Phineas és Ferb, a film: Candace az Univerzum ellen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phineas és Ferb, a film: Candace az Univerzum ellen
(Phineas and Ferb)
2020-as amerikai film
RendezőBob Bowen
ProducerBrandi Young
AlapműPhineas és Ferb
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Dan Povenmire
  • Jeff "Swampy" Marsh
  • Jon Colton Barry
  • Jim Bernstein
  • Joshua Pruett
  • Kate Kondeel
  • Jeffery M. Howard
  • Bob Bowen
Hang
ZeneDanny Jacob
VágóAnne Harting
Gyártás
GyártóDisney Television Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő85 perc
Képarány16:9
Forgalmazás
Forgalmazó
  • USA Disney+
  • HUN Disney+
Bemutató
Kronológia
ElőzőPhineas és Ferb a 2. dimenzióban
Kapcsolódó filmPhineas és Ferb a 2. dimenzióban
Kapcsolódó műsorPhineas és Ferb
További információk
SablonWikidataSegítség

A Phineas és Ferb, a film: Candace az Univerzum ellen (eredeti cím: Phineas and Ferb the Movie: Candace Against the Universe) 2020-ban bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs kalandfilm, amelyet Bob Bowen rendezett. A Phineas és Ferb című sorozat második egész estés filmje.

Amerikában 2020. augusztus 28-án, míg Magyarországon 2022. június 14-én a Disney+ mutatta be. A Disney Channel 2023. szeptember 9-én mutatja be.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy újabb nap mikor Candace lebuktathatja testvéreit Phineast és Ferböt. A lány találkozik Vanessaval és miközben a gondjait panaszolja, felszippantja egy cső őket. Phineas és Ferb szemtanúi lesznek az esetnek és látják a űrgép matricájából, hogy a Feebla-Oot bolygóról származik. Isabella, Baljeet és Buford segítségével portált csinálnak a bolygóra. A portál Doofenshmirtz laborjába vezeti őket, aki szintúgy egy portált csinált, hogy megmentse a lányát. Amikor belátják, hogy portál segítségével nem tudnak eljutni a bolygóra, Doofenshmirtz űrhajójával mennek el a Feebla-Oot-ra. Mindeközben Kerry követi őket.

Candace és Vanessa felfedezik az űrhajót és a kijáratot keresik. Vanessanak sikerül megszökni, de Candacet elkapják. Végül mindketten a Feebla-Oot bolygóra kerülnek. Candacet elviszik a vezetőjükhöz a Szuper szuper nagy doktorhoz. A Nagy doktor együttérez a lánnyal, mivel neki is van kettő öccse. Kiderül, hogy azért rabolták el mivel a lány termel egyfajta "Remarkaloniumot".

Phineasék a bolygóra érkeznek. Megtalálják Candacet és ajándékot adnak neki, de a lány nem fogadja el. A nagy doktor bebörtönzi Phineasékat, de Kerry megmenti őket. Közben kiderül, hogy a Remarkalonium csak szén-dioxidot jelent. Candace véletlenül elárulja, hogy a Földön mindenki szén-dioxidot termel, ezért a nagy doktor elindul a Föld felé elfoglalni. Phineasék Candaceszel együtt visszaindulnak. Kivéve Doofenshmirtz, aki rájön, hogy a lánya még mindig a bolygón van.

Phineasék még időben visszatérnek a Földre. Isabella, Baljeet és Buford elkezdenek harcolni a nagy doktor és a csapatai ellen. Közben Phineas és Ferb egy bögrét adnak Candacenek, amin a nyár eddigi emlékei szerepelnek rajta. A csapat Doofenshmirtz-ékkel kiegészülve megmenti a földet.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[2]
Phineas Flynn Vincent Martella Penke Bence
Sánta László (ének)
Candace Flynn Ashley Tisdale Pupos Tímea
Nádorfi Krisztina (ének)
Ferb Fletcher David Errigo Jr. Timon Barnabás
Kacsacsőrű Kerry Dee Bradley Baker Zöld Csaba
Mama Sági Tímea
Ernox Sarah Hudson
Dr. Heinz Doofenshmirtz Dan Povenmire Háda János
Monogram őrnagy Jeff "Swampy" Marsh Bácskai János
Isabella Garcia Shapiro Alyson Stoner Kántor Kitty
Csuha Bori (ének)
Linda Flynn-Fletcher Caroline Rhea Kiss Erika
Lawrence Fletcher Richard O'Brien Megyeri János
Baljeet Patel Maulik Pancholy Csík Csaba
Buford van Stomm Bobby Gaylor Láng Balázs
Karl Tyler Alexander Mann Renácz Zoltán
Jeremy Johnson Mitchel Musso Moser Károly
Stacy Hirano Kelly Hu Dögei Éva
Norm John Viener Joó Gábor
Vanessa Doofenshmirtz Olivia Olson Staub Viktória
Roger Doofenshmirtz John O'Hurley Orbán Gábor
Szuper szuper nagy doktor Ali Wong Sallai Nóra
Tűzőgép Wayne Brady Petridisz Hrisztosz
Garnoz Thomas Middleditch Kassai Károly
Braxington-ton Brock Powell Kis-Horváth Zoltán
Hermellivue Bill Farmer Galbenisz Tomasz
toalettvirág Bob Bowen Forgács Gábor
Farmer Corey Burton Csuha Lajos
Farmer felesége Jennifer Hughes Csonka Anikó
Meeks Servant Emo Philips Sörös Miklós
Az a hang, amit a felrobbanó felső testünk kiad Tiffany Haddish Sipos Eszter Anna

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az SDI Media Hungary készítette.

