Minecraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minecraft
Minecraft cube.svg
Fejlesztő

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Kiadó

Mojang

Konzol kiadás: 4J Studios
Tervező Markus "Notch" Persson
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus „Junkboy” Toivonen
Zeneszerző Daniel "C418" Rosenfeld
Platformok Java, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita,Xbox One,Windows 10
Kiadási dátum PC (Java)
Classic: 2009. május 17.
Teljes: 2011. november 18.
Android
2011. október 7.
iOS
2011. november 17.
Raspberry Pi
2013. február 11. Xbox 360
2012. március és május között
Verzió 1.9.0
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.8.8 (2015. július 27.)[1]
Műfaj Sandbox, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos
USK-besorolás USK 6
PEGI-besorolás PEGI 7
Adathordozó Digitális terjesztés
A Minecraft weboldala

A Minecraft egy sandbox open world (nyílt játékterű) stílusú videojáték,[2][3] amit eleinte a svéd származású Markus "Notch" Persson fejlesztette, később az általa alapított cég, a Mojang, amit 2014-ben felvásárolt a Microsoft.

A játék neve is tükrözi a játék lehetőségeit, ami nagyban különbözik a többi játéktól. A Mine a bányászást, a Craft a barkácsolást jelenti, ami nem csak hogy a játék világában megtalálható bányákat, és az eszközök barkácsolását jelenti, hanem azt is, hogy a játékos szabadon változtathatja a teret az új blokkok kitörésével, bányászásával, illetve a lerakásával, barkácsolásával. Ezzel ugyanis megreformálta az eddigi videójátékipart.

Játékmódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de az 1.8-as verzióban már három.Ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen, 60 000 000X60 000 000 blokkos és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is.

Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja a túlélés, cél lehet a végzetsárkány (ender dragon) és a sorvasztó (wither) legyőzése. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek stb.) is építhetők.

A játékot lehet egyedül (single player), vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt (multi player) játszani szervereken.

A játékmódot a /gamemode <kód> paranccsal lehet átállítani.

Ez a játék nem ingyenes (lásd itt), viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új elemek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot. Vannak oldalak, ahonnan ingyenesen is le lehet tölteni egy-egy verziót, de ezek akár vírusosak is lehetnek, komoly károkat okozhatnak, és az eredeti verziót megkövetelő szerverekre a játékos nem tud felcsatlakozni.

Klasszikus, avagy Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a Minecraft első változata, amelyben nagyon kevés blokk van (az 1.2-ben szám szerint 14), csak nappal és teljes béke. Nincs életerő, de nem azonos a kreatív móddal, viszont bármit meg lehet benne csinálni: lehet például házakat építeni, vagy Adventure (kaland) mapot betenni.

Túlélő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Túlélő/Survival (kódja:0)

Ebben a változatban a játék megmutatja majdnem az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek támadnak a játékosra (ha be vannak kapcsolva), aki általuk vagy az éhezéstől meg is sérülhet, akár meg is halhat. Halál után újjászületik a kezdőhelyen vagy kiléphet a főmenübe. A begyűjtött és magánál tartott tárgyak a halála helyén elszórtan a földön maradnak, ahol 5 percig lebegnek, s ha ez idő alatt nem gyűjti össze, azok eltűnnek. Egy parancs létezik arra hogy ne vesszenek el az összegyűjtött tárgyak, melyet a T betűvel a chat-be lehet írni: /gamerule keepInventory true. Ezt visszaállítani a /gamerule keepInventory false paranccsal lehet.

Találkozhatsz békés mobokkal, melyeket háziasíthat vagy élelmet gyűjthet belőlük. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődök-, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Kreatív[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kreatív/Creative (kódja:1)

Ez ahogy a nevében is benne van, csak a kreativitásról szól. A Szóköz kétszeres megnyomásával a játékos képes repülni (vagy lezuhanni), illetve a repülés magassága csökkenthető a shifttel. A módban lehet barkácsolni, de ha nem akarsz, akkor nem muszáj, mert a tárgyak nagy része eleve rendelkezésre áll. Sőt, különféle kódokat lehet használni úgy, hogy a játékos a / gomb lenyomása után írja a kívánt kódot; a segítség például így érhető el: /help <oldal>(1.8 óta lehet /? <oldal> is). A creative módban nincs életerő. A szörnyek ugyan megjelennek a sötétségben (ha be vannak kapcsolva), de nem tudnak bántani, és a játékos nem sérül akkor sem, ha lávába esik, és akkor se, ha TNT robban mellette. Csak akkor hal meg, ha kizuhan a világból. Kizuhanni a világból úgy lehet, ha lemész az alapkőig és azt kiütöd. (Egy másik lehetőség az, hogy használja a /kill parancsot.)

