Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Meta-Wiki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A meta-Wiki vagy Meta a Wikimédia Alapítvány projektjeinek, köztük a Wikipediának a közös koordináló wikije. (Nem összekeverendő a szélsőjobboldali Metapédiával!)

Meta-Wikipedia néven hozták létre 2001 novemberében a Wikipédián zajló, Wikipédiával kapcsolatos (saját magára vonatkozó, azaz „meta”) megbeszélések más mederbe terelésére. Manapság több különböző szerepet tölt be:

  1. az új Wikimédia-projektek, illetve a meglévő projektek új nyelvváltozatainak megvitatására és elindítására szolgáló hely.
  2. a sok wikit érintő tevékenységek (pl. vandálok és spam elleni küzdelem, interwiki botok, intézőválasztás, IRC) koordinációs fóruma
  3. a minden Wikimédia wikire érvényes szabályzatok (mindenek előtt az alapelvek) helye
  4. a fordítások koordinációjának helye (kivéve a szoftverfordítást, ami a Translatewikin folyik).
  5. a Wikimédia Alapítvánnyal való megbeszélések egyik fóruma.
  6. régen ide írták a személyes esszéket; ezt a szerepet mára nagyrészt átvette a Wikipédia, de sok „klasszikus” írás megtalálható itt
  7. egy időben a MediaWiki szoftver felhasználói és fejlesztő wikije volt; ezt a feladatot mára átvette a MediaWiki-wiki, de vannak oldalak, amik nem kerültek még át oda.

A Meta egy autonóm projekt, megvannak a maga irányelvei és szokásai, amelyek sokszor eltérnek a Wikipédiában megszokottaktól.

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]