Niconico

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Niconico
Niconico(Re) 2.svg
Nico Nico Douga logo.png
Vállalkozás típusa
Oldal típusa videómegosztó szolgáltató
Elérhető nyelv(ek) japán, angol, kínai
Alapítva 2006. december 12.
Tulajdonos Dwango
Alapító Kavakami Nobuo
URL www.nicovideo.jp
Kereskedelmi? igen
Regisztráció igen
Szolgáltató Niwango
Alexa-helyezés 87 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Niconico témájú médiaállományokat.

Niconico (ニコニコ; Hepburn: Nikoniko?, ’Mosoly[1]’), korábban Nico Nico Douga (ニコニコ動画?, ’Mosolygós Mosolygós Videó’) vagy röviden „Niko-dó”-ként ismert weboldal, egy japán videómegosztó portál, amit a Niwango, a Dwango egy leányvállalata üzemeltet.[2] A „Niconico” vagy „nikoniko” egy japán hangulatfestő szó a mosolygásra. 2012. április 18. óta a 14. és 10. helyek között mozog a leglátogatottabb oldalak listáján Japánban.[3] 2007-ben ez az oldal nyerte meg a Good Design Award-ot,[4] és „Tiszteletbeli díjazott” volt „Digitális közösségek” kategóriában a 2008-as Ars Electronica-díj (Prix Ars Electronica) díjkiosztó rendezvényén.[5]

Jellegzetességek[szerkesztés]

Az oldalon a felhasználók nézhetnek, feltölthetnek és megoszthatnak videókat. Más hasonló videómegosztó oldalakkal ellentétben, azonban a közvetített videón jelenik meg a hozzászólás a meghatározott időpontban és módon. Ily módon a videón a hozzászólások közvetlenül egy részére reagálnak és így azt a hatás kelti, mintha egyszerre többen néznék és reagálnának ugyanarra. Nisimura Hirojuki-val, aki 2013 februárjáig volt a Niwango egyik igazgatója[6] a Niconico kultúrköre és témái erősen hasonlítottak a 2channel-ére és Futaba Channel-ére. A kedvelt videók többsége otaku stílusúak, például anime, számítógépes játékok vagy popzene. A Niconico videókat fel is lehet címkézni és YouTube-bal ellentétben itt minden felhasználó szerkesztheti ezeket, nem csak a feltöltő. Egy videó tíz címkével rendelkezhet, ezekből ötöt zárolhat a feltöltő, a többit más felhasználók belátásuk szerint módosíthatják. Természetesen ezeket kategorizáláson kívül sokféle más célra is felhasználják az építő felhasználók vagy a trollok. Szarkazmusként, humorként, egyszerű hozzászólásként, de olykor építő jellegű kritika is előfordul. A portál az úgynevezett MAD (movie anime dódzsinsi) videókról és közismert kompozit, zagyva zenékről is jól ismert. Ezek közül a leginkább említésre méltó a Kumikjoku Nico Nico Douga. Vannak olyan Original Net Animation-ök (ONA-k), amiket ezen az oldalon publikáltak. Ilyenek például a Candy Boy, a Tentai szensi Sunred és a Penguin muszume Heart.[7]

Egyéb szolgáltatások:

 • HD videó minőség: A tulajdonosok arra ösztökélik a feltöltőket, hogy saját maguk kódolják videóikat, ezzel segítve a módosítatlan megosztást. 2008. július 5. óta H.264 videó és az AAC audio formátumot is támogatja az oldal a prémium és ingyenes felhasználóknak egyaránt.
 • Saját lista: Minden felhasználó létrehozhat egy „saját listát” (mylist), ami valójában könyvjelzőgyűjteményként funkcionál. Minden felhasználó 25 ilyen listát hozhat létre, de míg az ingyenesek listánként 100 videót jegyezhetnek föl, a prémium tagoknak 500 a felső határ és kereséskor a „saját listába” helyezések száma alapján is sorba lehet rendezni a videókat. Továbbá ezekre a listákra linkelni is lehet, ha valaki ezt engedélyezi.
 • Feltöltő hozzászólásai: A feltöltő elhelyezhet maradandó hozzászólásokat a videón. Ezek leginkább fordításként, dalszövegként vagy javításként, helyesbítésként funkcionálnak.
 • Nicoscript: Speciális utasításokkal a feltöltő különböző effekteket helyezhet el a videón. Ilyen például a szavazás, automatikus átirányítás egy másik videóra, vetélkedő pontozás és más egyéb műveletek.

Története[szerkesztés]

Kavakami Nobuo, a Niconico alapítója és vezérigazgatója

A Niconico első változata a YouTubeot használta videótárhelyként, azonban ahogy növekedett az oldal látogatottsága úgy növekedett az átirányított forgalom mennyisége, végül a YouTube úgy döntött, blokkolja az elérést a Niconico oldal irányából. Következésképpen a Niconiconak be kellett zárnia az oldalt. Két héttel később azonban visszatért, ezúttal a saját szervereivel. 2007. május 7-én bejelentették a mobiltelefonokra készülő applikációt. 2007. augusztus 9. óta a „Nico Nico Douga (RC) Mobile” elérhetővé vált a NTT DoCoMo és au[8] hálózatain.

