Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége

Adatok
ElnökCsonka Áron, Ada
AlelnökTari István, Óbecse
Horváth Ódry Márta, Nemesmilitics
Erdmann Ferenc, Törökbecse
Elnökségi tagokMirnics Károly, Szabadka
Kalmár Gábor, Ada
Cára József, Csóka
Horvát Dóra, Óbecse
Gellér Tibor, Bácskossuthfalva
Elvegyi Ákos, Bácsgyulafalva[1]

Alapítva1990
Székház21220 Óbecse – Bečej, Republikanska 144 – Köztársaság utca 144
PártújságHírmondó
Ideológiaregionalizmus

Szerbia politikai élete
Weboldala

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a Délvidéken működő, a vajdasági magyarok által alapított hat párt egyike.

Története[szerkesztés]

A vajdasági magyarok az 1988-as vajdasági szerb tömeggyűlések túlfűtött nacionalizmusára igen visszafogottan reagáltak, nyílt nemzetiségi összeütközés ekkor nem történt. Az önvédelmi reflex első megnyilvánulása az volt, hogy a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) megalakításának tervét előkészítő értelmiségiek petíciót indítottak a nemzeti kisebbségeknek hátrányos új oktatási törvénytervezet módosítására. A petíciót külön szervezés nélkül is több mint 17 ezren írták alá egy hét alatt. A kommunista pártszervek és újságok élesen elítélték az akciót. Ágoston András 1989. december 18-án a tizenegy tagú kezdeményező bizottság nevében benyújtotta a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének megalakítására vonatkozó indítványt. Miután tavaszra már több műszaki, bölcsész és egyéb értelmiségi is nyilvánosan a kezdeményezés mellé állt, a pártként még nem bejegyzett szervezet más mintegy 7000 tagot számlált. A hatóságok minden elképzelhető módon akadályozták a nemzeti jellegű párt létrehozását. A bejegyzési kérelemmel egyidőben Ágoston András levelet intézett Slobodan Miloševićhez, Szerbia elnökéhez, amelyben memorandum kíséretében kérte, hogy az elnök fogadja a VMDK küldöttségét. Ennek eredményeként Milosevic a VMDK követeléseit nem tartotta indokolatlanoknak.

Fontos politikai támogatást jelentett a VMDK számára, hogy Jeszenszky Géza magyar külügyminiszter júniusi jugoszláviai látogatása során találkozott a képviselőivel, Entz Géza, a Magyar Köztársaság miniszterelnöki hivatalának államtitkára pedig szeptemberben Adán megbeszéléseket folytatott az elnökséggel.

Szeptember 17-én megjelent a szervezet Hírmondójának az első száma, a tagság tájékoztatására.

Szeptember 29-én Adán a VMDK első kongresszusán elfogadták a szervezet programját, bizalmat szavaztak a vezetőségnek, és meghatározták a parlamenti választások stratégiájának alapelveit. Ezeket a VMDK Tanácsa október 13-i és 20-i ülésén rögzítette, és megtette az első lépéseket a választások előkészítésére.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]