Az érintett lapok:

 • Portál:Portálok – a portálok listája az önkéntes karbantartókkal. Önmagában sem friss, például rég átnevezett szerkesztők régi neve van beleírva.
 • Portál:Portálok/Karbantartók jelenléte – ezt ma délelőtt csináltam, hogy lássuk, melyik karbantartó mikor szerkesztett utoljára. Szerencsére vannak páran, akik ma. :-) Egyelőre kézzel lehet elindítani a frissítését.
 • Wikipédia:Hogyan lehet új portált létrehozni? – ez lenne a technikai útmutató, 2008 óta érdemben nem fejlődött. Át kellene nézni, hogy jó-e még. Kapásból hiányolom belőle a téka leírását.
 • Portál:Portálok/Portálszabályzat – hasznos oldal, de nekem Szajci magánakciójának tűnik. Ha tud róla valaki, hol volt megbeszélés róla, ne tartsa titokban! Ezt gatyába kéne rázni, közösen megbeszélni, hogy mi legyen benne. Ha nem is kell formális irányelvet csinálni belőle, mert nem szeretem a bürokráciát, de valami megbeszélésnek és konszenzusnak kéne lennie, amit aztán belinkelhetünk a lap aljára. Ki, milyen témában, milyen feltétellel készíthet portált, kivel kell megbeszélnie, hány támogató kell, mikor tekintünk karbantartottnak (élőnek) egy portált, mi történjék a tetszhalottakkal, mikor töröljük stb.

Akármilyen lelkes is valaki, a portál a közösségé, mert a Wikipédia kirakata. Nem vonatkozhat rá a WP:BSZ olyan szabadon, mint a szócikkekre. Ezért kellene közösségi szinten foglalkozni a kérdéssel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 20., 12:18 (CEST)

Ha már említve volt Szajci, akkor pingelem: @Szajci:. Apród vita 2016. augusztus 20., 21:49 (CEST)

A helyzet sokkal súlyosabb, mint elsőre látszik. Találomra én is belenéztem pár portálba még korábban és én is gondoltam egy hasonló javaslatra. Rengeteg helyen van nap képe, hét szócikke, aktuális események..., melyek már évek óta nem változnak. Jó lenne ezeket a nem aktualizált szövegdobozokat kommentbe tenni, ha már nem foglalkozik velük senki régóta. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 20., 22:50 (CEST)

Ezek szerint nem érdekel senkit a probléma, engedjük el? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 21., 07:18 (CEST)

De, de, engem is érdekel, csak túl nagy falat. Valami konkrétabb megfogalmazás lehet, hogy aktivizálná a közösséget. Esetleg egy portálműhely létrehozása? Bármilyen bürokratikusan is hangzik, ha folyamatos ellenőrzést szeretnénk a portálok felett, valami állandó csapat kell, akik ha nem is naponta, de havi szinten foglalkoznak a kérdéssel, portálok ugyanis mindig lesznek újak, és mindig el is halnak, a szerkesztői lelkesedés hullámzásának függvényében.
Ha már javaslat: a Feljavítandó cikkek kategóriához hasonlóan létre lehetne hozni egy portálkarantént, ahova áttesszük a már nem mozgó jelölteket, nem engedjük, hogy a Google indexelje ezeket, és kiszedjük bottal a szócikkekből a portálra mutató hivatkozásokat. Az eredeti helyéről pedig töröljük. Esetleg egy szabályos TMB keretében kerülnének át (ha átkerülnének) a tetszhalál állapotában lévő portálok - tekintve, hogy azért elég munkás az összes portál-allap átmozgatása, és külön bot írása a hivatkozások szócikkekből való kivételére, szóval ne az legyen, hogy valaki utólag reklamál... Palotabarát vita 2018. május 22., 11:05 (CEST)
Korábban javaslatot tettél arra, hogy a portálsablont átalakítod és egységes formára hozod. Az lenne a legjobb megoldás, ha olyan okos lenne a portál sablon, hogy a letiltott/törölt/átnevezett... portálokat be sem linkeli. Így ha egy portál kritikán aluli, nem kellene 1000 cikket javítani, csak a portált átmozgatni, a cikkekből pedig magától eltűnne a hivatkozás. Ha valaki feljavítja a portált, akkor egy visszanevezéssel megint elérhetővé válhatna. – B.Zsolt vita 2018. május 22., 11:26 (CEST)

Az is kérdés lehet, @B.Zsolt:, hogy szükség van-e egyáltalán a portálokra? A legtöbb inaktív, alig szerkeszti bárki. Nekem sincs időm három portál folyamatos frissítésére. lehet, hogy a megoldás a névtér megszüntetése lenne (és egy bot kiszedné a portálsablonokat). Xia Üzenő 2018. június 24., 15:44 (CEST)

@Teemeah: Abból, hogy neked nincs időd (kedved) a portálokat frissíteni, nem következik, hogy az összes portált meg kellene szüntetni. (Én például általában egy-két havonta frissítem a Kolozsvár-portált. A Világörökség-portálon a "hét cikke" úgy van megoldva, hogy hetente magától frissül.) – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 24., 15:51 (CEST)
Az két portál. És a többivel mi lesz? :) Xia Üzenő 2018. június 24., 16:04 (CEST)

OFF. Pont a hetekben játszottam el egy portál létrehozásának a gondolatával. :-( Mit lehet általában tudni a portálok olvasók (nem szerkesztők) általi használatáról, hogy generálnak-e többletforgalmat, ilyesmi. Vagyis mire jó egy portál? Pasztilla 2018. június 24., 18:23 (CEST)

A legnézettebb portál a közösségi napi 100 olvasással (nyilván mert az oldalsó menüben van); ezen kívül 37 olyan portál van, amit legalább napi 10-szer néznek. Ami elég elenyésző ahhoz képest, hogy mondjuk a földrajzportál (legnépszerűbb, napi 76 olvasással) kezdőlapjáról linkelt földrajzi témájú cikkeket együttesen naponta tízezerszer olvassák (szóval ha minden olvasó továbbkattint a portálról, akkor +1% forgalom).

Ami nem különösebben meglepő, a cikkeket kiadja a Google és a belső kereső, a portálokat nem, miért keverednének oda az olvasók? Egy jól megcsinált portált külső oldalakon (közösségi oldalak, linkgyűjtők) reklámozva talán lehetne forgalmat elérni, de ilyesmivel senki nem foglalkozik. --Tgrvita 2018. június 30., 18:48 (CEST)

Érintőlegesen kapcsolódik, hogy megkezdődött az első(?) TMB egy műhelyről (nem portálról). Ha lesznek egyáltalán hozzászólások, akkor azok szempontjait esetleg a portálok törlésével/megmaradásával kapcsolatban is hasznosítani lehet: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Wikipédia:Könyvműhely Palotabarát vita 2018. július 6., 10:01 (CEST)

Labdarúgásműhely „irányelveinek” átnevezése[szerkesztés]

Függőben Függőben Piraeus vita 2017. március 1., 15:42 (CET)

Sziasztok! Szeretném kérni, hogy a labdarúgásműhely oldalán szereplő „irányelveket” nevezzük át valami másra. Ezek ugyanis nem irányelvek abban az értelemben, ahogy az irányelv szót itt a Wikipédián használjuk (soha a közösségben szavazás ezekről nem volt), hanem a műhely tagjai által összerakott szempontok, amiknek ezt a nevet adták. Ez így félrevezető. Időről időre felmerül, TMB-ken az érv, hogy ezek alapján az „irányelvek” alapján valaki nevezetes. Szeretném, ha nem kéne többé ezzel felesleges köröket futnunk. Üdv: Piraeus vita 2017. február 17., 23:47 (CET)

Piraeus+1. Hadd siessek hozzátenni, hogy tartalmilag semmi probléma sincs ezekkel a műhelymegállapodásokkal, amik nyilván nagyon hasznosak a műhelytagoknak abban, hogy egységes tartalmú, formájú, témaválasztású cikkeket hozzanak létre. A gond csak az elnevezéssel van; ez az, ami időről időre félreértéseket okoz. Malatinszky vita 2017. február 17., 23:58 (CET)

Milyen elnevezést ajánlható a műhelynek ehelyett? Találni kéne egy jobb alternatívát, akkor esélyesebb a kivitelezés. A műhelyen belül érvényes megállapodásokról van szó, mi erre a jó szó? --Karmela posta 2017. február 18., 00:16 (CET)

Mi lenne - hiszen műhelyként működnek - ha felkérnénk a műhelyt az átnevezésre, ott kitalálják a fenti kifogásokat mérlegelve az "irányelvek" helyett alkalmazandó nevet, itt pedig vagy visszatérünk utána a problémára, ha valakinek kifogása a műhely által átnevezett név ellen vagy bezárjuk a beszélgetést, amennyiben senkinek nincs kifogása a a műhely által átnevezett név ellen. Apród vita 2017. február 18., 00:22 (CET)

Ha ötletelni kell, nekem kézenfekvő a „megállapodások” szó, de amúgy Apródnak igaza van: ez hadd legyen a műhelytagok belügye. Malatinszky vita 2017. február 18., 00:24 (CET)

+1 Piraeus, valóban sok félreértés, vita táptalaja. Mint műhelytag jelzem, hogy esetleg támpontként, útmutatóként (2 elnevezési lehetőség) szolgál, de jó lenne ha a focis cikkekre is az általános nevezetességi irányelveink vonatkoznának. Gerry89 vita 2017. február 18., 00:54 (CET)

@Piraeus, Malatinszky: Javasolnám, hogy a lapon lévő "9. Nevezetességi küszöb" fejezetet töröljük. A lap (köztük a 9. fejezet) tartalmáról nem volt általános szavazás. A fejezet tartalma gyakorlatilag a Wikipédia:Sportműhely/Nevezetesség lapon is létezik, és ugyanúgy ennek a lapnak sincs hatása a nevezetesség elbírálásakor, a lap tetején jelzés is van, hogy ez csak tervezet. A műhelylap neve lehetne "megállapodások" vagy "egyezségek" (az útmutató nevet kerüljük, mert azoknak szintén van általános elfogadottságuk). Esetleg egy új sablonnal jelezni, hogy ez egy műhelybeli megállapodás, útmutató, eltérés esetén a Wikipédia:Irányelvek és útmutatók lap az elsődleges. Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2017. február 18., 02:53 (CET)
Symbol support vote.svg támogatom – Gerry89 vita 2017. február 18., 10:42 (CET)

A nevezetességi küszöb szakasz törlését támogatom. A többi hasznos és igen is irányelvként funkcionál. 2008 tavaszán több szerkesztő munkája révén jött létre. Volt konszenzus róla és azóta is jól használható, nagyon fontos része a labdarúgó szócikkeknek. Hiba lenne ezeket nem Irányelveknek hívni és nem is látom okát, hogy ne így hívjuk őket. - Csurla vita 2017. február 18., 11:44 (CET)

Irányelv helyett útmutató. – Ary vita 2017. február 18., 12:49 (CET)

Azt, hogy az labdarúgó szócikkekkel kapcsolatos elnevezési szokások elfogadott irányelv az is bizonyítja, hogy része a Wikipédia:Elnevezési szokások irányelvnek is. - Csurla vita 2017. február 18., 13:02 (CET)

@Csurla: ha jól látom, elsősorban te kezeled az oldalt. Kiszeded azt a nevezetességre vonatkozó szakaszt? Másrészt azt gondolom, hogy az elnevezési szokásokra vonatkozó szabályokkal eddig senkinek nem volt semmi baja. Viszont meg kéne szavaztatni őket a közösséggel és akkor tényleg irányelv lenne belőlük. Amíg nincs megszavazva, addig ne hívjátok irányelvnek ezeket sem, mert viták lehetnek ebből az elnevezésből. (Amúgy engem az sem zavarna, ha a nevezetességre vonatkozóan is tennétek javaslatot a közösségnek, ha ezt indokoltnak tartjátok.) Piraeus vita 2017. február 19., 19:23 (CET)

