Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minecraft
Minecraft cube.svg
Fejlesztő Mojang
Kiadó Mojang (PC, mobil, Wii U)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone, Windows 10 Edition)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Tervező Markus Persson (2009–2011)
Jens Bergensten (2011–)
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus Toivonen
Zeneszerző Daniel Rosenfeld
Platformok Microsoft Windows, OS X, Linux, Android, iOS, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi, Universal Windows Platform, Wii U
Kiadási dátum Microsoft Windows, OS X és Linux
WW 2011. november 18.[1]
Android
WW 2011. október 7.[2]
iOS
WW 2011. november 17.[3]
Xbox 360
WW 2012. május 9.[4]
Raspberry Pi
WW 2013. február 11.[5]
PlayStation 3
NA 2013. december 17.
EU 2013. december 18.
PlayStation 4
WW 2014. szeptember 4.[6]
Xbox One
WW 2014. szeptember 5.[7]
PlayStation Vita
NA 2014. október 14.[8]
EU 2014. október 15.
Windows Phone
WW 2014. december 10.[9]
Windows 10 Edition
WW 2015. július 29. (béta)[10]
Wii U
WW 2015. december 17.[11]
Verzió 1.9.0
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.9.2 (2016. május 10., Minecraft, Minecraft)[12]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés
A Minecraft weboldala

A Minecraft egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték,[13][14] amit eleinte a svéd származású Markus "Notch" Persson fejlesztette, később az általa alapított cég, a Mojang, amit 2014-ben felvásárolt a Microsoft.

A játék neve is tükrözi a játék lehetőségeit, ami nagyban különbözik a többi játéktól. A Mine a bányászást, a Craft a barkácsolást jelenti, ami nem csak hogy a játék világában megtalálható bányákat, és az eszközök barkácsolását jelenti, hanem azt is, hogy a játékos szabadon változtathatja a teret az új blokkok kitörésével, bányászásával, illetve a lerakásával, barkácsolásával. Ezzel ugyanis megreformálta az eddigi videójátékipart.

A Minecraft elérhető mindenkinek 19.95€-ért (ez körülbelül 6000Ft). Vásárlás után, az egyjátékos és többjátékos játékmódok játszhatóak az önálló indító letöltésével. A klasszikus Minecraft available to play ingyenesen játszható. A hivatalos demó szintén ingyenes, de van egy 100 perces időkorlát. A Minecraft fejlesztése 2009. május 10. körül kezdődött, és a teljes játék előrendelései 2009. június 13-án kezdtek elfogadottak lenni. A Minecraft hivatalos megjelenési dátuma: 2011. november 18.. 2014. szeptember 20-án a számítógépes Minecraft lett a legkelendőbb PC-s játéka. 2015. június 30-án a számítógépes Minecraft elérte a 20 milliós eladást.

2011. augusztus 16-án, Minecraft: Pocket Edition megjelent a Sony Xperia Play okostelefonra. Azután az exklúzívsága a Sony-val lejárt, mert megjelent az Android eszközökre október 7-én, és iOS eszközökre november 17-én 6.99$-ért. 2014. április 2-án a Minecraft megjelent Amazon Fire TV-re. Az összes képességét tartalmazza a Pocket Edition-nek, valamint támogatja a Fire TV vezérlőjét. 2014. december 10-én a Minecraft: Pocket Edition megjelent Windows Phone 8.1-re. 2015. január 10-én a Pocket Edition elérte a 30 milliós eladást.

2012. május 9-én a Minecraft megjelent Xbox 360-ra a Xbox Live Arcade-ban 20$-ért, ahol később minden eladási rekordot megdöntött.

2013. február 11-én megjelent a Minecraft: Pi Edition a Raspberry Pi-re.Ennek alapja a Pocket Edition és ingyenesen elérhető a Mojang által dedikált blogon. A Pi Edition célja, hogy tanulási eszközt adjon a kezdő programozóknak, és a felhasználókat arra biztatják, hogy az API-n keresztül befolyásolják a játékot.

2013. december 17-én a Minecraft megjelent PlayStation 3-ra a PlayStation Store-on 19.99 dollárért. Ez a kiadás szinte megegyezett a Xbox 360 kiadással mellyel együtt fejlesztették.

2014. június 26-án, az Xbox 360-as és PlayStation 3-as kiadások eladásai felülmúlták a számítógépes Minecraft-ét, így a Minecraft meghaladta a 54 millió eladott példányt világszerte, ezzel a 3. legkelendőbb videojátékává vált ebben az időszakban.

A Minecraft megjelent PlayStation 4-re 2014. szeptember 4-én, Xbox One-ra szeptember 5-én, és PlayStation Vita-ra október 14-én.

2014. szeptember 15-én a Mojang AB-t és annak az összes játékát (a Minecraft-ot is) felvásárolta a Microsoft 2.5 milliárd dollárért. 2015. július 29-én a Minecraft megjelent az univerzális Windows 10 platformra a Pocket Edition adaptációjaként.

Minecraft Story Mode[szerkesztés]

A minecraft story mode egy hasonló játék, ahol a játékos eldöntheti, hogy nézzen ki. A karakter neve Jesse. Lehet craftolni vagy harcolni. A játékosnak egy Reuben nevű malaca van. A játékos a válaszaival alakíthatja a történet végkifejletét. A szereplők megjegyzik Jesse válaszait.[15]

Játékmódok[szerkesztés]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de az 1.8-as verzióban már három. Ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen, 60 000 000X60 000 000 blokkos (több órán keresztül lehet repülni, akkor sem érsz a végére), véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (ender dragon) és a sorvasztó (wither) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb.) is építhetők.

A játékot lehet egyedül (Egyjátékos mód), vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt (Többjátékos mód) játszani szervereken.

A játékmódot a /gamemode <játékmód/szám> paranccsal lehet átállítani.

Ez a játék nem ingyenes (lásd itt), viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új elemek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot. Vannak oldalak, ahonnan ingyenesen is le lehet tölteni egy-egy verziót, de ezek akár vírusosak is lehetnek, komoly károkat okozhatnak, és az eredeti verziót megkövetelő szerverekre a játékos nem tud felcsatlakozni.

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés]

Ez a Minecraft első változata, amelyben nagyon kevés blokk van. (az 1.2-ben szám szerint 14.) Nincs "ételcsík", de nem azonos a kreatív móddal.

Túlélő[szerkesztés]

Túlélő/Survival (kódja:0)

Ebben a játékmódban a játék megmutatja, hogy milyen nehéz túl élni. Éjjelente szörnyek támadnak a játékosra (ha be vannak kapcsolva), aki általuk vagy az éhezéstől meg is sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen vagy kiléphet a főmenübe. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén elszórtan a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok eltűnnek. Egy parancs létezik arra hogy ne vesszenek el az összegyűjtött tárgyak, melyet a T betűvel a chat-be lehet írni: /gamerule keepInventory true. Ezt visszaállítani a /gamerule keepInventory false paranccsal lehet.

A játékos találkozhat békés mobokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődök, romok -, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Kreatív[szerkesztés]

Kreatív/Creative (kódja:1)

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A szóköz kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni (vagy lezuhanni), illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. Különféle kódokat lehet használni úgy, hogy a játékos a / gomb lenyomása után írja a kívánt kódot; a segítség például így érhető el: /help <oldal>(1.8 óta lehet /? <oldal> is). A creative módban nincs életerő. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben (ha be vannak kapcsolva), de általában békésen viselkednek, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csak akkor hal meg, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból úgy lehet, ha a játékos lemegy az alapkőig és azt kiüti. (Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.)Vagy át mész az endbe és ott is lezuhansz

Hardcore[szerkesztés]

Hardcore (kódja:Nincs)

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghal a játékos, nem tud újraéledni. Halál után egyetlen lehetősége a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár. Jóval nehezebb túlélni, mivel itt a játék automatikusan beállítja a játékmenetet a legnehezebb fokra.

Kaland[szerkesztés]

Kaland/Adventure (kódja:2)

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Parancsa: /gamemode 2

Néző[szerkesztés]

Néző/Spectator (kódja:3)

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők.

