Szerkesztő:Szalakóta/archivum4A

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Archív[szerkesztés]

archívum archívumA

archívum2 archívum2A

archívum3 archívum3A

archívum4 archívum4A

archívum5 archívum5A

archívum6 archívum6A


Hasznos[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/archivum4A!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)

A tudakozó sablonjai[szerkesztés]

A figyelmedbe ajánlom, hogy van néhány válaszadó sablonunk itt: Kategória:Tudakozó. Köztük ez is: {{leona}}(?). Karmelaposta 2008. május 4., 23:58 (CEST)
Ez lesz belőle:

Ez az egyik leona rejtvény. Ne vedd rossz néven, de ez itt nem egy rejtvényfejtő fórum, hanem az enciklopédia olvasószolgálata. Akkor kívánunk segítséget nyújtani, ha egy adott cikkből hiányzik valamilyen, az enciklopédiába illő információ, vagy ha valakinek segítség kell ahhoz, hogy megtalálja, melyik cikk illetékes egy idevaló témakörben. Éppoly kevéssé vállaljuk a rejtvények megfejtését, mint a házifeladatok megoldását.
Ha mástól várod a megfejtést, nem pedig magad akarsz azután kutatni, akkor a választ keresd inkább a leona fórumán, a spoilerek között.
Jó szórakozást kívánunk!

Köszönöm. Szalakóta vita 2008. május 5., 21:34 (CEST)

Kér(d)és[szerkesztés]

Szia! Megnyugtatlak, nem akarok rád sózni semmit. Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy nem tudsz a neten valahol egy olyan összefoglalót, ahol Szemerédi Endre életrajza és matematikai munkássága le van írva? Egyszerűen nem találok semmit. Cassandro Ħelyi vita 2009. december 29., 13:45 (CET)


Újév[szerkesztés]

Fájl:KutyaBUÉK.gif
Szeretet és szerencse,ez legyen az Új Évben!Kedvetlen Ismeretlen vita 2009. december 29., 19:22 (CET)
issAArwAaq
k
wAt
 
B1Y3t
Z1
iq
r
t
n&w ik
y
p
d
iA
Y1
anxDAs
mHtp
t p
zp
Z1 Z1
 
diT
n
wp
w Z9
rnpt
Z1
nfrf&r&t r
S
w&t D19
Y1
nb
t

(„Ó, Szalakóta, a Wikipédia tökéletes írnoka, élet, üdv, egészség! Béke, béke veled! Adassék neked szép/jó év megnyitása [azaz újév], és minden öröm!” – bár hozzátartozik, hogy a neved leírásával bénáztam egy kicsit, de szigorúan abban a stílusban, ahogyan az Újbirodalom idején az egyiptomiak kísérleteztek volna vele.)

Boldog újévet kívánok! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2009. december 30., 20:44 (CET)

kérdés[szerkesztés]

Szia! Olyan kérdésem volna, hogy esetleg a csonkok közül nem bővítenél párat? Én most egyébként a forrás nélküli cikkeket böngészem és szólok az illetőnek, hogy kellene forrás. Képzeld 7700 ilyen cikkünk van. Nagyon durva, nem? Szajci reci 2009. december 29., 21:17 (CET)

Köszönöm. Megrendelt cikkek? Hm ilyenről még nem hallottam, és mit rendeltek?Vigyor Szajci reci 2009. december 30., 07:40 (CET)

Nagyon durva. Köszi:D Szajci reci 2009. december 30., 19:21 (CET)

Nyú jír[szerkesztés]

BÚÉK:-) Legyen sok pezsgő:-)– Mártiforrás 2009. december 31., 01:38 (CET)

Köszi szépen, neked is legyen egy fantasztikus új éved!:)– Grósznyó 2009. december 30., 20:52 (CET)

Boldog Új Évet[szerkesztés]

Köszönöm, boldog új évet neked is. Csigabiitt a házam 2009. december 30., 20:56 (CET)

