LCROSS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
LCROSS
Űrügynökség Ames Kutatóközpont
Gyártó Northrop Grumman
Típus
Indítás dátuma 2009. június 18.
Indítás helye SLC–41
Hordozórakéta Atlas V 401
Tömeg 891

COSPAR azonosító 2009-031B
SCN 35316
SablonWikidataSegítség
A LCROSS és a Centaur fokozat a szétválasztás után

A LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) amerikai becsapódó űrszonda, amelyet a Lunar Reconnaissance Orbiterrel egyszerre indítanak 2009. június 17-én, a Kennedy Űrközpontból. Előbb megfigyeli, ahogy az Atlas V hordozórakéta felső fokozata becsapódik a Shackleton kráterbe, majd ez is becsapódik. A LCROSS vizet keres a kidobódott anyagban és fényképeket készít. Fedélzetén kamerák és spektrométerek vannak.

Küldetés[szerkesztés]

Többszöri halasztás után az LRO-LCROSS űrszonda páros indítása sikeresen megtörtént Cape Canaveralről, Floridából, 2009. június 18-án délután, helyi idő szerint fél 6-kor.

A szonda Cabeus A kráterbe csapódott volna be, de a szomszédos Cabeus kráterben több vízre számítottak a kutatók, ezért módosították a becsapódás helyszínét. (a déli pólus környékén, a Cabeus A koordinátái : déli szélesség 82,2° nyugati hosszúság 39,1°). A becsapódás 2009. október 9-én, magyar idő szerint 13:30-kor történt meg.

Eredmény[szerkesztés]

A mérések nyomán kiderült, hogy a becsapódó hordozórakéta-fokozat és az LCROSS által fölvert anyag jégkristály és por keveréke volt. Ez fontos összetevő a Hold felszínén található kétféle másik vízkomponens mellett. Az egyik a periodikusan megjelenő és eltűnő, a napsugárzás által kiváltott - és Földi Tivadar korábbi modelljében is megjósolt - vízmolekulák és por keveréke (amely a holdi felszínt borító regolit és a napszél kölcsönhatásából jönn létre a holdi nappaolok idején). A másik üstökös eredetű vízjég. Ez a beszállított vízjég a felszín alatti rétegekben található meg egyes poláris területeken.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikihírek kapcsolódó cikke: