BeOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BeOS
BeOS képernyő, asztal és ablakok
BeOS képernyő, asztal és ablakok
FejlesztőBe Inc
Forráskódzárt
OS-családBeOS
Programozási nyelvC++
Stabil verzióR5.03
(2000. augusztus 9.)
HardverIA-32, PowerPC
Kernelhibrid, moduláris
Licencsaját
Státuszleállítva
Weboldalwww.beincorporated.com

A BeOS a Be Incorporated gyártmányú BeBox gépek operációs rendszere, elsőnek 1990-ben publikálták, melynek az egyik kulcseleme a GUI felületének szerkezete és használhatósága.

Ez egy fokozottan moduláris, egyfelhasználós, teljesen alapjaiból újraírt rendszer, legfőképp a digitális médiafájlok kezelésére írták: digitális audio, video és 3D grafikai feldolgozásra.

A rendszernek léteznek azóta PowerPC és Intel processzorokon futó változatai is, bár ezek nem élvezik az eredeti BeBox multimédiás teljesítményét.

Az 1990-es évek közepén felmerült, hogy az operációs rendszere fejlesztésében lemaradó Apple a BeOS-t használja a Macintosh gépeinek az operációs rendszereként a Mac OS helyett. Az ötletet végül elvetették, helyette a NextSTEP rendszert választották a Steve Jobs vezette NeXT Computer megvásárlása révén.

A BeOS 2001-ben a Palm Inc. tulajdonába került, mikor a cég felvásárolta a Be Inc.-et. Jelenleg a BeOS-t kisszámú önkéntes gondozza. A BeOS folytatásaként fogható fel a nyílt forrású Haiku operációs rendszer, amely kompatibilis a BeOS-sal, és 2001-től 2004-ig OpenBeOS néven volt ismert, ezt követően változtatták a nevét Haiku-ra.

További információk[szerkesztés]