Szerkesztő:Szalakóta/archivum3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Archív[szerkesztés]

archívum archívumA

archívum2 archívum2A

archívum3 archívum3A

archívum4 archívum4A

archívum5 archívum5A

archívum6 archívum6A

Hasznos[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/archivum3!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)

A tudakozó sablonjai[szerkesztés]

A figyelmedbe ajánlom, hogy van néhány válaszadó sablonunk itt: Kategória:Tudakozó. Köztük ez is: {{leona}}(?). Karmelaposta 2008. május 4., 23:58 (CEST)
Ez lesz belőle:

Ez az egyik leona rejtvény. Ne vedd rossz néven, de ez itt nem egy rejtvényfejtő fórum, hanem az enciklopédia olvasószolgálata. Akkor kívánunk segítséget nyújtani, ha egy adott cikkből hiányzik valamilyen, az enciklopédiába illő információ, vagy ha valakinek segítség kell ahhoz, hogy megtalálja, melyik cikk illetékes egy idevaló témakörben. Éppoly kevéssé vállaljuk a rejtvények megfejtését, mint a házifeladatok megoldását.
Ha mástól várod a megfejtést, nem pedig magad akarsz azután kutatni, akkor a választ keresd inkább a leona fórumán, a spoilerek között.
Jó szórakozást kívánunk!

Köszönöm. Szalakóta vita 2008. május 5., 21:34 (CEST)

Képletek[szerkesztés]

Igen a képletekkel vannak bajom. Akkor majd szólok, ha használni kell képletet, mert nekem az informatikával alapból nincs bajom, de a többivel igen. Egyébként ilyenhez egy magyarázó lap nincs? Ilyenre gondolokBartók Dániel forgalmi iroda 2009. július 15., 07:58 (CEST)

A felső üzenettel már ne foglalkozz. Akkor köszönöm szépen a segítséget. A lapot megkaptam. – Bartók Dániel forgalmi iroda 2009. július 15., 08:02 (CEST)

Kiemelt cikkek[szerkesztés]

A tengeri vidra, az Albertosaurus és a Majungasaurus szócikkek megkapták a kiemelt státuszt. Köszönöm szépen, hogy szavaztál rájuk! Üdv. DenesFeri vita 2009. július 21., 14:31 (CEST)

Kérés[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta!
A Kocsmafal műszaki lapján a "Zenei tipográfia" c. fejezetben van egy képlet. Hogyan tudom szerkeszteni ezt a formulát? (Eddig csak a felső- és alsó indexekkel találkoztam. Kérek egy-két kinket, ha lehet. A segítségedet előre is köszönöm.– Ronastudor a sznob 2009. július 29., 10:57 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!– Ronastudor a sznob 2009. július 29., 11:23 (CEST)

Utóirat: az ajánlott fájl megvan, az angol nyelvű is, de ott ilyen finom dolgok nincsenek. Most már nem zavarlak, és ismét köszönöm. Tisztelettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 29., 11:26 (CEST)

Ez a különbség a gép, a kéz és a generációk között. Ma már a Te korosztályod könnyen beolvassa a , a kereszt és a visszaállító jel ábráit a gépbe, mi még "téntával" írtuk ezeket, ha kottát kellett másolnunk. Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 29., 12:02 (CEST)
Köszönöm, Szalakóta! – Ronastudor a sznob 2009. július 29., 12:55 (CEST)

Ubuntu[szerkesztés]

Szervusz, ha még nem unsz. Úgy emlékszem, a Kocsmafalon Te (is) érdeklődtél az Ubuntu után. Remek, a másik OS-t (hadd ne nevezzem meg) lekörözi, gyors, rengeteg szolgáltatással, "Ő" mindig is tudott internetezni, csak én nem, legalábbis eddig nem. Most már mindketten tudunk, kezdem megismerni. Ha elfogadod a javaslatomat, és persze a hozzáértőkét is, töltsd le, telepítsd fel egy külön partícióra. Remek program. Sok sikert! – Ronastudor a sznob 2009. július 29., 17:24 (CEST)

WT hivatalba lépése[szerkesztés]

Válasz nálam. Cassandro Ħelyi vita 2009. július 29., 23:57 (CEST)

Re: Ubuntu[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta!
Mivel nem vagyok szakember, ezért kérlek, hogy minden állításomat kétséggel fogadd.
Az Ubuntu éppen ráfér egy CD-re. A telepítés ideje alig fél óra, kérdés nagyon kevés van. A hardver-igény minimális, egy P4-es gép és 512 MB memória elég neki, a partíció mérete inkább 10-14 GB legyen, mint 4.

