Ariane

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Ariane-4 rakéta indítása
Ariane EPS 5

Az Ariane rakétákat az Európai Űrügynökség (ESA) fejlesztette ki a sikertelen Europa rakétaprogram után.

Története[szerkesztés]

1960. december 1-jén Svájcban (Meren) aláírták az Európai Űrkutatási Szervezet (European Space Research Organisation) – ESRO) létrehozását.

Rakétafejlesztési programja[szerkesztés]

Első szakasz[szerkesztés]

Hároméves program keretében olyan hordozórakétát kívántak rendszerbe állítani, amely képes egy 45 kilogrammos hasznos terhet, egy űreszközt a világűrbe juttatni.

Második szakasz[szerkesztés]

Ötéves rakétafejlesztési program olyan hordozóeszközt fejlesszen ki, építsen meg, amely egy 225–450 kilogrammos űreszközt a Holdra tudjon juttatni.

Harmadik szakasz[szerkesztés]

Hordozóeszközökkel elősegíteni a Hold, a bolygók, valamint más űrkutatási (polgári felhasználás) szervezetek programjainak elősegítése.

Az ESRO a program létrejöttéig az amerikai rakéták (szovjet) bérlését javasolta. Létrehozták az Európai Űrkutatási és Technológiai Központot (European Space Research and Technology Centre – ESTEC). Feladata a tervezés, fejlesztés- és gyártás. Támogatni (tudományos, műszaki) a műholdak- egyéb űreszközök fejlesztését. Kialakítani az adatközpontot (követés, telemetria, számítógéprendszer (adatközlés, adatrögzítés, adatelemzés), a követő állomásokat (telemetria, optika).

1962. április 16-án megállapodás született, hogy létrehozzák az Europa rakétát. A program teljes sikertelenséggel zárult.

Franciaország javaslatára, pénzügyi támogatásával egy új rakéta (rakétacsalád) kifejlesztésébe fogtak, közben megkezdték a Guyana Űrközpont kiépítését.

A hordozórakétákat a Kourou űrközpontból indítják. Forgalmazásukat az Arianespace vállalat végzi.

Ariane rakéták[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ariane (rocket)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ariane témájú médiaállományokat.
  • Ariane. capcomespace.net. (Hozzáférés: 2014. március 19.)
  • Ariane. bernd-leitenberger.de. (Hozzáférés: 2014. március 19.)

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]