Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minecraft
Minecraft cube.svg
Fejlesztő

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Kiadó

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Tervező Markus "Notch" Persson
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus „Junkboy” Toivonen
Zeneszerző Daniel "C418" Rosenfeld
Platformok Java, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, wii, Wii U, Xbox One
Kiadási dátum PC (Java)
Classic: 2009. május 17.
Teljes: 2011. november 18.
Android
2011. október 7.
iOS
2011. november 17.
Raspberry Pi
2013. február 11. Xbox 360
2012. március és május között
Verzió 1.8.7
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.8.7 (2015. február 22.)[1]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés

A Minecraft egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték,[2][3] amit eleinte a svéd származású Markus "Notch" Persson fejlesztette, később a Mojang cég.

A játék neve is tükrözi a játék lehetőségeit, ami nagyban különbözik a többi játék közül. A Mine a bányászást, a Craft a barkácsolást jelenti, ami nem csak hogy a játék világában megtalálható bányákat, és az eszközök barkácsolását jelenti, hanem azt is, hogy a játékos szabadon változtathatja a teret az ún. blokkok kitörésével, bányászásával, illetve a lerakásával, barkácsolásával. Ezzel ugyanis lényegében megreformálta az eddigi videójátékipart.

Magyarországi hamisított kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft nevű játéknak Magyarországon nagyon rossz híre van a játékosok körében a sok magyar hamisítványnak köszönhetően. Sokan a Minecraft-ot Magyarországon a hamisítványairól ismerik. Ezek a hamisítványok a Minecraft-ot megszégyenítik. Ez nagyon fontos, figyeljünk oda, ha a Minecraft-tal játszunk, a fejlécnél írja azt, hogy Minecraft x verzió, és ne valami mást. A Minecraft hivatalos ikonja a füves föld blokk, ha a játék indítója van megnyitva, akkor is ez jelenik meg, ha a játék pedig már elindult, akkor pedig egy barkácsoló, "craft-oló" asztal. Ezek a hamisítványok csak Magyarországon jelentek meg, és ingyenesek. Ha nem fizettél azért, hogy játszhass a játékkal, akkor nagy valószínűséggel egy hamisítvánnyal játszol.

Játékmódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (ender dragon) és a sorvasztó csontváz (wither boss) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb) is építhetők.

A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani szervereken. A három változat Hardcore, Creative és Survival néven érhetők el.

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a Minecraft első változata, nagyon kevés blokk van(az 1.2-ben szám szerint 14), csak nappal és teljesen béke. Nincs életerő, de nem azonos a kreatív móddal, viszont bármit meg lehet benne csinálni: lehet például házakat építeni, vagy Adventure mapot betenni.

Túlélő, avagy Survival[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a változatban a játék megmutatja az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek, úgynevezett mob-ok támadnak a játékosra, aki általuk vagy az éhezéstől meg is sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok elvesznek. Egy parancs létezik arra hogy ne vesszenek el az összegyűjtött tárgyak, melyet a t betűvel a chat-be lehet írni: /gamerule keepInventory true. Ezt visszaállítani a /gamerule keepInventory false paranccsal lehet.

Találkozhat kisebb, békés állatokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődítmények -, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Ez a játék nem ingyenes, viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új készségek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot. Vannak oldalak, ahonnan ingyenesen is le lehet tölteni egy-egy verziót, de ezek akár vírusosak is lehetnek, komoly károkat okozhatnak, és az eredeti verziót megkövetelő szerverekre a játékos nem tud felcsatlakozni

Kaland, avagy Adventure[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Kreatív, avagy Creative[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A Szóköz kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni, illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. A módban lehet barkácsolni, de ha nem akarsz, akkor nem muszáj, mert a tárgyak eleve rendelkezésre állnak. Sőt, különféle kódokat lehet használni úgy, hogy a játékos a T gomb lenyomása után írja a kívánt kódot; a segítség például így érhető el: /help. A creative módban nincs élet. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben, de nem tudnak bántani, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csakis akkor hal meg, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból csak a lapos világon lehet, ha lemész az alapkőig és azt is kiütöd. (Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.)

Megfigyelő, avagy Spectator[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők.