2008-ban amikor bekerültek ezek, akkor nem volt olyan szavazosdi bürokrácia. Szóval érvényesek és nem kell szavazás. Sok irányelvet ki lehetne így törölni. Nevezetességi küszöb mehet ki, de a többi irányelvként, marar márcsak azért is mert Wikipédia:Elnevezési szokások irányelv is 9 éve hivatkozik rájuk. Hasznosak, értelmesek és fontos a mindennapi életben. - Csurla vita 2017. február 19., 19:33 (CET)

@Csurla: szerintem azért megfontolhatnád a többség akaratát. Egy szavazá mit árthat? Megszűnnének végre a viták. Minden vita magja ez. Nem hiszem, hogy ezt úgy kellene kezelni, hogy 2008-ba se volt, most se legyen. Gerry89 vita 2017. február 19., 22:01 (CET)

Nem látok többséget. 2008-ban volt egy többség. A múlt szemen köpése lenne, ha ezt elengednénk. Gerry kérlek, hogy kevesebbet pingelj engem és és inkább szócikkeket írj. Engem már zavar egy ideje a hiperpörgésed. - Csurla vita 2017. február 19., 22:06 (CET)

Ok. Tegyél te is így.– Gerry89 vita 2017. február 19., 22:40 (CET)

@Gerry89: Engem már zavar egy ideje a hiperpörgésed. Csak hogy árnyaljam a képet Gerry89-nek: 43 frissen lezárt megbeszélés szerepel a Törlésre jelölt lapokon. 43. Ez iszonyú. Ezek között olyanok is vannak, amiket te jelöltél. Lassan járj, tovább érsz.

Egy szavazá mit árthat? A wikitörténelem azt bizonyítja, hogy vagy megold vagy sem. Kétesélyes a dolog. A zászlós kérdésben pl. évekkel a szavazás után is voltak viták, hogy legyen-e az infoboxban vagy sem. Apród vita 2017. február 19., 22:13 (CET)

@Apród: Erre azért még rákérdezek, mert nem értem. „43 frissen lezárt megbeszélés szerepel a Törlésre jelölt lapokon. 43. Ez iszonyú. Ezek között olyanok is vannak, amiket te jelöltél.” Ezt kifejtenéd, hogy miért probléma? Piraeus vita 2017. február 19., 22:31 (CET)
Azért egyrészt, mert homályosan rémlik, hogyha a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon feltorlódtak a megbeszélések, akkor előfordult már, még amikor törlésikre jártam, hogy egy-egy javában le nem zárt törlési megbeszélésen X. hozzászólt hozzá valamihez, magán a megbeszélésen megjelent az a hozzászólás, de a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon nem. Ezt egyesek azzal magyarázták akkor nekem, hogyha feltorlódnak a törlésik, akkor előfordul az ilyesmi.
Másik ok: ezek a frissek javarészt február 8-12. között lettek lezárva és a nagyja december vége és február 7. között lett bedobva törlésire. Sok esetben Gerry által. A wikipédián fontos dolog a törlési megbeszélés, de lassan is lehet bedobni ezeket, nem hajt a tatár. Apród vita 2017. február 19., 23:02 (CET)
Én sem értem, azt meg, hogy a zászlós kérdésben egy szavazás után még mindig veszekedés van, azt sajnálom. Amúgy nyilván kell, de csak az infoboxba. – Gerry89 vita 2017. február 19., 22:40 (CET)

A megmaradt tartalom mióta létezik nem volt vitatárgya és hasznos volt a mindennapokban. Mi a francnak foglalkozunk a semmivel? Ennyire ráérnek egyesek? Ahol nincs probléma ne csináljunk. - Csurla vita 2017. február 19., 22:17 (CET)

Köszi Csurla a lap módosítását! Részemről az ügy lezárva. Piraeus vita 2017. február 19., 22:29 (CET)

Én is köszönöm! - Csurla vita 2017. február 19., 22:30 (CET)

Én nem igazán értem, miért kell a jelenlegi címhez ragaszkodni. Ha egyszer nem irányelv, akkor ne legyen az a címe. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. február 19., 22:46 (CET)

Így van. – Ary vita 2017. február 20., 09:11 (CET)
mint La és Ary – Gerry89 vita 2017. február 20., 11:54 (CET)

Nem megbántani akarom egyik műhelytagot sem, főleg nem Csurlát, de ezeknek a labdarúgás témájú szócikkekkel kapcsolatos "irányelveknek" a 90+ százaléka formai és szerkesztési útmutató, főleg a szócikkek elnevezéséről, ha jól megnézzük. Van ilyen például a könnyűzenei szócikkekre is (Lásd itt!), de mégsem irányelv, mint például a nevezetességi irányelvek. – Ary vita 2017. február 20., 12:55 (CET)

Én is azt kérem, hogy ezeknek a műhelymegállapodásoknak adjanak a műhelytagok valamilyen másik nevet, ami által elkerülhetjük, hogy a jövőben összekeverje ezeket valaki a Wikipédia tényleges irányelveivel, amelyeket vagy az enwikiből emeltünk át a kezdetekben, vagy azóta alakítottunk ki valamilyen széles körű konszenzus révén. A másik lehetőség az lenne, hogy ténylegesen irányelvet csinálunk ebből a megállapodás-gyűjteményből, amihez a teljes közösség kétharmados szavazata lenne szükséges. Ennek elvileg nincs akadálya, de szerintem fölösleges lenne ekkora feneket keríteni a dolognak csak azért, hogy ténylegesen irányelvnek lehessen hívni ezeket a -- tartalmilag amúgy teljesen észszerű -- megállapodásokat. Sokkal egyszerűbb valami kevésbé félrevezető nevet adni nekik. Malatinszky vita 2017. február 20., 15:01 (CET)

Az a rész ami félrevezető volt kikerült az oldalról. Most már semmi olyan nincs benne, ami félrevezető lenne. Ami benne van azt annak idején az ősszerkesztők irányelvként szavaztak meg. A megmaradt részre már 2008. augusztusa óta hivatkozik az alapirányelv. Semmi okunk nincs átnevezni más névre, hiszen a Wikipédia:Elnevezési szokások irányelv része. - Csurla vita 2017. február 20., 18:42 (CET)

Nem világos, hogy miért tenné irányelvvé ezt a műhelymegállapodást az, hogy valaki 2008-ban minden megbeszélés nélkül belinkelte az Elnevezési szokások irányelvbe. Mellesleg onnan is lehet tudni, hogy ez a lap nem irányelv, hogy tegnap minden további nélkül, egy kocsmafali megbeszélés alapján eltávolíthattad belőle a nevezetességről szóló szakaszt. Az igazi irányelvek módosításához kétharmados szavazásra van szükség. Malatinszky vita 2017. február 20., 23:11 (CET)

Elég sok érvvel leírtam, hogy miért irányelv. Aki ismeri azokat az időket tudja, hogy az. A ráerős gittvitacsinálókból meg tele van a hócipőm. - Csurla vita 2017. február 20., 23:18 (CET)

Egyetértek azzal, hogy Wikipédia:Labdarúgásműhely/Irányelvek lap nem irányelv, és így nem is kezelhető akként. Az nem érv, hogy eddig miképpen volt, használva. A régóta fennálló hibás használat nem logikus következmény arra, hogy továbbra is hibásan használjunk valamit. Ez a lap nem irányelv, mivel nem irányelv módjára jött létre (nem az enwikiből régen átvett irányelvek egyike, és nem a huwiki szabályai szerint (szavazást megelőző javaslattétel, a megfelelő aláíróval, és a megfelelő számú támogató a szavazáson) létrehozott irányelvek egyike. Az, hogy ez nem irányelv, az is bizonyítja, amit András fentebb írt, hogy megfelelő szavazás nélkül lehetett nagy mennyiségű tartalmat kiemelni belőle. Ilyent egy valódi irányelvvel nem lehetne megcsinálni. Egyetértek, hogy vagy át kell nevezni másra, vagy a megfelelő szavazással irányelvet varázsolni belőle. Mivel megfelelően hasznos tartalom, nem hiszem, hogy megbukna egy ilyen szavazáson. A lényeg a jelenlegi helyzet felszámolása, mert így nem megfelelő a helyzet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. február 21., 21:34 (CET)

Mivel nem ismeritek az oldal elkészültének a hátterét ezért hibás következtetéseket vontok le. Ilyen, hogy azért nem irányelv, mert egy részt simán ki lehetett törölni belőle. Az oldal két részletben jött létre a kitörölt rész jött létre másodszorra. Annak a vitája is a nagy nyilvánosság előtt zajlott és az adminisztrátorok évekig nem találtak ebben a pontban sem semmi kivetni valót és elfogadták érvként sok TMB-n. Hasznos volt ez a 9. pont, mert így sok semmilyen tényleges eredménnyel nem rendelkező, teljesen kezdő labdarúgóról nem lehetett szócikk. A játékosok nagy része el is tűnt a süllyesztőben. Mára változott a helyzet és jó pár ifjúsági labdarúgónak is olyan sajtója van, hogy megfelel a WP:NEV-nek. Emiatt a folyamatos ütközés miatt a 9. pont értelmét vesztette. A megmaradt rész 2008 nyarán készült. Én ebben még nem vettem részt. Készen kaptam, de teljesen egyetértek a tartalmával. Az akkori munka szerint ez irányelvként jött létre. Abban az időben még nem volt olyan szavazásos rendszer mint ma. A vita a labdarúgásműhely oldalán folyt, de bárki hozzászólhatott és meg is tették sokan. A megmaradt rész a rendet biztosítja a cikkek és a hivatkozások között és a megbízható, kiszámítható szerkesztést, hogy ne legyen felesleges javításból értelmetlenül sok. Ezt mindig is irányelvként kezelte a közösség. Kilenc évig senkinek sem jutott eszébe azt mondani, hogy ez nem az. Az, hogy most egyesek szerint ez nem lenne irányelv meglehetősen furcsa következtetés. Öt éve az volt? Vagy hét éve? Most meg nem? Köztudott és közismert volt az oldal. Kilenc éve hivatkozás van rá más irányelvből. Akkor most ki és mikor tévedett? Nagyon rossz iránynak tartom, hogy ha a szerkesztőgárda egy része lecserélődik, akkor csak egy tollvonással el lehet tüntetni szabályokat. Ha itt lenne még CFC, Pilgab vagy Warmuz, akkor biztos vagyok benne, hogy a most oly hangos "ez-nem-irányelv" oldal is csendes lenne. Őszintén mondom, hogy ezt a vitát már kezdem kegyeletsértőnek érezni a néhai CFC miatt, aki komoly erőfeszítéssel létrehozta a közösséggel ezt az irányelvet. - Csurla vita 2017. február 21., 22:41 (CET)

Csurla, azt írod: „A vita a labdarúgásműhely oldalán folyt, de bárki hozzászólhatott és meg is tették sokan.” Adnál egy linket erre a vitára és a sok hozzászólásra? Attól meg, ha kérhetem, gyorsan távolodjunk el, hogy aki veled vitatkozik az CFC emlékét sérti. Malatinszky vita 2017. február 21., 22:57 (CET)