Hardcore[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hardcore (kódja:Nincs)

A Hardcore szinte teljesen ugyanaz, mint a Túlélő, annyi különbséggel, hogy ha itt meghalsz, nem tudsz újraéledni. Halál után egyetlen lehetőséged a főmenübe való visszalépés, ami a pálya törlésével jár. De jóval nehezebb túlélni, mivel itt a játék automatikusan beállítja a játékmenetet a legnehezebb fokra (át lehet állítani a /difficulty <érték> paranccsal, vagy a beállításokban).

Kaland[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kaland/Adventure (kódja:2)

Ez az 1.3.2-es update egy új játékmódja. Az Adventure lényege, hogy egy kaland világ importálható a játékba. Ebben a módban nem lehet blokkokat lerakni és szétszedni, csakis a hozzá megfelelő tárgyakkal, mint például a csákány.

Néző[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néző/Spectator (kódja:3)

Megfigyelő módban lehetőséget kapunk a blokkokon és entitásokon való áthaladásra, láthatjuk a láthatatlan játékosokat, valamint belebújhatunk a mobokba, entitásokba. Ennek ellenére irányítani nem tudjuk őket, de azt látjuk, amit ők.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világ kockákból áll, amelyeket blokkoknak hívunk (eredetileg: block), melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy láthatatlan hátizsákkal, egy eszköztárral/inventory-val ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe e tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat, illetve négy kis mezőben páncélzatot helyezhet fel magára. Ha az illető előállít egy barkácsasztalt, akkor ott már 3×3-as mező van lehetőség a barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemence, láda, létra, ajtó, fáklya, balta, kapa, csákány, kard, páncélzat.

Alapdimenziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenleg 3 dimenzió létezik a játékon belül:

 • Overworld

maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biomok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceán, erdő, tisztás, dzsungel (az 1.7 óta már rengeteg új biomot hoztak be a játékba). Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek (szörnyek) legtöbbjének generálásához sötétség szükséges.Ha el szeretnék őket kerülni világítsuk ki a környéket fáklyával,vagy valamilyen világító tárggyal!

Az overworld-ön található mobok:

