SpaceX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Space Exploration Technologies
SpaceX-Logo.svg
Entrance to SpaceX headquarters.jpg
Jelmondat "Revolutionizing access to space"
Típus
 • repülőgépgyár
 • launch service provider
Alapítva 2002
Székhely Hawthorne, Los Angeles
Vezetők Elon Musk, Gwynne Shotwell, Tom Mueller
Alapító Elon Musk
Iparág Űrkutatás
Tulajdonos Elon Musk
Forma zártkörűen működő részvénytársaság
Termékek
 • Falcon
 • Dragon űrhajó
 • Draco
 • Kestrel
 • Merlin
 • SuperDraco
 • Raptor
 • autonomous spaceport drone ship
 • Starhopper
Szolgáltatások műholdak alacsony Föld körüli és geoszinkron pályára állítása, ellátmány szállítása a Nemzetközi Űrállomásra
Alkalmazottak száma 7000 (2017. november)[1]

Space Exploration Technologies (USA)
Space Exploration Technologies
Space Exploration Technologies
Pozíció az USA térképén
é. sz. 33° 55′ 14″, ny. h. 118° 19′ 40″Koordináták: é. sz. 33° 55′ 14″, ny. h. 118° 19′ 40″
A Space Exploration Technologies weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Space Exploration Technologies témájú médiaállományokat.

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, amelynek központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla, Inc. (korábbi nevén Tesla Motors) megalapítása is fűződik.[2] A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. A cég fejlesztette ki a Falcon 1, a Falcon 9 és a Falcon Heavy rakétákat, valamint a Dragon űrhajót.

Története[szerkesztés]

Számos történelmi jelentőségű eredmény fűződik a SpaceX nevéhez, így első rakétájuk, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megvalósult folyékony-üzemanyagú rakéta, amely elérte a világűrt (2008. szeptember 28-án); az első magánvállalat, amely saját fejlesztésű űrhajóját, a Dragon űrhajót sikeresen Föld körüli pályára állította, majd sikeresen vissza is juttatta azt a Földre (2010. december 9.); az első magánvállalat, amely űrhajót (Dragon) küldött a Nemzetközi Űrállomáshoz (2012. május 25.); az első magánvállalat, amely sikeresen állított műholdat geoszinkron pályára (2013. december 3.); a világon elsőként a Falcon 9 rakéta landolt sikeresen, miután Föld körüli pályára állított egy műholdat (2015. December 16.); a világon elsőként a Falcon 9 rakéta repült újra sikeresen (2017. március 31.).

Minőségellenőrzési és költséghatékonysági okokból a SpaceX az eszközeinek többségét maga fejleszti és gyártja, ide értve a Draco, a Merlin, a Kestrel és a Raptor hajtóműveket, valamint a Dragon űrhajót. 2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy teherűrhajó fejlesztésére és megépítésére, amely képes a Nemzetközi Űrállomást elérni. Mindez lehetővé teszi a SpaceX számára, hogy az iparág legalacsonyabb árait kínálja ügyfeleinek, valamint, hogy az űripar más szereplőihez képest lényegesen rövidebb idő alatt fejlessze ki űreszközeit.

2006-ban a NASA szerződést kötött a céggel egy olyan rendszer kifejlesztésére és demonstrációs célú fellövésére, amelynek célja a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez szükséges ellátmány biztosítása. A SpaceX a szerződés megkötése óta eltelt idő alatt tizenöt alkalommal juttatott sikerrel célba ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA szerződést kötött a vállalattal személyszállításra alkalmas űrhajó kifejlesztésére is, amelynek célja, hogy az USA az űrsikló aktív szolgálatból való visszavonását követően saját eszközeivel küldhessen asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX az első személyszállító Dragon űrhajó indítását 2019-re tervezi. Ez rendelkezni fog egy olyan biztonsági rendszerrel, amely a fellövés bármely pillanatában lehetővé teszi a legénység számára az esetlegesen veszélyessé váló rakéta másodperceken belüli elhagyását és a felszínre való biztonságos visszaereszkedést.

A NASAval kötött szerződései mellett a cég számos szerződést kötött magánvállalatokkal, nem amerikai kormányzati szervekkel, valamint az amerikai hadsereggel, eszközök Föld körüli pályára állítására.

A SpaceX tervei között szerepel a BFR rakétarendszer megalkotása, valamint egy új típusú, folyékony-metán üzemanyagot használó rakétahajtómű rendszerbe állítása. A BFR az egyik legnagyobb teljesítményű rakétarendszer lesz, amely a Saturn V rakétával hasonlítható össze. Teljesítménye lehetővé teszi majd ember vezette űrhajók Hold körüli pályára állítását, vagy akár utántöltés után a Marsra küldését. Musk kijelentette, hogy cégével szeretne hozzájárulni az állandó emberi jelenlét megteremtéséhez a Marson.

Fejlesztések[szerkesztés]

A Falcon 1, a Falcon 9, a Falcon 9 1.1 és a Falcon Heavy
A Falcon Heavy sikeres indítása 2018-ban

Falcon 1[szerkesztés]

A Falcon 1 a világ első magánfinanszírozású űrhajózási hordozórakétája. Első sikeres indítása 2008. szeptember 29-én történt.

Falcon 9[szerkesztés]

Falcon Heavy[szerkesztés]

A Falcon Heavy 3 Falcon 9 rakétából álló rendszer, amely nagy tömeget (63 tonnát) képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve akár Hold vagy Mars küldetésekre is használható lesz.

A rakéta tesztrepülésére többszöri halasztás után 2018 február 6-án került sor.[3]

Dragon[szerkesztés]

A Dragon egy részben újrafelhasználható űrhajó, amely Falcon 9 rakétával juttatható föld körüli pályára. 2012 októbere óta szolgál teherszállítóként a Nemzetközi Űrállomáshoz. A személyszállító változat első próbarepülésére 2019. márciusában került sor.[4]

Draco[szerkesztés]

A Draco a SpaceX űrhajóin használt helyzetváltoztató fúvóka család. Eddig két típus készült Draco és SuperDraco.

Fejlesztés alatt[szerkesztés]

Starship rakétarendszer[szerkesztés]

Starlink műhold konstelláció[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a SpaceX című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.