White Sands Rakétakísérleti Telep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
White Sands Rakétakísérleti Telep
STS-3 landing.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Település Új-Mexikó
Terület8,3×109 m2
Elhelyezkedése
White Sands Rakétakísérleti Telep (USA)
White Sands Rakétakísérleti Telep
White Sands Rakétakísérleti Telep
Pozíció az USA térképén
é. sz. 32° 33′ 47″, ny. h. 106° 34′ 12″Koordináták: é. sz. 32° 33′ 47″, ny. h. 106° 34′ 12″
A White Sands Rakétakísérleti Telep weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz White Sands Rakétakísérleti Telep témájú médiaállományokat.

A White Sands Rakétakísérleti Telep (WSMR) az Egyesült Államok Hadseregének legnagyobb lőtere és rakétakísérleti telepe, az Új-Mexikói White Sands National Monument területén található.

White Sands Űrkikötő[szerkesztés]

A White Sands Űrkikötő (WSSH) elsődleges célja, a floridai Kennedy Űrközpont és a kaliforniai Edwards légitámaszpont után a legfontosabb tartalék leszállópálya volt az űrrepülőgépek számára. Az űrkikötő a NASA White Sands-i Kísérleti Létesítményétől északkeletre, Alamogordo városától körülbelül 50 km-re (30 mérföld) nyugatra található. A NASA a Space Shuttle pilóták elsődleges kiképző pályájaként is alkalmazta a végső megközelítések és leszállások gyakorlására T–38 Talon (STA) repülőgépekkel. A kifutópályákat nem aszfaltozták, mert a letömörített és lézerrel szintezett gipszsivatag tökéletesen utánozta az űrsiklóval való landolás körülményeit. Összesen egy alkalommal használta visszatérésre a Columbia űrrepülőgép az STS–3 tesztrepülés során 1982. március 30-án, az Edwards és Kennedy légibázisokon uralkodó rossz időjárási körülmények miatt.[1] Korábbi neve Northrup leszállópálya volt, de a leszállás után Jack Schmitt szenátor, az Apollo-program korábbi űrhajósa, javasolta a kongresszusnak az átnevezését White Sands Űrkikötő-re. A telepen rendelkezésre álló kifutópályák, navigációs segédeszközök, kifutópálya fények, az ellenőrző létesítmények, illetve a kiképzett személyzet folyamatosan készen állt minden űrsikló küldetés alatt, majd a program befejeztével 2012 nyarán felfüggesztették a működését. Használati jogát a NASA átengedte a White Sands Rakétakísérleti Telepnek.

Kifutópályák[szerkesztés]

A NASA 1976-ban választotta ki az űrrepülő pilóták képzéséhez a Northrup futópályát. Meghosszabbították a meglévőt, majd megépítették a második, keresztirányú kifutópályát is, az elsővel megegyező 10 668 méter hosszan és 91 m szélességben. A két hosszabb, leszállópályát hitelesítették az Űrsikló számára. Az korábbi észak-délit a Edwards légitámaszpontra történő, a kelet-nyugatit a Kennedy űrközponton történő leszállás gyakorlására használták. 1987-ben építettek egy harmadik rövidebb leszállópályát is a a marokkói és a spanyol Morón légitámaszpontok megközelítésének gyakorlására. Kialakították a leszállást segítő technikai feltételeket (épületek, berendezések), rendszeresítették a karbantartó személyzetet, a kezelő állományt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. White Sands Space Harbor - Capabilities. NASA. [2013. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 10.)

Források[szerkesztés]