Parancsa: /gamemode 3 (ez 1.8-ba került be)

Játékmenet[szerkesztés]

A világ kockákból áll, amelyeket blokkoknak hívunk (eredetileg: block), melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, egy eszköztárral/inventory-val, ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető előállít egy barkácsasztalt, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemence, láda, létra, ajtó, fáklya, balta, kapa, csákány, kard, páncélzat.

Alapdimenziók[szerkesztés]

Jelenleg 3 dimenzió létezik a játékon belül:

 • Overworld

maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceán, erdő, tisztás, dzsungel (az 1.7 óta rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén. (Az ellenfelek - szörnyek - többségének generálásához sötétség szükséges.Ha el szeretnék őket kerülni, világítsuk ki a környéket fáklyával,vagy valamilyen világító tárggyal!)

Az overworld-ön található mobok:

- Zombi: a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni (ez azt jelenti, hogy ha pl. láva van az útjukban, akkor belemennek a lávába, de ezt az 1.7.2-es verzióban törölték). Mióta a játékban vannak NJK/NPC (nem játszható karakter/not playable caracter)-k (falusiak), a zombik azóta azokat is megtámadják, és a nehézségtől függően különböző eséllyel alakítják át zombi-falusira (a zombi falusit úgy lehet visszaváltoztatni, hogy robbanó gyengeség italát dobunk rájuk, majd jobb klikkelünk rá enchantolt aranyalmával). A zombik nehéz/hardcore fokozatban ki tudják törni a fa ajtókat (a játékmód az 1.8- as verzióban lezárható!) A zombik ha felszednek egy itemet, akkor azt fogják a kezükben tovább, kivéve, ha páncélt szednek fel, mert azt felveszik.
- Pók: mely képes a falon mászni, ugorva támad a fán les a játékosra. Nappal (vagy 8 értéknyi fényerőnél erősebb fénynél) békés addig, míg meg nem támadják. Létezik egy kicsit kisebb verziója, a barlangi / bánya pók, amely érintkezésnél megmérgezi a játékost. Ezek a földalatti elveszett, elhagyatott bányákban találhatóak. A bányapókok fénytől függetlenül megtámadják a játékost.
- Csontváz: Ezek a mobok íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Wither bossal együtt megjelent sorvasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ, és sorvadást okoz.(a hervasztó csontváz a Netherben található) A sorvadás olyan, mint a mérgezés, csak megöli a játékost.
- Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú, hangtalan zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, akkor jellegzetes, kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva kb. 1 mp múlva felrobbannak. Egy nagyobb lyukat okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak. Amennyiben a creeperbe belecsap a villám, átváltozik elektromos creeperré. Onnan lehet megismerni, hogy kis kék burok van körülötte, és kb. 3-szor akkorát robban mint a normál creeper. A creeper textúrája egy buggos malac.
- Enderman / Bevégző: ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Néha a blokkokat lopják és azzal kezdik el püfölni a játékost. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). Az Enderman nem lát át az üvegen (ahogy a legtöbb agresszív mob sem). A Slenderman játéktól szerezték az Enderman ötletét. Az enderman-ek néha "ellopnak egy blokkot", azonban ha megöljük, nem dobja ki a kezében tartott blokkot. Az enderman sebződik a vízben (az esőben is), és nem lehet távolsági fegyverrel megölni, mivel elteleportál.
- Slime / Nyálka: melyek a mély bányákban, üregekben, találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Taknyoknak,vagy fikáknak. Ha megütöd, neked támad, és mikor már azt hinnéd, hogy meghalt, akkor osztódásnak indul és egyre kisebb lesz, míg végül meghal, és nyálkagolyót hagy maga után.