Köszönöm! Neked, és szeretteidnek is BUÉK! – Tambo vita 2009. december 30., 21:05 (CET)

Köszönöm, neked is boldog új évet, egészséget, minden jót! Karmelaüzenőlap 2009. december 30., 21:07 (CET)

Köszi, neked is! – Mex plática 2009. december 30., 21:10 (CET)

B. Ú. É. K. NEKED IS!!!- RepliCarter Wormhole 2009. december 30., 21:12 (CET)

Köszönöm, neked is BUÉK! misibacsi*üzenet 2009. december 30., 21:41 (CET)

Boldog Karácsonyt, és Újévet[szerkesztés]

Kedves Szalakóta

Megkésve bár de fogyva nem:

Áldott Karácsonyt, és Boldog Újévet kívánok

Duhos vita 2009. december 30., 21:12 (CET)

Köszönöm! BÚÉK Neked is! OsvátA Palackposta 2009. december 30., 21:40 (CET)

Boldog új évet neked is! – Timish sablongyári üzenőfal 2009. december 30., 21:41 (CET)


Köszönöm, én is nagyon boldog, sikerekben és örömökben gazdag Újévet kívánok Neked! Teroses vita 2009. december 30., 23:23 (CET)

Boldog Új Évet Kívánok neked is! – VC-süzenet 2009. december 30., 23:59 (CET)


Köszönöm a jókívánságot és én is boldog, sikeres új évet, jó egészséget kívánok neked. Üdv. – Elkágyé vita 2009. december 31., 06:33 (CET)

Köszönöm, neked is! – Villanueva vita 2009. december 31., 07:58 (CET)

2010 Boldog Újévet![szerkesztés]

Újév[szerkesztés]

Szeretet és béke a wikipédián, békesség Magyarországon az Új Évben! Szerencsés Boldog Újévet kívánok neked is kedves Szalakóta :)

Dencey vita 2009. december 31., 08:21 (CET)

Viszont kívánom! Szajci reci 2009. december 31., 08:50 (CET)

Békés, boldog újévet kívánok, kedves Szalakóta! --Ronastudor a sznob 2009. december 31., 08:52 (CET)

Köszönöm, és ezúton kívánok én is minden jókat Neked az új évre! – Szlávics vita 2009. december 31., 16:28 (CET)

B.u.é.k.! – Perfectmisside írj, ha azt akarod, hogy el is olvassam 2009. december 31., 21:46 (CET)

Békés, boldog új esztendőt kívánok Pe-Jo vita 2010. január 4., 08:09 (CET)

Minősítés[szerkesztés]

„Az Egyiptom-műhely ismét hozta a formáját.” – Köszi! (Pedig igyekeztem felülmúlni. Úgy látszik, erős a csapat! :-) ) --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2009. december 31., 22:52 (CET)

iszlám[szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Láttam, hogy tettél megjegyzést, illetve kérdést a cikk vitalapjára, amit megválaszoltam, és a megfelelő részt átfogalmaztam. Erre gondoltál? Nekem nagyon nagy segítség ha bármilyen visszajelzést kapok a cikkekkel kapcsolatban, mert mostanában rengeteg iszlám témájú cikket írogattam, és ami nekem természetes, másnak érthetetlen is lehet. Mustafa megjegyzése a vitalapon még abból az időből származik, amikor a cikkel a Magyarországi Muszlimok Egyháza is foglalkozott, és meglehetősen vallási színezetű viták után sikerült konszenzusra jutni. (Ja, én nem vagyok iszlám hívő, mielőtt megkérdeznéd, mint ahogy Hindu, Taoista, és Buddhista sem, csak ezeket a cikkeket is többnyire én követtem el :-) ) Üdv.: Ogodej vitalap 2010. január 2., 10:49 (CET)

