MacsEb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MacsEb
(CatDog)
Műfaj vígjáték

Hang Jim Cummings
Tom Kenny
Alazraqui Carlos
Maria Bamford
Nika Frost
John Kassir
Dwight Schultz
Billy West
Peter Hannan
Zeneszerző Denis M. Hannigan

Ország  USA
Nyelv angol (+ magyar szinkron)
Évadok 4
Epizódok68 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő kb. 22 perc
Gyártó Peter Hannan Productions
Forgalmazó Paramount Television Studios
Sugárzás
Eredeti adó USA Nickelodeon
Eredeti sugárzás1998. április 4.2005. június 15.
Első magyar adó Magyarország Nickelodeon
Magyar sugárzás1999. december 1.2006. ?
Státusz vége
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
További információk
SablonWikidataSegítség

A MacsEb egy amerikai rajzfilmsorozat, amelyet Peter Hannah készített a Nickelodeon számára 1998 és 2005 között. A történet főhőse egy meglehetősen furcsa sziámi ikerpár, amelynek egyik fele kutya, a másik pedig macska. Összesen 68 epizód készült el négy évadon keresztül, melyből kettőt televízióban nem vetítettek. A rajzfilmet a Nickelodeon Animation Studio és a Peter Hannah Productions közösen készítette.

Cselekmény[szerkesztés]

Macs és Eb egy ikerpár, akik a testük középső részénél fogva vannak összenőve, ennélfogva nincs farkuk vagy hátsó lábaik. Legjobb barátok és testvérek, ennek ellenére a személyiségük drasztikusan különbözik, hasonlóan a "Furcsa pár" című filmhez, vagy a filmtörténet olyan párosaihoz, mint Stan és Pan, vagy Abbott és Costello. Macs művelt, nyugodt, fellengzős természetű, Eb azonban inkább az ösztöneinek él és imádja a kalandokat. Hőseink egy olyan városban élnek, amelyet antropomorfizált állatok népesítenek be.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplők Eredeti hang Magyar hang
Macs Jim Cummings Németh Gábor
Eb Tom Kenny Háda János (1-3. évad)
Lippai László (mozifilm)
Haás Vander Péter (4. évad)
Winslow Carlos Alazraqui Kálloy Molnár Péter
Clifford Tom Kenny Rosta Sándor
Shriek Maria Bamford Bíró Anikó
Lube Carlos Alazraqui Galbenisz Tomasz
Rancid Billy West Tarján Péter
Mr. Sunshine Uri István

Készítése[szerkesztés]

A Peter Hannah által kitalált sorozatot a Nickelodeon saját, úgynevezett Nicktoons produkciójaként a kaliforniai Burbankben készítették. Hannah volt a vezető producer. A Nickelodeon csatorna a sorozat indulásakor fektetett be közel 350 millió dollárt a következő öt év saját gyártású rajzfilmjeinek elkészítésébe[1].

Albie Hecht, a Nickelodeon akkori rangidős alelnöke azt mondta, hogy a sorozattal eleve mindkét oldal legrosszabb elemeit próbálták megragadni. Eleve Hannah inspirációja abból jött, hogy látta a környékbeli kutyákat és macskákat, akik egymásnak ugrottak, és elképzelte, hogy milyen lenne az életük, ha ezeknek az alapvetően különböző fajoknak egy testen kellene osztozniuk és egymással kellene küzdeniük a saját érdekeikért. Eredetileg szuperhősként képzelték el a karaktert, ebből lett később egy átlagos, de teste miatt mégis inkább számkivetett lény.

A főcímdalt Peter Hannah és Denis M. Hannigan szerezték. Az epizódok elején hallható dalt magyarra is lefordították (ezt Varga Tamás énekli), a stáblista alattit viszont meghagyták angolul.

Az első epizód premierjére 1998 áprilisában került sor, az éves Kid's Choice Awards során, maga a sorozat pedig októberben debütált a tévében[2].

Az eredeti vetítés 1998 és 2004 között volt, 2005-2007 között pedig ismételték. Valójában a sorozatot már 2001-ben elkaszálták, a negyedik évad így rendkívül rövid lett: 2000-ben mutattak be egy később három részre szétszedett filmet, majd ezután 2003-2005 között évente egyetlen új részt, azaz még hármat. Két epizódot csak nemzetközi forgalmazásban mutattak be ebből az évadból. A Nicktoons csatorna 2002-2011 közt adta, majd a NickSplat 2013-2018 között, ezt követően pedig az epizódok felkerültek a Paramount+ streaming-szolgáltatóra is.

Epizódok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Staff, Variety: Nick leashes ‘CatDog’ to 40 episodes (amerikai angol nyelven). Variety, 1997. augusztus 14. (Hozzáférés: 2024. január 10.)
  2. "CatDog" Send in the CatDog/Fishing for Trouble/Fetch (TV Episode 1999) - Trivia - IMDb” (amerikai angol nyelven).  

További információk[szerkesztés]