2011. október 31-én több mint 23 690 000 regisztrált felhasználóval rendelkezett, 6 870 000 mobilos és 1 390 000 prémium ügyféllel.[9] A szerverek túlterheltsége miatt a Niwango csúcsidőben (19:00 – 2:00) korlátozza az ingyenes felhasználók elérését, a regisztráció időpontját figyelembe véve. A weboldal japán nyelven íródott és a forgalom több mint 96%-a Japánból is érkezik, de érdemes megemlíteni, hogy míg négy éve Tajvan volt a második egy százalékkal,[10] mára ezt a helyet átvette az Egyesült Államok, amit Kína követ.[11] 2007. október 18-án indítottak egy tajvani verziót is az oldalból.[12] 2008-ban lefordították az oldalt német és spanyol nyelvre,[13] eközben pedig tovább javították a tajvani verziót. 2012. október 17-én egy angol nyelvű változatot is hozzáadtak a palettához. Ez váltotta le a niconico.com weboldalt, amit már egy új lejátszóval és egy fordító segédeszközzel láttak el, amivel angolra és kínaira is lefordítható a japán nyelvű leírás. Az oldal 2012. május 29-én vált elérhetővé PlayStation Vita-ra Észak-Amerikában.[14]

Niconico.com[szerkesztés]

2010-ben már dolgoztak egy angol nyelvű verzión.[15] 2011 áprilisában elkészült a béta verzió. Ezzel a verzióval meg lehetett osztani a YouTube, a DailyMotion és a Niconico videóit, amik a NicoNico lejátszójában jelentek meg és, ami már engedélyezte a saját hozzászólás rendszerét és angol címkék használatát.[16] Később tovább fejlesztették, hogy minden felhasználó feltölthesse saját videóit, a prémium tagok pedig élő közvetítéseket hozhassanak létre. 2011 júniusától animevetítésébe kezdett az oldal. 2011. október 14-én partneri kapcsolatba léptek a Funimation Entertainment-el, hogy megalapítsák a Funicót, amire az előbbiek vetítésének engedélyeit kapták meg.[17] 2012. november 19-én a niconico.com weboldalon elvégzett fejlesztéseket átvezették a nicovideo.jp-re és ezt követően az angol verziót leállították, a főoldalra továbbirányította a böngészőket.[18][19]

Üzleti szempont[szerkesztés]

A Niconico fő bevételei három részre oszthatók: Prémium tagság (fizetős), Reklámok, és a Nico Nico Ichiba (társvállalat).[20][21][22]

Prémium tagság

A videónézéshez regisztráció szükséges a Niconicón. Két fajta regisztráció létezik, az ingyenes és a prémium. A prémium tagság ára 540 jen egy hónapra. 2012 januárjában már meghaladta a másfél milliót a prémium tagok száma. 2011-ben három módja volt a fizetésnek: bankkártyás, PayPal-os és WebMoney utalvánnyal.[23]

Hirdetések

A Niconico Google Ads és egyéb reklámokat használ. 2008 májusában a Niwango partnerségbe lépett a Yahoo! Japannel és segítségükkel további hirdetési jövedelemre tudtak szert tenni.

Nico Nico Ichiba (társvállalat)

Egy egyedi hirdető rendszer, ahol a felhasználók transzparenseket rakhatnak fel a videók oldalára. Mind a feltöltő, mind a néző eldöntheti, mely hirdetéseket kívánja kitenni és, hogy hova. Nyomon követhető az is, hogy hányszor kattintottak a hirdetésre és hányszor vásároltak. A legkeresettebb tárgyakat rangsorolja a Nico Nico Ichiba. A termékeket az Amazon.co.jp, a Yahoo Shopping, és a Dwango mobilszolgáltatása biztosítja.

Régebben a prémium tagság csak a japán felhasználók számára volt elérhető, mára viszont nemzetközi JCB kártyával, WebMoney-val, vagy PayPal-el külföldiek is regisztrálhatnak. Továbbá 2010 júliusában a Nico Nico Ichibát kiterjesztették a tajvani verzióra is.

Pénzügyi helyzet[szerkesztés]

2010 első negyedévében a vállalatnak első alkalommal sikerült profitot termelni. 1,428 milliárd jen összes bevétel mellett 1,399 milliárd jen kiadásuk volt. Így körülbelül 29 millió jen hasznot sikerült termelni. A teljes bevétel 75%-át a prémium előfizetők adták.[24] A 2010-es év negyedik negyedében és a 2011 harmadik negyedévében megközelítőleg 10,81 milliárd jen bruttó jövedelmet jelentettek és 670 millió jen üzemeltetési haszont.

