Artemis IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Artemis IV
Artemis-program
Repülésadatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
ŰrügynökségNASA
ŰrrepülőgépOrion
I-HAB
HordozórakétaSLS Block 1B
A repülés paraméterei
Start2028. szeptember (tervezett)[1]
StarthelyKennedy Űrközpont, LC–39B
Leszállás
idejeCsendes-óceán
Előző repülés
Következő repülés
Artemis III
Artemis V
A Wikimédia Commons tartalmaz Artemis IV témájú médiaállományokat.

Az Artemis IV a NASA Artemis-programjának negyedik űrrepülése. Egy Space Launch System rakétával és egy Orion űrhajóval fogják kilőni a négy asztronautát a Lunar Gateway áűrállomásra. A program második személyzetes Holdra szállása lett.[2] Indítása leghamarabb 2028 szeptemberére várható.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

Az összeszerelt Lunar Gateway

A repülés fő célja a Lunar Gateway összeállítása lesz. Az Európai Űrügynökség és a Japán Űrügynökség által létrehozott International Habitation Module-t fogják a Gateway-hez szállítani. A modult hozzá fogják kapcsolni az első Gateway-elemekkel.

Az űrhajósok ezt követően fel fognak szállni egy dokkolt Starship HLS-re és le fognak szállni egy több napos küldetésre a Holdra.[3]

A Space Launch System Block 1B felépítésének első repülése lesz, aminek részeként a Exploration Upper Stage átveszi az Interim Cryogenic Propulsion Stage helyét, amit az első három küldetés során használtak.

Személyzet[szerkesztés]

Ez lesz az Artemis-program első űrrepülése, amelyen az Európai Űrügynökség űrhajósa is részt vesz.[4]

Az űrhajó[szerkesztés]

Space Launch System[szerkesztés]

A Space Launch System szupernehéz hordozórakéta, ami az Orion űrhajót eljuttatja a Földtől a Hold körüli pályára. Az Artemis IV az első repülés, ahol az SLS Block 1B-t fogják használatba venni, aminek felső fokozata sokkal nagyobb, mint az előzőnek, illetve több tehert fog tudni szállítani. A kilencedik küldetéstől a Block 2 lesz a hordozórakéta.[5]

Orion[szerkesztés]

Az Orion űrhajót használják az összes Artemis-küldetés alatt. A személyzetet a Földről a Lunar Gateway-hez szállítja, majd visszahozza őket a Földre. Kapacitása négy fő, illetve akár másodlagos tehert is tud szállítani mélyűri küldetésekre. Ezen a küldetésen az egyik feladata az I-HAB leszállítása is lesz.[6]

Lunar Gateway[szerkesztés]

A Lunar Gateway egy kis méretű űrállomás, amit 2024 végén terveznek összeállítani közel egyenes vonalú halopályán a Hold körül.[7] A Gateway első két részét a SpaceX Falcon Heavy rakétájával fogják Hold körüli pályára állítani, még az Artemis IV kezdete előtt.[8]

Human Landing System[szerkesztés]

A jelenleg létező tervek szerint az HLS B konfigurációját fogják használni a küldetés során.[9]

Mobile Launcher 2[szerkesztés]

Az SLS Block 1B nagyobb súlya miatt szükséges lesz az indítás idején a Mobile Launcher egyik továbbfejlesztett verziója. Ennek kivitelezése során több problémába is ütközött a Bechtel, annak ellenére, hogy kulcsfontosságú a küldetés időben történő megkezdéséhez.[10] A Mobile Launcher 2 esetleges késése az Artemis IV elhalasztásához is vezethet. A felügyelői iroda számításai szerint leghamarabb 2026 novemberére készülhet el.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Foust, Jeff: NASA planning to spend up to $1 billion on space station deorbit module. SpaceNews, 2023. március 13. (Hozzáférés: 2023. március 13.)
  2. Foust, Jeff: NASA foresees gap in lunar landings after Artemis 3 (amerikai angol nyelven). SpaceNews, 2022. január 20. (Hozzáférés: 2022. november 18.)
  3. Foust, Jeff: Lunar landing restored for Artemis 4 mission (amerikai angol nyelven). SpaceNews, 2022. október 30. (Hozzáférés: 2022. november 18.)
  4. Foust, Jeff: NASA and ESA sign lunar cooperation statement (amerikai angol nyelven). SpaceNews, 2022. szeptember 26. (Hozzáférés: 2022. november 18.)
  5. Harbaugh, Jennifer: SLS Block 1 Crew, Block 1B Crew, Block 1B Cargo and Block 2 Cargo. NASA, 2015. október 19. (Hozzáférés: 2023. január 3.)
  6. Nasa's Orion spacecraft: A guide”, BBC News, 2021. november 10. (Hozzáférés: 2023. január 3.) (brit angol nyelvű) 
  7. Brown, Mike: NASA Lunar Gateway: Here's what you need to know about the Moon's first space station (angol nyelven). Inverse. (Hozzáférés: 2023. január 3.)
  8. Foust, Jeff: NASA selects Falcon Heavy to launch first Gateway elements (amerikai angol nyelven). SpaceNews, 2021. február 10. (Hozzáférés: 2023. január 3.)
  9. Alaeva, Liliia: Artemis 4 mission will still involve landing on the Moon (amerikai angol nyelven). Журнал The Universemagazine Space Tech, 2022. október 31. (Hozzáférés: 2023. január 3.)
  10. a b NASA IG Slams Bechtel on Mobile Launcher 2 (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. január 3.)