Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Minecraft
Fejlesztő Mojang / Microsoft
Kiadó Mojang (PC, mobil, Wii U)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone, Windows 10 Edition)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Tervező Markus Alexej Persson (2009–)
Jens Bergensten (2011–)
Programozó Jens Bergensten
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus Toivonen
Zeneszerző Daniel Rosenfeld
Platformok Microsoft Windows, OS X, Linux, Android, iOS, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi, Universal Windows Platform, Wii U, Nintendo Switch
Kiadási dátum

Microsoft Windows, OS X és Linux
WW 2011. november 18.[1]
Android
WW 2011. október 7.[2]
iOS
WW 2011. november 17.[3]
Xbox 360
WW 2012. május 9.[4]
Raspberry Pi
WW 2013. február 11.[5]
PlayStation 3
NA 2013. december 17.
EU 2013. december 18.
PlayStation 4
WW 2014. szeptember 4.[6]
Xbox One
WW 2014. szeptember 5.[7]
PlayStation Vita
NA 2014. október 14.[8]
EU 2014. október 15.
Windows Phone
WW 2014. december 10.[9]
Windows 10 Edition
WW 2015. július 29. (béta)[10]
Wii U
WW 2015. december 17.[11]

Nintendo 3DS
WW 2017. szeptember 14.[12]
Verzió 1.14
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.14.1 (2019. március 21.)[13]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
Adathordozó Digitális terjesztés
A Minecraft weboldala

A Minecraft egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték,[14][15] amit eleinte a svéd származású Markus Alexej Persson, „Notch” fejlesztett, később csatlakozott a Mojanghoz, melyet végül 2014-ben felvásárolt a Microsoft. Ezután Persson elhagyta a céget.

A játék neve is tükrözi a játék lehetőségeit, ami nagyban különbözik a többi játéktól. A Mine a bányászást, a craft a barkácsolást jelenti, ami nemcsak a játék világában megtalálható bányákat és az eszközök barkácsolását jelenti, hanem azt is, hogy a játékos szabadon változtathatja a teret az új blokkok kitörésével, bányászásával, illetve a lerakásával, barkácsolásával. Ezzel ugyanis megreformálta a videojátékipart. Népszerű, híres játék.

Vásárlás után az egyjátékos és többjátékos játékmódok játszhatóak. A Minecraft fejlesztése 2009. május 10. körül kezdődött, a teljes játék előrendeléseit 2009. június 13-án kezdték elfogadni. A Minecraft hivatalosan 2011. november 18-án jelent meg. 2015. június 30-án elérte a 20 milliós eladási sikert.

Megjelenése[szerkesztés]

2011. augusztus 16-án, Minecraft: Pocket Edition megjelent a Sony Xperia Play okostelefonra. Mivel exkluzívsága a Sony-val lejárt, megjelent az Android eszközökre készült verzió 2011. október 7-én 21 146 Ft-ért, majd iOS eszközökre november 17-én. 2014. április 2-án a Minecraft megjelent Amazon Fire TV-re. Az összes képességét tartalmazza a Pocket Edition-nek, valamint támogatja a Fire TV vezérlőjét. 2014. december 10-én a Minecraft: Pocket Edition megjelent Windows Phone 8.1-re. 2015. január 10-én a Pocket Edition elérte a 30 milliós eladást.

2012. május 9-én a Minecraft megjelent Xbox 360-ra a Xbox Live Arcade-ban 20 dollárért, ahol később minden eladási rekordot megdöntött.

2013. február 11-én megjelent a Minecraft: Pi Edition a Raspberry Pi-re. Ennek alapja a Pocket Edition, és ingyenesen elérhető a Mojang által dedikált blogon. A Pi Edition célja, hogy tanulási eszközt adjon a kezdő programozóknak, és a felhasználókat arra biztatják, hogy az API-n keresztül befolyásolják a játékot.

2013. december 17-én a Minecraft megjelent PlayStation 3-ra a PlayStation Store-on 19.99 dollárért. Ez a kiadás szinte megegyezett a Xbox 360 kiadással, mellyel együtt fejlesztették.

2014. június 26-án az Xbox 360-as és PlayStation 3-as kiadások eladásai felülmúlták a számítógépes Minecraftét, így a Minecraft meghaladta az 54 millió eladott példányt világszerte.

A Minecraft megjelent PlayStation 4-re 2014. szeptember 4-én, Xbox One-ra szeptember 5-én, és PlayStation Vitára október 14-én.

