A Windows Vista kiadásai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Windows Vista operációs rendszert hat különböző marketing-kiadásban jelentette meg a Microsoft.[1] A Windows Vista Starter kivételével valamennyi támogatja a 32 bites (x86) és a 64 bites (x64) processzor architektúrákat. A Windows Vista Starter kizárólag a 32 bites architektúrákat támogatja.

2006. szeptember 5-én jelentette be a Microsoft a négy, kiskereskedelmi csatornákon elérhető kiadás dollárban megadott árait.[2] Minden kiadáshoz új licenc és upgrade-licenc SKU-k (készletegységek) jelentek meg.

A Microsoft a Windows Vista boltokba kerülő példányainak csomagolását úgy jellemzi, mint ami „felhasználóbarát tervezésű […] kemény műanyag tartó, ami teljes élettartama alatt védelmezi a szoftvert”.[3] A csomagolás oldalirányban nyílik, így láthatóvá válik a tiszta műanyag tokba csomagolt Windows Vista DVD. Magán az optikai lemezen holografikus designelemek találhatók, amiket a Microsoft már a Windows 98-nál felhasznált.


Kiadások[szerkesztés]

A Windows Vista kiadásai
Leírás
Windows Vista Starter
A Windows XP Starter Editionhöz hasonlóan ez a kiadás is csak „fejlődő piacokon” került forgalomba, mint Brazília, India, Pakisztán, Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek – főleg a jogosulatlan másolatok jogszerű, de olcsó alternatívájaként. A többi piacon a Microsoft nem teszi hozzáférhetővé (bár a 32 bites DVD-ről a próbaverzió telepíthető).[4] A Vista Starter jelentős korlátozásai közé tartozik, hogy egy felhasználó csak három alkalmazást futtathat egyszerre, a rendszer nem fogad bejövő hálózati kapcsolatokat és a rendszermemória mérete legfeljebb 1 gigabájt lehet. Kizárólag 32 bites változatban jelent meg.[5] A processzorok közül az AMD Athlon XP, Duron, Sempron és Geode processzorait, valamint az Intel Celeron, Pentium III-ait és egyes Pentium 4-modelleket támogat. A merevlemez használható méretét 250 GB-ban korlátozza. A Starter Editionben található néhány háttérkép, ami a többi kiadásban nem szerepel.
Windows Vista Home Basic
A Windows XP Home Editionhöz hasonlóan, a Home Basic azokat a pénztárca-érzékeny vásárlókat célozza meg, akiknek az otthoni használathoz nem igénylik a fejlett médialehetőségeket. Így ez a kiadás nem tartalmazza a Windows Aero felületet az áttűnésekkel. A Home Basic csak egy fizikai processzort támogat.[6] A Home Basic 64 bites változata legfeljebb 8 GB memóriát támogat, és a Microsoft 2012-ig támogatja.

A Windows XP Home Editionhöz hasonlóan[7] tartalmazza a Windows Firewallt, a szülői felügyelet eszközeit, a Safety Centert, a Windows Movie Makert, a fotótárat és egyebeket.

Windows Vista Home Premium
A Home Basic teljes funkcionalitása mellett ez a kiadás tartalmaz néhány extra, az otthoni piaci szegmensre szánt funkciót, ilyen például a HDTV-támogatás, a DVD-kiadványszerkesztés. Vannak benne „extra prémium” játékok, támogatja a mobil- és tábla PC-ket, hálózati projektorokat, érintőképernyőket és egyéb kijelzőket (a Windows SideShow-n keresztül). Képes időzített mentések futtatására. A Home Premium 10 egyidejű SMB-kapcsolatot tud fenntartani (ez az érték 5 a Home Basic-ben).[8] Az integrált Windows Tárgyaló interakciót is lehetővé tesz (a Home Basic-ben csak a tárgyalások követésére volt lehetőség). Ez a változat hasonló funkcionalitást tartalmaz, mint a Windows XP Media Center Edition. A Home Basic-hez hasonlóan egyetlen fizikai processzort támogat, de több processzormagot..[6] A 64 bites Home Premium legfeljebb 16 GB memóriát kezel. A Microsoft 2012-ig támogatja.
Windows Vista Business
A Windows XP Professionalhez és a Windows XP Tablet PC Editionhöz hasonlítható Windows Vista Business Edition az üzleti piac számára készült. A Home Basic valamennyi funkcióját tartalmazza a szülői felügyeleti eszközök és a Windows Vista Standard téma kivételével. Része az IIS webszerver, a Windows fax és képolvasó szolgáltatás, a tartalomvédelmi szolgáltatások (RMS) kliensrésze, fájlrendszer-titkosítás, két fizikai processzor támogatása, a teljes rendszerről lemezkép-alapú mentés és visszaállítás képessége, a kapcsolat nélküli fájlok támogatása, a Távoli Asztal teljes értékű változata, ami bejövő kapcsolatokat is kezel, ad hoc P2P-csoportmunka-képességek, a fájlok „előző verziói” elérésének képessége (Windows árnyékmásolatokat), több más kereskedelmi képesség, a Windows Aero téma és a tábla PC-k támogatása. A Vista Business edition legfeljebb két fizikai processzort támogat.[6] A 64 bites Business Edition akár 128 GB memóriát is képes kezelni. A terméktámogatás „Mainstream Support” fázisa 2012. április 10-én ér véget, a kiterjesztett terméktámogatás 2017. április 11-éig tart.
Windows Vista Enterprise
Ez a kiadás a nagyvállalati piaci szegmenst célozza meg: a Vista Business edition funkcióit tartalmazza, és még néhány egyéb képességet. Az új képességek közé tartozik a Multilingual User Interface (többnyelvű felhasználói felület) (MUI) csomagok támogatása, a BitLocker meghajtótitkosítás és a UNIX alkalmazások támogatása. Nem érhető el kiskereskedelmi vagy OEM-csatornákon keresztül, kizárólag a Microsoft Frissítési Garancián (Microsoft Software Assurance, SA)-n keresztül. A frissítési garancia előnyei közé tartozik a több virtuális gép futtatásának támogatása, hozzáférés a Virtual PC Expresshez, az aktiváció mennyiségi licenckulccsal (Volume License Key, VLK) történik.[9] A Vista Enterprise legfeljebb két fizikai processzort támogat.[6] A 64 bites Enterprise Edition akár 128 GB memóriát is képes kezelni. A terméktámogatás „Mainstream Support” fázisa 2012. április 10-én ér véget, a kiterjesztett terméktámogatás 2017. április 11-éig tart.
Windows Vista Ultimate
A Windows Vista Ultimate a Home Premium és az Enterprise edition kiadások minden képességét tartalmazza, ráadásként pedig az Ultimate Extrákat és kereskedelmi szintű titkosítást. A terméktámogatás „Mainstream Support” fázisa 2012. április 10-én ér véget, a kiterjesztett terméktámogatás nem terjed ki erre a kiadásra.[10]

