National Weather Service

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
National Weather Service

Alapítva1970. október 9.
JogelődUnited States Weather Bureau
SzékhelySilver Spring (20910, Maryland Route 410, é. sz. 38° 59′ 35″, ny. h. 77° 01′ 53″, 1325)
VezetőKen Graham
National Weather Service (USA)
National Weather Service
National Weather Service
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 59′ 35″, ny. h. 77° 01′ 53″Koordináták: é. sz. 38° 59′ 35″, ny. h. 77° 01′ 53″
A National Weather Service weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz National Weather Service témájú médiaállományokat.
Maximum hőmérsékletek az USA szárazföldi területén

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (National Weather Service) az Egyesült Államok szövetségi kormánya ügynöksége, amelynek feladata, hogy időjárás-előrejelzéseket, veszélyes időjárásra vonatkozó figyelmeztetéseket és időjárással kapcsolatos egyéb információkat biztosítson a szervezetek és a nyilvánosság számára a védelem, a biztonság és az általános tájékoztatás céljából. Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma részlegének, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) részeként működik. Székhelye Silver Spring, Maryland állam.[1][2] Az ügynökség 1890-től United States Weather Bureau néven volt ismert, amíg 1970-ben fel nem vette jelenlegi nevét.[3].

Az NWS elsődleges feladatát országos és regionális központok, valamint 122 helyi Nemzeti Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző irodáinak (Weather Forecast Offices) összegyűjtött adatain keresztül látja el. Mivel az NWS az amerikai szövetségi kormány egyik ügynöksége, termékeinek többségének szerzői jogi státusza közkincs, és ingyenesen hozzáférhető.

Tevékenységi területei[szerkesztés]

Amiket az intézet figyel, és ahol előrejelzéseket végez.

  • Tűzvészek
  • Polgári repülés
  • Viharok
  • Folyók vízállása, áradás
  • Tengerek, óceánok
  • Hurrikánok
  • Klímaváltozás

A mérések helye[szerkesztés]

  • Szárazföld (figyelt értékek: égbolt állapota (felhővel való fedettség), látási viszonyok, pillanatnyi időjárás, légnyomás, hőmérséklet, harmatpont, szélirány és szélsebesség, csapadék). A méréseket automatikusan, szabványos METAR táviratokban továbbítják. A megfigyelő helyek között nagy számban vannak önkéntes állomások is.
  • Tenger (figyelt értékek: szélsebesség, szélirány és széllökés; légnyomás; a levegő hőmérséklete. Ezenkívül valamennyi bójaállomás méri a tengerfelszín hőmérsékletét, valamint a hullámok magasságát és periódusát). A kiválasztott állomásokon ezeken felül elektromos vezetőképességet és vízáramlási sebességet is mérnek. Valamennyi állomás óránkénti jelentést készít. Önkéntes hajók helyszínen mért adatokat szolgáltatnak (United States Voluntary Observing Ship).
  • Magaslégkör: Egy kis méretű műszercsomagot 2 méter széles, hidrogénnel vagy héliummal töltött léggömb alá függesztenek, amit naponta 1100-kor, illetve 2300 UTC-kor engednek fel. Miközben a rádiószonda körülbelül 300 méter/perc sebességgel emelkedik, az érzékelők a nyomás, a hőmérséklet és a relatív páratartalom profilját mérik. Az USA szárazföldi területén 92 ilyen felbocsátó állomás található. A repülés nagyjából 2 órán át tart, a szonda ezalatt akár 35 km magasságba emelkedhet, és 200 km-re is eltávolodhat a felbocsátás helyétől. Amikor a léggömb a belső nyomás miatt elpukkan, egy kis ejtőernyő nyílik ki, ami fékezi a műszer ereszkedési sebességét. A csomag „eldobható”-nak számít, tehát nem gyűjtik be.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Silver Spring CDP, Maryland. U.S. Census Bureau. [2011. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 2.)
  2. nws.noaa.gov/ NOAA's National Weather Service. National Weather Service. (Hozzáférés: 2009. augusztus 2.)
  3. Nagyméretű biomedikai tudomány: Exploring Strategies for Future Research. National Academies Press, 224. o.. DOI: 10.17226/10718 (2003). ISBN 978-0-309-08912-8 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Weather Service című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]