2014. szeptember 15-én a Mojang AB-t és annak az összes játékát (a Minecraftot is) felvásárolta a Microsoft 2,5 milliárd dollárért. 2015. július 29-én a Minecraft megjelent az univerzális Windows 10 platformra a Pocket Edition adaptációjaként.

Minecraft: Story Mode[szerkesztés]

A Minecraft: Story Mode egy a Telltale Games által fejlesztett, epizódikusan megjelenő, point-and-click játék, amely a Minecraft világában játszódik. Főszereplőjét Jessenek hívják, őt irányítja a játékos. Jesse a játékos döntése alapján lehet fiú vagy lány is. A játék eseményei a játékos választásai alapján mennek végbe. A történetet 5+3 epizódra osztották, melyek 1-2 havonta jelentek meg. A játék 2015. október 13-án jelent meg. A történet szerint Jesse-nek és csapatának az a feladata, hogy megsemmisítsék a pusztító Witherstormot. A játékban rengeteg olyan hely és világ tűnik fel, ami eredetileg is jelen van a játékban. Általában 3 választási lehetőség van a döntések közül.

Játékmódok[szerkesztés]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de az 1.8-as verzióban már három, az 1.12-esben már négy és az 1.13-ban már öt 1.14-ben már hét-nyolc Ezek között sok a hasonlóság. Mind a négyben egy kvázi-végtelen, 60 000 000*60 000 000 blokkos véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, és ezekkel a kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (Ender Dragon) és a sorvasztó (Wither) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb.) is építhetők.

A játékot lehet egyedül (Egyjátékos mód), vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt (Többjátékos mód) játszani, szervereken.

Minden komolyabb frissítésben új elemek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot.

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés]

Ez a Minecraft második változata, amelyben nagyon kevés blokk van. (az 1.2-ben szám szerint 14.) Nincs "ételcsík", de nem azonos a kreatív móddal. Ezen a változat óta van jelen a Játékos(azon még szakállal, amit 0.24-ben eltávolították.). Ezen kívül még az Előklasszikus (Pre-classic) változat is létezett.

Túlélő / Survival[szerkesztés]

A játékmód célja a túlélés. Éjjelente szörnyek támadnak a játékosra - ha be vannak kapcsolva -, aki általuk vagy az éhezéstől megsérülhet, vagy meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen (Spawnpointon), vagy kiléphet a főmenübe. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén elszórtan a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, majd eltűnnek.

A játékos találkozhat békés mobokkal (állatokkal, emberekkel, szörnyekkel), amiket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük vagy tőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, templomok, erődök, romok -, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál, ha be vannak kapcsolva a beállításainál a Chunk-ok generálása.

Kreatív / Creative[szerkesztés]

Ebben a játékmódban végtelen erőforrásokat kapunk. A játékos képes repülni, nincs életerő csíkja, illetve nem kell az éhségről sem gondoskodnia. A játékban lévő ellenséges mobok ebben a játékmódban nem támadnak ránk. A játékos nem sérül semmilyen körülmények között. Viszont ha kiesünk a világból, akkor meghalunk. A /kill vagy /kill <[játékosneved]> paranccsal is meg lehet halni.

Hardcore[szerkesztés]

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghal a játékos, nem tud újraéledni (csak 1 élet). Halál után kettő lehetőség van: a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár. Vagy megfigyelheted a világodat Spectator (Néző) módban. Jóval nehezebb túlélni, mivel itt a játék automatikusan beállítja a játékmenetet a legnehezebb fokra.

Kaland / Adventure[szerkesztés]

Ezt a játékmódot az 1.3.2-ben hozták létre. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Néző / Spectator[szerkesztés]

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők. A Kaland Módban is, nem tudunk ütni - rakni dolgokat.

Játékmenet[szerkesztés]

A világ blokkoknak (angolul: block) nevezett kockákból áll, melyek fölött a játék teljes szabadságot ad. A játékos rendelkezik egy eszköztárral (inventory-val), ahol 36 különböző tárgyat tárolhat (9 gyorstár-rekesz, 27 hátizsák-rekesz), illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető előállít egy barkácsasztalt, akkor ott már egy 3×3-as mezőn van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemence, láda, létra, ajtó, fáklya, balta, kapa, csákány, kard, páncélzat.

A játékban szerepelnek különböző lények (emberek, állatok, szörnyek) is.

