PewDiePie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PewDiePie
(Felix Kjellberg)
Pewdiepie head shot.jpg
Született Felix Arvid Ulf Kjellberg
1989. október 24. (31 éves)[1][2]
Göteborg
Álneve PewDiePie
Állampolgársága svéd
Házastársa Marzia Kjellberg (2019. augusztus – )[3]
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • Silver Play Button (2012)
  • Gold Play Button (2012)
  • Diamond Play Button (2013)
  • Shorty Awards (2013)
  • Teen Choice Award for Choice Web Star - Gaming (2014)
  • Custom Play Button (2016)[4]
  • Red Diamond Creator Award (2019)[5]

Magasság177 cm[6]

PewDiePie aláírása
PewDiePie aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz PewDiePie témájú médiaállományokat.

Felix Arvid Ulf Kjellberg, ismertebb nevén PewDiePie (Göteborg, 1989. október 24. –) svéd youtuber.

Élete[szerkesztés]

Göteborgban született, és itt is nevelkedett. 2008-ban érettségizett a Göteborgs Högre Samskolában, majd továbbtanulás céljából beiratkozott a Chalmers Műszaki Egyetemre. 2011-ben abbahagyta egyetemi tanulmányait. 2013 júliusa óta az Angliai Brighton and Hove-ban él.

Csatornája[szerkesztés]

PewDiePie leginkább a komédiára és az egyes videójátékok játszására fókuszál. Ismertebbek az Amnesia nevű játékkal kapcsolatos videói, amelyek azzal a céllal születtek, hogy „megoszthassa a játék pillanatait a nézőkkel”. PewDiePie 2011. szeptember 2-ától hetente tölt fel vlog videókat is. 2016. decemberében csatornája elérte az 50 millió feliratkozót. A 2017-es év elejét egy hatalmas botránnyal kezdte miután az egyik videójában két srácot arra kért a Fiverr oldalán, hogy egy "Halál a zsidókra" feliratú táblát mutassanak fel és küldjék el azt neki, egy videó formájában. Eredetileg ezzel szerette volna Felix bemutatni, hogy az emberek mikre képesek pénzért cserébe. Viszont ez teljesen az ellentétére fordult és több hírlap, legfőbképp a Wall Street Journal napilap cikkezett arról, hogy PewDiePie egy antiszemita náci. Eme hírek után Felix-el a Disney megszakította az üzleti együttműködést és a Google Preferred programból is eltávolították. Youtube Red-es sorozatát a Scare PewDiePie-t pedig elkaszálták. A hírekre reagálva PewDiePie elkészítette "My Response" c. videóját, amelyben kifejti álláspontját az esetben és elnézést kér azoktól, kiket esetleg megbántott a videójával. Emellett elmondja, hogy a média miként vette ki a kontextusból egy-egy mondatát, beállítva azt egy teljesen másik köntösbe. A 2019-es évet YouTube-csatornája közel 80 millió követővel kezdte. Bár 2018/2019-es évben a T-series is elérte a 80 milliót és a nézők viszályt generáltak a két csatorna között. A viszályt pontosan tükrözi PewDiePie egyik száma: a „Bitch Lasagna”, ami a 200 milliós nézettséget is meghaladta. Emellett egy másik zeneszám is kikerült PewDiePie kezei közül, ami 2019. március 31.-én látta meg a napvilágot, amely a "Congratulations" nevet viseli. A viszályt végül maga Felix fejezte be, miután az „Ending the Subscribe to PewDiePie Meme” c. videójában kifejtette, hogy a sok pozitívum mellett, mennyi negatívummal is járt ez a mém. „Ez a mozgalom szeretettel és támogatással indult, ezzel is legyen vége”. Végül 2019. augusztus 25.-én elérte a második YouTube csatornaként, viszont az első individuális YouTuberként a 100 millió feliratkozót.[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a PewDiePie című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]