Ugrás a tartalomhoz

Sarkcsillag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarkcsillag
A Sarkcsillag a Hubble űrtávcső felvételein
A Sarkcsillag a Hubble űrtávcső felvételein
Megfigyelési adatok
CsillagképKis Medve csillagkép
Távolság432 ,
132 pc
Abszolút fényesség-3,64
Színkép típusaF7 :IB-II SB,V[1]
Pályaadatok
Évi parallaxis7,54 milliívmásodperc
Radiális sebesség−20,81 km/s
Sajátmozgás
rektaszcenzióban44,48 mas/év
deklinációban-11,85 mas/év
Fizikai adatok
Tömeg1,2×1031 kg,
6,0 M
Luminozitás+2200 L
Forgási adatok
Radiális forgási sebesség 17 km/s[2]

A Sarkcsillag (α Ursae Minoris, Polaris) a Kis Medve csillagkép legfényesebb csillaga. Azért nevezzük Sarkcsillagnak, mert az északi égi pólus közelében helyezkedik el. A Sarkcsillag Magyarországról nézve cirkumpoláris, azaz sosem nyugszik le. Sárgásfehér színű óriás, mintegy 431 fényév távolságra van a Földtől. Tömege a Napénak hatszorosa.

δ Cephei-típusú változócsillag, a fényessége négynapos periódussal, szabad szemmel nem észlelhetően, 2,0m-2,2m között ingadozik (átlagosan: 2,02).

A 2 magnitúdós, fényes csillag valójában hármas rendszer, amelynek felbontásához már távcsövekre van szükség. A szabad szemmel is látszó, legfényesebb komponens cefeida, pulzáló változócsillag. Két kisebb társa van: az 1,4 naptömegnyi α UMi B és a Napnál 1,26-szor nagyobb tömegű α UMi Ab.

A Sarkcsillag két kísérője közül a fényesebb, a Polaris B már évszázadok óta ismert. Elsőként William Herschel észlelte 1780-ban, és 18 ívmásodperces távolságával már kisebb műszerekkel is észlelhető. Sokkal közelebb kering a harmadik komponens, a Polaris Ab, amelynek létét 1929-ben spektroszkópiai úton mutatták ki, majd a Hubble űrtávcső 2006-ban közzétett felvételén a rendszer mindhárom komponense különállóan láthatóvá vált.

Elnevezései[szerkesztés]

Régies magyar nevei (mozdulatlansága miatt): Égi cövek, Aranykaró, Vastuskó.[3]

A csillag arab elnevezése Alrukaba, míg a Nemzetközi Csillagászati Unió által elfogadott hivatalos neve az északi égi pólus közelsége miatt Polaris.

Története, mitológia[szerkesztés]

A Sarkcsillag neve a Negev-sivatagban és a Sínai-félszigeten élő beduinoknál al-jadiyy (kecskebak), a hindu mitológiában Dhruva, a majáknál a Majom feje. Az 1950-es években, az UFO-őrület idejében egyes mormonok abban hittek, hogy a folklórjukban (ez nem a hivatalos dogmájuk volt) szereplő Tíz elveszett törzs egy repülő csészealjon tér vissza a Sarkcsillagtól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kraft R. P.: Color excesses for supergiants and classical Cepheids. I. Calibration of the G-band photometry (angol nyelven), 1960
  2. Catalogue of rotational velocities of the stars, SIMBAD
  3. Mozgás a Sarkcsillag körül

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Polaris című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]