Alapdimenziók[szerkesztés]

Jelenleg 3 dimenzió létezik a játékon belül:

 • Overworld/Kezdő világ


maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceán, erdő, tisztás, dzsungel (az 1.7 óta rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka vagy barlangok mélyén. (Az ellenfelek - szörnyek - többségének generálásához sötétség szükséges.)
Az overworld-ön található mobok:

- Player / Játékos: maga a játékos.
- Villager / Falusi: A falusiak a játékban a falvakban élnek. Nem támadják meg a játékost, és ha a játékos támadja őket akkor sem védekeznek. A falusiak fő jelentősége a kereskedés. Ha egy Zombi megtámadja a Falusit, átváltozik Zombifalusivá, aki támad a játékosra. Éjszaka házaikba bújnak. 1.8 óta ha egy falusit villámcsapás ér, akkor boszorkánnyá változik. 1.11-ben új falusit raktak a játékba, mégpedig a Cartographert (azaz a Térkép árus), illetve a zöldruhás falusit.
- Zombi: Az egyik leggyakoribb mob, mely lassú, és a játékosra közvetlenül próbál támadni. A zombik a falusiakra is veszéllyel vannak, akiket nagy eséllyel átváltoztathatnak. A zombik nehéz/hardcore fokozatban ki tudják törni a fa ajtókat. A zombik ha felszednek egy lebegő tárgyat, akkor azt fogják a kezükben tovább, kivéve, ha páncélt szednek fel, mert azt felveszik. Halálakor 0-2 rohadt húst ad, illetve időnként vasrudat, sárgarépát és burgonyát is.
- Pók: Képes a falon mászni, ugorva támad, a fán les a játékosra. Nappal (vagy 8 értéknyi fényerőnél erősebb fénynél) békés addig, míg meg nem támadják. Létezik egy kicsit kisebb verziója, a barlangi / bánya pók, amely érintkezésnél megmérgezi a játékost. Ezek a földalatti elveszett, elhagyatott bányákban találhatóak. A bányapókok fénytől függetlenül megtámadják a játékost. Halálakor 0-2 pókfonalat, néha pókszemet ad.
- Csontváz: Ezek a mobok íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a sorvasztóval együtt megjelent sorvasztó csontváz (Wither Skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ, és sorvadást okoz. (A sorvasztó csontváz a Netherben található.) A sorvadás olyan, mint a mérgezés, csak megölheti a játékost. Halálakor 0-2 csontot és 0-2 íjat ad.
- Creeper: Ez az élőlény a játék ,,kabalája". Ezek normál tempójú, hangtalan zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, akkor jellegzetes, kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva kb. 3 mp múlva felrobbannak. Amennyiben a Creeperbe belecsap a villám, átváltozik elektromos Creeperré (Charged Creeper). Onnan lehet megismerni, hogy kis kék burok van körülötte, és kb. 3-szor akkorát robban, mint a normál Creeper. A Creeper textúrája egy félresikerült malac. Halálakor 0-2 puskaport és egy zenelemezt ad, ha csontváz öli meg.
- Enderman / Bevégző: Ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). Az Enderman nem lát át az üvegen (ahogy a legtöbb agresszív mob sem). Az Emderman a Slenderman nevű játékból lett kitalálva. Az enderman sebződik a vízben (az esőben is), és nem lehet távolsági fegyverrel megölni, mivel elteleportál. Halálakor 0-1 véggyöngyöt ad. A véggyöngyöt ha eldobja a játékos, akkor ideteleportál oda, ahova eldobta.
- Slime / Nyálka: Ezek a mobok a mély bányákban, üregekben, találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Ha megüti a játékos, agresszívvá válik és védekezik. Első halálakor több felé osztódik.
- Guardian / Őrszem / Őrző: Az 1.8 óta van jelen. A Vízitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az őrzők megölik a tintahalakat és a játékost (a szemükből kilövellő sugárral). Van három Elder Guardian nevű őrző, mely egy amolyan mini-boss, amely a templom kincsét (8 blokk arany) őrzi. Ha az Óceáni Erődben 50 blokkos körzetben van a játékos, akkor az szellemmását létrehozza és a játékos Bányászfáradtság III hatást kap. Az őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. Az Elder Guardian nedves szivacsot is dobhat. A prizmarinból blokk készíthető. 1.11 óta spawntojássall is meg lehet idézni a Elder Guardiant
