Ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A webfejlesztő olyan programozó, aki kliens-szerver modell segítségével fejleszt világhálós alkalmazásokat. Az alkalmazások általában HTML-t, CSS-t és JavaScriptet használnak a kliensben, és bármely általános célú programozási nyelvet a szerveren. A HTTP a kliens és a szerver közötti kommunikációra szolgál. A webfejlesztők szakosodhatnak kliensoldali alkalmazásokra (front-end webfejlesztés), szerveroldali alkalmazásokra (back-end fejlesztés) vagy mindkettőre (full-stack fejlesztés).

Előfeltétel[szerkesztés]

A webfejlesztővé váláshoz nincsenek formális oktatási vagy licenckövetelmények. Azonban sok főiskola és kereskedelmi iskola kínál tanfolyamokat a webfejlesztés terén. Számos oktatóanyag és cikk is található, amelyek webfejlesztést tanítanak, gyakran szabadon elérhetőek az interneten – például JavaScriptről.

Annak ellenére, hogy nincsenek formális követelmények, a webfejlesztési projektekhez olyan ismeretekkel és készségekkel kell rendelkezniük a webfejlesztőknek, mint például:

  • HTML, CSS és JavaScript használata[1]
  • Programozás/kódolás/scriptelés a sok szerveroldali nyelv vagy keretrendszer egyikén
  • Szerver-oldali / kliens-oldali architektúra és a fent említett kommunikáció megértése
  • Adatbázis használatának képessége[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. HTML: HyperText Markup Language | MDN (amerikai angol nyelven). developer.mozilla.org. (Hozzáférés: 2022. május 12.)
  2. Trapp: Full-fledged full stack with Next.js (angol nyelven). b-nova, 2022. január 12. (Hozzáférés: 2022. december 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Web developer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]