Köszönöm a választ! Az iszlámot teljesen átírtam, és bővítettem. Sok kiegészítő cikket írtam hozzá, de valójában ez is egy háttéranyag az iszlám története c. nagyobb lélegzetű szöveghez. kb 40%-ban volt kész, amikor elkezdtem vele foglalkozni, nagyon szép alapos cikk volt, kár hogy az eredeti szerzője abbahagyta. A vallásokról azért nehéz összefoglalót írni, mert nem könnyű eldönteni, mi kerüljön bele, mi maradjon ki. Mindig is lesznek vitás kérdések, de hát ez egy enciklopédia, könyvtárak vannak a témáról. Szóval az arányokat elég nehéz megtalálni, ezért örülök minden visszajelzésnek. Ogodej vitalap 2010. január 2., 16:40 (CET)

Találós kérdés[szerkesztés]

Ez jó! Talán csak akkor, ha halálosan szerelmes belé? De volt erre egy megoldás a Bérgyilkos a szomszédom című filmben is. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. január 2., 17:39 (CET)

Tudom (azt hiszem), csak nem akarom lelőni a poént. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. január 2., 17:53 (CET)

Lineáris differenciálegyenlet[szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Gyötör a lelkiismeretfurdalás, hogy megdolgoztattalak, holott egy kicsit csak viccnek szántam, amit korábban írtam. Jobban kell vigyáznom a jövőben a megnyilatkozásaimra, és csak gratulálok a cikkedhez, de a többi javaslatomat ne vedd ilyen komolyan. Boldog Új Évet kívánok: – Kaboldy vita 2010. január 3., 10:07 (CET)

Re: Iszlám2[szerkesztés]

Szia! Lehet hogy egy-két mondatban ki lehetne erre is térni, csak az a helyzet, hogy a vallás teljes ismertetéséhez ilyen részletekbe menően már nem akartam belemenni, mert már így is kegyetlenül hosszú, és félő hogy nehéz is összefüggéseiben kezelni. Eredetileg ez egy nagy gyüjtőcikk lett volna, tele bővebben sablonokkal, amikor az iszlám témakört elkezdtem feldolgozni. Kiderült, hogy rengeteg alapvető cikk hiányzik hozzá, azokat írtam meg, vagy hoztam fel. (Kb 16-17 szócikket írtam hozzá), némelyiket elég részletekbe menően. Kérdésedre visszatérve, az iszlám családjoghoz is rengeteg adatom van, többek között a rokoni házasságok engedélyezésével is, de ez nem általános, és csak bizonyos feltételek mellett igaz (a jogi iskolák (madzhabok) ezekben is eltérhetnek. Az iszlám törvénye (saria) és a jog (fikh) képviselői (a fukahák) szőrszálhasogató részletességgel szabályozzák az élet minden apró cseprő eseményeit, így a házassággal kapcsolatos jog is nagyon precíz, a vér szerinti rokonok házasságától addig az esetig is, hogy például az emberalakot öltött dzsinnekkel kötött házasság milyen körülmények között érvényes (nem vicc :-)). Ezekre a kérdésekre úgy gondolom a saría szócikknél családjoggal foglalkozó fejezeténél érdemes bővebben kitérni, vagy teszek ide egy {{Fő|Iszlám családjog}} bővítést, amit meg külön meg írni. Csak meg kéne írni még az Iszlám dogmatika c. nagyon lényeges cikket, meg be kéne fejezni az Az iszlám története cikket is, és még számtalan egyebet. üdv. Ogodej vitalap 2010. január 8., 21:37 (CET)

Névhasználat[szerkesztés]

"Megegyezés szerint a cikkekben első előfordulásukkor teljesen kiírjuk a névadó nevét. Igaz, ezt nem mindig sikerül betartani, de ennek így kellene lennie."