- Zombi: mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni (ez azt jelenti, hogy ha pl. láva van az útjukban, akkor belemennek a lávába, de ezt az 1.7.2-es verzióban törölték). Mióta a játékban vannak NJK/NPC (nem játszható karakter/not playable caracter)-k (falusiak), a zombik azóta azokat is megtámadják, és a nehézségtől függően különböző eséllyel alakítják át zombi-falusira (a zombi falusit úgy lehet visszaváltoztatni, hogy robbanó gyengeség italát dobunk rájuk, majd jobb klikkelünk rá enchantolt aranyalmával). A zombik nehéz/hardcore fokozatban ki tudják törni a fa ajtókat.(a játékmód az 1.8- as verzióban lezárható!) A zombik ha felszednek egy itemet, akkor azt fogják a kezükben tovább, kivéve, ha páncélt szednek fel, mert azt felveszik.
- Pók: mely képes a falon mászni, ugorva támad a fán les a játékosra. Nappal (vagy 8 értéknyi fényerőnél erősebb fénynél) békés addig, míg meg nem támadják. Létezik egy kicsit kisebb verziója, a barlangi / bánya pók, amely érintkezésnél megmérgezi a játékost. Ezek a földalatti elveszett, elhagyatott bányákban találhatóak. A bányapókok fénytől függetlenül megtámadják a játékost.
- Csontváz: melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek. Az 1.4-es verzióban a Wither bossal együtt megjelent sorvasztó csontváz (Wither skeleton) nem íjat, hanem kőkardot használ, és sorvadást okoz.(a hervasztó csontváz a Netherben található) A sorvadás olyan, mint a mérgezés, csak megöli a játékost.
- Creeper: ez az élőlény a játék "kabalája". Ezek normál tempójú,hangtalan zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva kb. 1 mp múlva felrobbannak. egy kis lyukat okoznak azon a helyen, ahol felrobbannak. Amennyiben a creeperbe belecsap a villám, átváltozik elektromos creeperré. Onnan lehet megismerni, hogy kis kék burok van körülötte, és kb. 3-szor akkorát robban mint a normál creeper. A creeper textúrája egy buggos malac.
- Enderman / Bevégző: ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Néha a blokkokat lopják és azzal kezdik el püffölni a játékost. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). Az Enderman nem lát át az üvegen (ahogy a legtöbb agresszív mob sem). A Slenderman játéktól szerezték az Enderman ötletét. Az enderman-ek néha "ellopnak egy blokkot", azonban ha megöljük, nem dobja ki a kezében tartott blokkot. Az enderman sebződik a vízben (az esőben is), és nem lehet távolsági fegyverrel megölni, mivel elteleportál.
- Slime / Nyálka: melyek a mély bányákban, üregekben, találhatók, ritkán spawnolnak. 1.4.2 (12w40a snapshot) óta a mocsári biomokban is teremnek, ezen az 1.5-ben (13w10a snapshot) annyit változtattak, hogy különböző holdfázisokban különböző valószínűséggel spawnolnak. Kinézetük miatt gyakran hívják őket Taknyoknak,vagy fikáknak. Ha megütöd, neked támad, és mikor már azt hinnéd, meghalt osztódásnak indul,és egyre kisebb lesz míg végül meghal, és nyálkagolyót hagy maga után.
- Guardian / Őrszem / Őrző: az 1.8 ban rakták bele a játékba. A Vizitemplomokat őrző, egyszemű lény. Az Őrzők megölik a tintahalakat és a játékost (a szemükből kilövellő sugárral). Van három Elder Guardian nevű őrző, mely egy amolyan Mini-Boss, amely a templom kincsét (8-blokk arany)őrzi. Az Őrzők halat, vagy prizmarint dobnak. A prizmarinból blokk készíthető.
- Silverfish / Ezüstmoly: Az erődökben lévő kőtéglákban, illetve a hegyek alatti kövekben él. Ezeken a helyeken vigyázz, nem tudhatod, melyik kőben van ezüstmoly (Az ezüstmolyos kő kiütési ideje kicsit hosszabb, erről fel lehet ismerni!)ha megtámad, egér hangot hallat. Az ezüstmolyokra nem célszerű bájitalokat dobni, mert az csak olaj a tűzre.
- Boszorkány (Witch): Mocsarakban él, egy faházban, ahol egy üst is található, de megtalálható máshol is. egy láda is van a házában amiben hasznos bájitalokat tart. Különböző italokat dobál és iszik meg. Közelharcban erős ellenfél, ha megütöd regeneráló bájitalt használ.
- Denevér: A barlangok sötét részén élnek. Az egyetlen barátságos mob, mely tud repülni, és csak a sötétben generálódik.Az elmúlt évek során nem szerették jellegzetes,egyben félelmetes, cincogó hangját.
- Falusi / Villager: Nem játszható karakter (NPC). Éjszaka házaikba bújnak. A fa ajtót ki tudják nyitni. Ha sok ház van egymás mellett, akkor még szaporodhatnak is. Lehet velük kereskedni smaragdért vagy tárgyakért (1.6). Az ajtókhoz spawnolnak. Az 1.8 óta ha egy falusit villámcsapás ér, boszorkánnyá változik.
- Wither/ Sorvasztó: Minden mobot megtámad, rendkívül agresszív, veszélyes mob. Az 1.4.2-es verzióban jelent meg a játékban szereplő főellenségmobok közül másodikként (az első a végzetsárkány volt). Ha meglátja a játékost, akkor wither fejekkel támad. Idéző tojása nincs. Építeni kell úgy, hogy T alakban lélekhomokot raksz le, majd ezekre három wither csontváz koponyát kell rakni.(ilyen fejet a korábban olvasott Hervasztó csontváz, angolul Wither Skeleton dob!) A Hervasztó egy háromfejű, csontvázszerű repülő lény, a játékban előforduló minden blokkot (kivéve az alapkövet és az obszidiánt) képes áttörni, valamint pajzzsal képes körülvenni magát. Ha a végben megidézünk egy Hervasztót, akkor megöli a Bevégzőket, majd megtámadja a végzetsárkányt. Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a Végbe nagy mennyiségű lélekhomokot és hervadócsontvázfejet viszünk. Így amíg a Hervasztók lefoglalják a bevégzősárkányt, mi nyugodtan elpusztíthatjuk az őt gyógyító végzetkristályokat. Problémát jelenthet azonban, ha a Hervasztók valamelyike menet közben ellenünk fordul, vagy ha a csatát túléli valamelyikük, így utána azzal is el kell bánni. Érdemes zárt térben megidézni.
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
- Zombi-Malacember/Zombie-pigman: ha egy malacba belecsap a villám, akkor Zombi-Malacemberré változik, de a nether-ben is megtalálhatóak.Egy aranykardot tart a kezében. Amíg nem bántod őket, nem támadnak, De ha megtámadod őket csapatba fognak jönni!
-csirke: zuhanását fékezni tudja a szárnyaival, és kb. 6 percenként tojik egy tojást.Szaporítani őket úgy lehet, hogy eldobsz egy tojást (nem mindig működik).
-malac: Lehet rajta nyereg és répa horgászboton segítségével malacagolni vele. Szaporítani őket répával lehet.
-tehén: ha jobb klikkelünk rá üres vödörrel a kezünkben, megfejjük. A tej elmulaszt minden aktív hatást, illetve a tejből torta is készíthető. Ha megöljük, bőrt és nyers tehénhúst kapunk. Szaporító eledele a búza.
-ló: megszelídíteni(betörni) úgy lehet, hogy almát adunk neki és addig próbálkozunk, amíg meg nem jelennek kis szívecskék.Majd felülünk rá. Ezután ha felülünk rá, akkor az E gomb megnyomásával rá tudjuk rakni a nyerget és a lópáncélt. Szaporítani őket aranyrépával lehet. Létezik zombi- és csontváz ló is. Őket parancs blokkal lehet megidézni.(csak 1.8!)
-Tintahal: a közhiedelemmel ellentétben nem bántják a játékost. Ha megöljük (Miért is tennénk?!) akkor tintazsákot kapunk, amiből zöld festék készíthető.
-Ocelot (macska): csak dzsungelben él és elijeszti a creepereket. Ha meg akarjuk szelídíteni, shiftet nyomva közelítsünk a kezünkben nyers hallal. Néhányszor rákattintunk amíg meg nem jelennek kis szívek. ezután kinézete is megváltozik; macskává alakul át. a macskák elijesztik a creepereket. Szaporítani őket nyers hallal lehet. A macska nem tud úszni, ezért ültessük le ha víz közelébe megyünk, mert a kutya és a macska utánunk teleportál.
-farkas (kutya): főként taiga biomon találhatók meg, és megtámadják az állatokat. a farkast ha megütöd, bevörösödik az egész falka szeme, és megtámadnak. megszelídíteni őket csonttal lehet. Néhányszor rákattintunk amíg meg nem jelennek kis szívek. a kutya nyakörvét lehet színezni. A kutyát bármilyen hússal lehet szaporítani.
-nyúl: A nyúl halálakor néha dob nyúlbőrt (bőrt lehet csinálni belőle), nyúlhúst, ill. nyúllábat (szökkenő szérum alapanyaga). nagy ritkán spawnol A Gyilkos nyúl (eredetileg: The Killer Bunny), ami megöli a játékost,és piros szemei vannak
-bárány: A ad gyapjat, amiből ágyat lehet készíteni. 1.8 óta ad húst. Szaporítani búzával lehet.

