Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minecraft
A Minecraft logója
A Minecraft logója
Fejlesztő Microsoft
Kiadó Microsoft
Tervező Markus "Notch" Persson
Jens Bergensten
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus „Junkboy” Toivonen
Zeneszerző Daniel „C418” Rosenfeld
Platformok Java, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, wii, Wii U, Xbox One
Kiadási dátum PC (Java)
Classic: 2009. május 17.
Teljes: 2011. november 18.
Android
2011. október 7.
iOS
2011. november 17.
Raspberry Pi
2013. február 11. Xbox 360
2012. március és május között
Verzió 1.8.1 következő:1.9
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.8.7 (2015. február 22.)[1]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés

A Minecraft egy sandbox stílusú videojáték,[2][3] ami a svéd Markus Persson (becenevén Notch) ötlete és egyben ő is fejlesztette. Indie, azaz független játékfejlesztő által kiadott játék, ennek ellenére mégis példátlan sikereket ért el a játékiparban. Milliós nagyságrendű a játékosok száma szerte a világon, rendkívül aktív rajongótáborral rendelkezik.

A játék neve is tükröz a játékban lévő néhány lehetőségről: mine, azaz bányászni, és craft, azaz barkácsolni. (Régebben a játékban ez volt a két fő dolog, ami a játékmenetben benne volt, de a játék már sok más dologgal bővült.)

(Újdonság 2014.09.17.): Hivatalos forrásokból kiderült, hogy a Minecraft nevű videojátékot felvásárolta a Microsoft. A Microsoft gondolkodott azon, hogy meg szeretné venni, de ezt nem tették meg. Később maga Markus Persson kereste meg a Microsoftot az ajánlattal. A játékot a Microsoft 2 és fél milliárd dollárért vette meg. A Microsoft weboldalán már meg is található a „Welcome, Minecraft!” csempe is.

Felvásárlás avagy eladás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Notch nem igazán vallja magát egy nagy fejlesztőnek. Ő úgy gondolta, ez egy kisebb játék lesz, kisebb népszerűséggel. Vallomása szerint, ha a játék nagy dolgokat ér el, akkor a vállalat is nagyobb felelősséggel jár. Ezt Notch nem akarta elvállalni, így hát eladta. A Notch által írt cikket itt találjátok, természetesen angolul. A Mojang bejelentése szerint a Microsoft felvásárolja a Mojangot, további információ az előző linken.

Általános jellemzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (ender dragon) és a sorvasztó csontváz (wither boss) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb) is építhetők.

A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani szervereken. A három változat Hardcore, Creative és Survival néven érhetők el.

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a Minecraft első változata, nagyon kevés blokk van(az 1.2-ben szám szerint 14), csak nappal és teljesen béke. Nincs életerő, de nem azonos a kreatív móddal, viszont bármit meg lehet benne csinálni: lehet például házakat építeni, vagy Adventure mapot betenni.

Túlélő, avagy Survival[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a változatban a játék megmutatja az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek, úgynevezett mob-ok támadnak a játékosra, aki általuk vagy az éhezéstől meg is sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok elvesznek. Egy parancs létezik arra hogy ne vesszenek el az összegyűjtött tárgyak, melyet a t betűvel a chat-be lehet írni: /gamerule keepInventory true. Ezt visszaállítani a /gamerule keepInventory false paranccsal lehet.

Találkozhat kisebb, békés állatokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődítmények -, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Ez a játék nem ingyenes, viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új készségek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot. Vannak oldalak, ahonnan ingyenesen is le lehet tölteni egy-egy verziót, de ezek akár vírusosak is lehetnek, komoly károkat okozhatnak, és az eredeti verziót megkövetelő szerverekre a játékos nem tud felcsatlakozni.

Kaland, avagy Adventure[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Kreatív, avagy Creative[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A Space (Szóköz) kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni, illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. A módban nincs barkácsolás, mert az eszközök alapjáraton rendelkezésre állnak. Sőt, különféle kódokat lehet használni úgy, hogy a játékos a T gomb lenyomása után írja a kívánt kódot; a segítség például így érhető el: /help. A creative módban nincs élet. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben, de nem tudnak bántani, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csakis akkor hal meg, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból úgy lehet, hogy lemész az alapkőig (bedrock) és azt is kiütöd. Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.

Megfigyelő, avagy Spectator[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők.

Hardcore[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghalsz, nem éledsz újra. Halál után egyetlen lehetőséged a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ kockákból áll, amelyeket blokkoknak hívunk (eredetileg: block), melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben armort, páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető craftol egy munkapadot, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemencék, ládák, létrák, ajtók, fáklyák, ásók, csákányok, kardok, páncélzatok.

Alapdimenziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg 3 fő dimenzió létezik a játékon belül:

 • World, azaz maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceánok, vagy akár tajga vagy dzsungel (az 1.7.2 óta már rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek generálásához sötétség szükséges):
  • Zombi (Zombie): mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni. Mióta a játékban vannak NJK-k(falusiak)a zombik azóta azokat is megtámadják. Idéző tojás: Zombi (Zombie)
  • Pók (Spider): mely képes a falon mászni, ugorva támad. Nappal békés addig, míg meg nem támadják. Idéző tojás: Pók (Spider)
  • Csontváz (Skeleton): melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Hervasztóval együtt megjelent Hervasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ. Idéző tojás: Csontváz (Skeleton)
  • Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú, zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva felrobbannak, egy kis krátert okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak. A Creeper átlát az üvegen. Magyar nyelven úgy is nevezhető, hogy "kúszónövény". Idéző tojás: Creeper
  • Enderman: ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Néha a blokkokat lopják el. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál. Az Enderman nem lát át az üvegen. A Slenderman játéktól szerezték az Enderman ötletét. Idéző tojás: Enderman
  • Nyálka (Slime): melyek a mély bányákban, üregekben találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Taknyoknak, esetleg Fap-Fap szörnynek. Idéző tojás: Nyálka (Slime)
  • Őrszem (Guardian): A Vizitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az Őrzők megölik a tintahalakat és a játékost. Van egy Elder nevű őrző, mely egy amolyan Mini-Boss. Az Őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. A prizmarinból dekorációs blokk készíthető.
  • Bányapók (Cave Spider): A pók barlangi párja mely az elveszett városokban található. Ha megüt, meg leszel mérgezve, egy idejig folyamatos életerőcsökkenést okoz, de nem tudja teljesen levinni az életerőt. Idéző tojás: Bányapók (Cave Spider)
 • Ezüstmoly (Silverfish): Az erődökben él. Amikor erődökben követ szedsz, akkor vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly (Az ezüstmolyos kő kiütési ideje kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni)! Idéző tojás: Ezüstmoly (Silverfish)
 • Boszorkány (Witch): Mocsarakban él, egy faházban, ahol egy üst is található. Különböző italt és szérumot (potion) dobál és iszik meg.1.7-ben azonban mindenhol spawnol közepes nehézségtől. Idéző tojás: Boszorkány (Witch)
 • Denevér (Bat): A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen semleges mob, mely tud repülni. Idéző tojás: Denevér (Bat) (1.4.2)
 • Falusi (Villager): Nem játékoskarakter, falvakban élő falusiak. Éjszaka házaikba bújnak. Csak a fa ajtót tudják kinyitni. Ha sok ház van egymás mellett, akkor még szaporodhatnak is. Lehet velük kereskedni smaragdért (emerald) vagy tárgyakért (1.6). Idéző tojás: Falusi (Villager) Az ajtókhoz spawnolnak.
 • Zombi falusi (Zombie villager): Zombi falusi akkor keletkezik, mikor egy zombi úgy mar meg egy falusit, hogy az életben marad. Ritka, hogy a zombi tojásból Zombi falusi is keletkezik. Ezt vissza lehet változtatni élő falusivá, ha dobunk a zombi falusira egy robbanó gyengeség italt és utána megetetünk vele egy aranyalmát (jobb klikkel aranyalmával a kezünkben a zombira kattintunk). Idéző tojás: Zombi (Zombie) (Ritkán) (1.4.2)
 • Hervasztó (Wither): Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenségmobok közül másodikként (az első a bevégzősárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither koponyát rakni. A Hervasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet és az obszidiánt) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Hervasztót, akkor megöli a Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a bevégzősárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Hervasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni.
 • Herobrine: Egy mítoszféle lény a játékból. Notch azt mondta,hogy csak egy bug a Beta verzióból,amelyben volt egy "ember"(monster) mob. Ez a mob a Steve skint használta,és véletlenül egyiknek nem generálódott a szeme. Egy játékos megnézte a minecraft.jar-ban a "monster" mappát, 2 mobot talált.Az egyikben a hagyományos "monster" volt, a másiknak viszont egy kóddal kitörölték a szemét. Ez Herobrine. Néhány játékos állítja hogy látta, de a fejlesztők szerint nincs benne a játékban, A Beta 1.6-os verzió óta ki is írják, hogy kiszedték a játékból. A kinézete egyszerű: a Minecraft alap karaktere a "Steve" fehér szemű változata. Az életerejét nem tudjuk, de állítólag meg lehet idézni: le kell rakni egy mohás követ (mossy stone) és körülrakni aranyblokkokkal. A mohás kő tetejére egy alvilági követ (nether stone) kell tenni, és ennek az oldalai alatt lévő arany blokkokra vöröskőfáklyákat (redstone torch). Ezt követően pedig meg kell gyújtani az alvilági követ. De máshol is megjelenhet. Azt hogy elhisszük-e, az a magunk dolga. Idéző tojás: nincs (idézővel lehet megidézni).
 • Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz. Ezeket ha napfény éri, megégnek. De ha páncélban vagy vízben(tóban, óceánban) vannak nem égnek el.
Az ellenséges mobok ellen gólemek építhetők:
 • Vasgólem (Iron Golem): A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy egymásra rakunk két vasblokkot, a felső két oldalára is rakjunk egyet-egyet, majd végül a tetejére középre egy tököt. Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot, viszont a Creepert nem öli meg (mivel a gólem falvakban is terem, ahol megvédi a falusiakat, és nem akar károkat okozni a falunak).
 • Hógólem (Snow Golem): Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg, a többit csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére.
 • Nether, alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami itt akár 8 blokknyira is elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kő). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek. Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:
  • Zombi-malacemberek (Zombie Pigman): melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Idéző tojás: Zombi-malacember (Zombie Pigman)
 • Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. Idéző tojás: Kísértet (Ghast)
 • Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is.
 • Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek, viszont csak erődítményekben fordulnak elő.
 • Hervasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágba, ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadást kapsz. Idéző tojás: Csontváz (Skeleton) (az alvilágban)
 • The End, magyarul "A Vég". Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a bevégzősárkány fészke. Gyakran előfordulnak itt Bevégzők. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 4x4-es négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.
  • Végzetsárkány (Enderdragon): Fő ellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (150) - ha nem pusztítjuk el az összes életújratöltőt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan gyártja a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba, ezzel megnyerve a Minecraftot. Ennek ellenére tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-nkba).
 • Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz(Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál. A Slenderman játéktól szerezték a Bevégző ötletét. Idéző tojás: Bevégző (Enderman)
 • Végmoly (Endermite):az Enderman teleportálásakor néha keletkezik.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal,és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready.

Állatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor.
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat . Halálakor húst és gyapjút ad ami fontos az ágy kraftolásához . Nem lehet felnyergelni.
 • Csirke A csirke egy érdekes MOB. Bárhova le-SPAWNolhat . Az esési sérülések nem hatnak rá. Tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet sebez. .Halálakor Csirkehúst, tollat , vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors MOB, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[4] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapítják a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt.

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[5] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[6] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[7] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[8]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[9] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[10] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[11] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[12] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarítva).

Bővíthetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játszunk pár órát.Ez az opcio úgy aktiválható ,hogy a kiválasztott" "világban" az "esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világot elérhetővé tegyük. Ez után a Hamachi program segítségével (innen letölthető: (http://hamachi.hu.softonic.com/).

csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni,horgászni vagy építeni. (Video a LAN beállításáról: https://www.youtube.com/watch?v=l_83JZVrAj8).

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[13]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt.[14]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[15]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[16] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[17] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[18]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatta le.[19]

Részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kard (gyémánt, arany, vas, kő, fa)
 • Íj
 • Nyíl
 • Sebző italok (potionok)

Öltözetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrsisak
 • Arany páncélruha
 • Gyémánt páncélruha
 • Bőröltözet
 • Lánc páncélruha
 • Vasruha

Alapanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Pókszem
 • Erjesztett pókszem
 • Őrlángpor
 • Magmakrém
 • Alvilági bibircsók
 • Aranyozott dinnye
 • Nyúl láb

Ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alma
 • Aranyalma
 • Aranyrépa
 • Csokis süti
 • Dinnye
 • Enchantolt aranyalma
 • Gombaragu
 • Nyúlragu
 • Hal
 • Kenyér
 • Nyers krumpli
 • Nyúlpörkölt
 • Répa
 • Sült bárány
 • Sült csirke
 • Sült hal
 • Sült burgonya
 • Sült lazac
 • Sült nyúl
 • Sült sertésszelet
 • Torta
 • Tökpite

Vörös-kő kellékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Adagoló
 • Aktiváló sín
 • Ajtó (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Botlódrót horog
 • Csapdaláda
 • Csapóajtó (fa, vas)
 • Csille parancsblokkal (parancsblokk csillével)
 • Dugattyú (sima, ragacsos)
 • Érzékelő sín
 • Kapu (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Kar
 • Kidobó
 • Mérleg nyomólap (arany | könnyű, vas | nehéz)
 • Napfényérzékelő
 • Nyomólap (fa, kő)
 • Parancsblokk
 • Tölcsér
 • Vörös-kő blokk
 • Vörös-kő érc
 • Vörös-kő fáklya
 • Vörös-kő jelismétlő
 • Vörös-kő lámpa
 • Vörös-kő összehasonlító
 • Vörös-kő por

Közlekedési eszközök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csille
 • Csille SPAWNerrel
 • Csille kemencével
 • Csille TNT-vel
 • Csille tölcsérrel (tölcsér csille)
 • Csónak
 • Létra
 • Csille Command blockkal
 • Csille Ládával

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]