Erről hol állapodtak meg, és szerinted mi ennek a megállapodásnak az értelme? Szerintem rémesen elegánstalan (továbbá a linkek miatt, fölösleges) dolog Dirichletnek vagy akár Fregének mind a harminc nevét felsorolni minden cikk elején, amelyben szerepel. Elegendő lenne az ismert, elfogadott kettős (kereszt+vezeték) név (L. Dirichlet) - akár még így rövidítve is. Gubb 2010. január 10., 13:54 (CET)

Baszk nyelv[szerkesztés]

Kedves Szalakóta! Szerkesztő:Klug Csaba Ferenc már elkezdte, én azt javaslom, hogy beszélj vele, esetleg el lehetne osztani kettőtök között és mindkettőtöknek könnyebb lenne. Üdv, – Mex plática 2010. január 10., 13:54 (CET)

Konkáv[szerkesztés]

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Konk%C3%A1v&action=history <--- Talán érdekelhet. :-) Cassandro Ħelyi vita 2010. január 14., 23:45 (CET)

Kanner[szerkesztés]

Köszi szépen, nagyon jó munkát végeztél!!! Üdv – Centennial vita 2010. január 21., 23:11 (CET)

Szögfüggvények[szerkesztés]

Kedves Szalaköta

Mit rontottam el? Mire kellet volna figyelnem? Egy üres állapotból egy nagyjából elfogadhatónak tünőre állítottam vissza.

Duhos vita 2010. január 22., 20:34 (CET)

Átböngésztem, értem, a stílust akkor tudom elfogadni, ha Te még nem hibáztál. Valamikor azt hallottam, hogy: Ha az ember dolgozik, hibázik is.

A hibáért elnézést kérek

Duhos vita 2010. január 23., 07:19 (CET)

Raymondnivet[szerkesztés]

Kösz a választ Raymondnivet-nél, kimentettél a cikiből, én nem t'ok angolul. Ki gondolta, hogy egy gépi fordítós válaszolni fog?! :) Helló December vita 2010. február 4., 11:29 (CET)

en : Thank you for your intervention. Best regards.
fr : Merci pour votre intervention. Bien cordialement.– Raymondnivet vita 2010. február 5., 01:41 (CET)

Bretnacher[szerkesztés]

Érdeklődéssel kezdtem olvasni az írásodat és talán még időben szólok, hogy a Wikipédia nem sajtótallózó. Vagyis minden egyes szónak megvan a maga súlya akkor is, ha sajtóban a köznyelvet erőltetik. Vagyis a születési idő, hely stb. életrajzi vonatkozások is kellenének, különben nem indokolt az életrajzokra jellemző, csak a névből álló cím, szemben pl. a Bretnacher-ügy, vagy Francia lány eltűnése Budapesten 2009-ben. Ezen túl a jogi kifejezések mögötti tartalmat is érdekes lenne látni. Jó munkát.--Linkoman vita 2010. február 4., 11:58 (CET)
Ha nem veszed tolakodásnak, én is rá fogok nézni a cikkre. Üdv.--Linkoman vita 2010. február 4., 12:11 (CET)
en: Thank you again. It's a very good translation.
fr: merci encore C'est une traduction tres fidèle. – Raymondnivet vita 2010. február 5., 01:43 (CET)

Holland[szerkesztés]

Mennyire kell jól tudni hollandul? Beszélni nem tudok, fordítani viszont igen, szótárból. Milyen munka az egyáltalán? – ნორბერტ კიში keskustelu 2010. február 5., 22:14 (CET)

Köszönet[szerkesztés]

Köszönöm az iszlám cikkhez nyújtott segítségedet és hozzájárulásodat, a feltett kérdések azt hiszem segítettek világosabban megfogalmazni néhány részletet a vallással kapcsolatban, ami addig csakugyan nem volt egyértelmű... üdv. Ogodej vitalap 2010. február 8., 23:53 (CET)

Re: Tudakozó[szerkesztés]

(8-x) ???

