Windows 98

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Windows 98
Windows 98 logo.svg
Fejlesztő Microsoft
Forráskód zárt
OS-család Windows 9x
Stabil verzió4.10.2222A
(1999. április 23.)
Kernel monolitikus
Licenc Microsoft EULA
Státusz a terméktámogatási periódus véget ért (biztonsági frissítések 2006. július 11-éig voltak elérhetők)
Weboldal www.microsoft.com/windows98

A Microsoft Windows 98 (eredeti kódnevén Memphis) a Microsoft Windows operációs rendszer egyik verziója. Az 1998-ban kiadott változat, mely magyar nyelven is megjelent, a Windows 95 frissítése volt. A Windows 98 volt az első olyan Windows-verzió, amely kifejezetten otthoni felhasználóknak lett tervezve.

A Windows 98-cal leegyszerűsödött a számítógépen és az interneten való keresés művelete. Ezenkívül gyorsabban lehetett megnyitni és bezárni az alkalmazásokat, támogatta a DVD-lemezek olvasását és az univerzális soros buszos (USB) eszközöket. Ellenben mégis lassabb és nagyobb volt, mint a Windows 95, és több helyen volt benne stabilitási hiba. Ezek javítására valamint egyéb funkciók hozzáadására jött létre a második kiadás.

Az 1999-ben kiadott Microsoft Windows 98 második kiadás (eredeti nevén Second Edition, rövidítve SE) új és továbbfejlesztett hardverkompatibilitást és internettel kapcsolatos funkciókat nyújtott.

A Windows 98 második kiadás javított az internetes szolgáltatásokon az új Internet Explorer 5.0-s böngészőtechnológiával és a Windows NetMeeting 3.0 konferenciaszoftverrel. Tartalmazta még a Microsoft DirectX API 6.1-et, amely továbbfejlesztett támogatást nyújtott a Windows multimédiához; valamint otthoni hálózati lehetőségeket nyújtott az internetkapcsolat megosztása (ICS) szolgáltatással. A Windows 98 SE volt az első olyan otthoni felhasználóknak szánt operációs rendszer a Microsofttól, amely képes volt az olyan eszközillesztők használatára, melyek a Windows NT üzleti operációs rendszerrel is működtek.

1998. április 20-án egy nyilvános Microsoft-bemutatón összeomlott a Windows 98.

Sokan bírálták a Windows 98 második kiadását, hogy az nem elég innovatív, és hogy az eredeti változatot birtoklók nem kaphatták meg ingyen az újabb változatot.

Lásd még[szerkesztés]