- Guardian / Őrszem / Őrző: az 1.8 ban rakták bele a játékba. A Vizitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az Őrzők megölik a tintahalakat és a játékost (a szemükből kilövellő sugárral). Van három Elder Guardian nevű őrző, mely egy amolyan Mini-Boss, amely a templom kincsét (8-blokk arany) őrzi. Az Őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. A prizmarinból blokk készíthető.
- Silverfish / Ezüstmoly: Az erődökben lévő kőtéglákban, illetve a hegyek alatti kövekben él. Ezeken a helyeken vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly. Az ezüstmolyos kő kiütési ideje csákánnyal kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni, mással (például ököllel) rövidebb. Ha megtámad, egérszerű hangot hallat. Az ezüstmolyokra nem célszerű bájitalokat dobni, mert az csak olaj a tűzre.
- Boszorkány (Witch): Mocsarakban él egy faházban, ahol egy üst is található, de megtalálható máshol is. Egy láda is van a házában, amiben hasznos bájitalokat tart. Különböző italokat dobál és iszik meg. Közelharcban erős ellenfél, ha megütöd regeneráló bájitalt használ.
- Denevér: A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen barátságos mob, amely tud repülni és csak a sötétben generálódik.
- Zombi-Malacember/Zombie-pigman: ha egy malacba belecsap a villám, akkor Zombi-Malacemberré változik, de a Nether-ben is megtalálhatóak.Egy aranykardot tart a kezében. Amíg nem bántod őket, nem támadnak, De ha megtámadod őket csapatban fognak jönni!
- csirke: zuhanását fékezni tudja a szárnyaival, és kb. 6 percenként tojik egy tojást. Szaporítani őket úgy lehet, hogy a játékos eldob egy tojást (nem mindig működik) vagy ad nekik vetőmagot.
-malac: Lehet rajta nyereg és horgászboton lévő répa segítségével lehet irányítani, így lehet "malacagolni". Szaporítani répával lehet őket. Ha megöljük nyers sertésszeletet ad (kivéve ha tűzzel, mert akkor sült sertésszeletet ad, vagy ha villám öli meg, akkor zombi-malacember lesz)
-tehén: ha üres vödörrel a kezünkben jobb klikkelünk rá, megfejjük. A tej elmulaszt minden aktív hatást, illetve a tejből torta is készíthető. Ha megöljük, bőrt és nyers tehénhúst kapunk (vagy ha tűzzel öljük meg, akkor Steak-et). Szaporító eledele a búza.
-ló: megszelídíteni (betörni) úgy lehet, hogy almát adunk neki és üres kézzel addig próbálkozunk, amíg meg nem jelennek kis szívecskék. Majd felülünk rá. Ezután ha felülünk rá, akkor az E gomb megnyomásával rá tudjuk rakni a nyerget és a lópáncélt. Szaporítani őket aranyrépával lehet. Létezik zombi- és csontváz ló is. Őket parancs blokkal lehet megidézni (csak 1.8!).
-Tintahal: a közhiedelemmel ellentétben nem bántják a játékost. Ha megöljük, akkor tintazsákot kapunk (fekete festék).
- Ocelot (macska, igazából párducmacska): csak dzsungelben él, és elijeszti a creepereket. Ha meg akarjuk szelídíteni, shiftet nyomva (lopakodva) közelítsünk a kezünkben nyers hallal. Néhányszor rákattintunk, amíg meg nem jelennek a kis szívek. Ezután kinézete is megváltozik; macskává alakul át. Szaporítani őket nyers hallal lehet. A macska nem tud úszni, ezért ültessük le, ha víz közelébe megyünk, mert a kutya és a macska utánunk teleportál. 3 macskafaj van: Fekete, vörös és sziámi.
- farkas (kutya): főként taiga biomon találhatók meg, és megtámadják az állatokat. Ha a játékos megüti a farkast, az egész falka szeme bevörösödik és támadnak. Megszelídíteni őket csonttal lehet. Néhányszor rákattintunk, amíg meg nem jelennek kis szívek. A kutya nyakörvét színezni lehet. A kutyát bármilyen hússal lehet szaporítani.
- nyúl: A nyúl halálakor néha nyúlbőrt dob (bőrt lehet csinálni belőle), nyúlhúst, ill. nyúllábat (szökkenő szérum alapanyaga). A Gyilkos nyúlnak (eredetileg The Killer Bunny) megöli a játékost és piros szemei vannak.
- bárány: Gyapjat ad, amiből ágyat lehet készíteni. 1.8 óta ad húst is. Szaporítani búzával lehet. A gyapját színezni lehet.

Ha egy állat a tűztől hal meg, akkor sült húst dob.