Hardcore[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghalsz, nem éledsz újra. Halál után egyetlen lehetőséged a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár.De jóval nehezebb túlélni mivel itt a játék automatikusan beállítja a játékmenetet a legnehezebb fokra.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ kockákból áll, amelyeket blokkoknak hívunk (eredetileg: block), melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben armort, páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető craftol egy munkapadot, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemencék, ládák, létrák, ajtók, fáklyák, ásók, csákányok, kardok, páncélzatok.

Alapdimenziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg 3 fő dimenzió létezik a játékon belül:

 • World, azaz maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceánok, vagy akár tajga vagy dzsungel (az 1.7.2 óta már rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek generálásához sötétség szükséges):
  • Zombi: mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni. Mióta a játékban vannak NJK-k(falusiak)a zombik azóta azokat is megtámadják.
  • Pók: mely képes a falon mászni, ugorva támad. Nappal békés addig, míg meg nem támadják. Létezik egy kisebb verziója, a barlangi / bánya pók, amely érintkezésnél megmérgezi a játékost. Ezek a földalatti elveszett, elhagyatott bányákban találhatóak.
  • Csontváz: melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Hervasztóval együtt megjelent Hervasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ.
  • Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú, zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva felrobbannak, egy kis krátert okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak. A creeper szó kúszónövényt jelent, ebből következtetve, hogy a creeper egy növény a tévhittel ellenben. Erre a zöld színe is bizonyíték.
  • Enderman / Bevégző: ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Néha a blokkokat lopják el. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál. Az Enderman nem lát át az üvegen. A Slenderman játéktól szerezték az Enderman ötletét.
  • Slime / Nyálka / Takony: melyek a mély bányákban, üregekben találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Taknyoknak.
  • Guardian / Őrszem / Őrhal / Őrző: A Vizitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az Őrzők megölik a tintahalakat és a játékost. Van egy Elder nevű őrző, mely egy amolyan Mini-Boss. Az Őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. A prizmarinból dekorációs blokk készíthető.
 • Silverfish / Ezüstmoly: Az erődökben lévő kőtéglákban, illetve a hegyek alatti kövekben él. Ezeken a helyeken vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly (Az ezüstmolyos kő kiütési ideje kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni)!
 • Boszorkány (Witch): Mocsarakban él, egy faházban, ahol egy üst is található, de megtalálható máshol is. Különböző italt és szérumot (potion) dobál és iszik meg.
 • Denevér: A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen semleges mob, mely tud repülni. Idéző tojás: Denevér (Bat) (1.4.2)
 • Falusi / Villager: Nem játékoskarakter, falvakban élő falusiak. Éjszaka házaikba bújnak. Csak a fa ajtót tudják kinyitni. Ha sok ház van egymás mellett, akkor még szaporodhatnak is. Lehet velük kereskedni smaragdért (emerald) vagy tárgyakért (1.6). Idéző tojás: Falusi (Villager) Az ajtókhoz spawnolnak.
 • Wither / Hervasztó / Sorvasztó: Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenségmobok közül másodikként (az első a bevégzősárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither koponyát rakni. A Hervasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet és az obszidiánt) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Hervasztót, akkor megöli a Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a bevégzősárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Hervasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni.
 • Endermite / Végmoly / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz. Ezeket ha napfény éri, megégnek. De ha páncélban vagy vízben(tóban, óceánban) vannak nem égnek el.
Az ellenséges mobok ellen úgynevezett gólemek építhetők, amik meg fogják védeni a játékosokat:
 • Vasgólem / Gólem: A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy egymásra rakunk két vasblokkot, a felső két oldalára is rakjunk egyet-egyet, majd végül a tetejére középre egy tököt. Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot, viszont a Creepert nem öli meg (mivel a gólem falvakban is terem, ahol megvédi a falusiakat, és nem akar károkat okozni a falunak).
 • Hógólem / Hóember: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg, a többit csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére.
 • Nether, alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami itt akár 8 blokknyira is elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kő). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek. Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:
  • Zombi-malacemberek (Zombie Pigman): melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Idéző tojás: Zombi-malacember (Zombie Pigman)
 • Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. Idéző tojás: Kísértet (Ghast)
 • Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is.
 • Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek, viszont csak erődítményekben fordulnak elő.
 • Hervasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágba, ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadást kapsz. Idéző tojás: Csontváz (Skeleton) (az alvilágban)
 • Endermite / Végmoly / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • The End, magyarul "A Vég". Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a bevégzősárkány fészke. Gyakran előfordulnak itt Bevégzők. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 4x4-es négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.
  • Ender Dragon / Végzetsárkány / Bevégzősárkány / Sárkány: Fő ellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (150) - ha nem pusztítjuk el az összes életújratöltőt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan gyártja a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba, ezzel megnyerve a Minecraftot. Ennek ellenére tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-nkba).
 • Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz(Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál. A Slenderman játéktól szerezték a Bevégző ötletét.
 • Endermite / Végmoly / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal, és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready, vagy megírhatjuk a sajátunkat.

Állatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor.
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat . Halálakor húst és gyapjút ad ami fontos az ágy kraftolásához . Nem lehet felnyergelni.
 • Csirke A csirke egy érdekes MOB. Bárhova le-SPAWNolhat . Az esési sérülések nem hatnak rá. Tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet sebez. .Halálakor Csirkehúst, tollat , vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors mob, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.
 • A Gyilkos Nyuszi A Gyilkos Nyuszi egy agresszív mob.Eredetileg, az 1.8 verzióban az volt a neve hogy 'The Killer Bunny of Caerbanogg'.Az ötlet a Gyalog Galopp (Monty Python and the Holy Grail) című filmből jött.Megidézni paranccsal lehet Creative Módban.Survival-ban (Túlélő) Találni lehet,mert spawn-ol.Megtámad, sőt nagyon sokat sebez.
 • Farkas A Farkas egy nyugodt mob, de fel lehet dühíteni azzal ha megütöd.

Meglehet idomítani és akkor lesz Kutya.Más lesz a kinézete.A Nyakörvét lehet szinezni úgynevezett dye-val.Követ téged és ha Valakit,ill. Valamit (mob) megütsz agresszív lesz és megtámadja azt

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[4] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapítják a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt.

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[5] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[6] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[7] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[8]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[9] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[10] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[11] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[12] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarítva).

Bővíthetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játszunk pár órát.Ez az opcio úgy aktiválható ,hogy a kiválasztott" "világban" az "esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világot elérhetővé tegyük. Ez után a Hamachi program segítségével (innen letölthető: (http://hamachi.hu.softonic.com/).

csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni,horgászni vagy építeni. (Video a LAN beállításáról: https://www.youtube.com/watch?v=l_83JZVrAj8).

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[13]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt.[14]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[15]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[16] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[17] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[18]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatta le.[19]

Részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kard (gyémánt, arany, vas, kő, fa)
 • Íj
 • Nyíl
 • Sebző italok (potionok)

Öltözetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrsisak
 • Arany páncélruha
 • Gyémánt páncélruha
 • Bőröltözet
 • Lánc páncélruha
 • Vasruha

Bájital Alapanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Pókszem
 • Erjesztett pókszem
 • Őrlángpor
 • Magmakrém
 • Alvilági bibircsók
 • Aranyozott dinnye
 • Nyúl láb

Ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alma
 • Aranyalma
 • Aranyrépa
 • Csokis süti
 • Dinnye
 • Enchantolt aranyalma
 • Gombaragu
 • Nyúlragu
 • Hal
 • Kenyér
 • Nyers krumpli
 • Nyúlpörkölt
 • Répa
 • Sült bárány
 • Sült csirke
 • Sült hal
 • Sült burgonya
 • Sült lazac
 • Sült nyúl
 • Sült sertésszelet
 • Torta
 • Tökpite

Vörös-kő kellékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Adagoló
 • Aktiváló sín
 • Ajtó (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Botlódrót horog (+pókfonál)
 • Csapdaláda
 • Csapóajtó (fa, vas)
 • Csille parancsblokkal (parancsblokk csillével)
 • Dugattyú (sima, ragacsos)
 • Érzékelő sín
 • Kapu (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötét tölgy, vas)
 • Kar
 • Kidobó
 • Mérleg nyomólap (arany | könnyű, vas | nehéz)
 • Napfényérzékelő
 • Nyomólap (fa, kő)
 • Parancsblokk
 • Tölcsér
 • Vörös-kő blokk
 • Vörös-kő érc
 • Vörös-kő fáklya
 • Vörös-kő jelismétlő
 • Vörös-kő lámpa
 • Vörös-kő összehasonlító
 • Vörös-kő por

Közlekedési eszközök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csille
 • Csille idézővel
 • Csille kemencével
 • Csille ládával
 • Csille parancsblokkal
 • Csille TNT-vel
 • Csille tölcsérrel (tölcsér csille)
 • Csónak
 • Létra

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]