VEVO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VEVO
Vevo logo.svg
Jelmondat Music Evolution Revolution!
Típus Videómegosztó
Alapítva 2009. december 8. (Egyesült Államok és Kanada)
Székhely New York
Iparág Zene
Tulajdonos
Szolgáltatások Videók
Nyelvek Angol

[mj 1] A VEVO weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VEVO témájú médiaállományokat.

A Vevo (stilizálva VEVO) egy zenei videókat tartalmazó weboldal. Többek között a Sony Music Entertainment, Abu Dzabi Media és Universal Music Group közös vállalata.[1]

A cég elsősorban három nagy kiadó videóit foglalja magában (négyből): Universal Music Group, Sony Music Entertainment, és EMI.[2] A Warner Music Group is fontolóra vette a csatlakozást, viszont később az MTV Networks közreműködésével saját szövetséget hozott létre.[3][4] Több mint 45 000 videó tekinthető meg a weboldalon.

Fejlődés[szerkesztés]

2009. december 8-án indult el a weboldal, és már abban a hónapban a legnézettebb zenei oldal lett az Egyesült Államokban, ezzel a MySpace Music-ot is megelőzte.[5][6] 2010. augusztusában a VEVO bemutatott egy ingyenes Apple iPhone alkalmazást, mellyel a videókat megtekinthetik, és lejátszási listákat hozhatnak létre a felhasználók.[7] 2011 januárjától Android operációs rendszerű készülékekre is elérhetővé vált az alkalmazás.

Elérhetőség[szerkesztés]

A vevo.com weboldal az Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada és Írország számára elérhető.[7] Kezdetben azt ígérte a cég, hogy 2010-től világszerte megtekinthető lesz az oldal, viszont a mai napig csak az előbb említett négy országban működik a szolgáltatás.[8] A VEVO videók egy része megtekinthető YouTube-on más országokból is, viszont bizonyos videóknál az alábbi üzenet olvasható: "This video contains content from VEVO, who has blocked it in your country on copyright grounds."[9] A szolgáltatás a szigetország, illetve Írország számára 2011. április 26-án vált elérhetővé.[10]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A tartalom Magyarországon jogi okok miatt nem érhető el, azonban (ahogyan erre a honlapon található tájékoztató szöveg is buzdít) ehelyett működik a hasonló helyzetben lévő országokban is a Vevo Youtube-csatornája.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vevo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]