Elon Musk Tesla Roadstere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elon Musk Tesla Roadstere
Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere
Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere
GyártóTesla, Inc
Tömeg1250 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Elon Musk Tesla Roadstere témájú médiaállományokat.

Elon Musk Tesla Roadstere a Tesla, Inc (korábban Tesla Motors) első generációs elektromos meghajtású gépkocsija, amelyet 2018. február 6-án a Space Exploration Technologies (SpaceX) cég Falcon Heavy rakétájával fellőttek a világűrbe. A rakéta a Kennedy Űrközpont 39A. jelű indítóállásáról startolt, ahonnan korábban az Apollo-program rakétái is felszálltak. A rakéta indításakor ott volt Edwin „Buzz” Aldrin, az Apollo–11 pilótája is.[1] A SpaceX alapítójának, Elon Musknak sportkocsijában az űrruhába öltöztetett Starman nevű bábu ült. A hangszórókból David Bowie Life on Mars? című száma szólt. A központi kijelző helyén, a legfeltűnőbb helyen pedig a "Don't Panic", (Ne ess pánikba!) felirat foglal helyet.[2] Az autó alatt egy plaketten a SpaceX 6000 dolgozójának neve szerepel belegravírozva a táblácskába.[3] Elon Musk fiatalkora óta rajong a Galaxis útikalauz stopposoknak című regénysorozatért. A könyvborítón szerepel a "Don't Panic!" felirat, ami végül az autó műszerfalára került.[4] Miután a Roadster pályájára állt az űrben, a NASA 2018-017A néven felvette a Nap körül keringő objektumok közé.[5][6]

Animáció a Tesla Roadster útjáról a Naprendszerben.

A Tesla 2018. november 9-én került legmesszebbre a Naptól. A 294 644 356 kilométeres távolság percenként 15 kilométerrel növekszik. Pályája a Mars felé tart, pontosabban a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaöv felé, melyet másfél év múlva fog elérni.[7]

Története[szerkesztés]

A Tesla Roadster az űrben

A Falcon Heavy a SpaceX nehézrakétája, amely 3 Falcon 9 rakétára épül és melynek tesztelését már évek óta halasztgatták. A legerősebb teherűrhajó, amit eddig készítettek, és ami a legolcsóbban tudja szállítani az emberi és teherrakományokat, 2017 decemberére már majdnem teljesen készen állt a repülésre. Ekkor derült ki az is, hogy Musk a szokásos ballasztsúlyok helyett a saját Tesla Roadsterét küldené ki az űrbe.[8]

Az autót a földi baktériumok ellen - állítólag csak részben - sterilizálták, ezért a fellövés és a pályára állás után egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki arról, hogy a Tesla megfertőzheti a Mars bolygót.[9][10] Ez az aggodalom azonban fölöslegesnek bizonyult, miután a Tesla sohasem fogja érinteni a Mars légkörét.

A Tesla Roadster jellemzői[szerkesztés]

A volánnál Starman ül.
A Tesla Roadster tervezett Nap körüli pályája
A Falcon Heavy /Starman (2018-017A) objektum útja a világűrben

A rakéta tetején elhelyezkedő meggypiros sportautó egy első generációs Tesla sportkocsi, amely 2008 és 2012 között épülhetett. Alváztechnológiája egy Lotus Elise alapjaira épült, de a benzines meghajtás helyett 100%-ban elektromos hajtást kapott. Teljesen feltöltve 400 kilométert lehet autózni vele. Az űrbe való kiküldetésére természetesen teljesen "kibelezték" az autót, a belsejében más értékes dolgok foglalnak helyet.

A Tesla Roadster utasa[szerkesztés]

Az autóban a Starman nevű bábu foglal helyet, nevét David Bowie ihlette. Űrruháját, mely a SpaceX saját fejlesztésű szkafandere, majdan az űrhajósok fogják viselni holdutazásaik során.

Made on Earth by humans[szerkesztés]

A felirat a földönkívülieknek szól, ha a Tesla útja során találkozna idegen civilizációk képviselőivel.[11] Az autó magával viszi Elon Musk titkos rakományát is, ami egy új típusú adathordozón a kaliforniai Arch Mission Foundation által készített arch-on foglal helyet.[12] Az AMF célja, hogy megreformálja az adattárolást, ez a kis adathordozó is mindössze pénzérme nagyságú kvarcból csiszolt kristálykorong. A kis korong 360 terabyte tárolókapacitással rendelkezik.[13] Az 5D-s adathordozón Isaac Asimov Alapítvány trilógiája foglal helyet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Falcon Heavy: Majdnem tökéletes bemutatkozás (magyarl nyelven). Urvilag.hu. (Hozzáférés: 2018. február 7.)
  2. Ezt viszi az űrbe Elon Musk Teslája”, Vezess, 2018. február 7. (Hozzáférés: 2018. február 15.) (hu-HU nyelvű) 
  3. Wattles, Jackie. „NASA is keeping tabs on Elon Musk's Tesla roadster”, CNNMoney (Hozzáférés: 2018. február 26.) 
  4. Transcript of Elon Musk Interview: Iron Man, Growing up in South Africa (amerikai angol nyelven). www.freshdialogues.com. (Hozzáférés: 2018. február 16.)
  5. Chamberlin, Alan: HORIZONS Web-Interface (angol nyelven). ssd.jpl.nasa.gov. (Hozzáférés: 2018. február 17.)
  6. Astronomers spotted Elon Musk’s Tesla in orbit. CNBC. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  7. fák. „A piros Tesla elérte a Naptól legtávolabbi pontját”, 2018. november 9. (Hozzáférés: 2018. november 10.) (magyar nyelvű) 
  8. Latest news (2017. december 23.). „Spacex news: Elon Musk shows Tesla Roadster revving up for Falcon Heavy liftoff”.  
  9. Elon Musk's Tesla Roadster could contaminate Mars with bacteria”, Mail Online (Hozzáférés: 2018. március 4.) 
  10. OMA_Seriff. „Egy professzor szerint nagy veszélyt hordoz az űrbe kiküldött Tesla Roadster”, androgeek techmag (Hozzáférés: 2018. március 4.) (magyar nyelvű) 
  11. Elon Musk az Instagramon: „Printed on the circuit board of a car in deep space” (magyar nyelven). Instagram. [2018. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 17.)
  12. Spivack, Nova: Arch Mission Foundation Announces Our Payload On SpaceX Falcon Heavy. Medium, 2018. február 6. (Hozzáférés: 2018. február 18.)
  13. Cheromcha, Kyle. „Elon Musk Snuck a Secret Payload into Space Aboard the Tesla-Carrying SpaceX Falcon Heavy”, The Drive (Hozzáférés: 2018. február 20.) (amerikai angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap