Ugrás a tartalomhoz

Surveyor-program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Surveyor holdszonda

A Surveyor-programban 1966-tól 1968-ig hét űrszondát küldtek a Hold felszínére leszálló egységként, melyek közül öt sikeres sima leszállást hajtott végre. A program szervesen illeszkedett a Ranger és a Lunar Orbiter-programokhoz, amelyek az ember Holdra szállását készítették elő a Hold felszínének részletes és globális felderítése útján. A Surveyorok az Apollo-program előkészítésére szolgáltak, Szebehely Győző háromtest-probléma elméletét tesztelték. A Surveyorokat a NASA Jet Propulsion Laboratoryumában fejlesztették ki. A Surveyor–1 volt az első olyan amerikai űrszonda, amely sikeresen elérte a Hold felszínét. A Surveyor-1 és a Surveyor-3 a Viharok Óceánjára, a Surveyor-5 a Nyugalom Tengerére, a Surveyor-6 a Központi Öbölre, a Surveyor-7 pedig a Tycho-kráter északi lejtőire szállt le simán. A Surveyor-2 becsapódott, a Surveyor-4-gyel repülés közben megszakadt az összeköttetés.

Surveyor szondák[szerkesztés]

(zárójelben az indítás dátuma)

Célok[szerkesztés]

Panoráma a Surveyor-7 leszállási helyén
A Surveyor-1 leszállási helye az LRO felvételén
A Surveyor-3 leszállási helye az LRO felvételén

Nem csak a sikeres leszállás volt a cél és a felszín vizsgálata mechanikai és elektrosztatikai, később vegyelemzési célzattal, hanem már a Holdhoz vezető úton pályamanőverek kipróbálása is feladata volt az űrszondáknak.

A két leglátványosabb kísérlet a TV-kamera és a kaparó kar volt. A karral azt vizsgálták meg, hogy milyen mély a holdi porréteg a felszínen. A Surveyor-7 alfa-részecske detektort vitt magával a talaj összetételének meghatározására. A fölszerelt mágnessel a talaj mágneses szemcséinek tartalmát mérték.

A LRO lefényképezi a Hold felszínén a Surveyorokat[szerkesztés]

A 2009-ben sikeresen Hold körüli pályára állt Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nemcsak az Apollo-program leszállási helyein maradt műtárgyakat és műszereket, hanem a korábbi Surveyor-program űrszondáit is lefényképezte nagy felbontású kamerájával.

Külső hivatkozások[szerkesztés]