Űrrepülőgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Columbia űrrepülőgép első indítása 1981-ben
A Dream Chaser magánfejlesztésű űrrepülőgép teljes méretű modellje

Az űrrepülőgépek olyan többször felhasználható űrjárművek, melyek a légköri visszatéréskor a hagyományos repülőgépekhez hasonlóan szállnak le.

Először az 1970-es években mutatkozott igény arra, hogy az egyszer használható, drága hordozórakéták helyett részben, vagy teljesen újrafelhasználható indítóeszközöket használjanak különböző űrszerkezetek indítására. Ezért az Egyesült Államokban kifejlesztették a történelem egyik legbonyolultabb űrhajóját, a Space Shuttle-t.

A szovjetek is eljutottak 1988-ban a Buran űrrepülőgép tesztrepüléséig, de sok más programhoz hasonlóan, pénzhiány miatt félbe kellett szakítani.

2004 nyarán repült először az első magánfejlesztésű szuborbitális repülőgép, a SpaceShipOne. A NASA 20 millió dollárral támogatta meg a Dream Chaser nevű 7 személyes magán űrrepülőgép rendszert, amely orbitális repülésre is képes lesz.[1]

2011-ben a NASA leállította az űrrepülőgépekkel való szállítást, nyugdíjazta az Endeavour, Discovery és Atlantis űrsiklókat.[2]

Pénzhiány miatt leállított programok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Tóth, Balázs: Magánűrhajók jönnek az űrsiklókorszak után (magyar nyelven). Index, 2011. július 22. (Hozzáférés: 2011. július 23.)
  2. Nyugdíjba vonultak az űrrepülőgépek[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]