Csillagkapu (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csillagkapu
(Stargate SG-1)
Stargate SG-1.svg
Műfaj

Alkotó
Főszereplő
Zeneszerző Joel Goldsmith

Ország
Nyelv angol
Évadok 10
Epizódok214 (epizódlista)
Gyártás
Producer
Gyártó
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1997. július 27. – 2007. március 13.
Kronológia
Előző Csillagkapu
Következő Csillagkapu: Atlantisz
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillagkapu témájú médiaállományokat.

A Csillagkapu (Stargate SG-1) az 1994-es Csillagkapu című filmen alapuló amerikaikanadai televíziós sorozat. Középpontjában a csillagkapu nevű eszközök állnak, amelyek azonnali utazást tesznek lehetővé a világűr távoli pontjai között. A sorozat főhősei a CSK-1 nevű csapat tagjai, akik egy szigorúan titkos, amerikai katonai bázisról fedeznek fel más világokat a Földön talált kapu segítségével, és megvédik a bolygót a filmben bemutatott idegen fenyegetéssel szemben. Más sci-fi művekkel ellentétben, a Csillagkapu napjainkban játszódik, és főleg emberi civilizációkat mutat be.

A sorozat gyártója az MGM, a kanadai Vancouverben forgatták. Az első epizódot 1997. július 27-én sugározták a Showtime-on, ez a csatorna volt az első öt évad adója. A hatodik évadtól kezdve a sorozatot a Sci Fi Channel adta. 2005 októberében a csatorna bejelentette, hogy megrendelték a tizedik évadot, és ezzel a leghosszabb ideig futott sci-fi sorozat lett az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az X-akták 9 évadját és 202 epizódját.

2006. augusztus 26-án bejelentették, hogy a sorozat nem fut tovább, a 11. évadot már nem rendelték meg.[1] A továbbiakban DVD filmeket készítettek:[2] a Stargate: The Ark of Truth a 9-10. szezon fő cselekményét, az Ori konfliktust zárta le, míg a Csillagkapu: Continuum egy önálló időutazásos történet.

Alaptörténet[szerkesztés]

Az egyiptomi ásatásokon egy ismeretlen anyagból készült, nagyméretű, gyűrű alakú szerkezetet találtak. A második világháború alatt sikerül beindítani, és az egyik kutató átlép a gyűrűt kitöltő vízszerű anyagon, majd a gépezet leáll. A kísérletet kudarcnak minősítik, és felhagynak a próbálkozásokkal.

Az 1990-es években újra kezdik a kísérletet. Dr. Daniel Jackson fiatal archeológus megfejti a különös szimbólumokat a fedőköveken. Rájön, hogy az ábrák csillagképek és a gyűrűvel, amit csillagkapunak (Stargate) neveznek el, féregjáratokat indíthatnak más bolygókon lévő csillagkapukig.

Az amerikai kormány átküld egy különítményt a kapun, a tudóssal együtt. Az Abydos nevű bolygóra érkeznek, ahol egy barátságos emberi csoporttal, majd egy idegen lény, vezette embercsoporttal találkoznak, utóbbiak megtámadják őket. Ré minden embert a szolgájának tekint, és elvárja, hogy istenítsék, azonban a Földről egy lázadás több ezer évvel ezelőtt elűzte; így aztán kezdettől ellenségként kezeli a földről érkezetteket. Ré legyőzése után (hajóját egy atombombával, amivel eredetileg a kaput kellett volna megsemmisíteni biztonsági vészhelyzet esetén, felrobbantják) a csapat visszatér a Földre. Mindenki úgy tudta, hogy az abydosi kapu megsemmisült.

A film és a sorozat között alapvető különbségek vannak. A filmben Rá/Ré egy (a később szereplő asgard nevű fajhoz némileg hasonló külsejű) idegen faj utolsó túlélője volt, aki úgy maradt életben, hogy átvette a hatalmat egy egyiptomi fiú teste felett 5000 évvel ezelőtt. Ezzel szemben a sorozat szerint Rá/Ré egy goa’uld nevű, kígyószerű, emberi testekben élősködő parazita faj egyik tagja volt.

Stáblista[szerkesztés]

Szereplő Évad Színész Szinkronhang
Jack O’Neill 1-8 (9-10; vendégszerep) Richard Dean Anderson Szervét Tibor (1.-4. évad)
Szabó Sipos Barnabás (5.-10. évad)
Samantha Carter 1-10 Amanda Tapping Kecskés Karina (1. és 4. évad)
Schell Judit (2.-3. évad)
Spilák Klára (5.-10. évad)
Daniel Jackson 1-5, 7-10 (6; vendégszerep) Michael Shanks Czvetkó Sándor (1.-4. évad 16. rész)
Holl Nándor (4. évad 17. rész-10. évad)
Teal’c 1-10 Christopher Judge Szőke Zoltán (1. évad)
Fekete Ernő (2.-3. évad)
Bognár Tamás (4.-10. évad)
George Hammond tábornok 1-7 (8-10; vendégszerep) Don S. Davis Papp János (1.-10. évad)
Dr. Janet Fraiser 1-7 (9; vendégszerep) Teryl Rothery Szórádi Erika
Walter Harriman 1-10 Gary Jones Seder Gábor, Gardi Tamás
Jonas Quinn 6 (5, 7; vendégszerep) Corin Nemec Gyurity István
Cameron Mitchell 9-10 Ben Browder Bozsó Péter
Hanry "Hank" Landry 9-10 Beau Bridges Beregi Péter (9. évad)
Uri István (10. évad)
Vala Mal Doran 9-10 (8; vendégszerep) Claudia Black Balogh Erika


A sorozatban szereplő fajok[szerkesztés]

A négy ősi faj[szerkesztés]

Goa'uld-hoz kapcsolódó fajok[szerkesztés]

Egyéb fajok[szerkesztés]

  • Replikátor;
  • Gadmeer;
  • Ree'tou (Reetu);
  • Re'ol
  • Abydosiak, Amraiak, Andariak, Androidok, Arabok, Argosiak, Aschen, Ashrakok, Atanikok, Athosiak, Avidaniak, Bedrosiaiak, Byrsa, Caledoniaiak, Chulakiak, Cimmeriaiak, Daganiak, „Dust cloud”, Edoraiak, Enkaraniak, Eurondaiak, Fenri, Fénylőcskék, Gadmeer, Genii, Hankaiak, Hebridanok, Hoffiak, Junaiak, K'tauiak, Kék kristályok, Kelownaiak, Ködlények, Lasariaiak, Latonaiak, Linvris, Madronaiak, Manariak, Mastadge, Megvilágosodottak, Nakai, Nasyaiak, Oannes, Optricaiak, Orbaniak, Pangariak, Proculusiak, Randok, Rovarok, Salish, Saritaiak, Serrakinok, Shavadai, Szellemek, Tagreaiak, Talthus, Tiernodok, Tiraniaiak, Tobin, Tollanok, Tretoniak, Tugaj, Ursini, Vis, Vízlények, Volianok, Vyanok, Lidérc.

Tévéadók[szerkesztés]

Vetítések országokra lebontva:

Lásd még[szerkesztés]

Díjak, jelölések

Technológia

Epizódok

Kapcsolódó mitológiák

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SG-1 Ends Run; Atlantis Back. scifi.com. (Hozzáférés: 2013. július 18.)
  2. Stargate SG-1 movies coming to DVD. http://www.gateworld.net. [2011. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 18.)

További információk[szerkesztés]