SpaceX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Space Exploration Technologies
SpaceX-Logo.svg
Entrance to SpaceX headquarters.jpg
Jelmondat "Revolutionizing access to space"
Típus
  • repülőgépgyár
  • launch service provider
Alapítva 2002
Székhely Hawthorne, Los Angeles
Vezetők Elon Musk, Gwynne Shotwell, Tom Mueller
Alapító Elon Musk
Iparág Űrkutatás
Forma zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek
Szolgáltatások műholdak alacsony Föld körüli és geoszinkron pályára állítása, ellátmány szállítása a Nemzetközi Űrállomásra
Alkalmazottak száma 7000 (2017. november)[1]

A Space Exploration Technologies weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Space Exploration Technologies témájú médiaállományokat.

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, amelynek központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla, Inc (korábbi nevén Tesla Motors) megalapítása is fűződik.[2] A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. A cég fejlesztette ki a Falcon 1 és Falcon 9 rakétákat, valamint a Dragon űrhajót.

Története[szerkesztés]

Számos történelmi jelentőségű eredmény fűződik a SpaceX nevéhez, így első rakétájuk, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megvalósult folyékony-üzemanyagú rakéta, amely elérte a világűrt (2008. szeptember 28-án); az első magánvállalat, amely saját fejlesztésű űrhajóját, a Dragon űrhajót sikeresen Föld körüli pályára állította, majd sikeresen vissza is juttatta azt a Földre (2010. december 9.); az első magánvállalat, amely űrhajót (Dragon) küldött a Nemzetközi Űrállomáshoz (2012. május 25.); az első magánvállalat, amely sikeresen állított műholdat geoszinkron pályára (2013. december 3.).

Minőségellenőrzési és költséghatékonysági okokból a SpaceX az eszközeinek többségét maga fejleszti és gyártja, ide értve a Draco, a Merlin és a Kestrel hajtóműveket, valamint a Dragon űrhajót. 2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy teherűrhajó fejlesztésére és megépítésére, amely képes a Nemzetközi Űrállomást elérni. Mindez lehetővé teszi a SpaceX számára, hogy az iparág legalacsonyabb árait kínálja ügyfeleinek, valamint, hogy az űripar más szereplőihez képest lényegesen rövidebb idő alatt fejlessze ki űreszközeit.

2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy olyan rendszer kifejlesztésére és demonstrációs célú fellövésére, amelynek célja a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez szükséges ellátmány biztosítása. A SpaceX a szerződés megkötése óta eltelt idő alatt négy alkalommal juttatott sikerrel célba ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA szerződést kötött a vállalattal személyszállításra alkalmas űrhajó kifejlesztésére is, amelynek célja, hogy az USA az űrsikló aktív szolgálatból való visszavonását követően saját eszközeivel küldhessen asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX az első személyszállító Dragon űrhajó indítását 2015-re tervezi. Ez rendelkezni fog egy olyan biztonsági rendszerrel, amely a fellövés bármely pillanatában lehetővé teszi a legénység számára az esetlegesen veszélyessé váló rakéta másodperceken belüli elhagyását és a felszínre való biztonságos visszaereszkedést.

A NASAval kötött szerződései mellett a cég számos szerződést kötött magánvállalatokkal, nem amerikai kormányzati szervekkel, valamint az amerikai hadsereggel, eszközök Föld körüli pályára állítására.

A SpaceX tervei között szerepel a Falcon Heavy rakétarendszer megalkotása; a Falcon 9 és a Falcon Heavy rakéták fokozatainak visszanyeréséhez és újbóli felhasználásához szükséges technológiák kifejlesztése; valamint egy új típusú, folyékony-metán üzemanyagot használó rakétahajtómű rendszerbe állítása. A Falcon Heavy a Falcon 9 alapjaira épül és a harmadik legnagyobb teljesítményű rakétarendszer lesz a Saturn V/Apollo és az Energija/Buran rendszerek után. Teljesítménye lehetővé teszi majd ember vezette űrhajók Hold körüli pályára állítását, vagy akár egy módosított, automata vezérlésű Dragon űrhajó Marsra küldését. Musk kijelentette, hogy cégével szeretne hozzájárulni az állandó emberi jelenlét megteremtéséhez a Marson.

Fejlesztések[szerkesztés]

A Falcon 1, a Falcon 9, a Falcon 9 1.1 és a Falcon Heavy
A Falcon Heavy sikeres indítása 2018-ban

Falcon 1[szerkesztés]

A Falcon 1 a világ első magánfinanszírozású űrhajózási hordozórakétája. Első sikeres indítása 2008. szeptember 29-én történt.

Falcon 9[szerkesztés]

Dragon[szerkesztés]

A Dragon egy részben újrafelhasználható űrhajó, amely Falcon 9 rakétával juttatható föld körüli pályára. 2012 októbere óta szolgál teherszállítóként a Nemzetközi Űrállomáshoz. A személyszállító változat jelenleg fejlesztés alatt áll.

Draco[szerkesztés]

A Draco a SpaceX űrhajóin használt helyzetváltoztató fúvóka család. Eddig két típus készült Draco és SuperDraco.

Fejlesztés alatt[szerkesztés]

Grasshopper[szerkesztés]

Falcon Heavy[szerkesztés]

A Falcon Heavy egy fejlesztés alatt álló, 3 Falcon 9 rakétából álló rendszer, amely nagy tömeget (53 tonnát) lesz képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve akár Hold vagy Mars küldetésekre is használható lesz.

A rakéta tesztrepülésére többszöri halasztás után 2018 február 6-án került sor.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a SpaceX című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.