Tim Berners-Lee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tim Berners-Lee
2014-ben
2014-ben
Született
1955. június 8. (60 éves)[1][2][3]
London[2]
Állampolgársága brit
Szülei Mary Lee Woods
Conway Berners-Lee
Foglalkozása
  • informatikus
  • fizikus
  • programozó
  • egyetemi tanár
Kitüntetései

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tim Berners-Lee témájú médiaállományokat.

Sir Timothy John "Tim" Berners-Lee, KBE, (TimBL vagy TBL) (sz. London, 1955. június 8.) a Világháló (World Wide Web) pontosabban a HTML, a HTTP és több hasonló protokoll kifejlesztője (Robert Cailliau-val) és a World Wide Web Consortium vezetője, azé a cégé, mely a Web további fejlődését irányítja.

Az első weblap[szerkesztés]

Az első weblap, amelyet Berners-Lee a CERN munkatársaként készített (és általában is az első) a http://info.cern.ch/, amelyet archiváltak itt. Ez az oldal először 1991. augusztus 6-án került ki, és arról szólt, hogy mi az a Világháló, hogyan használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni, és így tovább.

Útban a web-sztenderdek felé[szerkesztés]

1994-ben Berners-Lee megalapította a World Wide Web Consortiumot (W3C) a Massachusetts Institute of Technology-n. Ennek különböző vállalatok is tagjai lettek, melyek az Internet minőségét akarták javítani sztenderdek és ajánlások elkészítésével.

A World Wide Web Consortium eredményeinek nagy részét láthatjuk az Internet weboldalain. 1996-ban Håkon Wium Lievel együttműködve, a W3C újabb sztenderdet jelentett be, melynek a neve Cascading Style Sheets (CSS) volt. 2000 körül kezdték a közismert böngészők támogatni, ez is mutatja Berners-Lee fő célját, a Web szabadságát.

2004 decemberében professzori állást fogadott el a számítógéptudomány területén az Egyesült Királyság Southamptoni Egyetemén. Szorosan együtt fog működni az egyetemmel a szemantikus weben, az új projektjén.

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]