SpaceX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Space Exploration Technologies
SpaceX logo black.svg
Entrance to SpaceX headquarters.jpg
Jelmondat "Revolutionizing access to space"
Típus
Alapítva 2002
Székhely Hawthorne, Los Angeles
Vezetők Elon Musk, Gwynne Shotwell, Tom Mueller
Alapító Elon Musk
Iparág Űrkutatás
Tulajdonos Elon Musk
Forma Delaware Corporation
Termékek
 • Falcon
 • Dragon űrhajó
 • Draco
 • Kestrel
 • Merlin
 • SuperDraco
 • Raptor
 • autonomous spaceport drone ship
 • Starhopper
Szolgáltatások műholdak alacsony Föld körüli és geoszinkron pályára állítása, ellátmány szállítása a Nemzetközi Űrállomásra
Alkalmazottak száma 7000 (2017. november)[1]

Space Exploration Technologies (USA)
Space Exploration Technologies
Space Exploration Technologies
Pozíció az USA térképén
é. sz. 33° 55′ 14″, ny. h. 118° 19′ 40″Koordináták: é. sz. 33° 55′ 14″, ny. h. 118° 19′ 40″
A Space Exploration Technologies weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Space Exploration Technologies témájú médiaállományokat.

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, amelynek központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla, Inc. (korábbi nevén Tesla Motors) megalapítása is fűződik.[2] A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. A cég fejlesztette ki a Falcon 1, a Falcon 9 és a Falcon Heavy rakétákat, valamint a Dragon űrhajót.

Története[szerkesztés]

Számos történelmi jelentőségű eredmény fűződik a SpaceX nevéhez, így első rakétájuk, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megvalósult folyékony-üzemanyagú rakéta, amely elérte a világűrt (2008. szeptember 28-án); az első magánvállalat, amely saját fejlesztésű űrhajóját, a Dragon űrhajót sikeresen Föld körüli pályára állította, majd sikeresen vissza is juttatta azt a Földre (2010. december 9.); az első magánvállalat, amely űrhajót (Dragon) küldött a Nemzetközi Űrállomáshoz (2012. május 25.); az első magánvállalat, amely sikeresen állított műholdat geoszinkron pályára (2013. december 3.); a világon elsőként a Falcon 9 rakéta landolt sikeresen, miután Föld körüli pályára állított egy műholdat (2015. December 16.); a világon elsőként a Falcon 9 rakéta repült újra sikeresen (2017. március 31.).

Minőségellenőrzési és költséghatékonysági okokból a SpaceX az eszközeinek többségét maga fejleszti és gyártja, ide értve a Draco, a Merlin, a Kestrel és a Raptor hajtóműveket, valamint a Dragon űrhajót. 2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy teherűrhajó fejlesztésére és megépítésére, amely képes a Nemzetközi Űrállomást elérni. Mindez lehetővé teszi a SpaceX számára, hogy az iparág legalacsonyabb árait kínálja ügyfeleinek, valamint, hogy az űripar más szereplőihez képest lényegesen rövidebb idő alatt fejlessze ki űreszközeit.

2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy olyan rendszer kifejlesztésére és demonstrációs célú fellövésére, amelynek célja a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez szükséges ellátmány biztosítása. A SpaceX a szerződés megkötése óta eltelt idő alatt tizenöt alkalommal juttatott sikerrel célba ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA szerződést kötött a vállalattal személyszállításra alkalmas űrhajó kifejlesztésére is, amelynek célja, hogy az USA az űrsikló aktív szolgálatból való visszavonását követően saját eszközeivel küldhessen asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX az első személyszállító Dragon űrhajó indítását 2019-re tervezi. Ez rendelkezni fog egy olyan biztonsági rendszerrel, amely a fellövés bármely pillanatában lehetővé teszi a legénység számára az esetlegesen veszélyessé váló rakéta másodperceken belüli elhagyását és a felszínre való biztonságos visszaereszkedést.

A NASAval kötött szerződései mellett a cég számos szerződést kötött magánvállalatokkal, nem amerikai kormányzati szervekkel, valamint az amerikai hadsereggel, eszközök Föld körüli pályára állítására.

A SpaceX tervei között szerepel a BFR rakétarendszer megalkotása, valamint egy új típusú, folyékony-metán üzemanyagot használó rakétahajtómű rendszerbe állítása. A BFR az egyik legnagyobb teljesítményű rakétarendszer lesz, amely a Saturn V rakétával hasonlítható össze. Teljesítménye lehetővé teszi majd ember vezette űrhajók Hold körüli pályára állítását, vagy akár utántöltés után a Marsra küldését. Musk kijelentette, hogy cégével szeretne hozzájárulni az állandó emberi jelenlét megteremtéséhez a Marson.

Fejlesztések[szerkesztés]

A Falcon 1, a Falcon 9, a Falcon 9 1.1 és a Falcon Heavy
A Falcon Heavy sikeres indítása 2018-ban

Falcon 1[szerkesztés]

A Falcon 1 a világ első magánfinanszírozású űrhajózási hordozórakétája. Első sikeres indítása 2008. szeptember 29-én történt.

Falcon 9[szerkesztés]

Falcon Heavy[szerkesztés]

A Falcon Heavy 3 Falcon 9 rakétából álló rendszer, amely nagy tömeget (63 tonnát) képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve akár Hold vagy Mars küldetésekre is használható lesz.

A rakéta tesztrepülésére többszöri halasztás után 2018 február 6-án került sor.[3]

Dragon[szerkesztés]

A Dragon egy részben újrafelhasználható űrhajó, amely Falcon 9 rakétával juttatható föld körüli pályára. 2012 októbere óta szolgál teherszállítóként a Nemzetközi Űrállomáshoz. A személyszállító változat első próbarepülésére 2019 márciusában került sor.[4]

2020. május 30-án a Falcon 9-es rakétával fellőtt SpaceX Crew Dragon űrhajóval kilenc év után az USA ismét embert küldött az űrbe, a Nemzetközi Űrállomásra.[5]

Draco[szerkesztés]

A Draco a SpaceX űrhajóin használt helyzetváltoztató fúvóka család. Eddig két típus készült Draco és SuperDraco.

Fejlesztés alatt[szerkesztés]

Starship rakétarendszer[szerkesztés]

Starlink műhold konstelláció[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.elonx.cz/strucna-historie-spacex/
 2. A SpaceX űrvállalat oldala. [2013. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 8.)
 3. SpaceX Launched the World's Most Powerful Rocket. So, What's Next?
 4. Amos, Jonathan. „SpaceX capsule demo flight lifts off”, BBC News, 2019. március 2. (Hozzáférés ideje: 2019. március 2.) 
 5. Károly, Nagy Attila: Történelmet írt a SpaceX és a NASA: újra van Amerikának űrhajója (magyar nyelven). index.hu, 2020. május 30. (Hozzáférés: 2020. május 31.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a SpaceX című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.