- Silverfish / Ezüstmoly: Az erődökben lévő kőtéglákban, illetve a hegyek alatti kövekben él. Az ezüstmolyos kő kiütési ideje csákánnyal kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni, mással (például ököllel) rövidebb. Ha megtámad, egérszerű hangot hallat.
- Stray / Jeges Csontváz / Hideg csontváz: 1.10 újdonsága. Havas biomba teremnek este. Ha meglövi a játékost, lassítást kap.
- Husk / Sivatagi Zombi: 1.10 újdonsága. Sivatagi biomba terem, ha elkapja a játékost, éhezést kap. Ez az egyetlen zombi faj, mely nem ég el a napon.
- Drowned / Vízbefúlt: 1.13 újdonsága. Víz alatti zombik akik víz alatt élnek, és víz alatti romokban is. Ha egy sima zombi 30 másodpercig a víz alatt marad, akkor elkezd fulladozni és átváltozik Vízbefúlttá.
- Phantom: 1.13 újdonsága. Egy rája szerű előhalott, este jelenik meg ha nem alszol sokáig és mint minden élőhalott ő is elég a napon.
- Witch / Boszorkány: Ha a falusiba belecsap a villám, akkor boszorkány lesz. Mocsarakban él egy faházban, de az Overworld-ben is spawnolhatnak. A házában van üst és láda, amelyben hasznos bájitalokat tart. Különböző italokat dobál és iszik meg. Közelharcban erős ellenfél, ha a játékos megüti, regeneráló bájitalt használ. Halálakor üvegpalackokat, izzókő-port, puskaport, vöröskövet, pókszemeket, cukrot és botokat dob, de ha akkor öli meg a játékos ha regeneráló bájitalt iszik, akkor azt is dobhat.
- Denevér: A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen barátságos mob, amely tud repülni, és csak a sötétben generálódik.
- Zombie-pigman / Zombi-Malacember: Ha egy malacba belecsap a villám, akkor zombi-malacemberré változik, de a Netherben is megtalálhatóak. Egy aranykardot tart a kezében. Amíg nincsenek megtámadva, nem támadnak, de ha támadás éri őket az összes közeli zombi-malacember támadja a játékost. Halálakor 1-2 rothadt húst és 1-2 aranyrögöt dob, illetve időnként aranyrudat vagy aranykardot is,
- Csirke: Zuhanását fékezni tudja a szárnyaival, és kb. 6 percenként tojik egy tojást. Halálakor 0-2 tollat és 1 csirkehúst ad.
- Malac: Ha megöljük, nyers sertésszeletet ad (kivéve ha tűzzel, mert akkor sült sertésszeletet ad, vagy ha villám öli meg, akkor zombi-malacember lesz).
- Tehén: Ha üres vödörrel a kezünkben jobb klikkelünk rá, megfejjük. A tej elmulaszt minden aktív hatást, illetve a tejből torta is készíthető. Ha megöljük, bőrt és nyers tehénhúst kapunk (vagy ha tűzzel öljük meg, akkor steaket).
- Bárány: Gyapjat ad, amiből ágyat lehet készíteni. 1.8 óta ad húst is. Szaporítani búzával lehet, a gyapját színezni lehet.
- Ló: Réten spawnolnak. Rá tudjuk rakni a nyerget és a lópáncélt. Szaporítani őket aranyrépával lehet.
- Jegesmedve: 1.10 újdonsága; havas biomba spawnolnak. Csak akkor támad, ha a játékos megtámadja, vagy közel megy a kicsi(k)hez.
- Squid / Tintahal: Nem bántják a játékost. Ha megöljük, akkor tintazsákot kapunk (fekete festék).
- Ocelot (szelídítve: macska, igazából párducmacska): Csak dzsungelben él, és elijeszti a creepereket. Ha meg akarjuk szelídíteni, shiftet nyomva (lopakodva) közelítsünk a kezünkben nyers hallal. Néhányszor rákattintunk, amíg meg nem jelennek a kis szívek. Ezután kinézete is megváltozik; macskává alakul át. Szaporítani őket nyers hallal lehet. 3 macskafaj van: Fekete, vörös és sziámi.
