Falcon Heavy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Falcon Heavy
Falcon Heavy
Falcon Heavy

Gyártó Spacex
Szolgálatba állítás 2013
Ár 80–125M USD
Méret- és tömegadatok
Hossz 69.2 m m
Törzsátmérő 3.66 m m
Indulótömeg 1,400,000 kg kg
Hasznos teher tömege 53,000 kg Alacsony Föld körüli pályára
12,000 kg Geostacionárius pályára kg
Fokozatok
Fokozatok száma 2+
Égésideje 170 másodperc
Második fokozat
Égésideje 345 másodperc

A Falcon Heavy a Exploration Technologies (SpaceX) nehéz rakétája. A rakéta mindkét fokozata folyékony oxigént és rakéta minőségű kerozint használ üzemanyagként. A rakéta több változata van tervezés alatt, 53 tonnányi terhet tud alacsony föld pályára állítani, vagy 12 tonnányi terhet geostacionárius pályára.

Első fokozat[szerkesztés]

Az első fokozat 3 Falcon 9-ből származó rakétatestből áll, mindegyik 9 darab Merlin 1D rakétahajtóművel rendelkezik. A Merlin 1D a Merlin hajtómű egy módosított verziója, amely tengerszinten 620 KN, légüres térben pedig 690 KN tolóerőt fejt ki.

Indításkor mindhárom rakétatesten begyújtásra kerülnek a hajtóművek, de a középső rakéta a saját üzemanyagából nagyon keveset, vagy egyáltalán semennyit sem használ egészen addig, amíg a gyorsítórakéták ki nem fogynak az üzemanyagból. A Falcon Heavy rendszert ugyanis egy egyedi üzemanyag áttöltővel tervezik.

Két leválasztás történik egy fellövés alatt: a gyorsítórakéták leválasztása, majd a központi mag leválasztása.

Második fokozat[szerkesztés]

A második fokozatot egy darab Merlin 1D motor hajtja, amelyet módosítottak vákuumban való működésre és 345 másodperc működési időre. Hogy a hajtómű újraindítása megbízhatóbb legyen, ezt a hajtóművet redundáns gyújtóval szerelik fel.

A második fokozat üzemanyagtartálya egyszerűen az első fokozat egy rövidebb verziója, nagyjából ugyanazokat az eszközöket és a gyártási technikákat igényli, ezzel csökkentik a gyártási költségeket.

Története[szerkesztés]

Red Dragon Mars-küldetés[szerkesztés]

2011-ben a NASA Ames Kutatóközpontja dolgozott egy kis költségvetésű Mars-küldetésen, amely Falcon Heavy rakétát használna az indításhoz és a Mars-pályára állításhoz, valamint Dragon űrhajót a légkörbe lépéshez.

Intelsat[szerkesztés]

Szerződés az amerikai légierővel[szerkesztés]

Tervezett indulások[szerkesztés]