Az internet beállítása is egyszerű (ennek ellenére a tudatlanságom miatt először zavarba kerültem). A program kéri, hogy adj egy felhasználói nevet és egy jelszót. Kér még egy szolgáltatót, a különböző opciók közül kell kiválasztani a megfelelőt, nálam mobil van: vodafone (előf.). A jobb felső sarokban van az értesítési terület, az internet ábrájának piros x-ére klikkelve kijelölöd a hálózatot, a bal felső sarokban az Alkalmazások legördülő menüjéből kiválasztod a böngészőt.

A program alapesetben nem képes zenét és videót lejátszani, de ha fent vagy a neten, megkeresi és letölti a szükséges programokat, ezt install után azonnal használhatod. Még nem néztem szét a programban, de iszonyú gyors, az internet egy pillanat alatt bejön.

Kapásból ennyit tudok írni, nézd el a rossz minőséget és a minimálist sem elérő mennyiséget, kérlek.

Linkek:

http://www.ubuntu.com
http://www.ubuntu.hu
http://ubuntulinux.buzz.hu/categories/Ubuntu/
http://phoenix_art.wps4.info/
http://szabilinux.hu/index.html
http://szabilinux.hu/linuxprog/LinuxProg-0.1.pdf
http://sugo.ubuntu.hu/

Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. július 30., 11:05 (CEST)

0.999...[szerkesztés]

Szervusz, Szalakóta!
Elnézést, hogy zavarok, de mondd, miért nem kiemelt szócikk a 0.999? Hogy állsz az Ubuntuval? Üdvözlettel:– Ronastudor a sznob 2009. július 31., 12:02 (CEST)

Az előző folytatása[szerkesztés]

Szia, Szalakóta!

Mint fordító, megérdemelnéd a csillagot. Ilyen cikket lefordítani a magamfajta emberkének felérne egy szakdolgozattal. Nehogy félreérts, mindig tiszteltem és most is tisztelem a matekos nőket (matematikus, matek szakos, építész/építő/gépész/stb. mérnök). Kevés van belőletek.

Lássuk a problémát: Valószínűleg fekvő géped van. A csavarok kihúzva, ez rendben. A tetőlemez a gép elején szokott beakadni, főleg felül. Feszegetni nem illik, mert a gép is nőből van (folyton bosszúságot okoz). Ha nem megy, vigyétek el egy szaküzletbe, ott szétszedik és szakszerűen ki is tisztítják (mindegy, hogy Te tegnap megtetted, ők másként látják a gépet).

A lényeg: 128 MB memória szerintem ma már szinte semmire sem elég. Ha Budapesten élsz, a bontókban kapsz modulokat, pl. a Klauzál térhez nagyon közel, a Wesselényi u. felől vagy a Nagy Diófa-, vagy a Nyár utcáról lehet bemenni (40-50 m. különbség). Ha sikerül szétkapni a gépet, felírod a memória típusát - vagy kiemeled a modult és elviszed - és legalább 384, de inkább 516 MB-ra bővítsd, ezzel már minden program vidámabban fut. Van (?) még bontó a Vadász utcában és a Kálvin téren és néhány más helyen is.

Az fvwm-et nem ismerem, de azt tudom, hogy kis memóriaigénye van. Ha valamit elfelejtettél volna vele kapcsolatban, alul lesz két link. (Ugye nem sértődsz meg emiatt?)

Gondolom a cpu legalább 500 MHz-es, de ha 733-as, vagy valahol a kettő között, az már elég. (A kislányom, Moony gépe 733 MHz/384 MB, vígan internetezik vele.)

