Itó Mancio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Itó Mancio
伊東 マンショ
Domenico Tintoretto festménye, 1585
Domenico Tintoretto festménye, 1585
Született

Hyūga Province
Elhunyt1612. november 13. (41-42 évesen)
Nagaszaki
Állampolgárságajapán
SzüleiItō Sukeharu
Foglalkozása
KitüntetéseiAranysarkantyú-rend
Halál okatermészetes halál
A Wikimédia Commons tartalmaz Itó Mancio
伊東 マンショ
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Itó Mancio, keresztsége előtt Itó Szukemaszu (Tonokóri, Japán, 1569Nagaszaki, 1612. november 13.) keresztény szamuráj, az első hivatalos japán nagykövet Európában (1582–1590). Amikor visszatért Japánba, belépett a Jézus Társaságba, ahol 1608-ban pappá szentelték.

Élete[szerkesztés]

Még gyermekként családjával Funaiba (ma Oita) emigrált, ahol megkeresztelkedett. A jezsuiták által vezetett harima kisszemináriumban tanult. Elsősorba latint, ami nagyon hasznos volt számára európai tartózkodása során.

Ezután egy nagykövetség tagjaként Európába ment. Találkozott II. Fülöp spanyol királlyal, Francesco de’ Medicivel a Toszkána nagyhercegével, XIII. Gergely pápával és utódjával, V. Szixtusz pápával.

Az első japán nagykövetség Európában, 1586-ban

Felül, balról jobbra: Julião Nakaura, Mesquita atya, Itó Mancio

Lent, balról jobbra: Martinão Hara, Miguel Chijiwa

Amikor visszatért Japánba Tojotomi Hidejosi kétszer is meghívta szolgálatába. Itó ezt megtagadta, és 1591. július 25-én belépett a Jézus Társasága noviciátusába, családja ellenkezése ellenére. Újrakezdte tanulmányait az Amakusa College-ban, és egy kis időt Nagaszakiban töltött (1597), majd Makaóba ment a papságra felkészítő teológiai tanulmányokra (1601–1604). Ezután a harima szeminárium professzora volt, majd 1608 szeptemberében Nagaszakiban pappá szentelték. Tagja volt a japánok első csoportjának, akiket pappá szenteltek a Jézus Társaságában.

A következő években Itó lelkipásztori munkát végzett, és meglátogatta a Jamagucsi és Obi régiókban élő keresztényeket. Amikor a külföldi misszionáriusokat kiutasították az országból (1611), Itó kibővítette missziós útjainak körét. Végül betegsége miatt visszavonult Nagaszakiba, ahol 1612. november 13-án halt meg.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • C. R. Boxer. The Christian Century in Japan 1549-1650. ISBN 1-85754-035-2  (angolul)
  • Louis Frédéric, Le Japon, dictionnaire et civilisation, Párizs, Robert Laffont, coll. « Bouquins », 1996, 1419 o. kiadások részletei ISBN 2-221-06764-9
  • Seiichi Iwao. Biographical Dictionary of Japanese History, Kodansha International Ltd. (1978)  (angolul)
  • Haszekúra Cunenaga, aki 1615-ben egy másik japán nagykövetséget vezetett Európába.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mancio Itō című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]