Active Desktop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Active Desktop egy Windows rendszerszolgáltatás, amely az Internet Explorer 4.0 telepítésekor, az opcionális Windows Desktop Update-tel együtt települhet. Az Active Desktop lehetővé teszi internet-oldalak (pl. tőzsdei hírek, időjárás, stb.) tapétaként történő megjelenítését és használatát az Asztalon. Az Active Desktop szolgáltatást a Windows 95-ben és a Windows NT 4.0-ban az Internet Explorerrel egy időben telepíthetjük, míg a Windows 98, Me, 2000 és XP már tartalmazza. A Windows Vista operációs rendszerben a Windows oldalsávval (Windows Sidebar) váltották fel.

A szolgáltatás lehetővé tette a szokásos háttérkép helyett HTML-t beallítani, illetve különböző független átméretezhető asztali elemek használatát. Az online elérhető elemek rendszerén frissíthetőek és szinkronizálhatóak, ezáltal a felhasználónak a böngészőben a webhely meglátogatása nélkül frissülhetnek. Az Active Desktop hasonlóan dolgozott mint az Asztali Widget technológia, mivel lehetőve tette, hogy a felhasználók testreszabott információkat helyezhetett az asztalara.

Története[szerkesztés]

Az Active desktop bevezetése a Microsoft törekvését jelezte a push technologia trendre, amelyet a PointCast vezetett be. Az Active Desktop különböző csatornákat helyezett a felhasználó számítógép asztalára amelyek folyamatosan frissített információkat szolgáltattak (példaul hircímek, árfolyamok), anélkül, hogy a felhasználónak a böngészőt kellene megnyitnia. Viszont a legjelentősebb jellemzője az volt, hogy az MJPG-k és az animált GIF-ek helyesen animálódtak,amikor háttérképnek voltak beállítva. Az Active Desktop az Internet Explorer 4.0 előzetes kiadásának részeként 1997 Júliusában debütált, és ugyanabban az év szeptemberében megjelent a 4.0 böngészővel. A Windows 95-ös Windows NT 4.0 esetében, a frissítes telepítésekor a felhasználóknak kínált opcionális Windows desktop update-kor lehetett telepíthető.

Források[szerkesztés]

https://web.archive.org/web/20071011212156/http://hu.ecdlweb.org/index.php?title=Fogalomt%C3%A1r