Hát töprengek, kissé meghökkenve, hogy vajon mi lehet ennek a megfejtése. Még mindig nem tudom... :-) - Orion 8 vita 2010. február 12., 22:30 (CET)

Köszönöm. Valóban hallottam már ezt, volt egy egészen halvány sejtésem is arról, hogy Rómával lesz kapcsolatos, de nem jutott volna eszembe. Üdv. - Orion 8 vita 2010. február 13., 19:57 (CET)

GIMP Megtekintettnek jelölése[szerkesztés]

Üdv, csak kérdezem, hogy a GIMP szócikk ezen változatát tényleg megtekintettnek jelölted-e. Kicsit fura. – KGyST vita 2010. február 14., 21:30 (CET)

Védhető kijelentés?[szerkesztés]

Kérlek nézz rá erre, kollégákkal vitatkoztunk, és nem jutottunk dűlőre, a gyakorlatias mérnökagyvelő tiltakozik ellene. → Vita:Gyökvonás. Köszi! – Stewe Feedback 2010. február 15., 08:11 (CET)

Szülinap[szerkesztés]

Köszönöm a köszöntést :-)Istvánka posta 2010. február 22., 17:51 (CET)

Vermeer[szerkesztés]

Köszönöm a szavazatodat a kiemelés ügyében. :) – ნორბერტ კიში keskustelu 2010. február 23., 20:54 (CET)

Diplodocus[szerkesztés]

Szia! A Diplodocus felkerült a munkapadra, ha akarod szavazz rá. Üdv. DenesFeri vita 2010. február 27., 10:32 (CET)

WT[szerkesztés]

Kérlek nézz fel a levlistára! Cassandro Ħelyi vita 2010. február 27., 23:59 (CET)

Diplodocus 2[szerkesztés]

Szia! Írtam a Diplodocus szavazólapjára. Üdv. DenesFeri vita 2010. február 28., 12:52 (CET)

Találós kérdések[szerkesztés]

Nahát, pedig így már olyan egyszerűnek látszik mindkettő, gáz, hogy nem bírtam rájönni... :) Alensha 2010. március 1., 15:13 (CET)

Bőrfestés[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Több történelmi regényben is találkoztam azzal, hogy fehér bőrű embereket feketére festettek, mintha négerek lennének. Hogyan csinálhatták? Szalakóta vita 2010. március 6., 20:02 (CET)
Egy módszert leírásból ismerek, a helyességéért nem kezeskedhetek. Parafadugót kell lassú tűzön elszenesíteni, ettől nagyon finom, szinte zsíros hamuvá válik, és az állítólag szuperül fest. Talán még a hajad is göndör lesz tőle. :-) - Orion 8 vita 2010. március 7., 02:09 (CET)
Köszönöm. Szalakóta vita 2010. március 7., 13:23 (CET)

A Tudakozó archívumából átmásolva. Szalakóta vita 2010. március 10., 21:41 (CET)

Köszönet[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szavazatodat, a Jan Vermeer van Delft szócikk kiemelt lett. Üdv: – ნორბერტ კიში keskustelu 2010. március 13., 11:05 (CET)

Folyékony beszélgetés[szerkesztés]

Talán még nem vetted észre, de Tgr (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) egy érdekes javaslatot írt a a Tudakozó vitalapjára. Mivel aktív válaszadó vagy a Tudakozóban, fontos lenne, hogy kifejtsd a véleményed!

Karmelaüzenőlap 2010. március 14., 14:39 (CET)

Diplodocus 3[szerkesztés]

Szia Szalakóta! A Diplodocus kiemelt lett. Köszönöm szépen, hogy szavaztál reá! Üdv. DenesFeri vita 2010. március 17., 11:23 (CET)

Re Nibelung[szerkesztés]

Köszi a támogatást a kiemeltszavazáson. :-)Istvánka posta 2010. március 18., 07:45 (CET)

Verordnung[szerkesztés]

A rendelet 2009. február 10-étől érvényes és 2012. január 1-jével lép hatályba. Cassandro Ħelyi vita 2010. április 6., 19:34 (CEST)