- Falusi / Villager: Nem játszható karakter (NPC). Éjszaka házaikba bújnak. A fa ajtót ki tudják nyitni. Ha sok ház van egymás mellett, akkor még szaporodhatnak is. Lehet velük kereskedni smaragdért vagy tárgyakért (1.6). Az ajtókhoz spawnolnak. Az 1.8 óta ha egy falusit villámcsapás ér, akkor boszorkánnyá változik.
- Wither/ Sorvasztó: Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenség-mobok közül másodikként (az első a végzetsárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither csontváz koponyát kell rakni. (Ilyen fejet a korábban olvasott Sorvasztó csontváz, angolul Wither Skeleton dob!) A sorvasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Sorvasztót, akkor megöli a Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a végzetsárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Sorvasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni. Érdemes zárt térben megidézni.
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl vagy véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik. A bevégzők megtámadják.

Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz. Ezeket ha napfény éri, megégnek (az enderman nem, mert napfénynél elteleportál egy fényvédett helyre. De ha páncélban vagy vízben (tóban, óceánban) vagy árnyékban (8-nál gyengébb fénynél) vannak, akkor nem égnek el. Az ellenséges mobok ellen úgynevezett gólemek építhetők, amik meg fogják védeni a játékosokat:

-Vasgólem / Iron Golem: A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy T alakban lerakunk vasblokkokat, majd végül a tetejére középre egy tököt (töklámpás is jó). Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot (a játékost is, ha megüti a falusiakat, már ha nem a játékos építi), viszont a Creepert nem öli meg.
- Hógólem / Hóember: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg (mivel hógolyót dobál) többit csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére. A víz és a meleg (pl. sivatagi biom) árt neki.
 • Nether(Pokol/Alvilág)

Az alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon és a gombákon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami 8 blokknyira elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kőzet). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek és az itt élő mobok nem égnek el.

Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:

- Zombi- malacemberek (Zombie-Pigman): Melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Aranykarddal támadnak.
- Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. Rosszul látnak.
- Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is. Lavaslime-nak (lávanyálka) is szokták hívni őket.
- Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek,repülnek viszont csak erődítményekben fordulnak elő.
- Sorvasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágban, ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadni kezdesz.
 • Az End(Vég)

A Vég. Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a végsárkány (enderdragon) fészke. Gyakran előfordulnak itt endermanek. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 3x3-as négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.

Itt található ellenfelek:

Ender Dragon / Végsárkány: Főellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (200) - ha nem pusztítjuk el az összes végkristályt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan gyártja a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba, ezzel megnyerve a Minecraftot. Ennek ellenére tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-ba). 1.9-be a feje kreatív inventoryból kiszedhető, letehető, és vöröskő jel mellett aktiválható.
- Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). A Slenderman játéktól szerezték az enderman ötletét.
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.Eredetileg lila ezüstmolynak néztek ki.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal, és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready, vagy megírhatjuk a sajátunkat.

Állatok[szerkesztés]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor (malacot szaporítani répával lehet).
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús és bőr szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat. Halálakor húst (1.8 óta) és gyapjút ad ami fontos az ágy craftolásához. Nem lehet felnyergelni. Jobb klikkel a rá a kezünkben ollóval meg lehet nyírni.
 • Csirke A csirke egy érdekes mob. Bárhova lespawnolhat. Az esési sérülések nem hatnak rá (mivel szárnyaival lassítja magát). 6 percenként tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet sebez (kb. minden 7. tojásból kiscsirke kel ki). Halálakor csirkehúst, tollat vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors mob, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.
 • A Gyilkos Tapsifüles A Gyilkos Tapsifüles egy agresszív mob. Eredetileg, az 1.8 verzióban az volt a neve hogy 'The Killer Bunny'. Az ötlet a Gyalog Galopp (Monty Python and the Holy Grail) című filmből jött. Megidézni paranccsal lehet Creative Módban. Survival-ban (Túlélő) Találni lehet, mert spawn-ol. Megtámad, sőt nagyon sokat sebez.
 • Farkas A Farkas egy nyugodt mob, de fel lehet dühíteni azzal ha megütöd.Csonttal lehet kutyává szelídíteni.

Meglehet idomítani és akkor lesz Kutya. Más lesz a kinézete. A Nyakörvét lehet színezni úgynevezett dye-val. Követ téged és ha Valakit, ill. Valamit (mob) megütsz agresszív lesz és megtámadja azt.