Kerestem linket, de nem találtam meg, de emlékszem, hogy olvastam ezeket a vitákat. Más is feltúrhatja wikit. Nem velem vitatkoztok, hanem az akkor szerkesztőkkel és tiszteletlenséget érzek benne, ahogy néhány kezelik az ügyet. Az pedig, hogy mit érzek csak leírhatom nem te szabod meg. Ilyenkor elcsodálkozom: még is kinek képzeled magad? - Csurla vita 2017. február 21., 23:07 (CET)

Írtam Carlos71-nek, aki annak idején részt ebben a munkában és még mostanság is aktív volt. Remélem olvassa és leírja az emlékeit ezzel kapcsolatban. - Csurla vita 2017. február 21., 23:21 (CET)

Hát szerintem irányelv (még ha nem is nevezhető annak a sokak által leírt klasszikus wikis értelemben), de ha ez akkora probléma akkor nevezhetitek műhely-ajánlásnak is vagy szerkesztési útmutatónak. Szavazás ide vagy oda alapjában szerintem jól le lettek rakva egy egységes labdarúgással kapcsolatos cikkírás alapjai. Anno senki sem tiltakozott. Nyilván leginkább azok szóltak hozzá akiket érdekelt a téma és esetleg értettek is hozzá. Ez a szerény véleményem, de hát nem muszály egyetérteni velem.Carlos71 vita 2017. február 22., 20:33 (CET)

Tartalmilag nincs semmi probléma ezekkel a műhely-ajánlásokkal, csak azt kérjük itt vagy féltucatnyian, hogy ne nevezzétek őket irányelvnek, mert az a név már foglalt az olyan szabályokra, amelyeket széles körű közösségi egyetérétéssel (és az utóbbi 5-6 évben kétharmados szavazással) fogadtunk el. Malatinszky vita 2017. február 22., 20:48 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Értem. Ha mindenképp meg kell változtatni akkor legyen műhely-ajánlás.Carlos71 vita 2017. február 22., 20:56 (CET)

Itt a probléma. Ez kilenc éve volt. Akkor más idők voltak. 5-6 éve kellett volna ezt megvitatni, de nekünk magyaroknak már van időgépünk és szeretjük mindig újra írni a múltat, szeretünk halottakat újratemetni és egyéb fancy dolgokat. - Csurla vita 2017. február 22., 20:51 (CET)

@Carlos71: Köszönöm, hogy hozzászóltál. Többet én sem tudok hozzátenni. Azt viszont nem értem, hogy akkoriban vagy a kilenc év alatt senkinek sem szúrt szemet, akkor baj van a rendszerrel. - Csurla vita 2017. február 22., 20:46 (CET)

Én legalább öt éve mondogatom, hogy nem kéne a műhely-ajánlásokat irányelvnek hívni, mert rendre összekeverik őket az emberek az igazi irányelvekkel, de folyton el lettem hajtva, hogy ne szóljak bele. Ezek után egy kicsit fura most azt olvasni, hogy előbb kellett volna szólni. Malatinszky vita 2017. február 22., 21:05 (CET)

Nem tudom, hogy hol mondogatod, de én nem emlékszem ilyenre. Ha sok volt, akkor pláne furcsa. Kik hajtottak el? Őket kellene megkérdezni, hogy miért. - Csurla vita 2017. február 22., 21:07 (CET)

Malatinszkyra is emlékszem (kb fél éve vetettem fel DVTK-nak, akkor tuti jelezte), de pl. XXLVenom, Dodi123 és én is, meg még sokan mások kértük már, hogy legyen átnevezve, nagyon sok félreértést okoz főleg kezdő szerkesztőknél, TMB-ken rendszeres vita alap. Üdv:Gerry89 vita 2017. február 22., 21:16 (CET)
TMB-ken a 9-es pont volt vitás. A többi nem. - Csurla vita 2017. február 22., 21:19 (CET)
oké, főleg, de nem értem. Logikailag semmiképpen sem jó így az elnevezés, az előző írásom első fele még nem oldódott meg. Én nem akarok vitát, de eddig csak te ragaszkodsz ehhez, Carlos is úgy mond áldását adta, plusz páran már megkértünk itt. Vagy nevezzûk át, vagy szavazzuk meg. Gerry89 vita 2017. február 22., 21:33 (CET)

@Csurla: Itt van pl. egy TMB 2011-ből, ahol azt írtam: „talán szerencsésebb volna az ilyesmit útmutatónak nevezni, hogy ne keverjük össze a Wikipédia igazi irányelveivel, amik nem pusztán egy műhely, hanem az egész közösség konszenzusát tükrözik” amire személy szerint te válaszoltál: „A labdarúgásműhely irányelvei valódi irányelvek (...) és ezt szerencsére ne te egy magad fogod eldönteni (...) A wikipédia közössége sokat dolgozott, hogy a labdarúgásműhelynél legyenek irányelvek. Ennek a semmibe vétele mások munkájának a súlyos lenézése, azaz személyeskedés.” Malatinszky vita 2017. február 22., 21:31 (CET)

Na ez hat éve volt. Jó rég. És mondta valaki még, hogy ezek nem irányelvek, akkor? - 2017. február 22., 21:37 (CET)2017. február 22., 21:37 (CET)~~

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) És akkor is gyakorlatilag a 9-es pont kerül elő. Egyébként meg mindegy minek hívjuk, be kell tartani őket. - Csurla vita 2017. február 22., 21:44 (CET)
Azon ne vesszünk már össze, hogy mikor merült fel először, meg miért nem korábban, meg ha akkor az már túl régen volt. Most felmerült. Mi szól Carlos71 "műhely-ajánlás" javaslata ellen? Ez elég korrekt, és kifejező. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. február 22., 21:42 (CET)
Igazából a műhelyajánást egybe kéne írni, mert csak öt szótag, de amúgy semmi kifogásom. Malatinszky vita 2017. február 22., 21:45 (CET)

Ary már említette példaként:Wikipédia:Formai útmutató (könnyűzene) példájára pl. Wikipédia:Formai útmutató (labdarúgás)? De ha nem tetszik , jó a műhelyajánlás is. Gerry89 vita 2017. február 23., 10:43 (CET)

A műhelyajánlás szerintem pontosabb, kifejezőbb mint a formai útmutató. Egyrészt mert nem csak formai kérdésekről van szó, de azért is, mert pontosan megjelöli az ajánlások hatókörét. --Karmela posta 2017. február 23., 15:37 (CET)

A történet feltárása[szerkesztés]

Wikipédia:Szavazás/Labdarúgócsapatok egységes elnevezése, 2009. 09. 10. - egy 2009-es szavazás, ahol mindenki irányelvként kezeli a kérdést. A lezáró Bennó is. - Csurla vita 2017. február 25., 13:30 (CET)

Megleptél @Csurla: ez alapjaiban változtatja meg a fentieket. Köszi, hogy előtúrtad a linket, mert így kibogozhatóvá vált, a történet. Kibogoztam, hosszú lesz, akinek nincs türelme hozzá, az ugorjon a vastag betűhöz...

 1. Euro2008 szerkesztőtársunk 2008-ban, különösebb egyeztetés nélkül beillesztette a foci műhely „irányelvét” az Elnevezésekről szóló irányelvbe, méghozzá annak egyik alpontjaként. Szavazás erről nem volt, és sajnos senkinek nem tűnt fel, hogy az irányelvet valaki mindenféle megegyezés nélkül módosította – vagy ha fel is tűnt, senki nem szedte ki a „kiegészítést” belőle. Ráadásul a fociműhely oldalán található „irányelv” szövege már akkori állapotában is félkész munkaanyag volt, aztán az idők során ezzel-azzal ki is egészült. Már akkor is hemzsegtek benne a meg nem írt pontok, ezekből most is van bőven (5., 6., 7. főfejezetek, de pl. 2.1.4., 2.2.1.-2.2.4. alfejezetek, stb.). Másrészt egyszerre szabályozott és most is egyszerre szabályoz egy sor egymáshoz nem szorosan tartozó kérdést: főként az elnevezési szokásokat és a labdarúgókra vonatkozó nevezetességi elveket (ami pl. 2008 után került bele és most ki), de kategorizálási és formai szabályokat, sőt még helyesírási kérdéseket is. A szöveg pedig irányelvtől szokatlanul már akkor is úgy zárult, mint ma: „Ha eszetekbe jut valami, bővítsétek.” Egy valódi szavazáson aligha menne át ebben a formában...
 2. Ezután kb. egy évvel jött a Csurla által megtalált szavazás. Magában a szavazás kiírásában és folyamatában a lezáró Bennón kívül senki és semmi nem utalt arra, hogy ez egy irányelv elfogadása lett volna, viszont a szavazás előkészítése (azaz a a szavazási javaslat vitája) során valóban mindenki irányelvről beszélt. Itt mindenki kizárólag az elnevezési szokások kérdésére koncentrált (a megbeszélésen a „nevezetesség” szó el sem hangzott). Tehát a szándék valóban egy focira vonatkozó, elnevezési irányelv megalkotása volt.
 3. A szavazási javaslat megbeszélése során történt egy elég nagy hiba: senki nem mutatott rá, hogy a benne szereplő, konkrét szövegjavaslat elég zavarosra sikeredett. Így hangzott: „Támogatod-e a fociműhely labdarúgócsapatok egységes elnevezésére irányuló törekvéseit, azaz a 2.1-es irányelvünket? Ezzel hozzájárulsz, hogy olyan csapatnevek születnek, mint például az FK Gyinamo Moszkva, az FK Dinamo Kijiv, a Ferencvárosi TC, a FK Zenyit Szankt-Petyerburg, SZK Zesztaponi, FA Ararat Jerevan, Ertisz Pavlodar FK, Kióto Szanga, Teda Beijing, stb.”. Összegezve tehát itt valójában az elnevezési szokásokról, technikailag viszont egy műhelytagok által összeállított félkész munkaanyag egyik pontjának módosításáról javasolt CFC szerkesztőtársunk szavazást. Egészen konkrétan erről a korábbi „műhelyszavazáson” feltett szövegről. A dolgot még átláthatatlanabbá tette, hogy a szavazás kiírásában végül már ez a fent idézett, konkrétan megfogalmazott, de nehezen értelmezhető kérdés sem szerepelt, csak egy link a szavazási javaslatra, -> amiben a kérdés szerepel valahol középtájt, -> amiben egy link szerepel egy korábbi belső szavazásra, -> amiből a javaslat tartalma kibogozható... Szóval abban valószínűleg minden szavazó egyetértett volna, hogy az irányelvről szóló szavazás (a szavazási javaslat során részletesen felvezetett kifejtett, megvitatott) elevezési szokásokat érintő javaslatról folyt és ő amellett (vagy az ellen) voksolt, de ember legyen a talpán, aki meg tudta volna mondani, hogy milyen irányelvszöveg is lép életbe a szavazás végén! A szavazás mindenesetre nem a fociműhely oldalán lévő „irányelv”-tervezet életbe léptetéséről szólt.
 4. A szavazás után is történt egy hiba: sehol nem került rögzítésre, hogy ezen a szavazáson a közösség elfogadott egy irányelvet. Az irányelv szövege nem került ki egy külön lapra, ahogy kellett volna, így aztán az Wikipédia:Irányelvek és útmutatók lapon sem került rögzítésre ez az új irányelv. Így aztán az sem bukott ki, hogy kicsit zavaros, hogy miről is ment a szavazás. Ezzel pedig sok évre megágyaztunk egy csomó félreértésnek és vitának.

Szerintem ez okozza most a zavart, a legegyszerűbb megoldás pedig az lenne, ha a labdarúgás műhely a rendelkezésre álló szövegekből kivágná azokat a részeket amik a CFC által javasolt elnevezési szokásokat tartalmazzák, és azt – egy irányelvtől elvárható formába rendezve – szépen megszavaznánk, aztán beillesztenénk a többi irányelv és útmutató közé. Egészen pontosan nem önálló szövegként, hanem az Elnevezésekről szóló irányelvben lenne a helye. Erről a kérdésről láthatóan akkor egyetértés volt kevés ellenvéleménnyel, így valószínűleg most is sima ügy, formalitás lenne.

