Ugrás a tartalomhoz

Lunar Orbiter-program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lunar Orbiter-1 (NASA)

A Lunar Orbiter-program öt Hold körül keringő űrszondából állt, melyek 1966 és 1967 között végezték a holdfelszín fényképezését.

A program célja[szerkesztés]

Az Apollo-program előkészítésére a NASA öt űrszondát küldött Hold körüli pályára, melyek feltérképezték a felszínt és megfelelő leszállóhelyeket kerestek a későbbi Surveyor-szondák és Apollo-expedíciók számára. A munka során a Hold felszínének 99%-át lefényképezték 60 méteres felbontással.

Az első három expedíció elsődleges célja az volt, hogy leszállási helyeket derítsen föl az Apolló expedíciók számára. Ezek az űrszondák egyenlítő-közeli pályákon keringtek. E feladat sikeres végrehajtása után a Lunar Orbiter-4-et közel poláris pályára állították térképező feladattal azért, hogy felvételeivel egyenletesen fedje le a Hold látható oldalát.

A Lunar Orbiter-1 felvétele a Holdról és a Földről.

Lunar Orbiter szondák[szerkesztés]

(zárójelben az indítás dátuma)

Ez az űrszonda közel poláris pályán keringve a Hold látható oldalát egyenletesen lefedte felvételeivel. Az új évezredben történt meg ezeknek a klasszikus fotótechnikával készült, de elektronikusan továbbított felvételeknek a digitális újraföldolgozása.

Irodalom[szerkesztés]

  • Leon J. Kosofsky, Farouk El-Baz (1970): The Moon as Viewed by Lunar Orbiter. NASA SP-242. Washington D.C.
  • Byrne, Charles J. (2005): Lunar Orbiter Photographic Atlas of the Near Side of the Moon. Springer ISBN 978-1-85233-886-2
  • Peter H. Schultz (1976): Moon morphology: Interpretations based on lunar orbiter photography. University of Texas Press, Austin, USA

Külső hivatkozások[szerkesztés]