Szerzői jog[szerkesztés]

2007. október 30-án, a Niwango és a JASRAC, japán szerzői jogok tulajdonosainak társasága beleegyezett egy partneri kapcsolatba, ami alapján a Niwango a jövedelmének két százalékát fizeti a JASRAC-nak a szerzői jogdíjaként.[25] 2008 márciusában és júliusában is megpróbálták szigorítani a szerzői jogokat sértő videók törlésének szabályait. Kiemelt figyelmet kaptak az animék illetve a MAD videók, eközben nyilvánosságra hozták, hogy melyik jogtulajdonos milyen videót törölt. Le kell azonban szögezni, hogy míg a YouTube fizet a sűrűn látogatott tartalom után, a Niconico nem fizet a feltöltőknek, és ezen az oldalon a nagy cégek szabad kezet kapnak a videó törlésére, nem kötelesek indokolni azt. A Nintendo nagy vihart kavart a YouTube-on, amikor tömegesen elkezdte blokkolni és töröltetni a szerzői joga alá tartozó videókat, itt viszont természetes az, ha egy videó/vélemény nem tetszik a forgalmazónak, az rögtön törölheti is.[26]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Katayama, Lisa: Meet Hiroyuki Nishimura, the Bad Boy of the Japanese Internet (angol nyelven). Wired, 2008. május 19. (Hozzáférés: 2010. július 24.)
 2. Dwango Co., Ltd. - Subsidiaries (angol nyelven). Dwango. [2009. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 5.)
 3. Alexa Traffic ranking (angol nyelven). Alexa Internet. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 12.)
 4. Good Design Award No.07C02037 (japán nyelven). [2008. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
 5. Ars Electronica Prix Honorary Mentions. Prix Ars Electronica. [2008. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
 6. Hiroyuki Nishimura Resigns as Director at Niconico's Niwango (angol nyelven). Anime News Network, 2013. február 18. (Hozzáférés: 2013. március 13.)
 7. Nagata, Kazuaki. „Video-sharing website sparks Net revolution”, The Japan Times, 2011. június 9. (Hozzáférés ideje: 2011. június 9.) (angol nyelvű) 
 8. ニコニコ動画モバイル (japán nyelven). Nico Nico Douga Developer's Blog, 2007. május 7. [2008. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 9. 2011年9月期決算説明会 (japán nyelven) (PDF). Dwango. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 10. ぐだだだなおしらせ (japán nyelven). Nico Nico Douga Developer's Blog, 2007. augusztus 8. [2007. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 11. Top Sites in Japan – Alexa Traffic ranking (angol nyelven). Alexa Internet. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 12. ニコニコ動画が機能を大幅に拡大、「ニコンドライフ構想」を発表 (japán nyelven). CNET Japan, 2007. október 10. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 13. 「ニコニコ動画(夏)」発表 特定ユーザーのみで動画共有する機能など追加 (japán nyelven). IT Media, 2008. július 4. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 14. Nico Nico: Social Video Service Coming Today to PS Vita (angol nyelven). PlayStation.Blog, 2012. május 29. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 15. Nico Nico Douga. Nico Nico Douga, Inc.. [2003. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 17.)
 16. Japan's Nico Nico Douga Video Site Starts English Beta (angol nyelven). Anime News Network, 2011. április 20. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 17. Funimation, Niconico to Jointly License Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2011. október 14. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 18. English Niconico.com to Retire, Re-Open Under Main Site on October 17 (angol nyelven). Anime News Network, 2012. október 2. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 19. Final Transfer to the Official Niconico Site (angol nyelven). Nico Nico Douga, 2012. november 11. (Hozzáférés: 2012. november 26.)
 20. ニコニコ市場の売り上げは「月3億」 (japán nyelven). ASCII, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 21. 平成20年9月期中間決算説明会 2008年5月9日 株式会社ドワンゴ (japán nyelven) (PDF). Dwango, 2008. május 9. [2013. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 22. Yahoo! JAPANとニコニコ動画、協業開始に関する説明会を開催 (japán nyelven). BB Watch, 2008. május 9. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 23. ニコニコ動画のプレミアム会員決済でPayPalに対応 (japán nyelven). Niwango. [2012. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
 24. NicoNico Japanese user video site earns profits (angol nyelven), 2010. május 14. (Hozzáférés: 2015. január 13.)
 25. ニコニコ動画とYouTube、JASRACに著作権料支払いへ (japán nyelven). IT Media, 2007. október 30. (Hozzáférés: 2008. július 2.)
 26. Japan’s Youtube; NicoNico Offers Hidden, Privileged Income and Censorship Programs (angol nyelven), 2014. május 29. (Hozzáférés: 2014. december 14.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Niconico
A Wikimédia Commons tartalmaz Niconico témájú médiaállományokat.