Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minecraft
Minecraft cube.svg
Fejlesztő

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Kiadó

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Tervező Markus "Notch" Persson
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus „Junkboy” Toivonen
Zeneszerző Daniel "C418" Rosenfeld
Platformok Java, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, wii, Wii U, Xbox One
Kiadási dátum PC (Java)
Classic: 2009. május 17.
Teljes: 2011. november 18.
Android
2011. október 7.
iOS
2011. november 17.
Raspberry Pi
2013. február 11. Xbox 360
2012. március és május között
Verzió 1.8.7
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.8.7 (2015. február 22.)[1]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés

A Minecraft egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték,[2][3] amit eleinte a svéd származású Markus "Notch" Persson fejlesztette, később a Mojang cég.

A játék neve is tükrözi a játék lehetőségeit, ami nagyban különbözik a többi játék közül. A Mine a bányászást, a Craft a barkácsolást jelenti, ami nem csak hogy a játék világában megtalálható bányákat, és az eszközök barkácsolását jelenti, hanem azt is, hogy a játékos szabadon változtathatja a teret az ún. blokkok kitörésével, bányászásával, illetve a lerakásával, barkácsolásával. Ezzel ugyanis lényegében megreformálta az eddigi videójátékipart.

Magyarországi hamisított kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft nevű játéknak Magyarországon nagyon rossz híre van a játékosok körében a sok magyar hamisítványnak köszönhetően. Sokan a Minecraft-ot Magyarországon a hamisítványairól ismerik. Ezek a hamisítványok a Minecraft-ot megszégyenítik. Ez nagyon fontos, ezért figyeljünk oda, ha a Minecraft-tal játszunk, a fejlécnél írja azt, hogy Minecraft X.Y.Z verzió, és ne valami mást. A Minecraft hivatalos ikonja a fűblokk, ha a játék indítója van megnyitva(minecraft launcher), akkor is ez jelenik meg, ha a játék pedig már elindult, akkor pedig egy barkácsoló, "craft-oló" asztal. Ezek a hamisítványok csak Magyarországon jelentek meg, és ingyenesek. Ha nem fizettél azért, hogy játszhass a játékkal,akkor egy hamisítvánnyal játszol.

Játékmódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (ender dragon) és a sorvasztó(wither boss) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb.) is építhetők.

A játékot lehet egyedül(singleplayer), vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani szervereken(multiplayer).

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a Minecraft első változata, nagyon kevés blokk van(az 1.2-ben szám szerint 14), csak nappal és teljesen béke. Nincs életerő, de nem azonos a kreatív móddal, viszont bármit meg lehet benne csinálni: lehet például házakat építeni, vagy Adventure mapot betenni.

Játékmódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Túlélő/Survival(kódja:0)

Ebben a változatban a játék megmutatja majdnem az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek támadnak a játékosra(ha be vannak kapcsolva),aki általuk vagy az éhezéstől meg is sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen ill. kiléphet a főmenübe. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén elszórtan a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok eltűnnek. Egy parancs létezik arra hogy ne vesszenek el az összegyűjtött tárgyak, melyet a / betűvel a chat-be lehet írni: /gamerule keepInventory true. Ezt visszaállítani a /gamerule keepInventory false paranccsal lehet.

Találkozhat békés mobokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődök-, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.


 • Kreatív/Creative(kódja:1)

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A Szóköz kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni (vagy lezuhanni), illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. A módban lehet barkácsolni, de ha nem akarsz, akkor nem muszáj, mert a tárgyak nagy része eleve rendelkezésre áll. Sőt, különféle kódokat lehet használni úgy, hogy a játékos a / gomb lenyomása után írja a kívánt kódot; a segítség például így érhető el: /help <oldal>(1.8 óta lehet /? <oldal> is). A creative módban nincs életerő. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben(ha be vannak kapcsolva), de nem tudnak bántani, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csak akkor hal meg, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból úgy lehet, ha lemész az alapkőig és azt kiütöd. (Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.)


 • Hardcore(kódja:2)

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghalsz, nem tudsz újraéledni. Halál után egyetlen lehetőséged a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár.De jóval nehezebb túlélni mivel itt a játék automatikusan beállítja a játékmenetet a legnehezebb fokra(át lehet állitani a /difficulty <érték> paranccsal, vagy a beállításokban).

 • Kaland/Adventure(kódja:3)

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

 • Figyelő/Spectator(kódja:4)

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők.

A játékmódot a /gamemode <kód> parancsal lehet átállítani.