Én azért gondolom, hogy megéri így visszanézni az eseményeket és utána lefuttatni ezt a szavazást (még ha formálisnak tűnik is), mert ha ez megtörtént volna nyolc éve is, akkor az elmúlt években ebben a témában semmi vita nem lett volna köztünk, nem lenne most sem, és ezzel a jövőben is elejét vennénk ezeknek a felesleges vitáknak. Remélem nem érzitek ezt felesleges jogászkodásnak. (Remélem Csurla, te sem!) Most egy csapásra helyre tudjuk tolni a dolgot és többé ebből nem lesz konfliktus. Tegyük meg! Piraeus vita 2017. február 25., 23:02 (CET)

Nekem Carlos71 hozzászólása volt fontos, mert ő részt vett a kidolgozásban és ezért autentikus. Nekem továbbra is az a furcsa és ijesztő, hogy hányan nem vettek észre hibákat. Nem a személy a fontos, hanem a rendszer, ami nem szűri ki megfelelően az ilyen problémákat. Ha lesz szavazás azon majd részt veszek! - Csurla vita 2017. február 26., 10:59 (CET)

Csak szavazol? Akkor nem tudom lesz-e akit érdekel annyira a dolog, hogy kimásolja azokat a szövegrészeket.
(A rendszer jó, de csak annyit ér, amennyire mi működtetjük. Magától sosem szűr ki semmit.) Piraeus vita 2017. február 26., 23:33 (CET)

Javaslat az egyértelműsítő lapok "Hasonlók keresése" szakaszának törlésére[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lapokon évek óta szerepel egy Hasonlók keresése szakasz. Ez a szakasz az idők folyamán egyszer csak megjelent, mint derül égből az a bizonyos. Sok haszna nincs, csak az egyértelműsítő lapok képét rontja. Javaslom a szakasz törlését a sablon módosítása útján. Valójában a sablont magam is módosíthatnám, de egy sok lapot érintő kérdésben illik kikérni a közösség véleményét. Érveim:

(a) A sablon módosítása (vagyis a keresősorok bevezetése) nem volt jóváhagyva a közösség által. Volt ugyan egy felvetés a nyelvi(!) kocsmafalon, amit néhányan támogattak, de a nyelvi kocsmafal véleményem szerint nem az a fórum, ami egy ilyen, több ezer lap megjelenését eredményező módosítás megbeszéléséhez elégséges lenne.
(b) Időközben a Wikipédiában megjelent a „haladó paraméterekkel” történő keresés, ami a három keresősor megjelenítését okafogyottá teszi.
(c) A keresősorok működése finoman szólva kívánnivalókat hagy maga után. Bárki ellenőrizheti, aki megnézi például a Szűcs Éva (egyértelműsítő lap)ot. Ebben az egyértelműsítő szócikkben
(1) az első keresősor linkjére kattintva nem túl meglepően megtudjuk, hogy van négy olyan szócikk, ami a Szűcs Éva szöveggel kezdődik. Ebből
az első egy átirányító lap magára az egyértelműsítő lapra
a második maga az egyértelműsítő lap
a harmadik és a negyedik az egyértelműsítő lapon amúgy is felsorolt két név.
(2) a második linkre kattintva kaotikus listát kapunk, amiben a Szűcs Évák mellett Szűcs Judith, Szűcs Sándor és még ki tudja mennyi Szűcs szerepel (érdemes kipróbáln)
(3) a harmadik link dettó, bár itt már hab a tortán, hogy ennek hatására a listába bekerült többek közt Böhm Vilmos és a Dinamit együttes is.
(d) Az egyértelműsítő lapok lényege: egy egyértelműsítő lap, a hasonló megnevezések közötti választást segíti elő. Minden más, amúgy is kétes eredményt nyújtó információt itt szerepeltetni felesleges.

Mindezek alapján szeretném véleményeteket kérni a keresősorok törléséről. Ha szükségesnek látjátok, természetesen szavazást is kiírhatok róla, de mivel a bevezetésről sem volt szavazás, úgy gondolom, egyelőre beszéljünk itt az ügyről. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 26., 18:17 (CEST)

Szerintem is törölhető. - Csurla vita 2018. augusztus 26., 19:43 (CEST)

Én még soha nem használtam. – Porrimaeszmecsere 2018. augusztus 26., 20:51 (CEST)

Évekkel korábban az volt a reményem, hogy a sablon mögé tett intitle keresés (a második, hasonlókat kereső opció) idővel lesz annyira intelligens, hogy valóban a hasonlókat találja meg. Ha Szűcs Judit helyett megtalálná Szűts Évát mondjuk, ami hozzáadott érték lenne. Ez azonban továbbra sincs így sajnos, ott valóban kaotikusak a válaszok. Ettől függetlenül a rögtöni kidobás helyett arra sarkallnám magunkat, gondoljuk végig, nem tudnánk-e ezt jobbá tenni.
Jó volna érteni az eredeti indokokat is, amelyek miatt megszületett a sablon. Annak idején, amikor észrevettem, arra gondoltam, de jó segédeszköz lehet az egyértelműsítő lapon nem szereplő tételek gyors megtalálásához. És használtam is gyakran (nem mostanában, igaz). Szóval nem lehetne inkább valahogy racionalizálni? Főleg a második opcióról beszélek, mert az elsővel és a harmadikkal nekem nincs bajom. Pasztilla 2018. augusztus 26., 21:03 (CEST)

Úgy látom, @Karmela: tette be a keresőkérdéseket a sablonba. Talán meg lehet adni neki az esélyt a reagálásra. Pasztilla 2018. augusztus 26., 21:10 (CEST)

Maximálisan egyetértek a kiírással. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. augusztus 27., 16:26 (CEST)

 • Jó lenne látni, hogy hogyan is használható a Csigabi által javasolt „haladó paraméterekkel” történő keresés. Ha ez az új metódus közvetlenebb és kézenfekvőbb a réginél, akkor szedjük elő azt, és népszerűsítsük is. A hasonlók keresése eddig ezt a hármat könnyítette meg:
Ezekre a módokra nem volt magától értetődő rátalálni az olvasóknak, egyszerűbb volt az egyértelműsítő lapok alján való kattintás.
Hogyan fest tehát az olvasók számára az újfajta keresés a „haladó paraméterekkel”, ha mondjuk a Széchényi Pál (egyértelműsítő lap)-on alul szereplő kereséseket szeretné kivitelezni?
--Karmela posta 2018. augusztus 27., 22:16 (CEST)
 • Jó lett volna látni, hogy az általam felsorolt (a), (c) és (d) pontra is kapok reagálást. Véleményem szerint az egyértelműsítő lapok egyértelműsítésre szolgálnak, és a kereső funkcióknak nincs rajtuk helye.
 • Az újfajta keresés értelem szerint működik, csak a mezőket kell megfelelően kitölteni. Ennek hatására valóban csak a Széchenyi/Szécsényi Pál kifejezéseket találja meg akár a címben, akár a szövegtörzsben, ellentétben a jelenlegi három keresősorral, amelyek felsorolják az összes Szécsényit Szécsényi Tamástól Szécsényi Ferencnéig, plusz még jó néhány kósza szócikket, például Kő Pált, akinek annyi köze van Szécsényiékhez, hogy Széchenyi-díjat kapott. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. augusztus 28., 10:04 (CEST)

Véleményem szerint az egyértelműsítő lap nem kizárólag az egyértelműsítést szolgálja, hanem bizonyos fokig a tájékozódáshoz is hozzájárul. Ha az egyértelműsítő lapon nem szerepel az a személy (földrajzi hely, tárgy vagy fogalom), akkor életszerű, hogy az olvasó tovább próbál keresni immár nem kizárólag csak a címben, hanem a szövegekben is. Nem várható el minden olvasótól, hogy az egyértelműsítő lapon nem talált név (kifejezés stb.) további keresésére szolgáló lehetőségeket tudja. Ezért szerintem nagyon hasznos (néhányszor használtam én magam is) az egyértelműsítő lapról történő közvetlen keresés. Én inkább azt javaslom, hogy a harmadik keresési módszer helyett a "haladó paraméterekkel" történő kereséssel azonos keresési lehetőség legyen található az egyértelműsítő lapon. Akár az eddigi link helyett egy linkkel a haladó paraméterekkel lehetővé tevő keresőlapra. – Dodi123 vita 2018. augusztus 28., 13:31 (CEST)

Én mondjuk szoktam néha használni. Igazán nem érzem, hogy több hátránya lenne, mint előnye. Egyszerűen elérhetővé teszi a keresést, és szerintem ilyen oldalakra elsősorban azok "tévednek" akik kevésbé járatosak a wiki használatában.

Van még egy speciális eset, amikor még figyelemfelkeltő is: ha pl. két különböző írásmódnak közös egyértelműsítő lapja van, amilyen pl. a Pannonia / Pannónia. Felhívja a figyelmet az eltérő írásmódra, ami keresőben is eltérő eredmény ad. JSoos vita 2018. augusztus 28., 17:38 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Nincs értelme a hasonlók keresésének. Gyimhu vita 2018. augusztus 30., 02:54 (CEST)

