Falcon Heavy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Falcon Heavy
Falcon Heavy
Falcon Heavy

Gyártó SpaceX
Szolgálatba állítás 2018
Ár 80–125M USD
Méret- és tömegadatok
Hossz69,2 m
Törzsátmérő3,66 m
Indulótömeg1 400 000 kg
Hasznos teher tömege53 000 kg Alacsony Föld körüli pályára,
Geostacionárius pályára 12 000 kg
Fokozatok
Fokozatok száma 2+
Égésideje 170 másodperc
Második fokozat
Égésideje 345 másodperc

A Falcon Heavy a Space Exploration Technologies (SpaceX) nehéz rakétája. A cég tulajdonosának, Elon Musknak az volt a célja, hogy olyan rakétát fejlesszenek ki, amely forradalmasítja az űrhajók meghajtását és a teherszállítást az űrben. A rakéta mindkét fokozata folyékony oxigént és rakéta minőségű (RP-1) kerozint használ üzemanyagként. A rakéta 63,8 tonnányi terhet tud alacsony Föld körüli pályára állítani, vagy 26,7 tonnányi terhet geostacionárius transzfer pályára. Első útján, a tesztrepüléseken szokásos értéktelen ballasztsúlyokat, egy meggypiros Tesla Roadster helyettesítette a fedélzeten.[1][2]A Falcon Heavy indítása a Kennedy Űrközpont legendás 39A jelű indítóállásáról történt meg, ahonnan korábban az Apollo-program űrhajói is startoltak. Az indításnál ott volt Edwin „Buzz” Aldrin az Apollo–11 pilótája is. A rakéta fellövése űrtörténelmi jelentőségű, hiszen egy magánember kezdeményezéséről van szó.

Első fokozat[szerkesztés]

Az első fokozat 3 Falcon 9-ből származó rakétatestből áll, mindegyik 9 darab Merlin 1D rakétahajtóművel rendelkezik. A Merlin 1D a Merlin hajtómű egy módosított verziója, amely tengerszinten 420 kN, légüres térben pedig 480 kN tolóerőt fejt ki. A középső rakétatest az extra megterhelés miatt szerkezetileg erősebb, és csak a Falcon Heavy konfigurációban repül. A két oldalsó rakéta képes egyedül, Falcon 9 módban is küldetéseket végrehajtani. Mindhárom eszköz képes visszatérésre és újra felhasználható.

Indításkor mindhárom rakétatesten begyújtják a hajtóműveket. A középső rakéta üzemanyaga később fogy el, mint a két szélsőé, így két leválasztás történik egy indítás során: a gyorsítórakéták leválasztása, majd a központi mag leválasztása.

Második fokozat[szerkesztés]

A második fokozatot egy darab Merlin 1D Vacuum motor hajtja, amelyet módosítottak vákuumban való működésre. A hajtómű ezen változatának fajlagos impulzusa 348 másodperc. A megbízhatóbb újragyújtás érdekében ezt a hajtóművet redundáns gyújtóval szerelik fel.

A második fokozat üzemanyagtartálya egyszerűen az első fokozat egy rövidebb verziója, nagyjából ugyanazokat az eszközöket és a gyártási technikákat igényli, ezzel csökkentik a gyártási költségeket.

Története[szerkesztés]

Red Dragon Mars-küldetés[szerkesztés]

2011-ben a NASA Ames Kutatóközpontja dolgozott egy kis költségvetésű Mars-küldetésen, amely Falcon Heavy rakétát használna az indításhoz és a Mars-pályára állításhoz, valamint Dragon űrhajót a légkörbe lépéshez.

Ehhez a Mars légköre azonban nem elég sűrű, így csak a Földön vagy óceánba való zuhanással lehet használni a Dragont. A Red Dragon további felesleges fejlesztése helyett a vállalat átfordította a figyelmét a BFR (Big Falcon Rocket)-re. Ennek első indulása leghamarabb 2022-ben várható, de ez a dátum még Elon Musk szerint is nagyon szoros.

Intelsat[szerkesztés]

Szerződés az amerikai légierővel[szerkesztés]

Első repülése[szerkesztés]

A Falcon Heavy startja 2018. február 6-án néhány tized másodperccel az indítást követően[3]
A két újrahasználható rakétatest épségben landolt a célban.
A Tesla Roadster és Starman az űrben[4][5]
A Falcon Heavy /Starman (2018-017A) objektum útja a világűrben

A Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) 2018. február 2-án hagyta jóvá a Space X startját, a különleges startengedély megengedte, hogy az űripari magáncég tulajdonosa Elon Musk, mint tömegszimulátort, hiperbolikus pályára állíthatja az átalakított meggypiros színű Tesla Roadsterét.[6] A Falcon Heavy első indítására - többszöri halasztás után - helyi idő szerint 2018. február 6-án került sor, 2 órával később a tervezett start után a floridai Cape Canaveralon található Kennedy Űrközpont 39. indítóállásáról (onnan, ahonnan annak idején az Apollo-program űrhajói is startoltak). A Falcon Heavy indítása sikeres volt, és az első fokozat két újrahasználható rakétateste épségben visszatért az űrközpontba. A harmadik fokozat, melynek az Atlanti-óceán egy úszó platformjára kellett volna érkeznie, az eredeti helyszíntől pár méterre csapódott az óceánba. Nem tudott eléggé lelassulni és irányba állni, mert nem maradt elég gyújtófolyadék ahhoz, hogy a rakéta két külső hajtóműve újrainduljon.[7]Érdekesség, hogy az első próbarepülés során a Falcon a SpaceX-cégalapító Elon Musk Tesla Roadsterét juttatta az űrbe. Eredetileg úgy tervezték hogy az űrruhába öltöztetett Starman nevű bábuval együtt felbocsátott kabrió heliocentrikus pályára áll, és a Mars pályájának vonaláig távolodik – nem megy a Marsra –, de elvétette ezt a pályát, így a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövig távolodott, ami a pálya Naptól legmesszebbi pontja.[8]A NASA hivatalosan felvette a földönkívüli objektumok listájára a Teslát, amelynek bolygóközi azonosítója: 2018-017A. Az obszervatóriumok pedig figyelemmel kísérik pályáját.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kilőttek egy Teslát az űrbe”, Világgazdaság, 2018. február 6. (Hozzáférés ideje: 2018. február 10.) (magyar nyelvű) 
  2. DON’T PANIC: Falcon Heavy and Starman are officially in orbit”, the Hustle, 2018. február 7. (Hozzáférés ideje: 2018. február 11.) (angol nyelvű) 
  3. Falcon Heavy Test Flight, youtube
  4. Here’s Elon Musk’s Tesla Roadster ready for its Mars-bound voyage
  5. Live Views of Starman
  6. Zöld lámpát kapott Musk Teslája az űrbe”, 2018. február 5. (Hozzáférés ideje: 2018. február 11.) (magyar nyelvű) 
  7. Mint a szög, úgy csapódott a tengerbe a Falcon Heavy középső része” (Hozzáférés ideje: 2018. március 24.) (hu nyelvű) 
  8. Chang, Kenneth. „Falcon Heavy, in a Roar of Thunder, Carries SpaceX’s Ambition Into Orbit”, The New York Times, 2018. február 6. (Hozzáférés ideje: 2018. február 7.) (angol nyelvű) 
  9. Paleta, Steve. „Observatory Spots Elon Musk's Tesla Roadster Zooming Through Space (Video)”, Space.com, 2018. február 9. (Hozzáférés ideje: 2018. február 11.) (angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]