Érdekesség: Ha egy állat a tűztől hal meg, akkor sült húst dob.

Minden mob képes életben maradni napfénynél, kivéve a Zombi és a Csontváz. Ezeket ha napfény éri, megégnek (az enderman nem, mert napfénynél elteleportál egy fényvédett helyre. De ha páncélban vagy vízben (tóban, óceánban) vagy árnyékban (8-nál gyengébb fénynél) vannak nem égnek el. Az ellenséges mobok ellen úgynevezett gólemek építhetők, amik meg fogják védeni a játékosokat:

-Vasgólem / Iron Golem: A vasgólemet építeni kell. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy T alakban lerakunk vasblokkokat, majd végül a tetejére középre egy tököt (töklámpás is jó). Ez a gólem megtámad minden agresszív mobot (a játékost is, ha megüti a falusiakat), viszont a Creepert nem öli meg .
- Hógólem / Hóember: Ezt ugyanúgy építeni kell, akárcsak a vasgólemet, de ezt úgy tudjuk megépíteni, hogy egymásra teszünk két hóblokkot, majd a tetejére egy tököt. Ez csak az őrlángot sebzi meg (mivel hógolyót dobál) többit csak hátralöki. Hóréteget húz maga után, amikor mozog és hógolyót hajít az ellenségére. A víz árt neki.
 • Nether

Az alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet az alvilági bibircsókon és a gombákon kívül, víz nem marad meg, mert rögtön elpárolog. Viszont annál több a láva, ami 8 blokknyira elfolyik, és az éghető úgynevezett nether rock (Alvilági kőzet). Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek és az itt élő mobok nem égnek el.

Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:

- Zombi- malacemberek (Zombie-Pigman): melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos, ilyenkor az összes közelben lévő megtámad. Aranykarddal támadnak.
- Kísértet (Ghast): melyek hatalmasak, lebegnek és tűzlabdákat köpnek, de ezeket a tűzlabdákat vissza lehet ütni. Ha nem vigyázunk, akkor a tűzlabda ki is lyukaszthatja a nether kaput, és ha nincs nálunk kovakő és vas, akkor a játékos ott ragad a nether-ben. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain. Rosszul látnak.
- Magmakocka (Magmacube): rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést is. Lavaslime-nak (lávanyálka) is szokták hívni őket.
- Őrláng (Blaze): melyek 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni gyorsan. Rendkívül veszélyesek,repülnek viszont csak erődítményekben fordulnak elő.
- Sorvasztó csontváz (Wither skeleton): Az alvilágban, ha leteszünk egy skeleton tojást, akkor Wither skeleton keletkezik. A csontvázzal ellentétben a Wither skeletonnak íj helyett kőkardja van. Ha megüt, akkor sorvadni kezdesz.
 • The End

A Vég. Egyetlen, a semmiben lebegő sziget, amelyet obszidián és a csak itt előforduló "végkő" alkot, valójában a végsárkány (enderdragon) fészke. Gyakran előfordulnak itt endermanek. A Végbe csakis a földalatti erődítményekben előforduló végzetportálokon át lehet eljutni. A végzetportál egy 3x3-es négyzet sarkok nélkül, amely úgynevezett "végzetportál-keretekből" van kirakva. Minden keretbe egy "végzet szeme" való, amelyeket az endermanektől szerezhető véggyöngyökből és őrlángporból lehet craftolni. Némelyik keretben már benne van a szem; ha a többit is kipótoljuk, egy fekete portál jelenik meg a padlón, a négyzeten belül, ebbe beleugorva juthatunk el a Végbe.

Itt található ellenfelek:

Ender Dragon / Végsárkány: Főellenség (boss). Nehéz megölni, mivel az élete (200) - ha nem pusztítjuk el az összes végkristályt - megsebzés után újratöltődik. Idéző tojás: Nincs (A sárkánytojásból nem kel ki, nem kell félni). Viszont van egyfajta végzetsárkányt idéző ketrec (enderdragon spawner), ha egy olyat lerakunk, akkor folyamatosan gyártja a sárkányt (túlélő játékmódban nem ajánlott). A sárkány elpusztításakor egy újabb portál jelenik meg egy sárkánytojással a tetején, melyen keresztül visszajuthatunk a saját világunkba, ezzel megnyerve a Minecraftot. Ennek ellenére tovább folytathatjuk a játékot. A sárkánytojás bal vagy jobb klikk hatására elteleportál. Csalás (addolás) vagy dugattyú (piston) nyomás segítségével rakhatjuk át leltárunkba (inventory-ba).
- Bevégző (Enderman): ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz (Csak ha a képernyő közepén lévő kis + jellel). Ha a játékos fején tök van, akkor nem támad. Nem fér be 1 és 2 blokk magas helyre, mivel magasabb egy átlagos mobnál (2.9 blokk magas). A Slenderman játéktól szerezték az enderman ötletét.
- Endermite / Végbogár: az Enderman, illetve az ender pearl / véggyöngy által való teleportálásnál néha keletkezik.
 • Super flat, avagy lapos világ. A pálya generálásakor be lehet állítani a lapos világot, mely tele van Slime-okkal, és NPC falvakkal. Az újabb verziókban mintákat is be lehet állítani ennek a világnak. Ilyen minták például: Classic Flat, Tunnelers' Dream, Water World, Overworld, Snowy Kingdom, Bottomless Pit, Desert, Redstone Ready, vagy megírhatjuk a sajátunkat.

Állatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Malac A malac felnyergelhető, és felgyorsítható állat. A játékoshoz hasonlóan ha túl magasról, például egy hegy tetejétől lezuhan, elveszti az életét, illetve a ráadott nyerget. Ha a játékos levadássza, nyers disznóhúst szerez belőle, amit aztán megsüthet a kemencében. Van azonban, hogy megevett vetőmag is megjelenik a malac halálakor (malacot szaporítani répával lehet).
 • Marha A szarvasmarhák leginkább erdőkben és mezőkön jelennek meg a játékban. Ha meghal, nyers marhahús és bőr szerezhető belőle, amit szintén meg lehet sütni. Nem lehet felnyergelni, de fel lehet gyorsítani.
 • Bárány A bárány egy hasznos mob. Bárhol előfordulhat. Halálakor húst (1.8 óta) és gyapjút ad ami fontos az ágy craftolásához. Nem lehet felnyergelni. Jobb klikkel a rá a kezünkben ollóval meg lehet nyírni.
 • Csirke A csirke egy érdekes mob. Bárhova lespawnolhat. Az esési sérülések nem hatnak rá (mivel szárnyaival lassítja magát. 6 percenként tojást tojik, mely jobb klikkel eldobva felet sebez (kb. minden 7. tojásból kiscsirke kel ki). Halálakor csirkehúst, tollat vagy tojást ad. Néha látni olyat, hogy kis Zombik meglovagolják őket.
 • Nyúl A nyúl nagyon gyors mob, és ugrál. Húsából Nyúlragu készíthető. Néha kidobja a lábát, melyből magasugrás-ital főzhető. Sokszor ad nyúlbőrt is, melyet 2x2-es mezőben a barkácsasztalon berakjuk, egy normális bőr lesz.
 • A Gyilkos Tapsifüles A Gyilkos Tapsifüles egy agresszív mob. Eredetileg, az 1.8 verzióban az volt a neve hogy 'The Killer Bunny'. Az ötlet a Gyalog Galopp (Monty Python and the Holy Grail) című filmből jött. Megidézni paranccsal lehet Creative Módban. Survival-ban (Túlélő) Találni lehet, mert spawn-ol. Megtámad, sőt nagyon sokat sebez.
 • Farkas A Farkas egy nyugodt mob, de fel lehet dühíteni azzal ha megütöd.

Meglehet idomítani és akkor lesz Kutya. Más lesz a kinézete. A Nyakörvét lehet színezni úgynevezett dye-val. Követ téged és ha Valakit, ill. Valamit (mob) megütsz agresszív lesz és megtámadja azt.

 • A csikókat szénabálával lehet megnöveszteni. Kreatív módban le lehet hívni zombi ill. csontváz lovakat is.

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[4] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapították a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövő bétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt (a mostani árfolyam kb. 20 USD 2015.7.31.).

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licencű Freesound Project hangtárból vették[5] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[6] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[7] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[8]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[9] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és Tablet-ekre fejlesztett verzió is megjelent.[10] 2011. november 17-én a játék már iOS-re is megjelent.[11] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[12] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető (Egyes snapshotokban vagy release verziókban behozott új itemek és blokkok csak az azt követő frissítésben lesznek magyarosítva).

Bővíthetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a játék kinézetét. Ezen kívül a a játékhoz vannak modok [1] amik teljesen megváltoztathatják a játékot. + Letölthető Mapokat [2] is be lehet rakni.

Ezeken kívül még lehetőség nyílik ,hogy a "Multiplayer" fülecske megnyomása nélkül csak a barátainkkal játsszunk pár órát. Ez az opció úgy aktiválható ,hogy a kiválasztott" "világban" az "esc" megnyomása után a LAN-ra kattintva a világ elérhetővé válik. Ez után a Hamachi program segítségével [3] csatlakozzunk a barátunkra és máris lehetőség nyílik együtt vadászni, horgászni vagy építeni. (Videó a LAN beállításáról: https://www.youtube.com/watch?v=l_83JZVrAj8).

De van egy olyan fajta szerver amihez nem kell hamachi. Ez a fajta a bukkit szerver.A szerver az amire a sok játékos felcsatlakozik, és vagy házilag (otthon) futtatja a szervert (bár ennek van több hátránya), vagy egy hostoló cégnél van.Pl.:https://infinityhosting.hu/

Ezekhez a szerverekhez be lehet tenni pluginokat, ezekkel élvezhetőbb lehet a játék és még vicces is.