 • Symbol keep vote.svg maradjon A keresőlinkek egyik kimondott célja volt visszaszorítani azt a jelenséget, hogy tücsköt-bogarat rágyűjtöttek az egyértlapra. Azóta ha elburjánzó lista keletkezik, a keresőlinkekre hivatkozva töröljük őket, ki is ritkultak.
Egy másik cél lenne, hogy az olvasóknak segítsen olyankor, amikor az egyértelműsítő lapon nem találja az általa keresett helyet. Ilyen segítséget továbbra is érdemes nyújtani. Ha ez a segítség más formában jobb, be kéne mutatni, és azzal élni.
(Egy zárójeles megjegyzés az indokok a) pontjához: A három keresőlink elhelyezésére tett javaslat 2015 november 3-án került ki a nyelvi kocsmafalra, tehát oda, ahol az egyértelműsítő lapok témája otthonos. Megjegyzéseivel segített csiszolni a kialakításán@Hkoala, Máté, Winston, Puskás Zoli, Wikizoli, Sphenodon, Einstein2 és Hidaspal. Visszautasítás nem jött a 17 nap alatt, mialatt kint volt a kocsmafalon, ami után a szakasz átkerült az archívumba. Most, immáron 2018-ban, bizarrnak érzem azt az első helyen, kiemelten felhozott törlési indokot, miszerint titokban és önkényesen történt a sablon kiegészítése.)
--Karmela posta 2018. szeptember 2., 21:46 (CEST)
@Karmela: "Azóta ha elburjánzó lista keletkezik, a keresőlinkekre hivatkozva töröljük őket, ki is ritkultak." Erre tudnál adni példákat? Sokat foglalkozom egyért lapokkal, de én ilyenekkel nem találkoztam és a leírás a WP:EGYÉRT-ben elég alap a felesleges sorok törlése. Kérlek, hogy mutass egy példát, amikor erre hivatkozva történt törlés az oldalról. - Csurla vita 2018. szeptember 16., 19:08 (CEST)
Már megbocsáss @Csurla:, de nincs kedvem példakeresgéléssel tölteni az időmet, de ha magad akarsz keresni ilyet, a sablon bevezetése táján nézelődj, amikor az elburjánzott lapokra koncentráltunk. Magam azonban jobb szeretnék előre nézni, hátha érkezik még a felhozott konkrét problémák javítására is javaslat, jobb lehetőség a hasonló lapok keresésére amit felajánlhatnánk az olvasóknak, vagy ha ilyen nem akad, akkor hogyan tehetnénk a sablont tetszetősebbé, hogyan foghatnánk a bennelevőket tömörebbre. --Karmela posta 2018. szeptember 16., 19:34 (CEST)
@Karmela: Köszi. Ezzel meggyőztél, hogyha valaha volt is haszna, akkor mára nincs. Symbol support vote.svg támogatom a törlést. - Csurla vita 2018. szeptember 16., 19:48 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom haszontalannak tartom, feleslegesen dúsítja az oldalt. – Burumbátor Súgd ide! 2018. szeptember 5., 17:55 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Nagyon ritkán használtam, de nem zavar. Nyugodtan maradhat. Wikizoli vita
 • Symbol support vote.svg támogatom a törlését, még én sem használtam eddig. WikimakerXDRebel Alliance logo.svgvita 2018. szeptember 5., 21:34 (CEST)
 • Symbol delete vote.svg törlendő, jelen formájában semmi értelme nincs (a 3. linknek lenne, ha valóban kikeresne minden cikket, amelyben említik Szűcs Évát, de jelen állapotában kikeres mindent, amiben a „Szűcs” vagy az „Éva” név szerepel…) Alensha 2018. szeptember 6., 18:49 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon A korábban leírt indoklásom alapján. – Dodi123 vita 2018. szeptember 6., 23:15 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom, Symbol delete vote.svg törlendő, értelmetlen. – VargaA vita 2018. szeptember 16., 19:44 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom a törlését, sosem használtam. – Porrimaeszmecsere 2018. szeptember 16., 21:29 (CEST)
 • Symbol keep vote.svg maradjon Ártani nem használ JSoos vita 2018. szeptember 17., 13:31 (CEST)
 • ( ) A véleményemet szeretném elmondani. A vitában nem akarok formálisan állást foglalni, mert túl pici nyuszinak érzem magam hozzá. (Nem nagyon volt alkalmam a Wikipédiás közéletben részt venni, és különben is, ide nem tartozó okokból, elég lagymatagon szerkesztek. Meg egyáltalán: azzal sem vagyok tisztában, hogy szavazhatok-e ezen a helyen.)
Ellenben az nagyon fölizgatott, hogy hol is lehetne az újfajta, fejlett keresés haladó paraméterekkel szolgáltatásait igénybe venni. Némi keresgéléssel arra jutottam, hogy ez az ajánlott szolgáltatás egyáltalán nem tekinthető közkincsnek. A béta szolgáltatások bekapcsolása után, egy ijesztő, részben angol környezetben lehet használni. Ez lenne a gyakorlatlan felhasználó támasza a most törölni kívánt lehetőséggel szemben?
De rendben van, tegyük fel, hogy elég bátor vagyok kipróbálni. De akkor jó lenne, ha Gárdonyi Zoltán nevének keresésére nem jönne be már az első oldalon Pálfi Zoltán színész, az egri Gárdonyi Géza színház tagja!
Mielőtt még kioktatnának, hogy van ám a pontosan ennek " ... " a szövegnek a keresése rovat is. Hát pontosan ettől lettem ideges. Érdekelt ugyanis, hogy az Magyar Harcosok Bajtársi Közössége szócikk egy hivatkozásában elromlott linkhez hasonló hány helyen fordul még elő a Wikipédián. (Baráth Magdolna: Támogatni vagy bomlasztani? című írása a http://www.betekinto.hu/2011_3_barath alől elkerült más címre, átszervezték a forrást.) Rákerestem hát az ajánlott módon a www.betekinto.hu-ra, és kiderült, hogy állítólag három helyen. Igen ám, de ezek között nem szerepel az, ahol eredetileg felfedeztem a problémát! A szövegkörnyezetekben nem látok eltérést, http-vel, www-vel, egyszeres szögletes zárójelek közt szerepelnek a szövegek. A tanulságot ki-ki magának vonja le. Én csak hümmügni fogok.
Egész más. (Vagy nem is más.) Az egyértelműsítő lapokon nem érzem feleslegesnek a tücskök és bogarak feltüntetését. Előfordul ugyanis, hogy ott lehet adatokat közölni! Nézzétek meg például a Borbély Sándor lapot, öt személy van felsorolva, ezek közül kettő is piros linkkel. Nem vagyok benne biztos, hogy egyikük is ki fog érdemelni önálló szócikket hamarosan. Viszont a születési és elhalálozási dátumát így hozni tudjuk az illetőknek, ez is hasznos lehet valakinek. – Garamond vita 2018. szeptember 17., 16:19 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom, Symbol delete vote.svg törlendő, a keresőmotor nem igazán hatékony, a releváns találatoknak úgyis szerepelnie kell az egyértlapon, az irreleváns, az egyértlapnak önmagára mutató találatok meg feleslegesek. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. szeptember 21., 09:20 (CEST)

A véleménynyilvánításra több mint egy hónap állt rendelkezésre, az utóbbi tíz napban nem érkezett hozzászólás a javaslathoz. Az eddig hozzászólók többsége viszont nem szeretné/nem kívánja/nem használja a keresőfunkciókat, amik egyébként is kétséges eredményeket nyújtanak. Mivel a csaknem tízezer oldalt változtatását eredményező módosítást nem előzte meg a közösség véleményét kikérő szabályos szavazás, a keresősorokat törlöm. Ha valaki mégis úgy vélné, hogy ezek elengedhetetlen szolgáltatást nyújtanak, akkor módjában áll szabályos szavazáson kérni a közösség véleményét. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2018. október 3., 19:39 (CEST)

Nem értek egyet a véleményeddel. A WP:SZI értelmében legalább 10 támogató szavazat szükséges. Itt nem tudtam annyit összeszámolni. Az, hogy a korábbi változtatást nem előzte meg szabályos szavazás, azt szerintem akkor kellett volna szóvá tenni. Egy olyan esetben, amely már régóta működik, "kvázi" elfogadottá vált, a jelenlegi helyzet megváltoztatását kellene szabályosan megszavaztatni. Ha itt, akkor itt, ha a szavazás lapján, akkor ott, de mindenképpen szükséges lenne a minimális támogatás ahhoz, hogy a változtatásra sor kerüljön. – Dodi123 vita 2018. október 3., 22:09 (CEST)

Csigabi írta, hogy nem használja. Csurla szerint törölhető. Porrima sose használta. Palotabarát szintén. Hufi egyetért a kiírással. Gyimhu szerint nincs értelme. Burum, Wikimaker, Alensha, VargaA, Pallerti szerint törlendő. Ez 11 fő.

Pasztilla néha használta, bár nem tartja tökéletesnek. Karmela szerint maradjon. Dodi123 szerint legyen. JSoos néha használta. Wikizoli szerint maradjon. Garamondnál nem teljesen értem. Ez 6 fő.

Tulajdonképpen elég nagy többség volt a törlés mellett, a 10 mindenképpen megvolt. Alensha 2018. október 3., 22:35 (CEST)

Az, hogy valaki nem használta, nem jelenti azt, hogy egyet is ért a törléssel. Ez inkább tartózkodásnak tekinthető. Így szerintem 8-6, de legrosszabb esetben is 8-4. Ezt én nem érzem elég nagy többségnek. A 10 egyértelműen mellette szavazat semmiképpen nincs meg. – Dodi123 vita 2018. október 3., 23:28 (CEST)

Matek:

 1. Csigabi
 2. Csurla
 3. Hungarikusz Firkász
 4. Gyimhu
 5. Burumbátor
 6. Wikimaker
 7. Alensha
 8. VargaA
 9. Porrima
 10. Pallerti
Jó éjszakát! – Csurla vita 2018. október 3., 23:53 (CEST)

Ez akkor 10–6 a kiíróval és egy számlálásnál nem látható támogatással? Elég necces. Én ilyen esetben a rendes szavazás kiírását támogatnám. – Dodi123 vita 2018. október 4., 00:42 (CEST)

Dodi, eddig nem szóltam hozzá, mert nem volt fontos számomra a kérdés, de most úgy érzem, hogy provokálsz bennünket. Engem személy szerint megnyugtatna, ha a közelmúlt eseményei után egy jó ideig nem próbálnál szavazásokat menedzselni, értékelni és a szavazási irányelvet (mindig a magad javára) értelmezgetni. Azt mondod, hogy a szavazás nélküli bekerülés miatt akkor kellett volna szólni, és most már hallgasson mindenki, de ennek a megbeszélésnek a kimeneteléhez te szept. 21. óta nem szóltál hozzá, és most a lezárás után hirtelen mégis meg akarod változtatni? Megkérdőjelezed a kiíró véleményét, azért emelted ki, hogy a kiíróval? Neked nem sikerült megszámlálni azt a tíz támogatást, amit többünknek igen (visszakerestem mind a tízet), és ezért nevezed az egyiket nem láthatónak? Ez pont úgy néz ki, mintha hitelteleníteni akarnád a szavazatok egy részét, és azt sugallnád, hogy ez a tíz nem is igazán tíz. Nemrég az adatvédelmi biztosok kapcsán körömszakadtáig ragaszkodtál hozzá, hogy egy irányelvi súlyú kérdésben a kocsmafalon rendezett zsebszavazás tíz igennel teljesen érvényesnek számított, most pedig egy sokkal kisebb jelentőségű kérdésben megkérdőjelezel tíz támogatást majdnem két héttel az utolsó beérkezése után? Miért kevered folyton a málnaszőrt? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 4., 08:32 (CEST)

Szerintem a wikipédiát nem magunknak, a szerkesztőknek készítjük, hanem a szélesebb közönségnek. Engem nem zavar különösebben, ha lekerülnek az egyértelműsítő lapokról a keresési lehetőségek, mert én ismerem a módját az összetett kereséseknek. A "mezei" wikipédiahasználó számára viszont az a lehetőség nem olyan egyértelmű. Nekik nyújtott segítséget a közvetlenül elérhető keresési lehetőségek közül legalábbis az első kettő. A harmadik valóban nem sokat ér.
A vádadat határozottan visszautasítom. Ha valaki elfogultan viszonyul a szavazási irányelvekhez, azok éppen azok, akik ezt most túlnyomó többség által elfogadottnak nyilvánítják. A 10 szavazat itt most valóban megvan, ezért én elfogadom a szavazás eredményét. Ugyanakkor a 10 szavazat annál a másik, általad említett szavazásnál is megvolt, amit később nem tekintettetek a közösség véleményének, mert hogy nem a "hivatalos szavazási lapon történt a szavazás. Ennyit erről. Csak gondolkodjatok el egy kicsit, ki kelti a feszültséget, és legfőképpen azon, hogy mi szolgálja a wikipédia érdekeit. Ezt erre és a korábbi vitára is értem. – Dodi123 vita 2018. október 4., 11:28 (CEST)

Csak adalékként: ezen a szavazáson 12 mellette és 2 ellenszavazat volt. Ennek az elfogadását később többen vitatták, mert a hozzászólásokban több ellenvélemény hangzott el. Most 10 mellette, 6 ellene és 3 tartózkodásnak nevezhető véleménynyilvánítás volt. Ezért nevezem ezt a szavazást neccesnek. – Dodi123 vita 2018. október 4., 12:26 (CEST)

Pontosan ki használta itt a „túlnyomó többség által elfogadott” vagy ezzel lényegében egyenértékű kifejezést? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 4., 12:59 (CEST)

Aláíróbot vagy signbot[szerkesztés]

Függőben Függőben Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. szeptember 15., 12:09 (CEST)

A vitalapomra érkezett megkeresés hatására indítanék vitát a magyar wikin indítandó aláíróbotról. A vitalapomon felmerült, hogy a kódban bizonyos változtatások lennének kívánatosak. Például a {{pot}} sablon helyett az {{ai}} vagy az {{aláíratlan}} sablon substolva (kibontva) megfelelőbb lenne és az általam megfigyelt egyperces reakcióidőt hosszabbra kellene állítani, hogy az anon vandálkodását egyszerűbben vissza lehessen állítani. Felmerült továbbá egy új bot regisztrálása és beüzemelése a célra.

