Viper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIPER
Az űrszonda művészi illusztráción
Az űrszonda művészi illusztráción

Ország Egyesült Államok
ŰrügynökségNASA
CégAstrobotic Technology, SpaceX
GyártóAmes Kutatóközpont
Küldetés típusalunar rover
Küldetés
CélégitestHold
Indítás dátuma2024. november
Indítás helyeKennedy Űrközpont 39A indítóállás
HordozórakétaFalcon Heavy
Megérkezés2024. november
Mons Mouton, a Hold déli sarka
Időtartam100 nap (tervezett)
Az űrszonda
Tömeg430 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz VIPER témájú médiaállományokat.

A Viper (stilizált neve: VIPER; teljes neve: Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) a NASA Ames Kutatóközpontjában kifejlesztett űrszonda, amit 2024 novemberében terveznek a Holdra juttatni,[1] a Commercial Lunar Payload Services és az Artemis-program részeként. A célja a Hold sötét, déli sarkának felfedezése és erőforrásainak elemzése, leginkább a vízjég jelenléte a felszín közelében. A NASA korábbi tervezett, de végül nem kivitelezett programjára, a Resource Prospectorre épül.[2]

2020. június 11-én a NASA 199,5 millió dollárt juttatott a Astrobotic Technology cégnek a Viper megtervezésére és Holdra juttatására. A Viper az Astrobotic Griffin űreszközével fog az égitestre eljutni, a Commercial Lunar Payload Services program részeként.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NASA Replans CLPS Delivery of VIPER to 2024 to Reduce Risk - NASA (amerikai angol nyelven), 2022. július 18. (Hozzáférés: 2024. január 5.)
  2. Bartels, Meghan: Moon VIPER: NASA Wants to Send a Water-Sniffing Rover to the Lunar South Pole in 2022 (angol nyelven). Space.com, 2019. október 16. (Hozzáférés: 2024. január 5.)
  3. NASA Selects Astrobotic to Fly Water-Hunting Rover to the Moon - NASA (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 5.)