 • A csikókat szénabálával lehet megnöveszteni. Kreatív módban le lehet hívni zombi ill. csontváz lovakat is.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[16] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapították a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt (a mostani árfolyam kb. 20 USD 2015.7.31.).

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[17] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[18] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[19] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[20]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[21] 2011. október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[22] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[23] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[24] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarosítva).

Bővíthetőség[szerkesztés]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játsszunk pár órát. Ez az opció úgy aktiválható, hogy a kiválasztott világban az "esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világ elérhetővé válik. Ez után a Hamachi program segítségével [3] csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni, horgászni vagy építeni. (Videó a LAN beállításáról: https://www.youtube.com/watch?v=l_83JZVrAj8).

A dedikált szerverhez nem kell hamachi, csak egyszerű internetkapcsolat. Ezekhez a szerverekhez is be lehet tenni pluginokat, ezekkel élvezhetőbb lehet a játék és még vicces is. A komolyabb szervereket valamely adatparkban hosztolják, általában csekély előfizetés ellenében lehet kapcsolódni rájuk.

Önállóan üzemeltetett szerver erőforrásigénye jelentősen függ az egyidejűleg kapcsolódó játékosok számától. Kb. 5 játékosig akár VPS-en is lehet szervert üzemeltetni, nem kell dedikált gép.

Fogadtatás[szerkesztés]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[25]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt (csak 2011 szentestéjén több mint 200 000-en vették meg a minecraftot.).[26]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[27]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[28] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[29] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[30]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatja le.[31]

Részletek[szerkesztés]

Fegyverek[szerkesztés]

 • Kard (gyémánt, arany, vas, kő, fa)
 • Íj+nyíl
 • Robbanó sebző (TNT) ill. kártékony italok (potionok)
 • Néhány eszköz használható fegyverként is.
 • Ha tüskék varázslat van a páncélon akkor a támadó is sebződik.

Páncélok[szerkesztés]

 • Gyémánt-, arany-, vas-lánc-, bőrsisak
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrmellvért (bőrmellény)
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőr lábszárvédő (bőrnadrág)
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrcsizma

Lánc páncélruhát nem lehet craftolni.

A bőrruhát lehet ún. festékekkel színezni.

Bájital Alapanyagok[szerkesztés]

 • Pókszem
 • Erjesztett pókszem
 • Őrlángpor
 • Magmakrém
 • Alvilági bibircsók
 • Aranyozott dinnye
 • Nyúlláb

Bájitalfőzés: részletes leírás itt

Ételek[szerkesztés]

 • Alma
 • Aranyalma
-Enchantolt aranyalma
 • Csokis süti
 • Dinnye
 • Gombaragu
 • Nyúlragu
 • Nyers/sült hal
-Nyers/sült lazac
 • Kenyér
 • Nyers/sült/mérgező krumpli
 • Répa
-Aranyrépa
 • Nyers/sült bárány hús
 • Nyers/sült csirke hús
 • Nyers/sült nyúl hús
 • Nyers/sült sertésszelet
 • Nyers/sült marhahús
 • Torta
 • Tökpite
 • Bohóchal
 • Gömbhal
 • Rohadt hús
 • Pókszem

Vöröskő kellékek[szerkesztés]

 • Adagoló
 • Sín (Aktiváló, érzékelő, elektromos)
 • Ajtó (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötéttölgy, vas, csapó, vas csapó)
 • Botlódrót horog (+pókfonál)
 • Csapdaláda
 • Csille (sima, kemencés, tároló, idézős, parancsblokkos, TNT-s, tölcséres)
 • Dugattyú (sima, ragacsos)
 • Kapu (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötéttölgy)
 • Kar
 • Kidobó
 • Napfényérzékelő
 • Nyomólap (fa, kő)
-Mérleg nyomólap arany (könnyű), vas (nehéz)
 • Parancsblokk
 • Zöld parancsblokk (1.9 snapshot)
 • Lila parancsblokk (1.9 snapshot)
 • Tölcsér
 • Vöröskő blokk
 • Vöröskő fáklya
 • Vöröskő jelismétlő
 • Vöröskő lámpa
 • Vöröskő komparátor
 • Vöröskő por
 • gomb (fa, kő)
 • TNT