A botot a jelenlegi formájában tényleg nehéz a többi feladatok miatt nyomon követni, de a szerkesztései többnyire itt és itt láthatók.

A fentiekből számomra az új bot regisztrálása és beüzemelése tűnik kivitelezhetőnek. A kód javítását a Botgazdák üzenőfalára bíznám. Végső esetben Zhuyifei1999 segítségét kell kérni.

Ezen a kocsmafalon a próbaüzem alapján a bot bevezetéséhez szeretném, ha támogatásokat és a kifogásokat összegyűjtenénk és megfelelő támogatottság esetén az eszközölendő javításokban is megegyeznénk. Köszönettel, -- ato vita 2018. szeptember 1., 10:39 (CEST)

Az {{aláíratlan}}(?)-t szerintem nem szoktuk substolni, az egy perc tényleg nagyon rövid, annyi idő alatt a saját aláírásom sem mindig tudom pótolni, ha véletlenül lemaradt, egyébként Symbol support vote.svg támogatom a bot működtetését. – Puskás Zoli vita 2018. szeptember 1., 11:12 (CEST)

Nem leszek népszerű, de szokva vagyok. A linkekre kattintva első körben azt ajánlanám, hogy ne bonyolítsuk túl. Sem az aláíráspótlások volumene (jól látom, hogy napi 1-5 aláíráspótlásról beszélünk?), sem a „társadalmi veszélyességük” nem indokolja számomra, hogy különösebb gyűjtő- és összegzőmunkát, meg szerkesztők tucatjait megmozgató megbeszéléseket kellene lebonyolítani, azt sem értem, miért kellene erre a feladatra egy külön botot regisztrálni. Társadalmi veszélyesség alatt azt értem, hogy főként kevéssé frekventált vitalapokról van itt szó, és egy kötelező technikai paramétert, elmaradt aláírást pótolsz, nem értem, mit kellene ezen monitorozni, miért ennyire fontos az aláíráspótlások megtalálása AtoBot rengetegében. Azt sem értem, miért kellene késleltetni, és miért lenne erre indok a visszaállítás viszonylagos nehézsége, különösen, hogy nem szócikknévtérről van szó, és az első linked alatt szereplő első húsz aláíráspótlás (aug. 22.-étől máig) közül egy hozzászólást sem törölt senki, viszont 4 alkalommal perceken belül újabb szerkesztés történt a vitalapon. Magyarán, ha késleltetve szúrsz be aláírást, nem tudom, e 4 alkalommal megtalálná-e még a botod az aláíratlan hozzászólást, nyerni meg azt nyeernénk vele, hogy 0 alkalommal könnyebb volt a visszaállítás. Természetesen a vitalapodra és a majdan ide érkező technikai javaslatokat, mit szubsztolj és mit ne, nem vonatkozik a meglátásom, de alapvetően csináljátok bátran. Pasztilla 2018. szeptember 1., 11:18 (CEST)

Most veszem észre, hogy a bot angol dátumformátumot használ, ez teljesen helytelen. Csak azzal a feltétellel tudom támogatni, ha a gépi aláírással egyező, kifogástalan magyar dátumformát használ időzónával kiegészítve, amit aztán pl. más botok is felismernek. Azt még nem vizsgáltam, hogy mennyire hatékonyan találja meg az új hozzászólásokat, és különíti el pl. a betoldásoktól, javításoktól, hibázik-e ezen a téren. Ennek kicsit utána kéne menni. Ha jól működik, akkor nagyon hasznos lesz a működése, és támogatni fogom. Kézzel pótolni ezeket az aláírásokat nagyon macerás és teljesen improduktív, aláíratlanul hagyni pedig az ördögtől való (kivéve, ha vissza kell állítani valamit, mert ebben az esetben jobb aláíratlanul hagyni, amíg ez megtörténik). Érdekes kérdés, hogy lehet ezt kezelni. Hogy mást ne mondjak, az aláíratlan, illetve nem szabványosan aláírt egy hozzászólásos szakaszok soha nem archiválódnak.

Substolni az aláíratlan sablont nem kell, csak a potot, én az aláíratlan mellett vagyok. Hogy miért célszerű külön botot regisztrálni ilyen markánsan elkülönülő feladatra, azt kifejtettem a linkelt vitalapon. Enni nem kér. Nálunk ennek még nincs meg a kultúrája, mert kevés botgazda van, aki különféle jellegű automatizált feladatokat futtat párhuzamosan, de az enwikiben jól bevált. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. szeptember 1., 11:40 (CEST)

Internetes sajtótermékek cikkcíme[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2018. október 4., 11:31 (CEST)

Sziasztok! a Sajtóműhely vitalapján merült fel javaslatként, de ott kevés visszajelzés jött - igaz azok pozitívak voltak -, ezért felvetem itt is (szerkesztve, kiegészítve másolom át az ottani felvetést).

Jelenlegi helyzet[szerkesztés]

A hazai internetes lapok címére jelenleg két koncepció érvényesül: az egyik szerint a felső szintű domainnel együtt szerepelnek az oldalon, a másik szerint csak a lap neve adja a szócikk címét. Például:

Kétféle hírportál különböztethető meg: az egyik valamelyik nyomtatott lap mutációja (tehát nem egyszerűen egy honlap, hanem a nyomtatott lap + egyéb saját anyagait közlő hírportál), mint pl. a Magyar Idők), míg a másik a print háttérrel nem rendelkező, csak interneten megjelenő lap, mint pl. az Index.hu.

Nyomtatott lapok esetében nagyon ritka, hogy külön szócikke van a print lapnak, és külön az internetes mutációnak, de nem példa nélküli: Délmagyarország / Delmagyar.hu, ill. pl. az angol Wikiben és pont nem nyomtatott lap vonatkozásban: en:BBC / en:BBC Online. Az internetes lapok esetében nincs semmi különös, van egy lap, és annak van egy neve. A legextrémebb, amikor annak valamelyik rovata külön hoston jelenik meg, ilyen volt pár éve pl. az Index sportrovata, a Sport Géza, de arra nem tudok példát mondani, hogy ilyesmiről külön szócikkünk lenne.

Javaslat[szerkesztés]

Azt javaslom, hogy valamennyi magyar hírportál esetében az NMHH nyilvántartásában szereplő lapnév legyen az irányadó írásmód (ez az egyébként, amit régen lapengedélynek hívtak, de ma már csak be kell jelenteni). A nyilvántartás itt elérhető, bár sajnálatos módon az egyes tételeket nem lehet linkelni, mindig be kell írni a lap nevét, és utána megmutatja az összes hasonnevűt is, amik közül ki kell bogarászni a keresett lap írásmódját. Ha valamelyik lap neve a .hu végződéssel együtt szerepel a nyilvántartásban, akkor a szócikk címében is szerepeljen a .hu, ha nincs .hu, akkor ne szerepeljen. Általában a rövid nevet vegyük alapul, pl. a HWSW esetében a nyilvántartásban HWSW Online Informatikai Hírmagazin szerepel, de ebből minket csak annyi érdekel, hogy HWSW a neve, nem pedig HWSW.hu. Ha még a www is benne van az NMHH-s nyilvántartásban (pl. a Napi.hu-t www.napi Online Internetes Lapként rögzítették), akkor az is elhagyható, itt az a lényeg, hogy van .hu, tehát ezen a címen legyen a szócikk. Ugyanez legyen a print lapok online változatairól szóló szócikkek esetében is: a nyilvántartásban delmagyar.hu szerepel, tehát a szócikk jó címen, a Delmagyar.hu-n van. Ha lenne szócikke a Nemzeti Sport online változatának, az NSO-nak (de nincs), akkor látjuk, hogy ők a Nemzeti Sport Online írásmódot jelentették be, tehát ez legyen a szócikk címe is, ne az nso.hu. Abban az esetben, ha a javaslat elfogadását követően .hu nélküli változat a kívánt írásmód, de az egy olyan közszó, ami más szócikk címét is adhatja, akkor a szokásos zárójeles egyértelműsítőt használjuk: pl. az Origo.hu az NMHH-nál Origo néven szerepel, tehát ne az Origo.hu, hanem pl. az Origo (hírportál) legyen a cikkcím (ez csak egy példa volt, nem az a lényeges benne, hogy a hírportál-e a legjobb egyértelműsítő, hanem az, hogy a .hu ne legyen benne).

Mi a helyzet, ha egy lap nem szerepel az NMHH-nyilvántartásában? Ilyenre egyelőre nem találtam példát, de simán előfordulhat. Ebben az esetben nézzük meg a lap impresszumát, és a logóját/fejlécét. Ha a kettőn azonos cím szerepel, akkor használjuk azt (pl. az internetcím www.ujsag.com, az impresszumban és a logón is az Újság, szerepel, akkor a szócikk címe is Újság - illetve Újság (hírportál) legyen). Ha a kettő eltér, akkor használjuk a felsőszintű domaint a címben (pl.: www.ujsag.com , impresszum: Újság.com, logó/fejléc: Újság, akkor a szócikk címe is Újság.com lesz).

Szűkítések[szerkesztés]

 • Ne felejtsük, hogy a javaslat csak a magyarországi hátterű hírportálokra vonatkozik, mert azok vannak bejegyezve az NMHH adatbázisába, tehát pl. a Transindex-re a fentiek nem vonatkoznak.
 • Ne felejtsük, hogy csak sajtótermékekre vonatkozik, tehát olyan weboldalakra, amely mögött újságírókból álló hírszerkesztőség áll. A corporate weboldalak a céges hírek ellenére sem sajtótermékek.
 • Ne felejtsük, hogy bár elsősorban nyomtatott lapok híroldalaival példálóztam, ide tartoznak a tévés, rádiós hírműsorok weboldalai is, mint pl. az InfoRádió, ami ugyan a rádióműsorról szól, de ha a hírportáljáról is lenne szócikkünk, azt a fentiek értelmében az Inforádió.hu szócikk címmel kellene létrehozni (lásd az NMHH oldalt).