Gyártás[szerkesztés]

Fejlesztés[szerkesztés]

A Disney+ streaming szolgáltatás fejlesztése során a Disney megkereste a Phineas és Ferb alkotóit, hogy dolgozzanak ki egy új filmet.[3] Kezdetben nem voltak biztosak, hogy kéne egy újabb film, mivel úgy gondolták, hogy mindent elmesélték a karakterekkel, de rájöttek, hogy a rajongók hiányolják Phineas-éket.[4] Az írók több ötlettel álltak elő, de mindegyiket elvetették, mert már a sorozatban elmesélték ezeket.[4] Végül előálltak a végleges ötlettel.[4]

2019. április 11-én bejelentették, hogy akkor még Phineas és a Ferb film címmel új film jelenik meg a Disney+-on.[5] A filmet a Disney Television Animation készíti, míg Dan és Jeff vezető producerek lesznek.[6] A film végleges címe Phineas és Ferb the Movie: Candace Against the Universe lett, amit 2019. augusztus 23-án lepleztek le a D23 Expo során.[7] 2020. március 27-én a Disney Television Animation ideiglenesen bezárt a Covid19-pandémia miatt, de a film gyártása otthonról folytatódtak.[8] 2020. július 1-jén megerősítették, hogy a filmet Bob Bowen rendezi.[9]

Szereposztás[szerkesztés]

A film bejelentése után kiderült, hogy a sorozat után visszatérnek a megszokott hangok, kivéve Ferb hangja, aki Milo Murphy törvénye után újból David Errigo Jr. fogja eljátszani.[10] 2020. július 2-án Ali Wong, Wayne Brady, Diedrich Bader és Thomas Middleditch csatlakoztak, augusztus 20-án Bill Farmer és Tiffany Haddish csatlakoztak, augusztus 24-én pedig Thomas Sanders csatlakozott a stábhou.[11] Eredetileg “Weird Al” Yankovic Milo Murphy szerepéhez szánták, de ezt a részt kivágták a filmből.[12] Hasonlóan Jack McBrayera-hez, aki Irving hangját adta volna.[13]

A koronavírus-járvány miatt, sok színész otthon szinkronizálta a karaktereket.[14] 2020. június 14-én bejelentették, hogy az összes színésznek sikerült felvenni a hangját.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Disney Csatorna szeptemberi újdonságai. Mentrum. (Hozzáférés: 2023. augusztus 13.)
  2. A Phineas és Ferb, a film: Candace az Univerzum ellen magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. április 16.)
  3. 'Phineas and Ferb' is back — creators preview new movie coming to Disney+ this summer. EW.com
  4. a b c Zahed, Ramin: Phineas & Ferb’s Great Space Adventure. Animation Magazine , 2020. augusztus 13. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.)
  5. Porter, Rick: Marvel's 'What If,' 'Frozen 2' Docuseries Set for Disney+. The Hollywood Reporter , 2019. április 11. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.)
  6. Disney Co., Walt: Disney Spotlights Comprehensive Direct-to-Consumer Strategy at 2019 Investor Day, 2019. április 11.
  7. Schneider, Michael: ‘Phineas and Ferb’ Disney Plus Movie Details, Including Title, Revealed at D23. Variety , 2019. augusztus 23.
  8. @DanPovenmire: Finishing the Phineas And Ferb Film from the phone. #QuarantineAlliteration, 2020. március 27.
  9. Hayes, Dade: Disney+ Joining Comic-Con@Home Lineup With Virtual Panels For ‘Marvel’s 616,’ ‘Right Stuff,’ ‘Phineas and Ferb’ Movie. Deadline Hollywood , 2020. július 1.
  10. Comic-Con@Home: What We Learned from Disney’s "Phineas and Ferb The Movie: Candace Against the Universe" Panel, 2020. július 25.
  11. Sanders, Thomas: Thomas Sanders on Twitter. Twitter, 2020. augusztus 26. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.)
  12. Dan Povenmire livestream with thatprincessgirl : thatprincessgirl : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
  13. Phineas and Ferb Creators on Candace Against the Universe, Releasing During a Pandemic, and the Future
  14. Povenmire Post, Dan [@dan_povenmire]: I just recorded some Doof lines in my pajamas. I wonder if you guys will be able to tell which ones., 2020. április 30. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.)
  15. i finished shooting the phineas and ferb movie from my bedroom

További információk[szerkesztés]