Windows NT Server 3.51

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Windows NT Server 3.51
Fejlesztő Microsoft
Forráskód zárt
OS-család Windows NT
Stabil verzió3.51.1057 SP5
(1996. szeptember)
Hardver IA-32, Alpha, MIPS, PowerPC
Kernel hibrid
Licenc Microsoft EULA
Státusz a terméktámogatás megszűnt 2001. december 31-én

A Windows NT Server 3.51, a Microsoft Corporation által létrehozott Windows NT termékcsalád harmadik szerver operációs rendszere. A terméket a Microsoft vállalati kiszolgálónak szánta. A terméket 1995. május 30-án a Windows NT Workstation (asztali) változattal egy időben mutatta be a nagyközönségnek.

Az új szerver verziót a fejlesztők az új futtató környezetet a PowerPC architektúra és az új hardver eszközök támogatása miatt hozták létre. Ezzel a verzióval a Microsoft a egy olyan szerver operációs rendszert vezetett be, ami támogatja az Intel x86 (Pentium támogatással is), DEC Alpha AXP, MIPS Rx400, PowerPC (IBM RS/6000) architektúrákat.

Ezt a verziót is kiadta a Microsoft 3.5 colos lemezen, ami a teljes készlet esetében 42 db lemezt jelent! Ezt a mennyiséget azóta sem szárnyalta túl egyetlen Microsoft termék sem. Ha a lemezeket egymás mellé tennénk, akkor a sor csaknem 3,8 méter hosszú lenne.

Leírás[szerkesztés]

A Windows NT Server 3.51 a következőkben változott az előd Windows NT Server 3.5 verzióhoz képest.

 • Intel Pentium processzor támogatás
 • Kibővített Account lockout. Az új verzióban már nem csak az állítható hogy a felhasználó hány hibás bejelentkezési kísérlet után kerüljön kizárásra, valamint a hibás bejelentkezés számláló nullázható, hanem azt is meg lehet adni a kizárás mennyi ideig tartson.
 • Kibővített hardver támogatottság, az ATAPI (AT Attachment Packet Interfacemost) bevezetésével. Így már az IDE (ATA) felületen keresztül, a merevlemeztől eltérő eszközök is használhatóak.
 • Jelentősen átdolgozták a kezelőfelület megjelenését. (Az ablakok menüje és ikonsora már a Windows 95 fejlesztésből került át)
 • Bevezetésre került az online dokumentáció.
 • Megváltozott boot manager. Eddig csak a Windows / DOS rendszer közül lehetett választani, ezután már több telepített (Microsoft) operációs rendszer közül.
 • Megjelent az Internet Information Server (IIS).
 • Bevezetésre került az NTFS köteten alkalmazható fájl és könyvtár tömörítési eljárás. (A klaszter mérete legfeljebb 4 KB)
 • Bevezetésre került a kiterjesztett licencelési eljárás (Per Server concurrent licensing)
 • Remote Access Service (RAS - távoli hozzáférés szolgáltatás) most már szoftveres tömörítő eljárással. Az eljárás csökkenti a szerver terhelését és nagyban csökkenti a modemes kapcsolattal rendelkező szerverek bejelentkezésének időtúllépés kockázatát.
 • Hálózati adminisztráció már Windows 95 klienssel is.
 • Megjelent a BackOffice Server 1.5 (1995) kiegészítő csomag NT Server 3.51 operációs rendszerhez és Mail Server 3.5 (levelező szerver), SNA Server 2.11 (Intranet/Internet szerver), SQL Server 6.0 (adatbázis szerver), System Management Server 1.1 (rendszer menedzsment szerver) tartalmazott.
 • Bevezetésre került az NTFS köteten alkalmazható sector sparing. Ez a funkció csak a windows NT Server operációs rendszerben elérhető és lehetővé teszi a szektorok tartalékolását. Ez annyit jelent, hogy a rendszer íráskor felismeri a szektor meghibásodását, és a hibás szektort működés közben megjelöli, az ott levő adatokat pedig egy jó tartalék szektorba mozgatja. (Ugyanezt a funkciót, ugyanezzel az eljárással a Novell NetWare is tudja csak ott hot fixingnek nevezik.)

Futtató környezet[szerkesztés]

A kiszolgáló (Server) támogatja az Intel x86 és RISC, Alpha, PowerPC architektúrát egyaránt. A rendszer felépítése mikro-kernel alapú, ami támogatja a maximum 4 processzort, és 4 GB virtuális memóriát. Futtathatóvá teszi a 16 bites és 32 bites alkalmazásokat.

Minimális rendszer követelmény Ajánlott rendszer követelmény
Intel x86 RISC Alpha Intel x86
Processzor
Intel 486 DX 25 MHz
R4000
Alpha AXP
Intel Intel Pentium
Memória
16 MB
16 MB
16 MB
32 MB
Videókártya
VGA
VGA
VGA
SVGA
Szabad lemezterület a merevlemezen
100 MB
120 MB
120 MB
250 MB (NTFS esetén)
CD-ROM
IDE, EIDE, SCSI
SCSI
SCSI
IDE, EIDE, SCSI

PowerPC architektúra esetében, IBM RS/6000.

Javítócsomagok[szerkesztés]

Javítócsomag Kiadás dátuma
Alap NT 3.51 kiadás 1995. május
Service Pack 1 (SP1) 1995. Július
Service Pack 2 (SP2) 1995. október
Service Pack 3 (SP3) 1995. december
Service Pack 4 (SP4) 1996. július
Service Pack 5 (SP5) 1996. szeptember

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]