-Macska:Három macskafajta van a játékban: tuxedo, cirmos és sziámi. A cirmos a leggyakoribb, a tuxedo kevésbé, a sziámi a legritkább. A macskák követik a játékost, ha túl messze van a játékos tőlük, esetleg felmászott valahova, akkor odateleportálódnak. A farkasokkal ellenben nem támadják meg azt a mobot, amit a játékos megtámadott, de hasznosak, mert a creeperek félnek tőlük, és úgy, mint a párducok, ők is megtámadják a csirkéket. Ha véletlenül megütnénk őket (megsérülnek), a farkuk jelzi, hogy milyen az állapotuk: ha nagyon fent van a farkuk akkor egészségesek, ha pedig megsérülnek, egyre lejjebb áll a farkuk, ugyanúgy, mint a kutyáknak. Hogy meggyógyítsuk őket, adjunk nekik nyers halat. Az eséstől nem sebződnek, úgy mondva "talpra esnek". Csontlisztet adva nekik a helyükön maradnak és nem követnek, de ez nem minden játékban lehetséges!
- Farkas (szelídítve: kutya): Főként a tajga biomon találhatóak meg, és megtámadják az állatokat (kivéve a lámát és a Creepert). Ha a játékos megüti a farkast, az egész falka szeme bevörösödik, és támadnak. Megszelídíteni őket csonttal lehet(Támadás esetén nem kell). A kutya nyakörvét színezni lehet. A kutyát bármilyen hússal lehet szaporítani.
- Nyúl: A nyúl halálakor néha nyúlbőrt dob, nyúlhúst, ill. nyúllábat. A Gyilkos nyúl (eredetileg The Killer Bunny) megöli a játékost és piros szemei vannak.
- Láma: Az 1.11 újdonsága. Az extrém hegységben és a szavannán jelennek meg. A lóhoz hasonlóan meg lehet szelídíteni, de a lámánál elég, ha valaki jobb klikkel kattint rá. Ha a játékos megszelídít egy lámát, akkor tehet rá ládát, valamint szőnyeget is. Halálukkor a rájuk helyezett tárgyakat (láda, szőnyeg) eldobják, de ha a játékos fosztogatás varázsos eszközzel öli meg, 0-2 bőrt is ad.
- Papagáj: 1.12 újdonsága. Magvakkal megszelídíthető. Felvehetjük a vállunkra. Ha túl messzire megyünk tőle, utánunk repül, amennyiben nincs leültetve.
- Illagers / Elmebeteg falusiak: 1.11 újdonsága. A Woodland Masionben találhatóak; megölik a falusiakat. hat féle van: az Evoker, aki egy mini-boss. 3 támadása a Vex (egy második új mob amit az Evoker idéz, egy pici szárnyas szellem ami vaskard van a kezükbe és ha pirosak akkor támadnak) a Fang (harapós fogakat idéz a földből), és Vololo (a kék színű bárány piros színű lesz, ezzel a hanggal) Halálukkor Smaragdot dobnak illetve egy Totem of Undyingot, ami segít, hogy kapj még egy életet ha meghalsz. A harmadik a Illusioner. Ez az 1.12 újdonsága. Ez csak paranccsal idézhető és nyíllal támad ami olyan nyilat lő, ami vakságot okoz. Klónozni is tudja magát, négy klónt hoz létre, ami megnehezíti, hogy megtalálja az igazi Illusionert. A negyedig a Vindicator. Vasbaltával támad, és ha elnevezed Johnny-nak akkor minden mobot megöl. Az ötödik a Pillager (Fosztogató). Ez az 1.14 újdonsága. A hatodik a Ravager. szintén 1.14 újdonság.
- Wither / Sorvasztó: Minden mobot megtámad, ami nem élőhalott. Rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenség-mobok közül másodikként (az első a végzetsárkány volt).Ha meglátja a játékost, akkor sorvasztó koponyákkal támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három sorvasztó csontváz koponyát kell rakni. (Ilyen fejet a korábban olvasott Sorvasztó csontváz, angolul Wither Skeleton dob!) A sorvasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben a játékos megidéz egy Sorvasztót, akkor megöli a Endermanok/-eket/-at, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet visz a játékos. Így amíg a Sorvasztók lefoglalják a végzetsárkányt, a játékos nyugodtan elpusztíthatja az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Sorvasztók valamelyike menet közben a játékos ellen fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni. Érdemes zárt térben megidézni.
Hatások:
-30 mp-re sorvadás
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl vagy véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik. A bevégzők megtámadják az Endermanok/-eket/-at. Hasonlóan az ezüsmolyhoz, egyszerre támadnak.


Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz. Ezeket ha napfény éri, megégnek (az enderman nem, mert napfénynél elteleportál egy fényvédett helyre. De ha páncélban (bármilyen) vagy vízben (tóban, óceánban) vagy árnyékban (8-nál gyengébb fénynél) vannak, akkor nem égnek el. Az ellenséges mobok ellen úgynevezett gólemek építhetők, amik meg fogják védeni a játékosokat:

-Vasgólem / Iron Golem: Ezt úgy tudjuk megidézni, hogy T alakban lerakunk vasblokkokat, majd végül a tetejére középre egy tököt (töklámpás is jó). Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot (a játékost is, ha megüti a falusiakat, már ha nem a játékos építi), viszont a Creepert nem öli meg.Nincs fall damage ( ha leesik nem sebződik) illetve nem fullad meg a víz alatt.
- Hógólem / Hóember: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg (mivel hógolyót dobál) többi szörnyet csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére. A víz és a meleg (pl. sivatagi biom) árt neki.
 • Nether(Pokol/Alvilág)


Az alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon és a gombákon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami 8 blokknyira elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kőzet). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek és az itt élő mobok nem égnek el.
Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:

- Zombi- malacemberek (Zombie-Pigman): Melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Aranykarddal támadnak.Ha meghalnak dobhatnak aranyrögöt,illetve az aranykardjukat.
Sebzése: 5-13 HP
- Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni rájuk.. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. A kilőtt kaput egy szellem vissza is tudja gyújtani,ha beletalál. Halálakor 0-2 puskaport és Ghastkönnyet dob. Ezt bájitalfőzésénél alkalmazhatja a játékos.
Sebzése: 6-25 HP
- Sorvasztó (Wither): A végzetsárkány után, a második főellenség a Sorvasztó. Ezek olyan lények ami nagy életerővel (300 HP) rendelkeznek. Gyógyulnak a Sebzés Italától, de sebeződnek a Gyógyulás Italától.
Sebzése: 5-12 HP
- Magmakocka (Magmacube): Rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is. Lavaslime-nak (lávanyálka) is szokták hívni őket. Ez abból eredhet, hogy a nyálkákhoz hasonlóan képesek osztódni, valamint körülbelül egyformán telt idomúak. Halálakor magmakrémet dobnak. Ezt bájitalfőzésénél alkalmazhatja a játékos. Emellett a barkácsasztalon négy magmakrém kombinálásával Magmatömb hozható létre (1.10-es verziótól).
Sebzése: 3-6 HP
- Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek, repülnek, viszont csak az alvilági erődítményekben fordulnak elő. Blazerodot(őrlángbotot) dobnak.
Sebzése: 4-9 HP
- Sorvasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágban, ha leteszünk egy csontváz tojást, akkor Sorvasztó csontváz keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Sorvasztó csontváznak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadni kezd a játékos.
Sebzése: 4-10 HP
Hatásai: Sorvasztás (10 mp)
- Bevégző (Enderman): 1.10-ben már az alvilágban is találhatóak,de nagyon ritkák.
 • Az End(Vég)


A Vég. Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a végsárkány (enderdragon) fészke. Gyakran előfordulnak itt endermanek. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 5x5-ös négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet barkácsolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.
Itt található ellenfelek:

Ender Dragon / Végsárkány: Főellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (200) - ha nem pusztítjuk el az összes végkristályt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan idézi a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba. A jutalmak birtokában tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-ba). 1.9-be a feje kreatív leltárból kiszedhető, letehető, és vöröskő jel mellett aktiválható.
- Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (Csak ha a célkeresztet rájuk mozgatjuk). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). A Slenderman játéktól szerezték az enderman ötletét.
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve a véggyöngy (ender pearl) által való teleportálásnál keletkezik néha. A kinézete korábban megegyezett az Ezüstmolyéval, csak nem ezüst, hanem lila színűek voltak a testrészei.
- Shulker: Az 1.9-es verzióban kerültek be. Első látásra apró, lila dobozoknak tűnnek, azonban ez csak a páncéljuk, amit ki-be csukogathatnak. Pici sárga arca van két szemmel. Az arcából nyomkereső lövedéket lő, amely találat esetén levitációt ad a játékosnak, aki az effekt lejártakor lezuhan és megsebződik. A Shulkerek az End City (Végváros) különböző részein élnek, több helyen is a falhoz tapadva, 1.11 óta eldobja a pancélját amiből Shulker dobozt csinálható amit ha kiütöd nem potyognak ki a tárgyak.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal, és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready, vagy megírhatjuk a sajátunkat.
 • Legendák
-Herobrine : Herobrine, a játékosok által kitalált Mítoszként emlegetett teremtmény. Úgy néz ki, mint a játékos, annyi különbséggel, hogy fehér a szeme teljesen.
-Null : Távolról figyeli a játékost. Csupa fekete, képes felvenni entitások alakját. Mint a Entity 303, De éppen nem laggoltat be, hanem ha túl közel megy egy játékoshoz, kidobja (crashel).
-Entity 303 : Notch, a játék fejlesztője kirúgott egy programozót,aki később meghackelte a játékot és egy úgynevezett Entity303-mat rakott bele. Megidézekor eleinte nem laggol be a játék, később viszont igen.
 • Demon a Nether legerösebb démonja.