Ez a játék nem ingyenes (lásd itt), viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új elemek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot. Vannak oldalak, ahonnan ingyenesen is le lehet tölteni egy-egy verziót, de ezek akár vírusosak is lehetnek, komoly károkat okozhatnak, és az eredeti verziót megkövetelő szerverekre a játékos nem tud felcsatlakozni.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ kockákból áll, amelyeket blokkoknak hívunk (eredetileg: block), melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, ún. eszköztárral/inventory-val ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető craftol egy barkácsasztalt, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemence, láda, létra, ajtó, fáklya, balta, kapa, csákány, kard, páncélzat.

Alapdimenziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg 3 dimenzió létezik a játékon belül:

 • Overworld

maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceán, vagy ak tajga, dzsungel (az 1.7 óta már rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek (szörnyek)legtöbbjének generálásához sötétség szükséges)

Az overworld-ön található szörnyek:

- Zombi: mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni(ez azt jelenti, hogy ha pl. láva van az útjukban akkor belemennek a lávába, de ezt az 1.7.2-es verzióban törölték). Mióta a játékban vannak NJK/NPC(nem játszható karakter/not playable caracter)-k(falusiak)a zombik azóta azokat is megtámadják, és a nehézségtől függően különböző esélyyel alakítják át zombi-falusira(a zombi falusit úgy lehet visszaváltoztatni, hogy robbanó gyengeség italát dobunk rájuk, majd jobb klikkelünk rá engchantolt aranyalmával). Nehéz fokozatban a zombik ki tudják törni a fa ajtókat.A zombik ha felszednek egy itemet, akkor azt fogják a kezükben tovább, kivéve, ha páncált szednek fel, mert azt felveszik. - Pók: mely képes a falon mászni, ugorva támad. Nappal(vagy 8 értéknyi fényerőnél erősebb fénynél) békés addig, míg meg nem támadják. Létezik egy kicsit kisebb verziója, a barlangi / bánya pók, amely érintkezésnél megmérgezi a játékost. Ezek a földalatti elveszett, elhagyatott bányákban találhatóak.A bányapókok fénytől függetlenül megtámadják a játékost. - Csontváz: melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Wither bossal együtt megjelent sorvasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ, és sorvadást okoz. A sorvadás olyan, mint a mérgezés, csak megöli a játékost. - Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú,hangtalan zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva kb. 1 mp múlva felrobbannak, egy kis lyukat okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak.Amennyiben a creeperbe belecsap a villám, átváltozik elektromos creeperré. Onnan lehet megismerni, hogy kis kék burok van körülötte, és kb. 3-szor akkorát robban mint a normál creeper. A creeper textúrája egy buggos malac. - Enderman / Bevégző: ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Néha a blokkokat lopják el. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál(2,9 blokk magas). Az Enderman nem lát át az üvegen(ahogy a legtöbb agresszív mob sem. A Slenderman játéktól szerezték az Enderman ötletét.Az enderman-ek néha "ellopnak egy blokkot", azonban ha megöljük, nem dobja ki a kezében tartott blokkot. Az enderman sebződik a vízben(az esőben is), és nem lehet távolsági fegyverrel megölni, mivel elteleportál. - Slime / Nyálka: melyek a mély bányákban, üregekben, találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Taknyoknak. - Guardian / Őrszem / Őrző: A Vizitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az Őrzők megölik a tintahalakat és a játékost(a szemükből kilövellő sugárral). Van egy Elder nevű őrző, mely egy amolyan Mini-Boss, amely a templom kincsét(8-blokk arany)őrzi. Az Őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. A prizmarinból blokk készíthető. - Silverfish / Ezüstmoly: Az erődökben lévő kőtéglákban, illetve a hegyek alatti kövekben él. Ezeken a helyeken vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly (Az ezüstmolyos kő kiütési ideje kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni)!Az ezüstmolyokra nem célszerű bájitalokat dobni, mert az csak olaj a tűzre. - Boszorkány (Witch): Mocsarakban él, egy faházban, ahol egy üst is található, de megtalálható máshol is. Különböző italokat(potion) dobál és iszik meg.Közelharcban erős ellenfél. - Denevér: A barlangok sötét részén élnek(és lapos világon). Az egyetlen barátságos mob, mely tud repülni, és csak a sötétben generálódik. - Falusi / Villager: Nem játszható karakter/not playable caracter-ek(NPC/NJK)a falvakban élő falusiak. Éjszaka házaikba bújnak. A fa ajtót ki tudják nyitni. Ha sok ház van egymás mellett, akkor még szaporodhatnak is. Lehet velük kereskedni smaragdért (emerald) vagy tárgyakért (1.6). Az ajtókhoz spawnolnak.Az 1.8 óta ha egy falusit villámcsapás ér, boszorkánnyá változik. - Wither boss/ Sorvasztó: Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenségmobok közül másodikként (az első a végsárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither csontváz koponyát kell rakni. A Hervasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet és az obszidiánt) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Hervasztót, akkor megöli a Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a bevégzősárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Hervasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni.Érdemes zárt térben megidézni. - Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik. - Zombi-Malacember/Zombie-pigman: ha egy malacba belecsap a villám, akkor Zombi-Malacemberré változik.