Javasolt változtatások[szerkesztés]

A fentiek értelmében az alábbi szócikkcímek, illetve linkek megváltoztatására lenne szükség: Wikipédia:Sajtóműhely/Internetes lapok elnevezése

Palotabarát vita 2018. szeptember 4., 14:49 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom a javaslatot. WikimakerXDRebel Alliance logo.svgvita 2018. szeptember 4., 14:58 (CEST)

Jó ötlet, Symbol support vote.svg támogatom. – Rosszkornyifog vita 2018. szeptember 9., 12:07 (CEST)

Én is Symbol support vote.svg támogatom. WolfmanFP vita 2018. szeptember 9., 17:39 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Apród vita 2018. szeptember 13., 00:53 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – Gerry89 vita 2018. október 3., 07:44 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Eddig elkerülte a figyelmemet. – Pegy22 vita 2018. október 3., 12:53 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Ha az érintett műhely - akik a legjobban ismerik a témát - ezt javasolja, akkor biztos így a legjobb. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 3., 13:35 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom – Dodi123 vita 2018. október 3., 13:53 (CEST)

Megjegyzések[szerkesztés]

@Palotabarát: Ahol a rossz alak (nso.hu vagy az online felület esetében is Nemzeti Sport) szerepel a forráshivatkozásban, ott botozással ezek átírhatóak lennének? Mert kézzel elég nagy meló lenne...– Gerry89 vita 2018. október 2., 13:43 (CEST)

@Gerry89: valamit a linkekkel, persze, kezdeni kell... Nincs a kezemben senkinek az ígérvénye, hogy megcsinálja, de ha letelik az egy hónap (történetesen holnapután), akkor nekikezdek összeszedni a rossz alakokat, meg a jókat. Az lesz a nagy truváj, ha egyszer lesz szócikke még néhány nyomtatott lap online verziójának, mint pl. a NOL, a HVG.hu, vagy az általad is említett nso.hu, mert akkor le kell válogatni valahogy az online és az offline forrásra mutató linkeket. Erre is van ötletem, de egyelőre - amíg úgysincs szócikk - még nem fájdítom vele senkinek a fejét. De pl. az Origo, meg Beol.hu stb. a tervem szerint gyorsan átírandó ha elfogadják a javaslatot. Palotabarát vita 2018. október 3., 02:32 (CEST)

A wikipédiás eljárásokat ismerőket kérdem: egy hónapig volt kint ez a javaslat. Nem jött sok szavazat (a magamét is beleszámítva hat), de nem is világrengető ügyről van szó, és a szavazatok mindegyike támogató volt. Elégséges ez ahhoz, hogy elfogadottnak tekintve a javaslatot egy rövidített változatot beleszerkesszek a Wikipédia:Elnevezési_szokások#Egyéb_elvek szakaszba? Mondjuk ezt:

==Magyar internetes sajtótermékek==
Magyarországi hírportálokról szóló cikkek címében a hírportál nevének megválasztásakor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában szereplő név legyen a meghatározó (a nyilvántartás keresője itt érhető el). Ha a lap kiadója a felsőszintű domaint is belefoglalta (felsőszintű például a .hu vagy a .com) a bejelentésébe, akkor azt a cikk címe is tartalmazza (pl.: nem Index, hanem Index.hu). Ha nem szerepel ez a felsőszintű domain az NMHH adatbázisában, akkor az a szócikk címébe se kerüljön bele (pl.: nem HWSW.hu, hanem HWSW). Ha a hírportál nem szerepel az NMHH-nyilvántartásában, akkor az impresszum és a lap fejlécében szereplő név feltüntetésének összevetésével válasszunk cikkcímet. A nyomtatott lapok internetes mutációi általában más néven futnak (például: Népszabadság, illetve NOL). Ha külön szócikke van az internetes változatnak akkor is nézzük meg, hogy az NMHH-lapnyilvántartásban milyen elnevezéssel szerepel.

Kösz. Palotabarát vita 2018. október 3., 12:47 (CEST)

Fontosnak tartom, hogy ez a témában érintett műhely egységes álláspontja: Ti tudjátok a legjobban, hogy miért ez a legjobb (amúgy kiíróként Te magad is támogathatnád). Annyival egészíteném ki a szövegjavaslatodat, hogy a végére tegyél egy ref-et, ami erre a vitára mutat. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 3., 13:40 (CEST)
EniPort kösz, úgy lett, majd figyelem hova archiválódik a szakasz és akkor javítani is fogom.
@Dodi123, Pegy22, Gerry89, Apród, WolfmanFP, Rosszkornyifog, WikimakerXD: köszönöm a szavazatotokat, azt pedig különösen, hogy az támogató volt :-) Palotabarát vita 2018. október 4., 11:31 (CEST)

WP:EGYÉRT kiegészítésére[szerkesztés]

Mivel az elmúlt időben több vita, kérdés, elbizonytalanodás is volt települések egyértelműsítő elnevezéséről, látszik, hogy a Wikipédia:Egyértelműsítő lapok lapon nagyon eldugva (lapalján egy link a többi között) található csak meg a Wikipédia:A fokozatos szűkítés elve a címek egyértelműsítésében. Ezért a legutóbbi vitánál egy alszakaszban kértem, hogy tegyük bele sokkal egyértelműbben az erre való utalást. Kérlek olvassátok el, mondjátok el a véleményeteket és/vagy támogassátok/ellenezzétek: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Fokozatos szűkítés. Fauvirt vita 2018. szeptember 30., 12:29 (CEST)

Nemzetközi katalógusok és taxonbar terítése bottal[szerkesztés]

A botgazdák üzenőfalán többször felmerültek ezek a problémák, most is vita van róla. Nyitottam neki egy külön vitalapot, ahol bárki hozzászólhat, és nem süllyed el az archívumban: Wikipédia-vita:Botgazdák üzenőfala/Sablonterítés bottal. Összeszedtem rajta az előzményeket is, hogy lehessen tájékozódni. A kérdés érinti a szócikkek felépítését is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 2., 20:09 (CEST)

Aki szeretne véleményt nyilvánítani, tegye meg, ne utólag legyen probléma, hogy nem volt konszenzus. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 4., 09:20 (CEST)

Interested Parties Information[szerkesztés]

Az ISWC kódokat a zeneművekre és az IPI kódokat a zeneszerzőkre elkezdtem gyűjteni, újabban a wikidata property lapokra is felrakom. Megpróbáltam a {{Zenész infobox}} és a {{Zeneszerző infobox}} rovataiba is betenni.

Időközben elgondolkoztam arról, hogy ez a személy egyedi (és jogi értelemben lényeges) azonosítója, ezért esetleg a {{Nemzetközi katalógusok}} között volna a helye. Megkérdezem a közösséget, melyik megoldást találjátok célravezetőbbnek. MZ/X vita 2018. október 5., 20:47 (CEST)

Maximálisan ellenzem, hogy a nemzetközi katalógusok sablonba bekerüljön! A {{nemzetközi katalógusok}}(?) sablon elsődleges célja, hogy segítse a kutató munkát végző diákok forráskeresését. Alapvetően különböző nemzeti könyvtárak katalógusaira illetve névtereire valamint a nemzeti könyvtárakat közös katalógusára a VIAF-ra mutatnak az itt található azonosítók. Az Interested Parties Information egy kommerciális azonosító elsősorban szerzői joggal kapcsolatos igények érvényesítésének megkönnyítésére szolgál. Külön probléma, hogy a wikidatában található IPI-névazonosító (P1828) sehová nem mutat. Nincs mögötte semmiféle információ. Egy 11 jegyű szám csupán. Texaner vita 2018. október 5., 21:17 (CEST)

Kolumbusz[szerkesztés]

Dobja ki valaki Kolumbuszt az ismét összebarmolt Kezdőlapról; előre is köszönet! OsvátA Palackposta 2018. október 8., 09:41 (CEST)

Miért? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 8., 09:45 (CEST)

Én csak annyit láttam, hogy egy anon beírta az Évforduló elé, hogy Welcome | USPS. Töröltem. Wikizoli vita 2018. október 8., 10:49 (CEST)

Dátum szerinti listák fordított sorrendben legyenek[szerkesztés]

Régi vesszőparipám, hogy azok a listák, amelyekben dátum szerinti sorrendben, egymás alatt szerepelnek az egyes tételek, időrendben fordított sorrendben jelenjenek meg, vagyis legfelül legyen a legfrissebb. Tipikusan ilyenek pl. az egyes kitüntetéssel díjazottak listái, az epizódlisták, de ide tartozhatnak a le nem zárt, tehát frissülő vezetői listák (uralkodók, kormányfők, államfők).

A fő érvem az, hogy bár valóban, a listákat a legrégebbitől a legújabbig szerkesztjük, a monitoron való olvasás ergonómiája ezt már rég felülírta: az internet hajnala óta a legfelső - legelőször látható, legkönnyebben elérhető - információ a legfrissebb. A hírportálokon is felülre kerül a friss hír, nem alulra, a blogok, levelezőlisták stb. minden úgy frissülnek, hogy fordított a sorrend, vagyis legfelül van a legfrissebb szöveg.

Nem akarok azzal példálózni, hogy egy díjas listát felkeresők többsége a legfrissebb vagy a tavalyi díjazottat keresi, mert erről nincs információnk, de azért elég logikus, hogy egy 1960-as évek óta átadott díjról szóló listát feltehetően többen keresnek fel a friss díjazottak nevéért, mint a soha nem változó, időben legelsőért.

Az ilyen típusú listáink körülbelül fele ilyen logikát követ, másik felében a hagyományos, nyomtatott anyagokat követő logika érvényesül. Míg azonban egy könyvoldalt az ember szeme azonnal át tud fogni, a monitorra kerülő szövegeket már más ergonómiával kell tervezni szerintem. Ezen az sem segít, ha hosszabb-rövidebb görgetéssel lényegében minden információ elérhető, és az sem, hogy ott, ahol van tartalomjegyzék, gyorsabban lehet ugrálni. Ezeke a lehetőségek annak is rendelkezésre állnak, aki a legelső díjazottat keresnék, de a többségnek az én feltételezésem szerint a legfrissebb adatra van szüksége. Mit szóltok? Palotabarát vita 2018. október 10., 16:27 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Symbol oppose vote.svg ellenzem utálom ezt az elharapózott CV-szokást. – Pagony foxhole 2018. október 10., 16:32 (CEST)

@Pagony: itt támogatod a fordított időrendet, lentebb pedig nem? Vagy én értek félre valamit? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. október 12., 19:15 (CEST)
Javítva, totál félreolvastam a javaslatot. – Pagony foxhole 2018. október 12., 19:20 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés nem szabályoznám a kérdést. - Csurla vita 2018. október 10., 16:37 (CEST)

Pedig nagyon szedett-vedett képe van a Wikipédiának azzal, hogy megnézel két díjlistát és jó eséllyel pont fordítva van a sorrend... Palotabarát vita 2018. október 10., 16:40 (CEST)
@Palotabarát: Javaslom, hogy mutass pár jó példát és pár rosszat is a fenti szövegnél. - Csurla vita 2018. október 10., 16:49 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés -- Így is lehet és úgy is lehet. A kronologikus sorrend valóban az írott forrásokra jellemző. 1980-ig fel sem merült az igényes közösségben, hogy mondjuk IV. Károllyal kezdődjön a magyar királyok listája és menjen vissza Szent Istvánig. -:) Persze, tudom, itt csak a díjazottakról van szó.

A javaslat beilleszkedik abba a trendbe, hogy - állítólag - több olvasót érdekelnek a legfrissebb adatok, mint a korábbiak.

Nem számolnak azzal, hogy a kronológia szempontjából fordított piramissal lehetne ábrázolni a helyzetet: minél frissebb egy hír, egy adat, annál több említése van a neten illetve a Wikipédiában. 2018-ban játszó teljesen jelentéktelen külföldi labdarúgókról késhegyig menő TMB-k folynak, egyes klasszikus játékosokról pedig említési is alig van.

És megfordítva: minél régebbi egy adat, egy jelenség, annál kevesebb találatot hoz a keresés. A nevezetességi irányelvek sem számolnak ezzel.

Az eredmény pedig az, hogy a közelmúltra vonatkozó adatot felülírjuk, töröljük, eltakarjuk.

A javaslat is ezt a trendet kívánja erősíteni.

De végül is mindegy. Ha egy korábbi adatot keresek, meg fogom találni.