Képes tüzböl epíteni. Szinte legyözhetettlen

Állatok[szerkesztés]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor (malacot szaporítani répával lehet).
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús és bőr szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat. Halálakor húst (1.8 óta) és gyapjút ad ami fontos az ágy craftolásához. Nem lehet felnyergelni. Jobb klikkel a rá a kezünkben ollóval meg lehet nyírni, ekkor 1 helyett 2-3 gyapjút dob.
 • Csirke A csirke egy érdekes mob. Bárhova lespawnolhat. Az esési sérülések nem hatnak rá (mivel szárnyaival lassítja magát). 5-10 percenként tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet(1HP) sebez (kb. minden 7. tojásból kiscsirke kel ki). Halálakor csirkehúst, tollat vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors mob, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.
 • A Gyilkos Nyúl(The Killer Bunny) A Gyilkos Tapsifüles egy agresszív mob. Eredetileg, az 1.8 verzióban az volt a neve hogy 'The Killer Bunny'. Az ötlet a Gyalog Galopp (Monty Python and the Holy Grail) című filmből jött. Megidézni paranccsal lehet Creative Módban. Survival-ban (Túlélő) Találni lehet, mert spawn-ol. Megtámad, sőt nagyon sokat sebez. (Fehér piros színű a szeme.)
 • Farkas A Farkas egy nyugodt mob, de fel lehet dühíteni azzal ha megütöd.Csonttal lehet kutyává szelídíteni. Meg lehet idomítani és akkor lesz Kutya. Más lesz a kinézete. A Nyakörvét lehet színezni úgynevezett dye-jal. Követ téged és ha Valakit, ill. Valamit (mob) megütsz agresszív lesz és megtámadja azt.
 • A csikókat szénabálával lehet megnöveszteni. Kreatív módban le lehet hívni zombi illetve csontváz lovakat is.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus Alexej Persson "Notch" a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[16] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapították a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt (a mostani árfolyam kb. 20 USD 2015.7.31.).

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[17] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[18] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[19] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-s, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[20]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[21] 2011. október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[22] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[23] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[24] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarosítva).

Bővíthetőség[szerkesztés]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játsszunk pár órát. Ez az opció úgy aktiválható, hogy a kiválasztott világban az "Esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világ elérhetővé válik. Ez után a Hamachi program segítségével [3] csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni, horgászni vagy építeni.

A dedikált szerverhez nem kell hamachi, csak egyszerű internetkapcsolat. Ezekhez a szerverekhez is be lehet tenni pluginokat, ezekkel élvezhetőbb lehet a játék és még vicces is. A komolyabb szervereket valamely adatparkban hosztolják, általában csekély előfizetés ellenében lehet kapcsolódni rájuk.

Önállóan üzemeltetett szerver erőforrásigénye jelentősen függ az egyidejűleg kapcsolódó játékosok számától. Kb. 5 játékosig akár VPS-en is lehet szervert üzemeltetni, nem kell dedikált gép.

Fogadtatás[szerkesztés]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[25]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt (csak 2011 szentestéjén több mint 200 000-en vették meg a Minecraftot.).[26]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[27]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[28] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[29] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[30]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatja le.[31]

MineCon[szerkesztés]

A MineCon egy hivatalos Minecraft találkozó, melyet először 2010-ben tartottak meg, akkor még MinecraftCon néven. A 2010-es MineCont a Washington állambeli Bellevueban tartották, a 2011-eset Las Vegasban, a 2012-eset Párizsban, a 2013-asat a Florida állambeli Orlandoban, 2014-ben elmaradt, 2015-ben Londonban, 2016-ban Kalifornia állambeli Anaheimben tartották meg.

2017 novemberétől az interneten tartják a rendezvényt a MineCon Earth név alatt.

Easter eggek[szerkesztés]

Sok Easter egget lehet találni a játékban.

Calm4[szerkesztés]

Egy Notch által készített, rejtett zene, amit Notch a korábbi Minecraft verziókra szánt. kb 1:35 kor egy mojang specifications szót mond Notch, lelassítva.

Mesterséges nyelvek[szerkesztés]

A Minecraft számos mesterséges nyelven játszható. Ezek közé tartozik az eszperantó nyelv, a „kalóznyelv”, a klingon nyelv.

Tökszörny[szerkesztés]

Október 31-én a szörnyek fején tök lesz, Halloween alkalmából.

