Tröszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tröszt a magyar jog szerint az állami vállalatok sajátos fajtája, a tagvállalatokból és a trösztközpontból álló vállalatszerűen működő gazdálkodó szervezet. Az alapító szerv a felügyelete alá tartozó több vállalat gazdaságos működésének és fejlesztésének előmozdítására és e vállalatok irányítására trösztöt hozhat létre. A tröszt és az irányítása alatt működő tröszti vállalatok jogi személyek. A tröszt irányítja a benne foglalt egyes vállalatokat, így azok tartozásaiért kezességgel felel.


Alapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyfajta vállalatcsoportosulás, amely a kormány jóváhagyásával jön létre. Csak az állami vállalati szektorban működhet. A tröszt alapító határozatában fel kell sorolni a tröszt keretében működő vállalatokat. A kormány hozza létre és szünteti meg.

Vezetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A trösztöt a vezérigazgató, illetve az igazgatótanács vezeti. Az igazgatótanács a trösztben lévő egyes jogi személyek vezetőiből áll. A létesítő határozat úgy rendelkezhet, hogy az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségek teljesítése szempontjából egy gazdasági egységnek minősülő tröszti vállalatokat érintő ügyekben az igazgatótanács kizárólag a vezérigazgató és e vállalatok igazgatóinak részvételével is hozhat döntést. A tröszt vezérigazgatójának és igazgatótanácsának jogkörét a létesítő határozatban kell megállapítani. A tröszt vezérigazgatóját - a tröszti igazgatótanács véleményét figyelembe véve - az alapító szerv nevezi ki és menti fel, ezzel szemben az egyes tröszti vállalatok igazgatóit a tröszt vezérigazgatója nevezi ki és menti fel, velük kapcsolatban a munkáltatói jogokat ő gyakorolja.

A trösztök Magyarországon a 80-as évek végén[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A trösztök száma a 80-as években fokozatosan csökkent, 1991-re pedig általánossá vált az átalakításuk gazdasági társasággá – részvénytársasággá (villamosenergia-ipar, kőolajipar, alumíniumipar). Jelenleg tröszt Magyarországon már nem működik.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1977. évi VI. törvény az állami vállalatokról, VIII. fejezet