-csirke: zuhanását fékezni tudja a száryaival, és kb. 6 percenként tojik egy tojást.Szaporítani őket vetőmaggal lehet. -malac: Lehet rajta nyereg és répa horgászboton segítségével malacagolni vele.Szaporítani őket répával lehet. -tehén: ha jobb klikkelünk rá üres vödörrel a kezünkben, megfejjük. A tej elmulaszt minden aktív hatást. Ha megöljük, bőrt és nzers tehénhúst kapunk. Szaporító eldele a búza. -ló: megszeliditeni úgy lehet, hogy felülünk rá és addig próbálkozunk, amíg meg nem jelennek kis szivecskék.Ezután ha felülünk rá, akkor az E gomb megnyomásával rá tudjuk rakni a nyerget és a lópáncélt. Szaporítani őket aranyrépával lehet. Létezik zombi- és csontváz ló is. -tintahal: a közhiedelemmel ellentétben nem bántják a játékost. -Ocelot(macska): csak dzsungelben él és elieszti a creepereket. ha meg akarjuk szelidíteni,shiftet nyomva közelítsünk a kezünkben nyers hallal. Néhányszor rákattintunk amíg meg nem jelennek kis szívek. ezután kinézete is megváltozik; macskává alakul át. a macskák eliesztik a creepereket. Szaporítani őket nyers hallal lehet.A macska nem tud úszni, ezért ültessük le ha víz közelébe megyünk, mert a kutya és a macska utánunk teleportál. -farkas(kutya):főként taiga biomon találhatók meg, és megtámadják az állatokat. a farkast ha megütöd, bevörösödik az egész falka szeme, és megtámadnak. megszelidíteni őket csonttal lehet. Néhányszor rákattintunk amíg meg nem jelennek kis szívek. a kutya nyakörvét lehet szinezni.A kutyát bármien hússal lehet szaporitani. -nyuszi: a nyuszi különleges fajtája a gyilkos tapsifüles(eredetileg: The Killer Bunny) nagyon ritkán spawnol és vörös a szeme. megöli a játékost. -bárány: a bárány csak az 1.8 óta ad húst.Szaporítani búzával lehet.

Ha egy állat a tűztöl hal meg, akkor sült húst dob.

Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz, és az enderman. Ezeket ha napfény éri, megégnek(az enderman nem,mert napfénynél eltereportál egy fényvédett helyre. De ha páncélban vagy vízben(tóban, óceánban) vagy árnyékban (8-nál gyengébb fénynél) vannak nem égnek el.
Az ellenséges mobok ellen úgynevezett gólemek építhetők, amik meg fogják védeni a játékosokat:
 • Vasgólem / Gólem: A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy egymásra rakunk két vasblokkot, a felső két oldalára is rakjunk egyet-egyet, majd végül a tetejére középre egy tököt. Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot, viszont a Creepert nem öli meg (mivel a gólem falvakban is terem, ahol megvédi a falusiakat, és nem akar károkat okozni a falunak).
 • Hógólem / Hóember: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg, a többit csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére.
 • Nether, alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon és a gombákon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami 8 blokknyira elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kőzet). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek és az itt élő mobok nem égnek el. Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:
  • Zombi-malacemberek (Zombie Pigman): melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Idéző tojás: Zombi-malacember (Zombie Pigman)
 • Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. Idéző tojás: Kísértet (Ghast)
 • Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is.
 • Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek, viszont csak erődítményekben fordulnak elő.
 • Hervasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágba, ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadást kapsz. Idéző tojás: Csontváz (Skeleton) (az alvilágban)
 • Endermite / Végmoly / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • The End, magyarul "A Vég". Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a bevégzősárkány fészke. Gyakran előfordulnak itt Bevégzők. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 4x4-es négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.
  • Ender Dragon / Végzetsárkány / Bevégzősárkány / Sárkány: Fő ellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (150) - ha nem pusztítjuk el az összes életújratöltőt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan gyártja a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba, ezzel megnyerve a Minecraftot. Ennek ellenére tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-nkba).
 • Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz(Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál. A Slenderman játéktól szerezték a Bevégző ötletét.
 • Endermite / Végmoly / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal, és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready, vagy megírhatjuk a sajátunkat.

Állatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor.
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat . Halálakor húst és gyapjút ad ami fontos az ágy kraftolásához . Nem lehet felnyergelni.
 • Csirke A csirke egy érdekes MOB. Bárhova le-SPAWNolhat . Az esési sérülések nem hatnak rá. Tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet sebez. .Halálakor Csirkehúst, tollat , vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors mob, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.
 • A Gyilkos Nyuszi A Gyilkos Nyuszi egy agresszív mob.Eredetileg, az 1.8 verzióban az volt a neve hogy 'The Killer Bunny of Caerbanogg'.Az ötlet a Gyalog Galopp (Monty Python and the Holy Grail) című filmből jött.Megidézni paranccsal lehet Creative Módban.Survival-ban (Túlélő) Találni lehet,mert spawn-ol.Megtámad, sőt nagyon sokat sebez.
 • Farkas A Farkas egy nyugodt mob, de fel lehet dühíteni azzal ha megütöd.

Meglehet idomítani és akkor lesz Kutya.Más lesz a kinézete.A Nyakörvét lehet szinezni úgynevezett dye-val.Követ téged és ha Valakit,ill. Valamit (mob) megütsz agresszív lesz és megtámadja azt

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[4] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapítják a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt.

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[5] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[6] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[7] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[8]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[9] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[10] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[11] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[12] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarítva).

Bővíthetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játszunk pár órát.Ez az opcio úgy aktiválható ,hogy a kiválasztott" "világban" az "esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világot elérhetővé tegyük. Ez után a Hamachi program segítségével (innen letölthető: (http://hamachi.hu.softonic.com/).

csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni,horgászni vagy építeni. (Video a LAN beállításáról: https://www.youtube.com/watch?v=l_83JZVrAj8).

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[13]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt.[14]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[15]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[16] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[17] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[18]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatta le.[19]

Részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kard (gyémánt, arany, vas, kő, fa)
 • Íj
 • Nyíl
 • Sebző italok (potionok)

Öltözetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrsisak
 • Arany páncélruha
 • Gyémánt páncélruha
 • Bőröltözet
 • Lánc páncélruha
 • Vasruha

Bájital Alapanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Pókszem
 • Erjesztett pókszem
 • Őrlángpor
 • Magmakrém
 • Alvilági bibircsók
 • Aranyozott dinnye
 • Nyúl láb

Ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alma
 • Aranyalma
 • Aranyrépa
 • Csokis süti
 • Dinnye
 • Enchantolt aranyalma
 • Gombaragu
 • Nyúlragu
 • Hal
 • Kenyér
 • Nyers krumpli
 • Nyúlpörkölt
 • Répa
 • Sült bárány
 • Sült csirke
 • Sült hal
 • Sült burgonya
 • Sült lazac
 • Sült nyúl
 • Sült sertésszelet
 • Torta
 • Tökpite

Vörös-kő kellékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Adagoló
 • Aktiváló sín
 • Ajtó (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Botlódrót horog (+pókfonál)
 • Csapdaláda
 • Csapóajtó (fa, vas)
 • Csille parancsblokkal (parancsblokk csillével)
 • Dugattyú (sima, ragacsos)
 • Érzékelő sín
 • Kapu (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Kar
 • Kidobó
 • Mérleg nyomólap (arany | könnyű, vas | nehéz)
 • Napfényérzékelő
 • Nyomólap (fa, kő)
 • Parancsblokk
 • Tölcsér
 • Vörös-kő blokk
 • Vörös-kő érc
 • Vörös-kő fáklya
 • Vörös-kő jelismétlő
 • Vörös-kő lámpa
 • Vörös-kő összehasonlító
 • Vörös-kő por

Közlekedési eszközök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csille
 • Csille idézővel
 • Csille kemencével
 • Csille ládával
 • Csille parancsblokkal
 • Csille TNT-vel
 • Csille tölcsérrel (tölcsér csille)
 • Csónak
 • Létra

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]