Far Cry Primal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Far Cry Primal
Fejlesztő Ubisoft Montreal[a]
 1. Additional work by Ubisoft Toronto, Ubisoft Shanghai and Ubisoft Kiev.
Kiadó Ubisoft
Forgalmazó
Rendező
 • Jean-Christophe Guyot
 • Maxime Béland
Producer Vincent Pontbriand
Tervező Thomas Simon
Művész Mickael Labat
Író Kevin Shortt
Zeneszerző Jason Graves
Sorozat Far Cry
Motor Dunia Engine 2
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj Akció-kalandjáték
Játékmódok
USK-besorolás USK 16
Adathordozó
A Far Cry Primal weboldala
SablonWikidataSegítség

A Far Cry Primal egy akció-kaland videójáték, amit a Ubisoft Montreal fejlesztett ki. A játék PlayStation 4 és Xbox One platformokra 2016. február 23-án, míg Microsoft Windowsra március 1-én jelent meg. A játék a középső kőkorszak hajnalán, az i. e. 10. évezredben játszódik. A történet Takkar körül forog, aki egy fegyvertelen vadászból törzsi vezetővé válik.

Leírása[szerkesztés]

Környezet[szerkesztés]

A játék 12 000 évvel ezelőtt játszódik, a mezolitikum időszakban.[1] A kitalált Oros-völgy Közép-Európában található. Eltérően a sorozat korábbi játékaitól, az őskori élővilág, melybe beletartoznak a gyapjas mamutok, óriásfarkasok, barlangi medvék, barlangi oroszlánok, gyapjas orrszarvúak, óriásszarvasok, kardfogú macskák egy világot képez a későbbi lényekkel, mint barna medve, borz és a szarvas. A túlélés napi kihívás, a törzsek összeütközésbe kerülnek egymással, valamint a természettel.[2]

Játékmenet[szerkesztés]

A hagyományos fegyverek és járművek, amik az eredeti Far Cry sorozatban szerepeltek, itt nyilván nem jelennek meg. A játékos maga kell elkészítse fegyvereit a környezetében található nyersanyagokból. Ahogy a játékos halad a történetben, képes lesz egyre halálosabb fegyvereket készíteni. Szembe kell szállnia a természetes ragadozókkal és a többi ellenséges törzs tagjaival. Amikor a játékos megtámad és elfoglal egy ellenséges tábortüzet vagy tábort, akkor a Wenja törzs átveszi az adott helyet és járőrözni kezd az adott régióban, valamint a játékos ezzel gyors utazási pontot nyer és újabb pihenőhelyet.[3]

A játékos képes megszelídíteni különböző állatokat, amelyek segítik őt a különböző harcokban. Ezeket az állatokat meg lehet idézni távolról kibocsátott, alapvető parancsokkal. A bagoly nézet segítségével fel tudja deríteni az ellenséges táborokat vagy tábortüzeket; támadni és bombákat ledobni is lehet a segítségével.[4]

Egy későbbi frissítésben elérhető lett egy „túlélő mód”, amely drasztikusan növeli a játék nehézségét.[5]

A játékhoz egy egyedi nyelvet is megalkottak

Zene[szerkesztés]

A zenét ütős hangszerekkel, azték halálsíppal, kővel és agyaggal kreálták.[6] A zenét Jason Graves szerezte. A különböző törzseket különféle stílus jellemzi; a Wenja törzset pl. a kürt, a fuvolaszóló, míg a Izilia törzset az azték halálsíp, a női ének és a rituális ütőhangszerek jellemzik.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

Metacritic szerint a Far Cry Primal Microsoft Windows verziója „vegyes vagy átlagos” értékelést kapott, míg a PlayStation 4 és az Xbox One verzió „általában kedvező” értékelést.

Eladások[szerkesztés]

A játék kiskereskedelmi változata volt a legkelendőbb játék, a kiadása hetén az Egyesült Királyságban az eladási listák élére került.[8] Az Egyesült Államokban a legkelendőbb játék lett 2016 februárjában.[9] Az Ubisoft szerint a játék jobban teljesített, mint amire számítottak.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Dingman, Hayden: Far Cry Primal (PC) review. PC World, 2016. február 29. (Hozzáférés: 2020. március 23.)
 2. Dyer, Mitch: Far Cry Primal Announced With 2016 Release Date. IGN, 2015. október 7. (Hozzáférés: 2015. október 7.)
 3. Hussain, Tamoor: Far Cry Primal Trailer, Release Date, Gameplay Details Officially Released. GameSpot, 2015. október 6. (Hozzáférés: 2015. október 7.)
 4. Far Cry Primal gameplay - you can tame animals!. Eurogamer, 2015. december 4. (Hozzáférés: 2015. december 4.)
 5. Sheridan, Conner: Don't play Far Cry Primal Survivor Mode if you can't deal with perma-dead pets. GamesRadar, 2016. április 15. (Hozzáférés: 2016. április 15.)
 6. Music of far cry primal
 7. Far Cry primal Soundtrack by jason graves
 8. Hussain, Tamoor: Far Cry Primal Conquers UK Sales Chart. GameSpot, 2016. február 29. (Hozzáférés: 2016. március 1.)
 9. Makuch, Eddie: Top Ten Best-Selling Games in the US for February 2016. GameSpot, 2016. március 10. (Hozzáférés: 2016. március 11.)