Ha elfogadjátok a javaslatot, legalább bottal kellene megfordítani a sorrendeket, mert élőmunkát ez az egész nem ér meg...--Linkoman vita 2018. október 10., 16:52 (CEST)

Itt vannak a Nobel díjasaink. Bármelyik listát nyitod meg, a képernyő felbontásától függően az 1901-es díjazottakat látod (közg.: 1969): Nobel-békedíjasok listája, Fizikai Nobel-díj, Kémiai Nobel-díj, Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, Irodalmi Nobel-díjasok listája, Közgazdasági Nobel-emlékdíj. A fizikai-kémiai listát lehet fordított sorrendbe állítani - már annak, aki tudja hogy kell -, a többit nem. A Kossuth-díjasok dátum szerinti listája mindig a legfrissebbeket mutatja. Egy kolléga vette észre, hogy a Kategória:Matematikai díjak közül 11 van így és 11 van úgy. A Podmaniczky-díj elég izmos lista, és a legfrissebb van az elején. Szóval teljesen következetlen. Én már azzal elégedett lennék, ha a jövőbeli cikkek úgy születnének, hogy a legújabb lenne legelöl. Palotabarát vita 2018. október 10., 18:04 (CEST)

Kiegészíteném azzal, hogy az életrajzi cikkekben se kéne fordítva sorolni a díjakat stb. – Pagony foxhole 2018. október 10., 18:25 (CEST)

S az íróknál a könyveik, a színészeknél a szerepeik? – Vépi vita 2018. október 10., 18:28 (CEST)

Rendezhető listákat kell létrehozni, majd mindenki olyan sorrendbe rakja, ahogy neki jó. Ehhez legtöbbször elég a táblázat fejlécét módosítani. – B.Zsolt vita 2018. október 10., 21:06 (CEST)

Az epizódlisták is furcsák lennének visszafelé, a sorozat, a történet természetes futásával szembemenve éppen az lenne a nehezebb, ha nem lehetne folyamatosan olvasni a történetet, hanem először is a cikk aljára kellene menni, felfelé görgetve megállni az epizódnál, olvasni a leírást. Majd az epizód végén megállni az olvasással, feljebb nézni, esetleg görgetni. És ezt minden epizódnál. Szalakóta vita 2018. október 10., 21:11 (CEST)

B.Zsolt annak is van egy alapértelmezett nézete. A gyakorlottabb Wikipédia olvasók biztos tudják, hogy mit kell csinálni a sorbarendezéshez, de szerintem a többség nem. Az alapértelmezett nézetnek is - hacsak nem betűrendes a lista - a fordított sorrendet kellene követnie szerintem. Palotabarát vita 2018. október 10., 21:47 (CEST)

Na igen. Eddig csak kitüntetésekről volt szó aztán már lassan minden benne van. Pont erre írtam, hogy nem támogatom a szabályozást. Életrajzi szócikkekben pedig alapvetően időben előre haladva lévő sorrendet tartom jónak. - Csurla vita 2018. október 10., 22:12 (CEST)

Életrajzi cikket én nem említettem, ott szerintem jó úgy, ahogy van, hiszen nem ezzel a résszel kezdődnek a cikkek, mindenképpen görgetni kell hozzájuk. A díjak felsorolása a fő csapásirány. A többin is érdemes gondolkodni - epizódlisták, vezetői listák -, de elfogadom az ellenérveket. Palotabarát vita 2018. október 10., 22:22 (CEST)

Engedelmetekkel szeretnék arra emlékeztetni, hogy – elismerve sok felvetett érv méltányolható voltát – a Wikipédia tipográfiai modellje inkább egy konzervatívabb megjelenést támogat: ahogy mindnyájan tanultuk kezdő wikipédiás korunkban, az értekező próza hagyományaihoz kötődve. Természetesen ma a látásmódunkat egyre inkább befolyásolja a hírportálok és -tévék kommunikációs szemlélete. Az ugyan nyilván nem várható, hogy egy tipikus lexikonoldal domináns elemét is a legfrisebb vezető hírek vándoroltatása jelentse, információs csíkokban, alul és fölül. De legalább nekünk, akik sok munkát fektetünk az adatok felkutatásába, ellenőrzésébe, értelmezésébe, diszkutálásába és megfogalmazásába nem kellene támogatni azt a tendenciát, hogy a kicsit is régebbi információkat kényelmes legyen átlapozni. Dolgozzanak csak meg a pörgés élményéért azok, akik nem szeretik folyamatában és összefüggésében látni a dolgokat.

Megjegyzés. A hozzászólásom fontosabb momentumai a szöveg vége felé találhatók.

Garamond vita 2018. október 11., 01:02 (CEST)

 • Symbol oppose vote.svg ellenzem a fordított időrendet, nagyon határozottan. Alaphelyzetben az egyenes időrend a helyes. A fordított időrendet csak (és kizárólag akkor és addig) tartom elfogadhatónak, ameddig a lista élő, változó, bővülő. Pl. az aktuális halálozások listája, a WP mérföldkövek, élő rendező filmjei, élő író könyvei, ilyesmi. De a fordított időrend ekkor se legyen muszáj, ne legyen kötelező, csak egy átmenetileg tolerált megoldás (tehát ahol egyenes időrendű. bővülő lista van, azt ne lehessen l’art pour l’art megfordítani. Ha a lista bővülése lezárul, álljon helyre a normális, egyenes időrend, a listát (aki arra jár) fordítsa áűt és hagyjuk is úgy. A fordított időrend csak egyedi, különleges esetekben legyen elfogadott. Vitát képezhetnek a vég nélkül bővülő, soha teljessé nem váló listák, pl. focicsapat mérkőzései. Az egyenes időrend ugyanolyan alapmegoldás legyen, mint szöveges tartalmak időrendje, vagy mint az ABC-sorrend. Akela vita 2018. október 11., 11:04 (CEST)

Emberek nem hiszem el, hogy még nem láttatok rendezhető listát?!? Minden ilyen listát eleve így kell létrehozni, ha nem így hozták létre ilyenné kell átalakítani! Bár tudom akkor nem lehetne itt oldalakon át csetelni, mert mindenki úgy rendezné a listáját ahogy szereti! Texaner vita 2018. október 11., 11:23 (CEST)

@Texaner: Nem, én még nem láttam rendezhető – felsorolásjeles vagy számozott – listát a Wikipédián. (Az igazat megvallva máshol sem, hacsak a Word ábécébe rendezés funkcióját nem tekintjük annak. Ez minden bizonnyal azért van, mert egy listának nincs fejléce, ahol el lehetne helyezni a rendezésre szolgáló vezérlőket.) Táblázatból valóban lehet viszonylag könnyen rendezhetőt készíteni, ellenben a táblázat rosszabb mind esztétikailag (kevésbé áttekinthető, ha soronként egyetlen adat van, vagy egy évszám és még egy adat), mind szemantikailag (a lista az legyen lista HTML-szinten is, a táblázat teljesen más természetű elem). – Tacsipacsi vita 2018. október 11., 22:19 (CEST)
Elnézést nem hittem, hogy ennyire primitív szinten állunk. Persze egy táblázathoz sem kötelező keretet tenni és akkor máris úgy néz ki mint egy lista. Texaner vita 2018. október 12., 08:13 (CEST)
Nem hittem, hogy ennyire primitív szinten állunk. Táblázatot használunk csak azért, mert úgy kényelmesebb nekünk? Ez az összes elképzelhető esélyegyenlőségi irányelvvel szembemegy (mit kezdjen vele egy képernyőolvasó?), de a Google sem fogja honorálni. Mellékesen hogy is oldod meg táblázattal a számozott listát? Berakod normál szövegként a számokat? Akkor azok nem fognak változni a rendezéskor… (A pöttyözött listát meg lehet oldani – listaelemenként egy helyett három sorban. És az még olyan mindig messze van az intuitívtól, mint Makó Jeruzsálemtől.) – Tacsipacsi vita 2018. október 13., 10:28 (CEST)
 • Symbol oppose vote.svg ellenzem Tegyük fel, hogy a többség támogatja, és mondjuk egy szavazáson is megerősítést nyer. Hogyan fog a már eddigi több tízezer kronológia csökkenő sorrendbe átállni? Ki, hogyan fogja ezt elvégezni? Inkább lehetne egy horgonyszerűséget fejleszteni, ami a lista aljára visz, ha már a táblázatba alakítás túl nagy munka valakinek, akkor elég lenne beszúrni egy ilyet. JSoos vita 2018. október 12., 17:20 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: a táblázat itt nem segít, mert általában kétszintű szervezést használunk. Ha minden évben több ember kap Kossuth-díjat, akkor rendezve van a lista évek szerint, azon belül pedig az azonos évben díjazottak között is többnyire van valamilyen rendezés. Rendezhető táblázatban ezt csak „táblázatok a táblázatban” módszerrel lehetne megoldani, ami a cikkírást és a karbantartást is érdemtelenül megnehezítené. Annyit nem ér az egész. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. október 12., 18:28 (CEST)

Soha nem értettem a listaszócikkek értelmét. Erre szolgálnak ugyanis a kategóriák. Mert ha vesszük a Kossuth-díjasok kategóriáját, akkor (számomra) annak teljesen logikus alkategóriái a 2xxx évben stb. Kossuth-díjat kapottak kategóriái. Egyébként minden lista önmagában egy kategória, csak sokkal több munkával és gyengébb minőségben megvalósítva. Texaner vita 2018. október 12., 18:35 (CEST)

@Texaner: Három olyan dolog van, amitől egy lista más mint a kategória: a címen kívül lehet más adatot is szerepeltetni, betűrenden kívül más rendezés is lehetséges, meg nem írt (vagy soha meg nem írandó) címszavak is szerepelhetnek benne. Nem nagyon látom például, hogy ezt a listát hogyan lehetne kategóriával helyettesíteni: Erdélyi napló-, emlékirat- és történetírók listája. (Egyébként itt található egy magyarázat: Wikipédia:Listák#A listák és kategóriák összehasonlítása). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. október 12., 19:15 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Kategóriában abécé a sorrend, a listában lehet időrendi is. A kategória csak a szócikkek címét tartalmazza, a lista ennél lehet bővebb. Van hasonlóság közöttük, de más a funkciójuk. - Csurla vita 2018. október 12., 19:19 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem a fordított időrendet. "Teljes az, aminek van kezdete, közepe és vége. Kezdet az, ami nem következik szükségképpen valami más után, utána viszont valami más van vagy történik. A vég - ellenkezőleg - az, ami más után van vagy előtt történik (vagy szükségszerűen, vagy a gyakoriság alapján), utána viszont nincs semmi más. A közép az, ami más után következik, s ami után is van valami más. A jól összeállított történeteknek tehát nem lehet csak úgy akárhonnan kezdődniük, sem találomra bevégződniük, hanem az ismertetett fogalmakat kell megfelelően felhasználni." (Arisztotelész: Poétika). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. október 12., 19:15 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom, mivel ez nem „történet” a fenti értelemben. Ahol logikus, és nem lezárt lista, tényleg praktikusabb a fordított időrend. Voxfax vita 2018. október 13., 12:12 (CEST)

Kiemeltek karbantartása[szerkesztés]

Folyik a kiemelt cikkek újraminősítése, és van amelyik kiesik, van, amelyik megmarad. Ettől függetlenül javaslom, hogy a Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája lapon található lapokat szép sorban nézegessük át, javító szemmel. Vannak bezöldült linkek, nem jól megjelenő források, hibás képaláírások, stb. Olyasmik, amik egy folyamatosan fejlődő, változó enciklopédia módosulásainak köszönhetően megváltoztak, romlottak. A napokban Belgrádba vetett a sors, és most néztem a cikket: több ilyen javítanivalót láttam. Ha valakinek az volna a legnagyobb gondja az életben, hogy mihez kezdjen a szabadidejével, akkor hajrá. Minden eltűnő (bekékülő) zöld link az enciklopédia minőségét emeli. – Burumbátor Súgd ide! 2018. október 14., 19:18 (CEST)