Az Ubuntu telepítés előtt cserepartíciót kér, de nem ragaszkodik hozzá túl szigorúan. Könnyű a telepítés, kérdés alig van.

Az ígért linkek: [1] és [2]

Megismétlem a múltkorit: nem vagyok szakember, fenntartásokkal kezeld, amit írok, de bármiben szívesen segítek.

Üdvözlettel:– Ronastudor a sznob 2009. július 31., 18:18 (CEST)

Még mindig 0.999...[szerkesztés]

Természetesen! Jelöld csak nyugodtan! Nekem egyetlen karakterem sincs a cikkben.– Ronastudor a sznob 2009. augusztus 1., 10:11 (CEST)

Látom, jelölted. Megérdemled a csillagot. Remek cikk, nekem tetszik. (Ubuntu?) Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. augusztus 12., 11:14 (CEST)
Előre is köszönöm. Sok sikert a telepítéshez! – Ronastudor a sznob 2009. augusztus 12., 11:23 (CEST)

A radon keserű?[szerkesztés]

Szia! Látom, hogy szorgalmasan bővíted az „érdekességek” listát kémiai elemekről szóló információkkal. Viszont sajnos a radon cikkben szereplő állítás arról, hogy keserű ízű, lehet, hogy téves. Legalábbis az angol és a német Wikipédia cikke nem ezt írja (mindkettőben egyértelműen „íztelen” szerepel), más forrást sajnos nem találtam. Mindenesetre meg fogom jelölni a szócikkben ezt az állítást egy {{forr}}(?) sablonnal. --Xnull vita 2009. augusztus 1., 21:33 (CEST)

Egy másik érdekesség is lehet, hogy problémás: a szócikk tényleg azt írja a báriumról, hogy az ógörög kemény szóból ered, más források szerint viszont a barys azt jelenti, hogy nehéz. --Xnull vita 2009. augusztus 1., 21:52 (CEST)
E szerint az oldal szerint nehéz. Csigabiitt a házam 2009. augusztus 1., 21:57 (CEST)
Nem is ezt a linket akartam, hanem ezt, itt szintén nehéz. Csigabiitt a házam 2009. augusztus 1., 21:59 (CEST)

Kolozsvári Grandpierre[szerkesztés]

Emiled érkezett. Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 4., 17:04 (CEST)

Kérlek nézz rá a WT-listára, hamarost döntést kell hoznunk. Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 15., 16:38 (CEST)

Hajnal András (matematikus)[szerkesztés]

Ezt a cikket. A matematikai eredményeit. Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 13., 22:17 (CEST)

Re:Nyilak[szerkesztés]

Szia! Melyik cikk volt ez a Ruby vagy a Fraktál? Akkor visszavonom azokat a szerkesztéseimet.– Hannababa86 vita 2009. augusztus 18., 16:27 (CEST)

Már látom, hogy intézkedtél. Köszönöm.– Hannababa86 vita 2009. augusztus 18., 16:28 (CEST)

Több nem volt, csak ez a kettő.– Hannababa86 vita 2009. augusztus 18., 16:30 (CEST)

0.999[szerkesztés]

Szia! Látom, hogy kérted, hogy egy idézet fordítását valaki készítse el. Elkészítettem, sőt mivel egy kicsit zavart a nyelvezete megkértem egy ma éppen nálunk tartózkodó angol vendégünket (aki nem tud magyarul), hogy értelmezze az eredetit. Neki sem tetszett a megfogalmazás, de azért ezt hoztuk össze:

Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy egyszer s mindenkorra lezárhatjuk ezt a fejezetet. Rengeteg fejfájásnak és aggodalomnak voltunk tanúi, hogy vajon 0,999… egyenlő-e vagy nem egyenlő 1-gyel, és most büszkén állíthatjuk, hogy a következő bizonyíték véglegesen és meggyőzően tárgyalja a kérdést ügyfeleink számára.

Blizzard ezután két bizonyítást is közölt, amelyek a határértékeken és a 10-zel való szorzáson alapultak.

