Call of Duty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Call of Duty-sorozat
CallofDutyLogo.svg
Fejlesztő Infinity Ward
Treyarch
Sledgehammer Games
Raven Software
Gray Matter Interactive
Pi Studios
Spark Unlimited
Amaze Entertainment
Rebellion Developments
Ideaworks Game Studio
Kiadó Activision
Aspyr Media (Mac OS X)
Motor
Platformok Microsoft Windows,
Mac OS X,
Nintendo DS,
Nintendo GameCube,
Nokia N-Gage,
PlayStation 2,
PlayStation 3,
PlayStation Portable,
Wii,
Wii U,
Xbox,
Xbox 360,
iOS,
BlackBerry OS
Xbox One / X
PlayStation 4 / Pro
Műfaj
A Call of Duty-sorozat weboldala

A Call of Duty (röviden CoD) egy belső nézetes lövöldözős videójáték-sorozat. A legtöbb rész a második világháborúban játszódik, kivéve a Modern Warfare-sorozat részeit, amik a modern időkben, a Black Ops-t, ami a hidegháborúban, Call of Duty: Ghosts, Call of Duty: Black Ops II, Call of Duty : Advanced Warfare, Call of Duty: Black Ops III végül a Call of Duty Infinite Warfare , amelyek a jövőben és az űrben játszódnak.

Tulajdonosa és kiadója az Activision. Az Aspyr Media kizárólag Mac OS X-re adta ki. A legtöbb részt az Infinity Ward, a Treyarch és a Sledgehammer Games fejlesztett.

Legutóbbi része a Call of Duty Modern Warfare 2019, ami 2019. október 25-én jelent meg.

Főbb részek[szerkesztés]

Történelmi[szerkesztés]

Call of Duty[szerkesztés]

A Call of Duty-t az Infinity Ward fejlesztette és 2003. október 29-én adták ki. 2004 szeptemberében az Activision kiadta a Call of Duty: United Offensive kiegészítőt, amit a Gray Matter Interactive a Pi Studios hozzájárulásával fejlesztett. A második világháborúban játszódik, a játékos a küldetések szerint amerikai, brit és szovjet katonát irányíthat. Konzolos változata a Call of Duty: Finest Hour, mely GameCube-ra, Xboxra és PlayStation 2-re jelent meg.

Call of Duty 2[szerkesztés]

A Call of Duty 2 az előző részhez hasonlóan a második világháborúban játszódik, és a játékos ugyanazon hadseregek katonáiként játszhat. Az Infinity Ward által fejlesztett játékot PC-re 2005. október 25-én adták ki. Konzolos változata a Call of Duty 2: Big Red One, mely GameCube-ra, Xboxra és PlayStation 2-re jelent meg.

Call of Duty 3[szerkesztés]

A Call of Duty 3 volt az első rész, melyet nem az Infinity Ward, hanem a Treyarch fejlesztett. Egyben ez volt az első rész, amit nem adtak ki PC-re, kizárólag konzolokra (PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox, és Xbox 360). PlayStation Portable-re Call of Duty: Roads to Victory néven jelent meg.

Call of Duty: World at War[szerkesztés]

A Call of Duty: World at War az ötödik Call of Duty rész. 2008. november 11-én adták ki, a Treyarch fejlesztette. A történet a második világháborúban játszódik, bemutatja a Vörös Hadsereg harcait Berlinig és az amerikaiak csatáit a csendes-óceáni hadszíntéren.

Call of Duty: Black Ops[szerkesztés]

A Call of Duty: Black Ops eddig az egyetlen, ami a hidegháborúban és a vietnámi háborúban játszódik. A Black Ops a sorozat hetedik része. A Treyarch fejlesztette és 2010. november 9-én adták ki. Ebben van a legtöbb küldetés, a főszereplő 1961 és 1968 közötti „visszaemlékezéseiből” áll.

Call of Duty: Black Ops 2[szerkesztés]

A Call of Duty: Black Ops 2 az előző részhez képest modernebb környezetben játszódik, a történet Woods, Mason és fia, David szemszögéből tapasztalható meg, fejezetről fejezetre váltakozva Woods visszaemlékezései és egy 2025-ben zajló modern háború között. A Treyarch fejlesztette, 2012. november 9-én jelent meg.

