A legfényesebb csillagok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lista a Földről nézve legfényesebb csillagok nevét és legfontosabb adatait tartalmazza a látszólagos fényesség szerinti sorrendben 2,50 magnitúdó fényesség határig, de a különböző oszlopok szerinti sorrend tetszőlegesen választható.[1] A Nap a teljesség miatt szerepel a listában, mivel nappal a legfényesebb csillag (a sorrendbe nincs beleszámítva). Látható, hogy a legfényesebb csillagok látszólagos fényesség adata nagyjából a 17.-nél lejjebb már nem válik szét annyira, hogy a csillagról szóló saját szócikkben érdemes lenne a sorrendet megemlíteni, mivel több csillag is ugyanazzal a látszólagos fényességgel rendelkezik. A „távolság” a Naprendszertől, illetve a Földtől értendő.

Lista[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A csillagok abszolút fényesség szerinti élmezőnyébe a hiperóriások tartoznak, amelyek többsége nagyon távoli, szabad szemmel nem is látható.
  2. A többes rendszerek általában vizuálisan nem elkülöníthető komponensei a Bayer névrendszerben nincsenek jelölve. Esetünkben, ahol a fényesség adatok nem az együttes fényességre vonatkoznak, hanem valamelyik komponensre, ezt az alsó index jelzi.
  3. „Meteor”, Budapest XLVIII. (2), 17. o, Kiadó: MCSE. ISSN 0133-249X.  

Források[szerkesztés]

A SIMBAD adatbázisa

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]