Windows Neptune

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Windows Neptune
Windows Neptune login screen.png
Fejlesztő Microsoft
OS-család Windows
Fejlesztői verzió 5.50.5111 (1999. december 27.)[1]
Kernel Windows NT
Licenc non-disclosure agreement
Státusz nem jelent meg
Weboldal http://windows.microsoft.com/

A Windows Neptune a Microsoft egyik operációs rendszere, mely 1999 és 2000 között fejlesztés alatt állt, azonban ezen a néven nem jelent meg. A projekt célja egy otthoni Windows NT-szerű rendszer létrehozása volt. A rendszer azért nem lett kiadva, mert a projekt tagjai áttértek a Windows 2000 fejlesztésére, azután pedig a Whistler kódnevű rendszeren dolgoztak, amelyet a felhasználók később Windows XP néven ismernek. Az NT-alapú Neptune helyett az otthoni felhasználók a Win9x-alapú Windows ME-t kapták meg.

Újdonságok[szerkesztés]

  • Új bejelentkezési képernyő (A Neptune-on kívül a Whistlerben (XP) a 2428-as buildig használták.)
  • Multi-asztal (a Mac OS X-ben található Spaces-hez hasonló, de a kezelőfelülete eltér)
  • A tervben eredetileg a részét képezte volna a rendszernek egy beépített tűzfal, azonban csak a Windows XP-be került bele.

Build-számok[szerkesztés]

Egy változata ismert, az 5111-es build. Érdekessége, hogy a buildek számozása az NT-kernel ellenére a Windows 9x operációs rendszerekét követi, így a két évvel később megjelent Windows XP is felajánlja a frissítést a Neptune CD behelyezésekor - mivel az XP build száma alacsonyabb. A Neptune fejlesztése a 23xx-es builddel kezdődött, és 5118-nál ért véget.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Road to Gold: The development of Windows XP Reviewed (angol nyelven). SuperSite for Windows . Penton Media, 2010. október 1. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]