Call of Duty: Ghosts[szerkesztés]

A Call of Duty: Ghostsot a Black Ops II után ismét az Infinity Ward fejlesztette. A Ghosts jelentősen feljavított motorral érkezett, amely nyolcadik generációs konzolokra lett optimizálva, így az első olyan rész, amely többek között nyolcadik generációs konzolokra is megjelent.

Modern Warfare-sorozat[szerkesztés]

Call of Duty 4: Modern Warfare[szerkesztés]

A Call of Duty 4: Modern Warfare a sorozat negyedik játéka, és az első, ami nem a második világháborúban, hanem 2011-ben játszódik. Az Infinity Ward fejlesztette, 2007. november 7-én adták ki. A játékos a brit Special Air Service katonáit és egy amerikai tengerészgyalogost irányíthat.

Call of Duty: Modern Warfare 2[szerkesztés]

A Call of Duty: Modern Warfare 2 a hatodik Call of Duty-rész. Öt évvel a Modern Warfare után, 2016-ban játszódik. Fejlesztője az Infinity Ward, 2009. november 10-én adták ki. Visszatér benne néhány, az előző részben megismert karakter, például Captain Price és „Soap” MacTavish.

Call of Duty: Modern Warfare 3[szerkesztés]

A Call of Duty: Modern Warfare 3 a sorozat nyolcadik játéka, melyet 2011. november 8-án adott ki az Activision. Az Infinity Ward fejlesztette a Sledgehammer Games és a Raven Software közreműködésével. A cselekmény közvetlenül a Modern Warfare 2 után játszódik.

Call of Duty: Heroes[szerkesztés]

Ez a Call of Duty Google Play, Apple Store és Windows Store-ból tölthető le. Ebben a játékban a Clash of Clans játékmenetére hasonlító stratégiában térnek vissza a Modern Warfare és Black Ops epizódok közkedvelt karakterei. A fejlesztő a Faceroll csapata volt.

Call of Duty: Strike Team[szerkesztés]

Felső- és belsőnézetes játékmenetek között váltogatva kell helytállni, ügyelve a csapatunk összetételére és felszerelésére, illetve a kampánymód mellett egy kemény kihívásokkal kecsegtető túlélőmód is része a játéknak. A fejlesztésekért a The Blast Furnace felelt. A játék Androidra és iOS-re jelent meg.

Call of Duty: Black Ops Zombies[szerkesztés]

A többi Call Of Duty-ból ismert Zombie mód mobilokra átírt változata. A játékban nem csak egy játékos módra van lehetőségünk, hanem többjátékos módra is, sőt még a játékhoz kooperatív mód is tartozik. A játék iOS-re és Androidra jelent meg. A fejlesztéseket a Treyarch és az Ideaworks Game Studio végezte.

Időrend[szerkesztés]

A főbb részek kiadásának időrendje:

# Rész Első kiadás dátuma
1 Call of Duty 2003. október 29.
2 Call of Duty 2 2005. október 25.
3 Call of Duty 3 2006. november 7.
4 Call of Duty 4: Modern Warfare 2007. november 7.
5 Call of Duty: World at War 2008. november 11.
6 Call of Duty: Modern Warfare 2 2009. november 10.
7 Call of Duty: Black Ops 2010. november 9.
8 Call of Duty: Modern Warfare 3 2011. november 8.
9 Call of Duty: Black Ops 2 2012. november 13.
10 Call of Duty: Ghosts 2013. november 5.
11 Call of Duty: Advanced Warfare 2014. november 4.
12 Call of Duty: Black Ops 3 2015. november 6.
13 Call of Duty: Infinite Warfare 2016. november 4.
14 Call of Duty: World War II 2017. november 3.
15 Call of Duty: Black Ops 4 2018. október 12.
16 Call of Duty: Modern Warfare 2019 2019. október 25.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Call of Duty
A Wikimédia Commons tartalmaz Call of Duty témájú médiaállományokat.