Balatonszéplak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balatonszéplak
Közigazgatás
TelepülésSiófok
Irányítószám8609
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Távolság a központtól3 km
Elhelyezkedése
Balatonszéplak (Siófok)
Balatonszéplak
Balatonszéplak
Pozíció Siófok térképén
é. sz. 46° 53′ 50″, k. h. 18° 00′ 20″Koordináták: é. sz. 46° 53′ 50″, k. h. 18° 00′ 20″

Balatonszéplak Siófok nyugati felén fekvő, üdülő városrésze, melynek partszakaszát Ezüstpartnak hívják. 1938-ban szakadt le Balatonkilitiről, 1950-ben pedig Siófokhoz csatolták. Egybeépült a fesztiváljairól híres Zamárdival.

Története[szerkesztés]

Az üdülőhelyet fövenyes partjáról régebben Balatonlídó néven ismerték. Azóta is üdülőhelyként működik, a település partszakaszán, a Siófokig elnyúló Ezüstparton nagy üdülőépületek, szállodák, apartmanházak sorakoznak, sok családi házban szintén szállóvendégek fogadására rendezkedtek be. A település nevével szinte kizárólag idegenforgalmi célpontként találkozhatunk.

Balatonszéplak 1939-ig Balatonkiliti része volt, ekkor az utóbbiból kiváló Balatonújhely részévé vált, amit viszont 1950-ben Siófokhoz csatoltak.[1][2]

Balatonszéplak jelenleg közigazgatásilag Siófok része. A vasútvonallal párhuzamosan fut a 7-es, a régi Balatoni-út majd ezen átkelve jutunk a faluba, mely egy csaknem önálló település egység, helyi lakosokkal, míg a vasútvonal és a tó között fekszik az nyaraló körzet, tipikus balatoni villákkal és a parton a 60-as évektől épült szállodasor.

A vasút és a Balaton közötti rész eredetileg mocsaras nádas volt, melyet az építkezések során fokozatosan feltöltöttek, de a mai napig is magas talajvíz jellemzi ezt a részt. Nem ritkák kiadósabb esőzések után a kertekben feltörő buzgárok

A hely történetéhez tartozik, hogy Balatonszéplak évtizedeken keresztül, talán viszonylagos olcsósága és Budapesthez való közelsége révén, a magyar értelmiség egyik kedvenc nyaralóhelye volt, ahol színművészek, rockzenészek, élsportolók, rádiósok, újságírók töltötték szabadságukat, pezsgő társasági életet teremtve a szálloda (MÚOSZ újságíró üdülő, stb.) strandjain vagy nyaralóikban. 2010-ben az újságíró üdülő két épületét a hozzátartozó hatalmas parkkal eladták és lebontották, helyére új, többtagból álló épületkomplexumot terveztek, belső vitorlás kikötővel. A 60-as években központi találkozóhelynek számítottak a Zöldfa kocsma (ma étterem) és az esti táncos hely, a Hableány. A Hableány már évtizedek óta nem működik, helyette onnan kb. 400 m-re a Palace Dance Club üzemelt lényegesen megváltoztatva a helyiség stílusát és életét, ami 2020 őszén lebontásra került, helyette hotelt építenek oda amely még nincsen készen.

Közlekedés[szerkesztés]

Vasút. A településnek két vasúti megállóhelye van a Székesfehérvár–Gyékényes-vasútvonalon: Balatonszéplak felső és Balatonszéplak alsó.[3] Volánbusz. Országos hálózat, közvetlen Kaposvár - Siófok vonal, valamint Barcs, Marcali - Siófok vonal, (www.volanbusz.hu/uploadfiles/50_magyarorszag.pdf) Valamint a siófoki helyi buszjáratok.

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Magyar Nagylexikon – harmadik kötet: Bah-Bij (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)

Külső hivatkozások[szerkesztés]