Windows 95

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Windows 95
Microsoft Windows 95 logo with wordmark.svg
RELAP Desktop View.jpg
Fejlesztő Microsoft
Forráskód Zárt forrású
OS-család Windows 9x
Stabil verzióOEM Service Release 2.5
(1997)
Kernel Monolithic kernel
Licenc Microsoft EULA
Státusz Nincs támogatva 2001. december 31-e óta
Weboldal www.microsoft.com/windows95

A Microsoft Windows 95 (eredeti kódnevén Chicago, utalva ezáltal az USA nagyvárosára, Chicagora Illinoisban) a számítástechnikában a Microsoft Windows operációs rendszer egyik fontos verziója. Az 1995-ben kiadott változat, mely magyar nyelven is megjelent, a Microsoft három általános célú operációs rendszerének – a Windows 3.1-nek, a Windows for Workgroupsnak és az MS-DOS-nak – az utódja. A Windows 95 volt az első olyan Windows-verzió, ami kifejezetten otthoni felhasználók számára lett kifejlesztve.

A Windows 95-ben integrálva található egy 32 bites TCP/IP kód a beépített internet-támogatáshoz; telefonos hálózat; valamint új Plug and Play képességek, amelyek segítenek a felhasználóknak az egyszerűbb hardver- és szoftvertelepítésben.

A 32 bites Windows 95 javított multimédia lehetőségeket, a mobil számítógépezéshez még erőteljesebb funkciókat és beépített hálózati képességeket is tartalmaz. Megjelenése 1995 Augusztus 24 volt. Ez a verzió még csak FAT 16 fájlrendszereket kezelt majd a későbbi frissítésekkel érkezett hozzá az OSR2(OEM SERVICE REALSE)-ben a Fat32 támogatása valamint ezzel egyidejűleg az Ultra DMA támagatása is bekerült így már a 2GB-nál nagyobb lemezeket is kezelte a rendszer és biztosított volt a gyorsabb adatátvitel is. A legnagyobb újítás azonban az MMX utasításkészlet támogatása volt. A későbbi OSR2-be bekerült az USB támogatása is. Az OSR2 megjelenésére 97 ig kellett várni még ebben az évben megjelent az OSR2.1 és a 2.5 is.

A Windows 95-ben vezették be a Windows 7-es változatáig bezárólag minden Windows operációs rendszerben megtalálható Start gombot és a Start menüt, ahonnan indíthatóak a programok és egyéb műveletek. A Windows 8-ban ezek nem találhatók meg (külsős programokkal visszahozhatók), viszont a 8.1-ben megtalálható a Start gomb, mely a Kezdőképernyőre vezet. A Microsoft a 2014-es \\build\ konferencián bejelentette, hogy visszahozzák a Start menü egy új, ráncfelvarrott változatát. A Start menü a Windows 10-ben visszatért.

Agresszív reklám[szerkesztés]

A Windows 95 alapította meg a Microsoft cég vaporware (magyarul „porhintés”) hagyományait: bár 1993-ban bejelentették olyan hírveréssel, ami nagy tömegeket befolyásolt abban, hogy a termékre várjanak, de csak 1995-re készült el. Megjelentetését agresszív reklámkampány kísérte, melyben a Rolling Stones együttes is szerepelt Start Me Up című számával. Magyarországon pedig a Szomszédokban is említést tettek róla.[1] Állítólag voltak, akik a nagy felhajtás miatt vásárolták meg a szoftvert, és később jöttek rá, hogy nincs rá szükségük (mert például nincs számítógépük), vagy éppen nem tudták, hogy megfelelő számítógép kell hozzá.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://m.youtube.com/watch?v=ddEC4QQrR9U
  2. Mary Bells: The Unusual History of Microsoft Windows (angol nyelven). ThoughtCo., 2009. október 4. (Hozzáférés: 2021. május 26.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]