Közlekedési eszközök[szerkesztés]

 • Csille (idézővel, kemencével, tároló, parancsblokkal, TNT-vel, tölcsérrel)
 • Csónak
 • Ló / Szamár / Öszvér
 • Malac
 • Sárkányrepülő
 • Nyereg
 • Répa horgászboton
 • Sín (Aktiváló, érzékelő, elektromos, sima)

MineCon[szerkesztés]

A MineCon egy hivatalos Minecraft találkozó. Minden évben megrendezik, 2014 kivételével. Először MinecraftCon-nak nevezték.

Történetes játékverzió[szerkesztés]

A Minecraft: Story Mode egy külön játék, amit a Telltale Games fejlesztett és az eredeti játékkal ellentétben megírt történettel rendelkezik. A történetet 8 epizódra osztották melyek 1-2 havonta jelentek meg. A játék 2015. október 13.-án jelent meg. A játékos Jesse-t irányítja aki barátaival azt a feladatot kapták, hogy megsemmisítsék a pusztító Witherstorm-ot. A játékban rengeteg olyan hely és világ tűnik fel, amik eredetileg is jelen vannak a játékban.

Hamisított kiadások[szerkesztés]

Sokan a Minecraftot Magyarországon csupán a hamisítványairól ismerik, melyek az eredeti játékra rossz fényt vetnek. Ezek nagyrészt ingyenesek, de illegálisak is, mert jogsértést követnek el.[32]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Minecraft. GameSpot. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 2. Minecraft – Pocket Edition – Android. IGN. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 3. Minecraft: Pocket Edition. GameSpot. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 4. Brown, Mark: Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others. Wired UK, 2012. március 22. (Hozzáférés: 2012. október 22.)
 5. Minecraft Raspberry Pi. Mojang. (Hozzáférés: 2013. március 27.)
 6. Minecraft PS4 Edition Release Date Confirmed. IGN Entertainment, Inc.. (Hozzáférés: 2014. október 3.)
 7. Minecraft for Xbox One to launch on Friday. CNET. (Hozzáférés: 2014. október 13.)
 8. Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America. IGN. (Hozzáférés: 2014. október 13.)
 9. Minecraft Comes to Windows Phones. Mojang
 10. Announcing Minecraft Windows 10 Edition Beta
 11. Makuch, Eddie: Minecraft Wii U Confirmed, Coming Very Soon. GameSpot. CBS Interactive, 2015. december 7. (Hozzáférés: 2015. december 8.)
 12. Pocket Edition Beta 0.13.0 available for Android. (Hozzáférés: 2015. november 22.)
 13. VanDerWerf, Jacob: Minecraft: A legjobb játék, amiről még soha nem hallottál. FiringSquad, 2010. augusztus 9. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 14. McElroy, Griffin: A Minecraft egy nap alatt 350.000 dollárnyi bevételt termelt. Joystiq, 2010. szeptember 28. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 15. minecraftworld.webnode.hu
 16. Leírás a Mojang weboldalán
 17. Minecraft – Volume Alpha a Bandcamp.com-on
 18. Indev update, on to infinite!
 19. Minecraft Credits
 20. Patch Historie
 21. Android News
 22. https://market.android.com/details?id=com.mojang.minecraftpe&hl=de
 23. http://www.gamestar.de/spiele/minecraft/news/minecraft,46603,2562139.html
 24. YouTube – „Minecraft coming to Xbox 360 – nr 1”
 25. 50 Games to Play at Work. pcgamer.com, 2010. május 7.
 26. Is that an Equalizer in your pocket? Team Fortress 2 Blog, 2010. július 28.
 27. MineCraft: Mine The Gap, Day 1 rockpapershotgun.com, 2010. szeptember 14.
 28. The Word of Notch: Exclamation mark.
 29. http://notch.tumblr.com/post/7128013309/10m
 30. http://www.gamestar.de/spiele/minecraft/news/minecraft,46603,2561799.html
 31. gulli.com: Dokumentarfilm über „Minecraft“-Entwickler in Arbeit. 9. März 2011.
 32. http://antipankix.tk/

További információk[szerkesztés]