Keresőrendszer (informatika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Keresőrendszer alatt az informatikában olyan webes felületű vagy szoftveres szolgáltatást értenek, ami multimédiás tartalmak vagy adatbázisok rendszeres vagy egyéni kérésre történő rendezését és/vagy nyomon követését és/vagy kivonatolását, és a tartalomnak a felhasználó, és általában a szélesebb nyilvánosság részére történő rendelkezésére bocsátását nyújtja. A megjelenítendő tartalom neve, ami szó vagy (szavakat, logikai operátorokat és egyéb attribútumokat tartalmazó) összetett nyelvi kifejezés lehet, a keresőszó, tehát ezt kell megadni a keresőrendszernek, és az megkeresi és kijelzi mindazt, amit ezzel kapcsolatban tud.

Általában címszavas keresés történik, vagyis a rendszer bekéri a keresendő címszót, a felhasználó betáplálja (például begépeli egy űrlapmezőbe), majd a rendszer megjeleníti azokat a tartalmi egységeket, találatokat, amelyek a rendszer szerint a címszóhoz kapcsolódnak.

Ha valaki például szeretne többet tudni Britney Spearsről (a statisztikák szerint az ő neve volt 2000-ben az egyik leggyakrabban megadott keresőszó a legtöbb keresőrendszerben, lásd itt), akkor a webböngészőjével elnavigál valamelyik keresőrendszer weboldalára (például Google), ott a megfelelő mezőbe beírja, hogy "Britney Spears", majd megjelenik több száz weboldal címe, rövid leírással, ami esetleg Spearsszel foglalkozik. Persze lehet, hogy semmit sem talál: például a „Britney Spears nyekereg” keresőkifejezésre a Google rendszer 2004. július 26-án semmit sem talált (ám most már talál, mivel annak a szócikknek az oldalát, amit most olvasol, már meg fogja jeleníteni, mert szerepel rajta az a kifejezés, hogy „Britney Spears nyekereg”: illusztráció…).

Az egyik legismertebb webes címszókereső rendszer a Google, ami a World Wide Web tartalmát próbálja feldolgozni és szolgáltatni.

A webes keresők mellett a keresőrendszerek legfontosabb példái az adatbáziskezelő programok keresőrendszerei.

Webes keresőrendszerek[szerkesztés]

Nagy nemzetközi kereső-adatbázisok

Magyar fejlesztésű kereső-rendszerek

Külső hivatkozások[szerkesztés]