Far Cry Primal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Far Cry Primal
Fejlesztő Ubisoft Montreal[lower-alpha 1]
 1. Additional work by Ubisoft Toronto, Ubisoft Shanghai and Ubisoft Kiev.
Kiadó Ubisoft
Rendező
 • Jean-Christophe Guyot
 • Maxime Béland
Producer Vincent Pontbriand
Tervező Thomas Simon
Művész Mickael Labat
Író Kevin Shortt
Zeneszerző Jason Graves
Sorozat Far Cry
Motor Dunia Engine 2
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj Akció-kalandjáték
Játékmódok
USK-besorolás USK 16
Adathordozó
 • Steam
 • Epic Games Store
 • Humble Store
A Far Cry Primal weboldala

A Far Cry Primal egy akció-kaland videójáték, amit a Ubisoft Montreal fejlesztett ki. A játék PlayStation 4 és Xbox One platformokra 2016. február 23-án, míg Microsoft Windowsra március 1-én jelent meg. Ez az első Far Cry játék, ami a kőkorszakban játszódik. A történet Takkar körül forog, aki egy fegyvertelen vadászból törzsi vezetővé válik.

Játék[szerkesztés]

A játékot általában pozitívan fogadták a kritikusok, akik főként a koncepciót és a beállításokat dicsérték. A Far Cry Primal egy akció-kaland játék. Mivel a játék a történelem előtti időkben játszódik, ezért a hagyományos fegyverek és járművek, amik az eredeti Far Cry sorozatban szerepeltek, itt nem jelennek meg. A játékos nem tud vásárolni fegyvereket, hanem önmagának kell azokat elkészítenie a környezetében található nyersanyagokból. Ahogy a játékos halad a történetben, képes lesz egyre halálosabb fegyvereket készíteni. Szembe kell szállnia a természetes ragadozókkal és a többi ellenséges törzs tagjaival. Amikor a játékos megtámad és elfoglal egy ellenséges tábortüzet vagy tábort, akkor a Wenja törzs átveszi az adott helyet és járőrözni kezd az adott régióban, valamint a játékos ezzel gyors utazási pontot nyer és újabb pihenőhelyet.[1]

A játékos képes megszelídíteni különböző állatokat, amik segítik őt a különböző harcokban. Ezeket az állatokat meg lehet idézni távolról kibocsátott, alapvető parancsokkal. A bagoly nézet segítségével fel tudja deríteni az ellenséges táborokat vagy tábortüzeket, támadni és bombákat ledobni is lehet a segítségével.[2]

Egy megjelenés utáni frissítésbe bekerült egy túlélési üzemmód, ami drasztikusan növeli a játék nehézségét.[3]

Szinopszis[szerkesztés]

Beállítás[szerkesztés]

A játék 12 000 évvel ezelőtt játszódik, a korai paleolit kor elején a mezolitikum időszakban Európában.[4] A kitalált Oros völgy Közép-Európában található. Eltérően a sorozat korábbi játékaihoz, az őskori élővilág, melybe tartoznak a gyapjas mamutok, óriásfarkasok, barlangi medvék, barlangi oroszlánok, gyapjas orrszarvúak, óriásszarvasok, kardfogú macskák egy állatvilágot képeznek a modernebb lényekkel, mint barna medve, borz és a szarvas. A túlélés napi kihívás, a törzsek összeütközésbe kerülnek egymással, valamint a természettel.[5]

Filmzene[szerkesztés]

A zenét ütős hangszerekkel, azték halálsíppal, kővel és agyaggal kreálták[6] A zenét Jason Graves szerezte. A különböző törzseket különféle zenei stílus jellemzi. A Wenja törzset pl. a kürt, a fuvolaszóló, míg a Izilia törzset az azték halál síp, a női ének és a rituális ütőhangszerek jellemzik.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

Metacritic szerint a Far Cry Primal Microsoft Windows verziója "vegyes vagy átlagos" értékelést kapott, míg a PlayStation 4 Xbox verzió  "általában kedvező" értékelést.

Eladások[szerkesztés]

A játék kiskereskedelmi változata volt a legkelendőbb játék, a kiadása hetén az Egyesült Királyságban az eladási listák élére került.[8] Az Egyesült Államokban a legkelendőbb játék lett 2016 februárjában.[9] Az Ubisoft szerint a játék jobban teljesített, mint amire számítottak.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Hussain, Tamoor: Far Cry Primal Trailer, Release Date, Gameplay Details Officially Released. GameSpot, 2015. október 6. (Hozzáférés: 2015. október 7.)
 2. Far Cry Primal gameplay - you can tame animals!. Eurogamer, 2015. december 4. (Hozzáférés: 2015. december 4.)
 3. Sheridan, Conner: Don't play Far Cry Primal Survivor Mode if you can't deal with perma-dead pets. GamesRadar, 2016. április 15. (Hozzáférés: 2016. április 15.)
 4. "We decided to settle on the Mesolithic time period" Jean-Christophe Guyot, Far Cry Primal - Behind-the-Scenes Development Video, IGN, October 6, 2015.
 5. Dyer, Mitch: Far Cry Primal Announced With 2016 Release Date. IGN, 2015. október 7. (Hozzáférés: 2015. október 7.)
 6. Music of far cry primal
 7. Far Cry primal Soundtrack by jason graves
 8. Hussain, Tamoor: Far Cry Primal Conquers UK Sales Chart. GameSpot, 2016. február 29. (Hozzáférés: 2016. március 1.)
 9. Makuch, Eddie: Top Ten Best-Selling Games in the US for February 2016. GameSpot, 2016. március 10. (Hozzáférés: 2016. március 11.)