Ajándék[szerkesztés]

Karácsonykor a ládák ajándék kinézetet kapnak.

Varázskönyv[szerkesztés]

Amikor odamegyünk egy varázskönyvhöz, lehet a könyvben találni szövegeket. Eredetileg értelmes szót hordoznak. A galaktikus ABC betűivel íródtak.

C418 - 100[szerkesztés]

Amikor a Minecraftban lejátszunk egy "C418 - 100" nevű dvd-t akkor kellemetlen hangokat lehet hallani. De, ha ezt a hangot megnyitjuk egy zeneszerkeztő programban, és ezt a hullámot át rakjuk spektrogrammra, akkor lehet látni egy furcsa Steve (vagy Herobrine) fejet, mellette 5 jegyű számot, "12418", ami C418-t jelent.

Átnevezés[szerkesztés]

 • Ruben_gameplay

Ha egy bárányt jeb_ re nevezünk át, a bárány bundájának a színe változik.

 • Dinnerbone vagy Grumm

Ha bármilyen állatot Dinnerbonera vagy Grummra nevezünk át, fejjel lefelé lesz tájolva.

 • Toast

Ha egy nyúlt átnevezünk Toast-ra, megváltozik a textúrája pöttyös nyuszivá.

 • The Killer Bunny

Ha egy nyuszit átnevezel "The killer rabbit"-ra, átváltozik a Gyilkos Nyuszivá, mint a Gyalog galopp c. film gyilkos nyula.

 • Johnny

Ha egy Vindicatort átnevezel Johnny-nak akkor minden mobot megöl, kivéve a társait (Vindicator, Evoker, Vex).

Ruben logó[szerkesztés]

Ha átkraftolunk egy elvarázsolt almával egy zászlót, a Ruben logója lesz látható

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Minecraft. GameSpot. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 2. Minecraft – Pocket Edition – Android. IGN. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 3. Minecraft: Pocket Edition. GameSpot. CBS Interactive. (Hozzáférés: 2012. október 21.)
 4. Brown, Mark: Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others. Wired UK, 2012. március 22. (Hozzáférés: 2012. október 22.)
 5. Minecraft Raspberry Pi. Mojang. (Hozzáférés: 2013. március 27.)
 6. Minecraft PS4 Edition Release Date Confirmed. IGN . IGN Entertainment, Inc.. (Hozzáférés: 2014. október 3.)
 7. Minecraft for Xbox One to launch on Friday. CNET. (Hozzáférés: 2014. október 13.)
 8. Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America. IGN. (Hozzáférés: 2014. október 13.)
 9. Minecraft Comes to Windows Phones. Mojang
 10. Announcing Minecraft Windows 10 Edition Beta
 11. Makuch, Eddie: Minecraft Wii U Confirmed, Coming Very Soon. GameSpot. CBS Interactive, 2015. december 7. (Hozzáférés: 2015. december 8.)
 12. Minecraft
 13. Update Aquatic is out on Java!. (Hozzáférés: 2018. július 23.)
 14. VanDerWerf, Jacob: Minecraft: A legjobb játék, amiről még soha nem hallottál. FiringSquad, 2010. augusztus 9. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 15. McElroy, Griffin: A Minecraft egy nap alatt 350.000 dollárnyi bevételt termelt. Joystiq, 2010. szeptember 28. [2011. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 9.)
 16. Leírás a Mojang weboldalán
 17. Minecraft – Volume Alpha a Bandcamp.com-on
 18. Indev update, on to infinite!
 19. Minecraft Credits. [2011. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 22.)
 20. Patch Historie
 21. Android News
 22. https://market.android.com/details?id=com.mojang.minecraftpe&hl=de
 23. http://www.gamestar.de/spiele/minecraft/news/minecraft,46603,2562139.html
 24. YouTube – „Minecraft coming to Xbox 360 – nr 1”
 25. 50 Games to Play at Work. pcgamer.com, 2010. május 7.
 26. Is that an Equalizer in your pocket? Team Fortress 2 Blog, 2010. július 28.
 27. MineCraft: Mine The Gap, Day 1 rockpapershotgun.com, 2010. szeptember 14.
 28. The Word of Notch: Exclamation mark.
 29. http://notch.tumblr.com/post/7128013309/10m
 30. http://www.gamestar.de/spiele/minecraft/news/minecraft,46603,2561799.html
 31. gulli.com: Dokumentarfilm über „Minecraft“-Entwickler in Arbeit. 9. März 2011.

További információk[szerkesztés]