A hostoló cégek annyival jobbak, hogy egy nagy szerverparkban futnak és 0-24-ig működik a szerver. Ez a szolgáltatás fizetős, de viszonylag olcsó. A házi szerverhez ezek a dolgok kellenek:

 • Erős számítógép
 • Nagy sebességű internet
 • Rengeteg tárhely
 • Kevés áramfogyasztás, ha sokat fut a szerver

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[13]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt (csak 2011 szentestéjén több mint 200 000-en vették meg a minecraftot.).[14]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyobb Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[15]

2010 decemberében két és félmillióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egymillió-hétszázezren használták az ingyenes és ötszázötvenezren a fizetős verziót. 2011. január 12-én elérte az egymilliós eladási számot,[16] 2011. április 25-ére a második milliót, és a hétmilliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tízmilliomodik felhasználó 2011. július 1-jén regisztrált.[17] 2011 augusztusára összejött a hárommilliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011. november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[18]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatja le.[19]

Részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Kard (gyémánt, arany, vas, kő, fa)
 • Íj+nyíl
 • Robbanó sebző ill. kártékony italok (potionok)
 • Néhány eszköz használható fegyverként is.
 • Ha tüskék varázslat van a páncélon akkor a támadó is sebződik.

Páncélok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gyémánt-, arany-, vas-lánc-, bőrsisak
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrmellvért (bőrmellény)
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőr lábszárvédő (bőrnadrág)
 • Gyémánt-, arany-, vas-, lánc-, bőrcsizma

Lánc páncélruhát nem lehet craftolni.

A bőrruhát lehet ún. festékekkel színezni.

Bájital Alapanyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Pókszem
 • Erjesztett pókszem
 • Őrlángpor
 • Magmakrém
 • Alvilági bibircsók
 • Aranyozott dinnye
 • Nyúlláb

Bájitalfőzés: részletes leírás itt

Ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alma
 • Aranyalma
-Enchantolt aranyalma
 • Csokis süti
 • Dinnye
 • Ragyogó dinnye
 • Gombaragu
 • Nyúlragu
 • Nyers/sült hal
-Nyers/sült lazac
 • Kenyér
 • Nyers/sült/mérgező krumpli
 • Répa
-Aranyrépa
 • Nyers/sült bárány
 • Nyers/sült csirke
 • Nyers/sült nyúl
 • Nyers/sült sertésszelet
 • Nyers/sült marhahús
 • Torta
 • Tökpite
 • Bohóchal
 • Gömbhal
 • Rohadt hús
 • Pókszem

Vöröskő kellékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Adagoló
 • Sín (Aktiváló, érzékelő, elektromos)
 • Ajtó (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötéttölgy, vas, csapó, vas csapó)
 • Botlódrót horog (+pókfonál)
 • Csapdaláda
 • Csille (sima, kemencés, tároló, idézős, parancsblokkos, TNT-s, tölcséres)
 • Dugattyú (sima, ragacsos)
 • Kapu (tölgy, fenyő, nyír, trópusi, akácia, sötéttölgy)
 • Kar
 • Kidobó
 • Napfényérzékelő
 • Nyomólap (fa, kő)
-Mérleg nyomólap arany (könnyű), vas (nehéz)
 • Parancsblokk
 • Tölcsér
 • Vöröskő blokk
 • Vöröskő fáklya
 • Vöröskő jelismétlő
 • Vöröskő lámpa
 • Vöröskő komparátor
 • Vöröskő por
 • gomb (fa, kő)
 • TNT

Közlekedési eszközök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Csille (idézővel, kemencével, tároló, parancsblokkal, TNT-vel, tölcsérrel)
 • Csónak
 • Ló / Szamár / Öszvér
 • Malac
 • Sárkányrepülő
 • Nyereg
 • Répa horgászboton
 • Sín (Aktiváló, érzékelő, elektromos, sima)

MineCon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A MineCon egy hivatalos Minecraft találkozó. Minden évben megrendezik, 2014 kivételével. Először MinecraftCon-nak nevezték.

Hamisított kiadások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sokan a Minecraftot Magyarországon csupán a hamisítványairól ismerik, melyek az eredeti játékra rossz fényt vetnek. Ezek nagyrészt ingyenesek, de illegálisak is, mert jogsértést követnek el.[20] Ha a fejlécnél azt írja, hogy Minecraft X.Y.Z verzió, akkor eredeti a játék.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]