Még egy megjegyzés: a népszerű sporttá vált (popular sport) helyett én a népszerű időtöltés kifejezést használnám. A sport az angolban nemcsak a a szigorúan vett „sport” szót jelenti. Csigabiitt a házam 2009. augusztus 21., 23:13 (CEST)

nukleinsav/nukleotid[szerkesztés]

Szia Szalakóta! Megtudnád mondani, hogy az angol „letter of genetic code”, inkább a „letter” szó érdekel, mi magyarul: nukleinsav vagy nukleotid? Sűrgős lenne a válasz. Üdv. DenesFeri vita 2009. augusztus 24., 14:03 (CEST)

Szia! Köszönöm a választ! DenesFeri vita 2009. augusztus 25., 09:35 (CEST)

GumiBot[szerkesztés]

Szia! Nincsenek faji előítéletei. :-) Fejezetcímben bármit elrontott volna, ha van benne egyenlõségjel. De megoldottam, kösz, hogy szóltál. --Bitman vita 2009. augusztus 27., 21:09 (CEST)

re nem működő link[szerkesztés]

Szia, Szalakóta! A gond az, hogy a hivatkozott honlap már nem működik. Megoldási lehetőségek: a) Ha a cikk mondanivalója szempontjából nem lényeges, hogy annak a mondatnak külön forrása legyen, akkor ki kell törölni a linket; b) ha feltétlenül kell a forrás (pl. vitatott állítás esetén) akkor más forrást kell keresni ehelyett. – Hkoala 2009. augusztus 29., 13:11 (CEST)

Vállalsz egy átolvasást?[szerkesztés]

Szia, Szalakóta! Ha van időd és kedved, átolvasnád a Bolyai János cikk matematikai munkásságáról szóló részét? Üdv – Hkoala 2009. szeptember 7., 18:22 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala 2009. szeptember 7., 21:13 (CEST)

Ha nem veszed szemtelenségnek, kérhetném ugyanezt Bolyai Farkas esetében is? Üdv – Hkoala 2009. szeptember 8., 21:55 (CEST)

Köszönöm ezt is! – Hkoala 2009. szeptember 10., 21:31 (CEST)

névadás[szerkesztés]

Szia! Szemináriumi dolgozatot írok a Wp-szerkesztők userneveiről. Ha szabad, megkérdezném, hogy annakidején, mikor regisztráltál, miért ezt a nevet választottad? Köszi előre is a választ, üdv: SL vita 2009. szeptember 9., 14:49 (CEST)

A német szenvedő szerkezet[szerkesztés]

A A német szenvedő szerkezet cikkben, amelyet törlésre jelöltél, van egy forrás is, ami nem került át a Német nyelvtanba, arra nincs szükség? Bináris ide 2009. szeptember 13., 20:19 (CEST)

menj, nézd meg[szerkesztés]

Szia, Szalakóta! Átrendeztem a 0,999... fejezeteit a javaslatnak megfelelően; most nézd meg, mert csak addig könnyű visszavonni, amíg más nem nyúlt bele. – Hkoala 2009. szeptember 16., 20:42 (CEST)

Nem vagy egyedül a véleményeddel. – Hkoala 2009. szeptember 23., 07:26 (CEST)

Szia, Szalakóta! Szerinted a Karmela által betett irodalom mindegyike illik a cikkhez? Nekem az oroszlános és a Dedekind-szeletes nagyon közvetettnek tűnik. – Hkoala 2009. szeptember 24., 19:35 (CEST)

OK, ha így látod, visszavontam a megjegyzést. – Hkoala 2009. szeptember 24., 19:47 (CEST)

Haladás[szerkesztés]

Próbálok. Valójában 1 méternek a párizsi etalon hosszát nevezzük, ami tényleg kicsit eltér a délkör 40 milliomod részétől (vagy a negyed délkör tízmilliomod részétől). A fény útjának, sőt más különböző sugárzások hullámhossz-töbszöröseinek adatai mind arra vonatkoznak, milyen hosszú a párizsi etalon. De azért köszi a javításokat. L AndrásItt megtalálsz 2009. szeptember 23., 22:02 (CEST)