A Microsoft elérhetővé tette a Windows Vista Ultimate-et Windows Vista Ultimate Upgrade Limited Numbered Signature Edition kiadásban is. Ennek a korlátozott, számozott kiadásnak minden példányának csomagolásán Bill Gates aláírása és a példány sorszáma található; ebből a változatból mindössze 20 000 darabot terveztek piacra dobni.

Megjegyzések:

 1. A végfelhasználók megvásárolhatják és közvetlenül letölthetik a Windows Vistát a Microsoft Windows Marketplace webhelyéről. A letöltést a Digital locker technológia teszi biztonságossá.[11][12]
 2. A Home Basic N és Business N kiadások az Európai Unióban jelentek meg, ezek nem tartalmazzák a Windows Media Playert. Erre az EU antitröszt-perében kötelezték a gyártót.[13]
 3. A beépített rendszerek számára készült Vistát lásd itt: Windows Vista for Embedded Systems.
 4. Egy 2005-ös dél-koreai antitröszt-per ítéletének eleget téve Dél-Koreában a Microsoft „K” és „KN” kiadásokat árul a Windows Vistából. Az első hivatkozásokat tartalmaz konkurens gyártók azonnali üzenetküldő és médialejátszó alkalmazásaira, míg a „KN” kiadások egyáltalán nem is tartalmazzák a Windows Media Playert.[14]

Frissítés[szerkesztés]

Frissítési lehetőségek a Windows XP és a Vista különböző kiadásai között. A pontozott vonalak esetében újratelepítésre van szükség.

A felhasználóknak bizonyos körülmények között lehetőségük van Windows XP-ről Windows Vistára frissíteni, vagy a Windows Vista egyik kiadásáról egy másikra váltani. Nem minden elképzelhető kombinációt támogatja a Microsoft, az itt látható folyamatábra mutatja a frissítési lehetőségeket:

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Microsoft (2006. február 26.). "Microsoft Unveils Windows Vista Product Lineup". Sajtóközlemény. Elérés: 2006-10-31.
 2. Microsoft (2006. szeptember 5.). "Industry Testing of Windows Vista Release Candidate 1 Begins". Sajtóközlemény. Elérés: 2006-09-05.
 3. Thurrott, Paul: Paul Thurrott's SuperSite for Windows: Windows Vista and Office 2007 Packaging Revealed. Windows Supersite, 2006. október 31. (Hozzáférés: 2006. november 4.)
 4. Ricadela, Aaron: Microsoft To Release Six Versions Of Windows Vista. Informationweek.com, 2006-02-27. (Hozzáférés: 2006. szeptember 8.)
 5. Windows Vista Starter Edition. (Hozzáférés: 2007. május 30.)
 6. ^ a b c d All physical CPUs may have an unlimited number of cores
 7. Windows Vista - Your Editions
 8. Windows Vista: Which Edition Should You Get?. helpwithwindows.com, 2007-05-30. (Hozzáférés: 2007. május 30.)
 9. The full list of Software Assurance benefits, including Vista features specific to Enterprise, appears at Microsoft's Software Assurance web page for Windows Vista.
 10. Microsoft Support Lifecycle
 11. Windows Marketplace: Search results
 12. White, Nick: Multiple announcements today. Windows Vista team blog. Microsoft, 2006. január 17. (Hozzáférés: 2007. január 20.)
 13. Microsoft and EU reach agreement”, BBC World News, 2005. március 28. (Hozzáférés ideje: 2007. január 21.) 
 14. Hickens, Michael: Vista on Track: Microsoft Bends For E.U., Korea. WinPlanet. Jupitermedia, 2006. október 16. (Hozzáférés: 2007. január 20.)